18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(NAJBOLJ BRANO 2021) Diplomat Valentin Inzko je razkril, kdo je v resnici pisec non-paperja, ki govori o mejah na Balkanu!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Medtem ko je Evropski svet dokončno zavrnil prošnjo avstrijske tiskovne agencije APA za dostop do dokumenta, ki naj bi bil povezan z domnevno slovenskim non-paperjem, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, pa je visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino dr. Valentin Inzko v petek v Odmevih pojasnil, kdo je v resnici avtor tega dokumenta. Gre za nekdanjega balkanskega direktorja CIE Stevena Meyerja, dokument pa je imel dr. Inzko tudi sam v rokah, že pred tremi leti.

V petek smo poročali, da je Evropski svet dokončno zavrnil prošnjo avstrijske tiskovne agencije APA za dostop do dokumenta, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Ob tem so pojasnili, da bi objava tega dokumenta vplivala na odnose EU s sosedstvom. “Zahtevani dokument obravnava zelo občutljivo temo, njegova objava pa bi imela jasen in neposreden vpliv na odnose EU z njenim sosedstvom in s tem spodkopala javni interes v mednarodnih odnosih,” je Evropski svet zapisal v odgovoru. Spomnimo, zgodba se je začela s poročanjem medijev v BiH, ki so pisali, da naj bi ta dokument premier Janez Janša predstavil predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tiskovni službi Michela so sicer potem na vprašanja glede tega dokumenta odgovorili le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi. Edini medij, ki je non-paper čudežno “našel”, je bil portal Necenzurirano, ki je zatrdil, da želi sedanja slovenska vlada razkosati Bosno in Hercegovino.

“Oprostite, jaz sem ta papir imel v rokah že pred tremi leti, ta papir je napisal bivši balkanski direktor CIE Steven Meyer in on je v bistvu tam zagovarjal mirno ločitev, če se države zmenijo, da menjajo meje, da kaj naredijo skupaj, če se seveda strinjajo in da potem to mednarodna skupnost tudi požegna,” je v Odmevih voditelju povedal dosedanji visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino dr. Valentin Inzko, ki po dvanajstih letih sedaj zapušča BiH.  Ob tem je še pojasnil, da je bila takrat to administracija Donalda Trumpa, zdaj pa imamo novo situacijo in predsednik Joe Biden zagotovo ne bo dal svoje privolitve za tako spreminjanje meja. To bi bila seveda tudi Pandorina skrinjica in bi se potem širilo po Balkanu, je še opozoril. Ta novica za večinske medije očitno ni tako pomembna, precej raje so pisali o tem, da naj bi imel pri tem dokumentu prste zraven premier Janša – kar pa se je sedaj dokončno izkazalo, da ne drži.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine