12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Del opozicije počne vse, da osmi protikoronski paket ne bi bil sprejet in pomoč ne bi pravočasno prišla v prave roke!

Piše: Nina Žoher (Nova24TV)

“Meni, gospod Marko Koprivc, ne boste govorili, da kogarkoli preziram. To je laž. Vedno sem vodila dialog. Na sejo so bili predstavniki sindikatov povabljeni takoj, ko smo v sistem UDIS dobili vašo zahtevo za dodatne vabljene,” je predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v Državnem zboru Eva Irgl poudarila potem, ko jo je poslanec iz vrst stranke SD Koprivc obtožil, da enostavno prezira socialni dialog in se dobesedno norčuje iz sindikatov. Spotikanje dela opozicije precej upočasnjuje proces sprejemanja osmega protikoronskega paketa.

Že v samem uvodu 48. nujne seje je predsednica odbora Eva Irgl pojasnila, da so na sejo povabili vlado, Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Državni svet RS. Povedala je, da so na zaprosilo poslanske skupine SD danes dodatno povabili tudi zainteresirano oziroma strokovno javnost, ki je poslala pripombe na PKP 8. “Naj povem, da smo predlog za dodatno vabljene v računalniškem sistemu videli šele danes zjutraj. Predlog je bil namreč vložen takrat, ko ni bilo več uradnih ur v petek. Danes so me obvestili, da je prišlo do te pobude, seveda potem smo vabilo poslali vabljenim.”
Koprivc je Irglovo obtožil, da prezira socialni dialog in se dobesedno norčuje iz sindikatov
Kljub temu, da je Irglova pojasnila, čemu so bili sindikati povabljeni kasneje, je Marko Koprivc želel postopkovno. Uvodoma je povedal, da so Socialni demokrati v petek takoj po sklicu seje zahtevali, da se razširi seznam povabljenih, ker na sejo niso bili vabljeni socialni partnerji oziroma konkretno sindikati. “Mi smo to opravili takoj, ko je bilo mogoče. To kar se je zgodilo danes, iz dveh sindikalnih central smo dobili obvestilo, da so dobili vabilo 40 minut pred samo sejo. To je oprostite res popolnoma nedopustno in kaže vaš prezir in odnos do socialnega dialoga. Prosim, da se kaj takega več ne dogaja. Kot vidite predstavnikov sindikalnih central danes ni tukaj. Logično in razumljivo. V tako kratkem času je fizično nemogoče priti na sejo in to je dobesedno norčevanje iz socialnega dialoga.” V nadaljevanju je še dodal, da je dobil informacijo, da so sicer potekala neka pogajanja v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ampak, da je na koncu prišla na vlado verzija, ki ni bila usklajena. “To kar v SD in celotna opozicija opozarjamo, se kaže danes bolj očitno kot se mora in sicer, da vi enostavno prezirate socialni dialog in se dobesedno norčujete iz sindikatov. Prosim, da pojasnite zakaj je šlo?”
“Če bi me dobro poslušali, potem bi vedeli, da sem vam vaš lasten predlog že obrazložila. V UDIS smo mi dobili vašo zahtevo šele danes. Strokovne službe ves čas spremljajo to, iz glavne pisarne je bilo to posredovano danes. Takoj, ko je bilo posredovano, so morale strokovne službe vnesti vseh 30 vabljenih na to sejo. Seveda to nekaj časa traja, da smo poslali ven vabilo,” je Irglova pojasnila Koprivcu in še dodala, da se lahko sindikati v nadaljevanju pridružijo, saj so tudi dobili vabilo. “Meni gospod Koprivec vi ne boste govorili, da kogarkoli preziram, ker je to laž, in tudi želim, da se mi opravičite. Vedno sem vodila dialog. Tudi socialen, če želite. Lahko bi vam povedali marsikakšen primer. Ne dovolim si, da tako ravnate in tako posplošujete, samo zato, ker vam to politično odgovarja. To je zame čista demagogija.” Poudarila je, da če ne bi želela nikogar povabiti, potem ne bi tega danes naredila, ampak je. “Edina predsednica tega odbora sem, ki sem dala že prejšnjič možnost vsem sindikatom, da povejo svoje mnenje. Želim da se mi javno opravičite,” je bila jasna.
Koprivc je odvrnil, da se nima za kaj opravičevati
Če bi kdorkoli pričakoval, da se bo Koprivc opravičil, se je uštel. Najprej je Irglovo obtožil, da je zelo zlorabila svojo repliko. “Nimate kaj komentirati tega, kar sem jaz govoril. Glede opravičila naj povem, da pričakujem, da se vi predvsem opravičite sindikatom, ker je prišlo do velikega zdrsa. Ključen problem je, da vi niste povabili sindikatov. Vi bi morali povabiti sindikate, pa ne bi bilo nobene dileme. Takoj, ko je bila sklicana seja, smo v SD zahtevali širitev vabljenih. Oprostite, tukaj ni opravičila. Danes se bomo pogovarjali sami, brez sindikatov.” Koprivc je Irglovo obtožil demagogije in poudaril, da se ji nima kaj opravičevati, saj naj bi povedal le svoje mnenje.
Ker je Koprivc dal jasno vedeti, da se opravičiti ne misli, ga je k temu pozval poslanec Marijan Pojbič, ki je bil naravnost ogorčen. Ob tem pa je opozoril, da je pojasnila, čemu so bila vabila poslana tako pozno. Miha Kordiš iz Levice ne bi bil Miha Kordiš, če ni bi tukaj pristavil svojega lončka, zahteval je namreč postopkovni predlog, s katerim je želel doseči, da se prekine seja odbora, dokler se ne omogoči, da predstavniki sindikatov pridejo. Irglova ga je opozorila, da je kršil postopkovni predlog, saj je vnovič pripravil govor po lastni meri. Še enkrat je poudarila, da je ravnala v skladu s poslovnikom in očitki niso na mestu. “Ne zdi se mi pošteno, da takšne stvari problematizirate,” je bila jasna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine