21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

“Dejstva” na 24ur, 2. del: Laži, zavajanja, vrivanje lastnih mnenj – Ireno Jovevo pa so kar izpustili in tako potrdili, da so prava LMŠ TV!

Dejstva – beseda, s katero na 24ur zelo radi opletajo, ne da bi res vedeli, kaj ta tudi pomeni. Tako so izjave vodilnih kandidatov za evropske parlamentarne volitve na POP TV “podrobno analizirali”. Čeprav naj bi “resničnost izjav” podkrepila strokovna sodelavca, “strokovnjaka za vprašanje Evropske unije”, profesor na FDV Marko Lovec in soustanoviteljica bloga EU360 Špela Majcen Marušič, so se njihova lastna preverjanja dejstev izkazala za zmotna.

 

“Dejstva”, ki so jih pripravili na 24ur, so se izkazala za neobjektivna. Namreč, pri preverjanju dejstev na 24ur je bilo bolj kot resničnost ali neresničnost določene trditve pomembno, ali se je izjava ujemala z njihovimi lastnimi prepričanji ali ne. Če je govoril njihov politični nasprotnik, je bila izjava po hitrem postopku vzeta iz konteksta ali pa še dodatno obarvana s predsodki “preverjalcev” dejstev.

Izmišljotine 24ur o migrantih
“Reševati je treba probleme, ne ščuvati ljudi, migranti so tudi ljudje, vendar potrebujejo potni list za prehod meje, hkrati pa moramo odpravljati probleme pri izvoru,” je povedala vodilna kandidatka NSi  Ljudmila Novak. Odziv 24ur? “Migranti so v prvi vrsti ljudje in jih je treba tako tudi obravnavati. Prosilci za azil, potencialni begunci, pogosto nimajo ustreznih dokumentov – bežijo namreč z vojnih območij. Potnih listov nimajo, ker jim jih oblasti v vojnih razmerah preprosto ne morejo izdati.”

Nihče ni zanikal, da so migranti ljudje, navsezadnje govorimo o migrantih iz afriških in azijskih držav, ne pa o pticah selivkah. A trditev, da “prosilci za azil, potencialni begunci” nimajo ustreznih dokumentov, ker bežijo z vojnih območij in jim jih oblasti v vojnih razmerah ne morejo izdati, je grda laž. Kje je vojna v Maroku, Alžiriji, Pakistanu, Bangladešu, Jordaniji, Iraku, Iranu in še v kateri od držav, iz katerih prihajajo ilegalni migranti?

Trditev “Dejstev” na 24ur je navadno sprenevedanje. Vseeno pa so trditev Novakove, da migranti za prehod meje potrebujejo potni list in moramo odpravljati probleme v državah izvora, označili s “previdno”.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine