20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Danska in Nizozemska potrdili dobavo letal F-16 Ukrajini

Piše: C. R., STA

Danska in Nizozemska sta danes potrdili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala F-16. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev med današnjim obiskom na Nizozemskem pozdravil in dejal, da je za Ukrajino zgodovinska in navdihujoča. Po njegovih besedah bo Ukrajina prejela 42 omenjenih lovcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Nizozemska in Danska se zavezujeta, da bosta Ukrajini predali letala F-16, ko bodo za to izpolnjeni pogoji,” je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom dejal nizozemski premier Mark Rutte, ki trenutno vodi prehodno vlado. To je tudi prva konkretna obljuba Kijevu o dostavi teh ameriških lovcev.

Prenos letal Ukrajini je danes potrdilo tudi dansko obrambno ministrstvo. Ob tem je dodalo, da si bo Danska prizadevala za povečanje koalicije za dobavo bojnih letal Ukrajini in usposabljanje ukrajinskih pilotov.

Po besedah Zelenskega je odločitev o prenosu letal za Ukrajino “absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča”. “To je še en korak h krepitvi ukrajinskega zračnega ščita,” je poudaril. Podrobnosti dobave ali časovnega okvirja voditelja nista razkrila, je pa Zelenski na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal, da bo Ukrajina prejela 42 letal in da je to šele začetek.

Do obiska Zelenskega na Nizozemskem prihaja dva dni po tem, ko so ZDA Amsterdamu in Koebenhavnu dovolile, da svoja lovska letala F-16 izročita Ukrajini. Zanje so v Kijevu prosili že dlje časa. Vendar pa je Washington ob tem postavil pogoj, da lahko do prenosa pride šele, ko bo končano urjenje ukrajinskih pilotov zanje.

Medtem je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov v soboto dejal, da se je usposabljanje ukrajinskih pilotov, inženirjev in tehnikov za letala F-16 že začelo. Po njegovih besedah bo trajalo najmanj šest mesecev.

Zelenski je prišel na Nizozemsko po tem, ko se je v soboto mudil na nenapovedanem obisku že na Švedskem. Tam je na skupni novinarski konferenci s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom povedal, da se državi pogovarjata o morebitnem prenosu lovcev gripen v Kijev in da sta ukrajinska pilota že začela s testnimi poleti z njimi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine