13 C
Ljubljana
nedelja, 24 oktobra, 2021

Dejan Židan svetohlinsko hvali nemške protikoronske ukrepe, medtem ko so njegovi Socialni demokrati pritlehno rušili prizadevanja slovenske vlade

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Poslanec stranke SD Dejan Židan na Twitterju hvali, na kakšen način se protikoronski ukrepi izvajajo v Nemčiji, medtem pa so njegovi Socialni demokrati, eni izmed najbolj glasnih nasprotnikov protikoronskih ukrepov, čeprav gre za skoraj identične ukrepe. V trenutkih, ko bi slovenski družbi največ prispevali s svojo državotvornostjo, raje bijejo svoj večni politični boj, v želji, da bi se ponovno vrnili na oblast in ohranili svoj položaj “pri koritu”.

Kaj opazim kot turist v Berlinu, je naštel poslanec stranke SD Dejan Židan: “Na vsakem koraku je možno brezplačno hitro testiranje za domačine brez čakalnih vrst, v zaprtih prostorih se uporabljajo zlasti FFP-2 maske, zunaj brez mask, ko pa ni možno vzdrževati priporočene razdalje med osebami, se maske uporabljajo in ljudje zelo pazijo na medsebojno razdaljo,” je zapisal. V nadaljevanju je zapisal, da se v marsikaterem zaprtem prostoru radi pohvalijo, da imajo prenovljen prezračevalni sistem, ki zamenja zrak nekajkrat na uro. Stroga vstopna kontrola v nekatere zaprte prostore. Izpolnjevanje PCT pogoja in tudi sledenje (računalniška programa ali izpolnjen obrazec). Poudaril je, da med ljudmi ni opaziti razdeljenosti na cepljene in tiste, ki cepljenju nasprotujejo. “V primerjavi s Slovenijo to ni neka pomembna tema v medsebojnih pogovorih,” je ugotovil Židan.

Vse te ugotovitve so z vidika protikoronskih ukrepov sicer hvalevredne, so pa tovrstne Židanove izjave precej svetohlinske. V stranki SD so namreč ves čas nasprotovali ukrepom, kar je na koncu zagotovo rezultiralo v izgubljenih življenjih, veliki gospodarski škodi in izogibanju cepljenju.

V času najhujše epidemije so vabili na proteste in pozivali k šolam brez mask
“Spoštovani, upam, da boste vaše izkušnje iz Berlina prenesli tudi na vaše strankarske kolege, da ne bodo ob bližajočem se odprtju šol ponovno zahtevali šolo brez mask oziroma brez PCT pogojev,” je Židana opozoril eden izmed uporabnikov družabnega omrežja. Spomnimo, ravno v stranki SD so bili v lanskem letu najbolj glasni zagovorniki šole brez mask, pridružil se jim je tudi sindikalist Branimir Štrukelj, potem pa so vsi skupaj ob naglem povišanju okužb in zaprtju šol čudežno obrnili ploščo.

SD je promovirala “šolo brez mask” (Vir: Twitter)

Še najbolj pa nam bodo ostali v spominu množični protivladni protesti h katerim so javno pozivali v Socialnih demokratih. Sicer Židana na njih ni bilo opaziti, so se jih pa redno udeleževali vsi ostali vidni člani te stranke: predsednica Tanja Fajon, poslanca Matjaž Nemec, Marko Koprivc ter strokovni sodelavci Jernej Štromajer, Uroš Jauševec in drugi.

Fotografija vidnih predstavnikov SD, ki niso upoštevali vladnih ukrepov.

Koliko posledičnih smrti neodgovornega ravnanja so povzročili Socialni demokrati skupaj s preostalimi strankami opozicije s tovrstno “nepokorščino”, lahko le ugibamo, zagotovo pa njihova odgovornost ni zanemarljiva. Vredno je tudi poudariti, da medtem, ko so v SD bojevito rušili vsa prizadevanja za reševanje zdravstvene krize, njihovi nemški kolegi (SPD), ki so mimogrede uspeli sestaviti veliko koalicijo s strankama CDU-CSU, proaktivno reševali epidemijo in sedaj podpirajo celo ukinitev brezplačnega testiranja, saj so na voljo brezplačna cepiva. Da bi kdaj podobno potezo pokazali tudi slovenski socialisti, ni pričakovati.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine