7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Direktor TVS Urbanija o vladnem imenovanju svojih predstavnikov v sindikat novinarjev: “Morda bodo naslednjič kar sami postavljali urednike in novinarje, ki bodo poročali o vladi”

Piše: L. K. F., STA

Vlada je sredi tedna imenovala predstavnike ministrstva za kulturo in ministrstva za javno upravo, ki naj bi sindikatu novinarjev pomagali reševati nesoglasja med novinarji in vodstvom RTVS. Vlada je za predstavnike ustanovitelja javnega zavoda imenovala državnega sekretarja na Ministrstvu za kulturo mag. Marka Rusjana, vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za medije dr. Blaža Mazija, svetovalca za medije na Ministrstvu za kulturo Lenarta J. Kučića ter sekretarko Niko Benedik z Ministrstva za javno upravo.

Direktorja TV Slovenija mag. Uroša Urbanijo smo ob tem vprašali, ali je pravno-formalno ustrezno, da se javne službe, kot sta ministrstvi, vpletajo v sindikalne zadeve sicer javnega zavoda in kako komentira to odločitev vlade.

»Kot direktor TV Slovenija sem šokiran nad vladno odločitvijo in se bojim, da bodo z naslednjim odlokom poskušali imenovati kar urednike, morda pa celo novinarje, ki bi lahko pripravljali prispevke o vladi. Očitno gre za nov napad vlade na neodvisni medij in za željo predsednika vlade Roberta Goloba, da prevzame 100-odstotni nadzor nad javnim medijem. Žal pa so to ideje, ki vse bolj spominjajo na Putinovo lomastenje po ruskih medijih,« je odgovoril za naš spletni portal Demokracija.si.

Ob pomisleku, ali ima vlada pristojnosti, da tako ravna, smo direktorja TV Slovenija še vprašali, ali ni z vidika vlade to nekoliko pravno neustrezna odločitev. Mag. Urbanija ocenjuje: »Če je sindikat novinarjev zaprosil vlado, da jih predstavlja v pogajanjih, smo se znašli v skrajno nenavadni situaciji in veliki sramoti za novinarje. Še nedavno tega so se namreč hvalili, da je njihovo delo nadzor oblasti, da so t. i. psi čuvaji. Na podlagi te odločitve pa se zdi, da je oblast tista, ki nadzira in čuva posamezne novinarje. Prepričan pa sem, da si večina novinarjev na RTV ne želi, da bi jih oblast nadzirala in čuvala.«

Uroš Urbanija meni, da poteza vlade ne napoveduje nič dobrega. (foto: STA)

Vlada utemeljuje, da je svoje predstavnike imenovala »v prizadevanjih za vzpostavitev dialoga in pomiritev razmer na RTV Slovenija za sporazumno reševanje spora o stavkovnih zahtevah novinarjev in drugih medijskih delavcev na RTV« ter da “z imenovanjem predstavnikov Ministrstva za kulturo in Ministrstva za javno upravo vlada izvršuje pravice in dolžnosti Republike Slovenije kot ustanoviteljice javnega zavoda RTV Slovenija”.

Spomnimo, koliko so imenovani politično nevtralni: državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan je pravnik iz Šempetra pri Gorici, ki je več let delal v kulturni sferi, zadnji dve leti pa je bil strokovni sodelavec poslanske skupine Levica v DZ, med 2018 in 2022 pa mestni svetnik Levice v Mestni občini Nova Gorica. Dr. Blaž Mazi je bil v preteklosti novinar časnika Dnevnik, nato se je preselil na Radio Slovenija. Nekdanji novinar Lenart J. Kučič, ki je med drugim v preteklosti raziskoval tudi (ne)transparentnost lastništva Mladine in medijsko hobotnico levičarskega tajkuna Martina Odlazka, se je, zanimivo, po tem raziskovanju in ugotavljanju kršitev zakona o medijih kar naenkrat znašel na strani točno teh, ki to podpirajo, stolček pa mu je ponudila prav kulturna ministrica Asta Vrečko sama. Niko Benedik pa javnost pozna kot nekdanjo ženo urednika Mladine Gregorja Repovža.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine