1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

“Depolitizirani” svet RTV brez glasu proti potrdil nove direktorje – to naj bi bil odraz pluralnosti?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Svet RTVS je danes odločal o soglasjih k imenovanju Ksenije Horvat za direktorico TVS, Mirka Štularja za direktorja Radia Slovenija in Kaje Jakopič za direktorico digitalnih vsebin. Svetniki so tudi odločili o soglasjih za imenovanje Polone Fijavž in Danijela Posleka za v. d. odgovornih urednikov ter ustanovitev komisij sveta RTVS.

“Glasovanje (ENOTNO‼️) za direktorja TV in radia je pravi odraz pluralnosti “depolitiziranega” Sveta RTV Slovenija. Spodaj v dveh slikah. Stranka Levica, preboj v državni zbor na naslednjih volitvah bo mala malica. Stranka SD, slaba napoved za vas,” je komentiral Andrej Hoivik

Uprava Radiotelevizije Slovenija je namreč po ponovljenem razpisu za direktorska mesta omenjene kandidate imenovala za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin ter svet RTVS zaprosila za soglasje. Na ponovljeni razpis za direktorja Televizije Slovenija je sicer prispelo pet prijav, za direktorja Radia Slovenija in direktorja digitalnih vsebin pa po štiri. Razpisni postopek za direktorje so ponovili, ker naj bi razpisna komisija “ugotovila”, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave.

 

Po zaprosilu uprave je svet RTVS danes odločal tudi o soglasju k imenovanju Polone Fijavž za v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS. Spomnimo, da je po odstopu Jadranke Rebernik s položaja odgovorne urednice Informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija uredništvo do imenovanja novega odgovornega urednika prevzela Polona Fijavž. Zanjo je glasovalo 59 od 143 upravičencev, a kot trdi sindikalist Tom Zalaznik, to ni dovolj. Čeprav so osrednji mediji poročali o močni in celo plebiscitarni podpori, je predsednik sindikata delavcev radiofuzije RTV (SDRS) Tom Zalaznik razkril, da Fijavževa ni prejela podpore uredništva. “Polona Fijavž NI PREJELA podpore uredništva! Zakon (ZRTVS-1, 21.b člen, 3. odst.) je jasen, prejeti bi morala pozitivno mnenje VEČINE programskih delavcev v uredništvu, to je najmanj 68 glasov,” je takrat zapisal.

Boj za pluralnost je očitno končan, sedaj so v enoumju
Fijavževo je “depolitiziran” svet RTV potrdil – vsi so bili za, nihče proti. Boj za pluralnost je očitno končan, sedaj so v enoumju. Ko je Zalaznik na seji želel pri potrjevanju Fijavževe besedo, mu je niso dali.

Potrjevanje Fijavževe (Foto: posnetek zaslona)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine