10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Danijel Krivec: Negativno presenečenje pri imenovanju na pomembne funkcije – v DZ smo od Gibanja Svoboda pričakovali nov pristop

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Izbira generalnega sekretarja Državnega zbora RS je za nas negativno presenečenje, nekdanji poslanec LMŠ Robert Pavšič pa po naši oceni neprimerna izbira za to funkcijo,” je glede izbire nekdanjega poslanca LMŠ Roberta Pavšiča za mesto generalnega sekretarja državnega zbora zatrdil dosedanji vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

V petek, 13. maja 2022, bo potekala ustanovna seja državnega zbora, kjer bodo poleg potrditve mandatov poslank in poslancev, sestave mandatno-volilne komisije in glasovanja o novem predsedniku državnega zbora odločali še o podpredsednikih državnega zbora, generalnem sekretarju in o sestavi delovnih teles. O vsem navedenem so se začasni vodje poslanskih skupin dogovorili na kolegiju s trenutnim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. Na kolegiju so določili tudi sedežni red. Poslanska skupina SDS ohranja sedežni red iz preteklega mandata. Prav tako na dan že prihajajo prva imena, ki bodo po novem zasedla vidnejše in pomembnejše funkcije. Parlament bo tako prvič vodila ženska, Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, generalni sekretar pa ne bo strokovni sodelavec, pač pa kar nekdanji poslanec iz vrst LMŠ Robert Pavšič, kar ni bila dosedanja praksa.

“To je bilo za nas malček presenečenje ali pa bi rekel neka, vsaj po naši oceni, neprimerna izbira. Gospod Pavšič je bil naš kolega v tem mandatu in njegova retorika do nas ni bila ravno prijazna. Nas je naslavljal s kriminalci, z diktatorji in tako naprej in po navadi oseba, ki vodi državni zbor, naj bi vsaj na videz bila nevtralna, zdaj v tem primeru tudi o navidezni nevtralnosti težko govorimo,” je predlog za generalnega sekretarja ocenil začasni vodja poslank in poslancev Danijel Krivec“Tako da je to za nas negativno presenečenje, sploh glede na to, da je Svoboda govorila o nekem novem pristopu,” je povedal Krivec.

O sedežnem redu so se po Zorčičevih besedah začasni vodje poslanskih skupin dogovorili hitro, poslanski skupini SDS in NSi bosta sedeli na dosedanjih mestih, v sredini bo Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ki prav tako ostane na svojem mestu.

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo položaj predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) pripadel Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili. Tudi o kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih DZ bodo začasni vodje predsednika DZ obvestili do srede do 12. ure. V petek bodo sicer odločali še o sestavi odbora za zunanje zadeve, odbora za zadeve EU in splošnem odboru.

Na vprašanja novinarjev o predsedniški kandidatki za DZ je Krivec dejal, da je gospa Klakočar Zupančič doslej opravljala neke druge funkcije. “Za predsednika državnega zbora je zaželeno, da je nekako vsaj od blizu spoznal državni zbor in njegovo delovanje, ker so v nasprotnem primeru po navadi kar velike težave,” je poudaril Krivec. Za mesto podpredsednika DZ, ki pripada opoziciji, pa je Danijel Krivec dejal, da je pomembno, da je rezervirano, “ime pa se lahko da tudi kasneje.” Krivec je v izjavi za medije še poudaril, da je bila SDS vedno “korektna opozicija”. “Bolj je vprašanje, kako bo funkcionirala pozicija, ker imamo sedaj veliko novih obrazov,” je zaključil Krivec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine