1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Diplomat dr. Božo Cerar: Izjava Janeza Janše glede Tajvana ne odstopa od deklarirane politike Slovenije

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Glede izjave predsednika vlade v intervjuju za indijsko televizijo pa mislim, da ta njegova izjava v ničemer ne odstopa od te deklarirane politike Slovenije, politike ene Kitajske. Res je, da obstaja poleg Ljudske republike Kitajske še ena entiteta, mi jo imenujemo Tajvan, sama se včasih imenuje Republika Kitajska. Vendarle to entiteto kot državo priznava le nekaj držav na svetu in Slovenije ni med njimi. Mi imamo diplomatske odnose z Republiko Kitajsko, res pa je, da ima ta entiteta Tajvan odnose z vrsto držav po svetu, z večino članic Evropske unije. Mi smo izjema, ki tega predstavništva poleg še petih oziroma šestih držav nima,” o nedavni Janševi izjavi glede “izmenjave predstavništev” s Tajvanom meni priznani diplomat Božo Cerar. 

V ponedeljkovem intervjuju predsednika vlade Janeza Janše za indijsko televizijo Doordarshan, je premier med drugim spregovoril o nameri “izmenjave predstavništev” med Slovenijo in Tajvanom. Pogum Janše pa so posebej pohvalili na indijskem TV programu WION, kjer so med drugim dejali, da se veličina ne meri po velikosti države, ampak po pogumu, kot ga imata Slovenija in Janša. Intervju pa je opozicija Kul nemudoma izkoristila za domače, predvolilno obračunavanje. Zadevo je še posebej zlorabil poslanec SD Matjaž Nemec (zahteva tudi sejo (zaprto za javnost), odbora za zunanjo politiko), za katerega smo že vajeni, da ga je vedno povsod dovolj.

Razlog za to je lani morda razkril kulturni minister Vasko Simoniti“Vi, če ne bi bili politik, ne bi preživeli, ker ne znate nič, nič nič nič! V Trstu vam Kitajci ne bi pustili marel prodajat,” In sedaj bi Nemec fantaziral o gospodarsko-političnih odnosih med državama? Seveda Nemca ne skrbijo dobri slovensko-kitajski odnosi na različnih področjih, marveč predvsem lastno politično preživetje. Kontroverzna evroposlanka Ljudmila Novak je za javno RTVS, nedavno izjavila, da je v političnem smislu “postala neka brezdomka”. Bi to v kariernem smislu lahko veljalo tudi za Nemca, če politično pogori? Spomnimo, da je maturiral šele pri svojih “rosnih” 27-letih? Denimo Robert Golob je pri 27-tih že doktoriral.

Da gre za povsem neutemeljene obtožbe, je po poročanji Planeta TV in portala Siol pojasnil tudi priznani diplomat Božo Cerar“Zame izjava Janše o Tajvanu ni problematična, ker v ničemer ne načenja politike ene Kitajske. Če gre komu v nos, da je rekel nekaj dobrih besed o dobri diplomaciji na Tajvanu, pa jaz s tem nimam težav. Demokracija na Tajvanu je prisotna veliko bolj v primerjavi z nekaterimi drugimi državami v soseščini, tudi v primerjavi z avtokratskimi režimi, kot sta ruski ali kitajski.” Cerar se je odzval tudi na očitke glede morebitnega oškodovanja Slovenije s strani Janše.
Slovenski diplomat Božo Cerar. (Foto: STA)

Slovenija je izjema, ker predstavništva ob redkih EU državah še vedno nima
Dejal je, da premierjeva izjava v ničemer ne odstopa od uradne deklarirane politike Slovenije, torej politike ene Kitajske. Slednje sicer pomeni, da se pod imenom “Kitajska” pojavlja le ena suverena država, z njo pa so vzpostavljeni diplomatski odnosi s strani drugih držav. Gre za uradno stališče tako Pekinga, kot tudi večine držav po svetu, med katere spadajo tako ZDA, kot tudi številne članice EU, tudi naša država. Nedvomno pa drži, da poleg Ljudske republike Kitajske obstaja tudi entiteta po imenu Tajvan, ki se sama občasno imenuje za Republiko Kitajsko in je priznana s strani redkih držav.

Raphael Glucksmann, član delegacije Evropskega parlamenta na Tajvanu. (Foto: epa)

Med njimi pa ni Slovenije. Slovenija goji diplomatske odnose z Ljudsko republiko Kitajsko, ima pa zato entiteta po imenu Tajvan odnose s številnimi drugimi državami, tudi z večino EU držav. Slovenija je izjema, ki tovrstnega predstavništva ob petih ali šestih državah EU še nima. Ob tem ga čudi ves hrup, saj so predstavništva Tajvana po vsem svetu. Ne gre za nič izstopajočega. “Res pa je, da Kitajski ni vseeno, če se število predstavništev Tajvana po svetu povečuje. Zadnja je bila recimo Litva, ki je še deležna določene hude jeze Pekinga.”

Evropski parlament je države članice pozval, da naj podprejo demokracijo na Tajvanu
Cerar je ob tem še spomnil, da je predvčerajšnjim Evropski parlament sprejel deklaracijo o človekovih pravicah v Hongkongu oziroma na Kitajskem. Postavil se je v bran človekovim pravicam na celotnem Kitajskem in podprl Litvo, ki je deležna kitajskih pritiskov. Pozval je tudi države članice EU, da podpirajo demokracijo na Tajvanu. V tem kontekstu Janševa izjava, po prepričanju Cerarja, ni prav nič izstopajoča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine