22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Upokojeni diplomat Vladimir Kolmanič v intervjuju za Demokracijo: Slovenska levičarska politika preprosto noče ameriških vlaganj, medtem ko so vrata za vlaganja z vzhoda na široko odprta!

Z veleposlanikom v pokoju Vladimirjem Kolmaničem smo se pogovarjali o političnih in gospodarskih odnosih med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, o slovenskih in ameriških medijih, predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in njegovi ženi Melanii, prvi Slovenki, ki prebiva v Beli hiši. V pogovoru smo se dotaknili tudi ignorantskega odnosa Slovenije do rojakov, ki jim je uspelo v ZDA, beseda pa je nanesla tudi na ameriške volitve prihodnje leto.

Del svoje kariere ste delali v ZDA oziroma na položajih, kjer ste sodelovali z ameriško diplomacijo. Štiri leta in pol ste bili namestnik veleposlanika v ZDA, dve leti in pol pa ste vodili Sektor za Ameriko na MZZ. Kako ocenjujete odnose med Slovenijo in ZDA?

Odnosi med Slovenijo in ZDA niso tako dobri, kot bi lahko bili.  Slovenija je imela dober sloves in je z ZDA tesno sodelovala do leta 2008, potem pa so se začeli odnosi slabšati. To lahko vidimo tudi po obiskih in srečanjih na visoki ravni. Ameriški predsednik je bil zadnjič v Sloveniji leta 2008 (George W. Bush, op. p), slovenski premier Janša je bil sprejet v Beli hiši pred dvanajstimi leti, leta 2006. V Beli hiši je bil leta 2011 sprejet tudi premier Pahor, vendar ga ni gostil predsednik Obama, pač pa podpredsednik Biden, to pa je velika razlika. Po letu 2008 tudi skoraj eno leto ni bilo veleposlanika ZDA v Sloveniji in skoraj dve leti ne veleposlanika Slovenije v ZDA.

Kaj pa zunanji ministri?

Ameriški zunanji minister je bil zadnjič v Sloveniji leta 2001 v sklopu delegacije ob srečanju Bush-Putin. Dimitrij Rupel je bil v ZDA v letih 2004−2008 šestkrat, potem pa so se dvostranski odnosi na visoki ravni skorajda prekinili. Karl Erjavec na primer je bil v vseh letih, kar je bil zunanji minister, v ZDA vsega dvakrat, in še to na mednarodnih konferencah v zvezi z bojem proti terorizmu. Dvostranskih srečanj tedaj ni bilo. Po dolgih letih je decembra lani zdajšnji minister Cerar obiskal ZDA in se srečal z ameriškim zunanjim ministrom Pompeom.

Je za ta hlad, da tako rečem, kriva proruska usmerjenost slovenskih levičarskih vlad?

Gotovo tudi. Američani niso slepi, s slovensko prorusko usmeritvijo niso zadovoljni in nam to dajo tudi vedeti. Tedanji ameriški državni podsekretar mi je januarja 2017 dejal: »Slovenia is happily married, but still flirts with others.« (Slovenija je srečno poročena, a se vseeno spogleduje z drugimi.) To jim ni všeč in temu primerne so reakcije. Obiski na visoki ravni so tedaj, kadar so odnosi dobri. Osebne simpatije ali antipatije med voditelji seveda imajo nekaj vpliva na obiske, vendar pa o obiskih odločajo predvsem dobri dvostranski odnosi. Zaradi tega tudi predsednik Trump in Melania Trump nista obiskala Slovenije, čeprav sta bila že večkrat v naši bližini in bi obisk lahko zlahka vključili v njuno turnejo. Vendar ga niso in temu je krivo naše »spogledovanje« z državami, ki niso prijatelji Zahoda oziroma atlantskega zavezništva.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine