17.5 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

“Depolitizacija” javne RTV: Delavce bi predstavljal tudi aktivistični novinar Gregor Drnovšek

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Znanih je pet imen novih imen, članov nesojenega sveta RTV Slovenija. Zaposlene RTV bodo tako predstavljali, če bo Ustavno sodišče RS dejansko dovolilo, Gregor Drnovšek, Aleksander Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec. Širši javnosti je verjetno še najbolj znan Sašo Hribar, po radikalnosti pa prav gotovo izstopa Gregor Drnovšek, aktivist/novinar na RTV. Na Twitterju naj bi se predstavljal kot t. i. Petrinjo, anonimni lik, ki vsepovprek žali in obklada z žaljivkami. 

Sicer so vsa imenovanja, vsaj zaenkrat, jalova. Ustavno sodišče je z zadržanjem treh ključnih členov Golobove novele zakona o RTV delovanje sveta onemogočilo – vse do dokončne odločitve sodišča. Nekateri, ki so bili v preteklih dneh imenovani v svet, so se kljub temu spraševali o statusu njihovega imenovanja. Eden takšnih je bil Tadej Troha, ki je nekaj mesecev nazaj kritiziral obravnavanje epidemije s strani Golobove vlade. Sicer gre za intelektualca leve politični provinence, kot bomo ugotovili v nadaljevanju.

Golobova (zadržana) novela zakona predvideva formacijo novega sveta RTV. Novela zakona se je že od samega začetka soočala s hudimi kritikami. Prvič, ker je bila sprejeta po nujnem postopku, ki je rezerviran za vojno stanje, naravne nesreče ali nepopravljive posledice za demokracijo. Drugič, ker je bil njen edini namen, pod krinko depolitizacije, povsem uzurpirati javno radiotelevizijo. Uresničitev določil zakona pa predvideva protipravno prekinitev mandatov zakonito imenovanih predstavnikov v organih upravljanja zavoda. V novi svet naj bi bili tako imenovani  “nepolitični” kadri. Imenovanja govorijo drugače.

“Depolitizacija” v praksi
Kako zelo depolitizirani so imenovani predstavniki priča že imenovanje dotičnega Gregorja Drnovška, ki bi predstavljal zaposlene v informativni dejavnosti. Njegovi socialni profili so polni jasnih indicev, da je Drnovšek izrazito politično profiliran novinar. Tako je veselo objavljal fotografije iz performansa predsednika vlade Goloba, v organizaciji še enega izrazitega (nekdanjega) propagandista na RTV Marcela Štefančiča. Na njegovem Facebookovem profilu je najti tudi številne fotografije iz petkovih protestov, ki so potekali v času prejšnje vlade.

A bolj kot njegov Facebookov profil je radikalen alternativni Twitterjev profil Petrinjo, ki naj bi ga obvladoval prav Drnovšek. Profil je poln izlivov sovraštva proti desnosredinski politični opciji ter nizkotnih žaljivk do javnih oseb.

Drugi na listi je humorist in izrazito “depolitizirani” Aleksander “Sašo” Hribar, predstavnik kulturnoumetniške dejavnosti, ki se občasno spozabi, da ne vodi svoje humoristične oddaje Radio Ga Ga. Na spodnjem posnetku ga je denimo opaziti, kako užaljeno deluje, ko se mu ne pusti nebrzdano zlorabljani poslovnika.

 

Tudi “depolitizirani” pogledi Luke Zebca so evidentni. Tako je delil mnenje levičarskega aktivista in slikarja Arjana Pregla.

Nesojeni svet RTV ima sicer sedemnajst članov. Prvih šest imenujejo sami zaposleni, pet se jih izvoli na neposrednih volitvah, prejmejo štiriletni mandat. Enega predstavnika dobi svet delavcev, ki ga sestavljajo izvoljeni predstavniki zaposlenih, poroča Portal24. Predstavnica sveta delavcev je Ilinka Todorovski. To je imel o njej povedati nagrajeni novinar Jože Možina.

 

V novem svetu, če bo ta zaživel, bo tudi Špela Stare, še ena znana levičarska aktivistka. Poseben primer je Goran Forbici, ki je po pisanju Domovine znan aktivist SD, obenj pa se je v preteklosti obregnil tudi predsednik SDS. Sicer gre za direktorja centra CNVOS imenovan na pobudo Varuha človekovih pravic.

 

Še ena “depolitizirana” članica je Gaja Brecelj, ki jo je imenovala nevladna organizacija Umanoterra, ki je med prejšnjo vlado veselo sodelovala z levičarskim aktivistom Jašo Jenullom.

“Depolitizirana” članica sveta RTV (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Evidentni volivec stranke Levica pa je tudi Tadej Troha, ki je pred časom kritiziral Golobovo vlado zaradi neodgovornega odnosa do epidemije covida-19. O tem smo pisali – TUKAJ.

Troho moti mutenje in obsedenost s “kešem”. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine