18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Direktor DVK Vučko je dnevno psihično maltretiral zaposlene, vestno delo svoje tesne sodelavke pa označil za prostitucijo

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Pomočnica direktorja za organizacijo in izvedbo volitev na Državni volilni komisiji (DVK) Nina Mujagić je pred dnevi dobila izredno odpoved zaposlitve, uslužbenka DVK pa je nato na Facebooku zapisala, da bo najpozneje v enem tednu po 35 letih dela na volitvah brez službe. Sklep sicer še ni pravnomočen in se bo nanj pritožila. Do spora med Mujagićevo in direktorjem Službe DVK Dušanom Vučkom naj bi prišlo pri potrjevanju postavitve logotipa stranke Nova Slovenija (NSi) na glasovnicah za letošnje državnozborske volitve, ki so potekale 24. aprila – Vučko namreč krivdo za nepravilno postavitev logotipa prelaga na Mujagićevo. “Da želi direktor odgovornost za slabo izvedbo letošnjih volitev zvaliti name, je jasno že iz tega, da je vseh 27 let mojega dela na DVK – 35 let imam delovne dobe, prej sem bila zaposlena na takratnem Republiškem sekretariatu za pravosodje, v okviru katerega je bila tudi služba DVK – ocenjeval kot odlično,” je v intervjuju za Domovino poudarila Mujagićeva.

V zadnji številki Domovine je novinar Luka Svetina z Nino Mujagić opravil intervju, v katerem razkriva mnogo podrobnosti ravnanja direktorja Službe DVK s svojimi zaposlenimi. Mujagićeva je po navedbah Domovine trenutno doma, zaradi mobinga na delovnem mestu pa je na pomirjevalih. V našem mediju smo sicer tudi že poročali, da smo v uredništvo dobili informacije o tem, da naj bi se na DVK dogajala prava drama – ena izmed zaposlenih, ki je pred mesecem odšla, obtožuje direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka spolnega nadlegovanja. “Pri letošnjih volitvah sem, preden sem zaradi mobinga in psihičnih pritiskov odšla na bolniško (13. aprila 2022), več kot 80 odstotkov potrebnega dela za izvedbo glasovanja opravila, pa je kljub temu prišlo do kar nekaj napak, ki pa so nesprejemljive iz organizacijskega vidika,” je povedala Mujagićeva, ki meni, da so najpomembnejši člen pri izvedbi volitev t. i. okrajne volilne komisije in volilni odbori.

“Da želi direktor odgovornost za slabo izvedbo letošnjih volitev zvaliti name, je jasno že iz tega, da je vseh 27 let mojega dela na DVK – 35 let imam delovne dobe, prej sem bila zaposlena na takratnem Republiškem sekretariatu za pravosodje, v okviru katerega je bila tudi služba DVK – ocenjeval kot odlično. Vpeljal je postopek o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, čeprav bi lahko, tudi če bi res naredila kakšno napako, začel disciplinski postopek,” je poudarila Mujagićeva, ki je tudi pojasnila, da pa Služba DVK v “finišu” priprav na izvedbo glasovanja ni dobro opravila svojega dela – med drugim služba ni imela pripravljenega Navodila volivcu za glasovanje po pošti iz RS, kar se je končalo tako, da je Mujagićeva tajnici OVK – kljub temu, da je bila na bolniški – pomagala pripraviti navodilo. Omembe vredno je tudi to, da razglasa o  kandidatih za poslanca predstavnika narodne skupnosti ni bilo na rednih voliščih – nobena izmed OVK ni prejela ne razglasa ne navodil, da morajo ti razglasi biti razobešeni na voliščih, na katerih so vpisani volivci, ki imajo pravico glasovati za ta dva poslanca, prav tako pa bi podatke o teh kandidatih morale vsebovati vse javne objave.

Vučko je vestno delo svoje tesne sodelavke označil za prostitucijo; psihično nasilje je izvajal na dnevni ravni
Po besedah Mujagićeve je do dokončnega poslabšanja odnosov med njo in Vučkom prišlo na 23. seji letos (24. 3. 2022), na kateri direktor ni znal odgovoriti na vprašanja člana državne komisije in je predsednik zaprosil za odgovor Mujagićevo. “S tem odgovorom sem si zabila žebelj v krsto. Obtoževal me je, da hočem prevzeti njegovo delovno mesto, kar pa ne drži, saj za te trditve ni imel nobene podlage. Celo več, da bi se najini odnosi kolikor toliko normalizirali, sem mu rekla, da lahko podpišem izjavo, da nikoli ne bom kandidirala za direktorico Službe Državne volilne komisije,” je opisala dogajanje, ki je bilo sicer zgolj nadaljevanje prakse, ki se je pod Vučkovo taktirko odvijala že nekaj časa. Že pred tem jo je namreč odrezal od vseh informacij, telefonsko komuniciranje z Mujagićevo je prepovedal celo volilnim komisijam, pa čeprav je bila to dolgoletna praksa – saj je nekatera opravila treba opraviti takoj. “Da bi bilo vse pravočasno, sem vedno poskrbela tako, da sem tajnike volilnih komisij klicala tudi po telefonu, na podlagi našega dobrega in korektnega sodelovanja. Se je pa nemalokrat zgodilo, da so tajniki, če sem potrebovala njihovo pomoč, ko so že odšli iz službe, bili pripravljeni vrniti v službo in nadaljevati z delom. Tudi pri prejšnjih volitvah so se dogajale ponovitve tiska, vendar sem vedno poskrbela, da je to bilo takoj,” je pojasnila dolgoletna uslužbenka, ki je na službi DVK po mnenju mnogih članov DVK podpirala tri vogale v hiši. Vučko pa je šel celo tako daleč, da je Mujagićevi očital, da se v razmerju do okrajnih volilnih komisij obnaša kot prostitutka, v smislu, da jim naredi vse vzorce in da jim je bila vedno na razpolago.

“Njegov odgovor je bil jasen, direktor je Dušan Vučko in bo to toliko časa kolikor bo želel, saj je to politična funkcija in on ima podporo politike. O njegovem odnosu do zaposlenih v službi DVK bi znale veliko povedati tudi ostale zaposlene , če ne bi bile v strahu pred izgubo službe. S sedanjim postopkom proti meni pa je učinek ustrahovanja ostalih zaposlenih sigurno dosežen. Na internih sestankih je direktor ponavljal, da zaposlene ne smejo pozabiti, kdo je direktor, da on daje usmeritve in navodila, in naj prenehajo hoditi k meni po usmeritve,” je povedala Mujagićeva, ki ji je Vučko celo prepovedal, da se še naprej podpisuje s trdim č-jem.

 

Dušan Vučko (Foto: STA)

Vučko podatkov “svojim sovražnikom” ni želel posredovati
Za Domovino je Mujagićeva še povedala, da ima direktor navado, da podatke posreduje samo izbranim; tako se je na primer  lahko podatke o območjih volišč in sedežih volišč, ki so političnim strankam v veliko pomoč pri podajanju predlogov za imenovanje članov volilnih odborov, posredovalo samo izbranim. “Pri letošnjih volitvah je te podatke dobila medijska hiša Mediana, zadolžitev, da poskrbim za vse, kar oni potrebujejo, pa mi je direktor posredoval po e-pošti. Ko sem mu povedala, da bi morali ti podatki biti na razpolago za vse zainteresirane, tj. od političnih strank do volivcev, čeprav gre za območja volišč in volišča iz prejšnjega glasovanja, mi je odgovoril, da pa njegovim sovražnikom že ne bom posredovala podatkov,” je ponovila Vučkove besede.

Je pa pomočnica direktorja za organizacijo in izvedbo volitev na Državni volilni komisiji tudi pojasnila, da so napake, do katerih je prišlo na volitvah, organizacijske narave – za to je odgovorna služba DVK – zato Mujagićeva meni, da na končni izid volitev nimajo vpliva. “Govorim seveda o pripetljajih, ki so meni znani. Da pa vse to meče slabo luč na celotno Državno volilno komisijo, javnost namreč ne loči službe in DVK, pa je sigurno res in vzbuja dvom v pošteno delovanje tega organa, čeprav sama DVK pri izvedbi glasovanja ne sodeluje v organizacijskem smislu,” je še poudarila in dodala, da bi bilo prav, da nepravilnosti v Službi DVK razišče parlamentarna komisija – če bo tako odločil Državni zbor. Celoten intervju je na voljo v tiskani izdaji Domovine.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine