24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Dejstvo, ki levičarje zelo grize: gledanost nacionalne televizije pod sedanjim vodstvom narašča

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Septembra letos je bila prvič boljša gledanost TVS kot leto pred tem – mediji, kot je Mladina, pred referendumom o novem zakonu RTV seveda skušajo prikazati, da gledanost še naprej pada, pa čeprav je direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija že dober mesec po prihodu uspel obrniti trende gledanosti. Referendum o RTV je priložnost, da demokratična družba poravna svoj dolg do ključne medijske ustanove v državi, piše Delo, medtem ko profesor za evropsko pravo dr. Matej Avbelj poudarja, da je novi zakon o RTV očitno večkratno protiustaven in da bi vsakdo, ki v tej državi da še karkoli na standarde ustavne demokracije, moral glasovati proti.

“Na Spletni Mladini pa malo čudno berejo grafe. Objavijo graf, kjer lepo pokažejo, da sem prav jaz že dober mesec po prihodu uspel obrniti trende gledanosti TVS, oni pa, da gledanost v mojem mandatu skokovito pada,” je zapisal Uroš Urbanija, direktor Televizije Slovenija. Pojasnil je še, da je bila v resnici septembra letos prvič boljša gledanost TVS kot leto pred tem. “Tako da te propagandne teorije ne zdržijo resne presoje. Seveda pa se bomo resno o gledanosti v mojem mandatu začeli pogovarjati po enem letu,” je še napovedal.

Spletna Mladina navaja, da podatki, ki so jih črpali iz poročila o poslovanju RTV Slovenija januar–september 2022, kažejo, da je gledanost prvega in drugega programa TV Slovenija v prvih devetih mesecih letošnjega leta padla za okoli 10 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Poslušanost radia pa se je dvignila – po mnenju Mladine razlog tiči v tem, da novo generalno vodstvo vanj ni posegalo. Mladina tudi poroča, da se je po neuradnih podatkih zgolj v zadnji polovici leta leta gledanost TV Dnevnika skoraj prepolovila. No, če pogledamo graf, ki ga je objavila Mladina, je videti, da je gledanost julija – ko je Urbanija postal direktor – končno začela stagnirati, septembra pa se je dvignila in pristala višje, kot je bila v tem obdobju lani.

 

Novi zakon o RTV je očitno večkratno protiustaven – vsakdo, ki v tej državi da še karkoli na standarde ustavne demokracije, bi moral glasovati proti
Konec meseca bomo na referendumu odločali tudi o novem zakonu o RTV. “Vsakdo, ki v tej državi da še karkoli na standarde ustavne demokracije, ki smo se jim zavezali leta 1991, ne glede na svojo svetovnonazorsko prepričanje in politično ali kakršnokoli drugo oportunost, bi moral glasovati proti zakonu o RTV,” je v Financah poudaril redni profesor za evropsko pravo dr. Matej Avbelj. Ob tem je še pojasnil, da zakon tak, kot je, ne more prestati ustavnosodne presoje v nobeni, vsaj malo normalni ustavni demokraciji, ki je zavezana spoštovanju minimalnih standardov evropskega ustavnega prava, kot jih je v svoji večdesetletni sodni praksi razvilo evropsko sodišče za človekove pravice. Avbelj je prepričan, da je novi zakon o RTV očitno večkratno protiustaven, tako v procesnem kot vsebinskem smislu. V procesnem smislu pomeni eklatantno zlorabo nujnega zakonodajnega postopka. V vsebinskem smislu pa zakon krši načela pravne države, načela demokratičnosti, načelo delitve oblasti, načelo enakopravnosti, pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev iz 44. člena ustave, ter nenazadnje in najbolj paradoksalno, tudi pravico do svobode izražanja iz 39. člena ustave, v imenu katere naj bi se ta zakon sploh sprejemal. “Pod črto novi zakon o RTV v svojih ključnih posameznih rešitvah in kot celota ne more prestati testa sorazmernosti,” je zapisal Avbelj ter dodal, da je resnični namen novega zakona o RTV kadrovska čistka, ki naj zagotovi, da bo nova oblast imela, resda za dimno zaveso domnevne depolitizacije, svoje ljudi znotraj “avtonomnega, neodvisnega, profesionalnega in javnosti zavezanega RTV”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine