7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

“Depolitizacija” RTV se je začela: Vračajo se stari znanci

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv)

Kot smo poročali, je bil programsko-produkcijski načrt (PPN) RTV Slovenija na programskem svetu zavrnjen. Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič se je nato sestal z vodstvom TV Slovenija  in jih prepričal, naj v program vrnejo tudi oddajo Politično kot kompromis za sprejete PPN. Ruski stil “depolitizacije” je torej v polnem teku. 

Najprej se je zanimivo vprašati, zakaj so programski svetniki sploh zavrnili PPN. Namig daje svetnik Vane Gošnik, sicer poslanec prvega sklica slovenskega državnega zbora v zgodovini države.

 

Programski svetnik Robert Pajek naj bi drugim svetnikom grozil s kazenskim pregonom. Videti je, da gredo stare sile na RTV Slovenija na nož v svoji ihti, da javni medij čim prej naredijo tak, kot je bil prej. Peter Gregorčič najbrž ni sam prišel na idejo, da se vrneta oddaji Globus in Politično, ampak so to pogojevali svetniki, ki so zavrnili PPN.

Se pravi tako, da bo Tanja Gobec zopet vodila svoje “politično nepristranske” oddaje, kjer bo na levi povabila Mira Cerarja, poleg njega pa še “desničarja” Lisjaka Gabrijelčiča. Pustimo ob strani dejstvo, da voditeljice že davno ne bi smelo biti več med zaposlenimi na javni televiziji od incidenta, ko je vidno vinjena vodila Odmeve.

Če v informacijskih časih, ko je zunanja politika na dosegu roke prav vsem, res potrebujemo RTV-jeve novinarje, da nam razložijo, kako moramo dojemati zunanje dogodke, je seveda tudi vprašljivo. Proti temu govori zlasti dejstvo, da se zunanji dopisniki niso niti približno izkazali pri prikazovanju realnega stanja države, od koder so poročali. Spomnimo na Vlasto Jeseničnik, ki je do zadnjega dneva pred napadom Rusije na Ukrajino zagovarjala tezo, da so Rusi zgroženi nad mislijo, da bi napadli “bratski narod”. Takrat je fašistična ideologija znotraj Rusije že 10 let najedala družbo, kar smo jasno ugotavljali tisti, ki smo spremljali še kak drug program kot RTV Slovenija. Je res potrebno, da nam takšni ljudje interpretirajo mednarodne dogodke?

Skladno z najnovejšim dogovorom vodstvo tako po Gregorčičevih besedah ponuja vrnitev tako oddaje Globus kot oddaje Politično, a vprašanje je, ali bo to zadovoljilo programske svetnike, ki bi lahko vztrajali, da se vrneta tudi Studio City in Točka preloma.

Spomnimo, da je Studio City bilten stranke Levica in SD, ki je že leta na sporedu ob najbolj gledanem terminu v ponedeljek zvečer. Zakaj ga je treba nujno pripeljati nazaj, je skrivnost za vse, razen za tiste, ki poznajo slovensko medijsko-političo dinamiko. Odveč je poudariti, da je taista oddaja skrbela za redno husjkanje proti covidnim ukrepom in tako krepila sentimente, ki so rodile stranke, specializirane za napad na ukrepe, kot sta Gibanje Svoboda in Resni.ca.

Ne glede na potrditev ali nepotrditev PPN je torej jasno, da se RTV vrača na stare tirnice znanih, politično opredeljenih novinarskih obrazov, ki smo se jih v več kot dvajsetih letih že dodobra nagledali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine