3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Danes številni dali podpis za razpis trojnega referenduma, vrste so bile dolge

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Iz minute v minuto pred Upravno enoto na Linhartovi v Ljubljani. Pridruži se zmagovalcem in podpiši,” je na Twitterju zapisal nekdanji policist in kolumnist Davorin Kopše ter objavil fotografije, ki dokazujejo, da ljudje množično oddajajo podpise podpore za razpis referendumov proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe, bohotenju birokracije in politizaciji javne RTV Slovenija.

Podpisi za izvedbo referendumov, s katerimi lahko državljanke in državljani preprečijo uveljavitev treh za državo ter davkoplačevalce škodljivih zakonov, se zbirajo do srede, 5. oktobra. Za vsak referendum posebej je treba zbrati najmanj 40 tisoč overjenih podpisov volivcev in volivk. Dolge vrste pred upravnimi enotami dokazujejo, da se ljudje očitno zavedajo, da se čas za zbiranje podpisov neumorno izteka in da prav vsak glas šteje.

Kot kaže, pa niso dolge vrste le pred Upravno enoto na Linhartovi, ampak tudi drugod po Ljubljani. Že v petek je namreč bilo mogoče v Ljubljani zaslediti daljšo vrsto. Medtem ko se zbiranje podpisov za tri referendume (za zakon o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTV nadaljuje s polno paro), na levici očitno vlada panika. Ne pozabimo. “Ne moremo za vsako stvar spraševati ljudstva, kaj meni in kaj bi rado, ker dobro vemo vsi, da v nekaterih zadevah ljudstvo ne more odločiti, tako kot je prav in tako kot je zanje koristno,” je namreč nedavno dejal poslanec stranke SD Jonas Žnidaršič in s tem dal vedeti, da se očitno izredno boji volje ljudstva. Kot kaže, nekaterim preprosto ni jasno, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

 

“Največji opozicijski stranki pri zbiranju podpisov za predlagane referendume očitno ne gre vse po načrtih,” je  nedavno poročal Odlazkov Večer. “SDS nabira podpise z velikimi težavami,” pa danes poroča Dnevnik. Kot kaže, so pri mainstream medijih slepi nad dejanskim stanjem na stojnicah. To pa seveda ne čudi, saj ti poročajo z roko v roki z usmeritvami vladajoče oblasti, ki si razpisa referendumov seveda ne želi. Prvak stranke SDS Janez Janša je v petek poudaril, da podpisujejo tisti, ki jim je mar za Slovenijo, in ne tisti, ki bi jih kdo vlekel za ušesa.

Zbiranje podpisov je pestro tudi v štajerski prestolnici:

 

Tako lahko oddate podpis podpore
Vsi, ki bi želeli oddati svoj podpis proti bohotenju birokracije, politizaciji RTVS in ukinitvi dolgotrajne oskrbe, lahko to storite tako, da obrazec osebno podpišete na upravni enoti. Za podpis podpore referenduma potrebujete obrazce, ki so dosegljivi s klikom na povezavo (proti bohotenju birokracijeproti politizaciji javne RTVS in proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe). Če obrazca ne podpišete pred uradno osebo, bo vaš podpis neveljaven. Izpolnjeni in na upravni enoti podpisani obrazec nato pošljite po pošti (naslov: Slovenska demokratska stranka, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana) ali pa ga pustite pri stojnici stranke SDS pred upravno enoto oziroma krajevnim uradom.

Obrazec lahko podpišete elektronsko prek e-Uprave. Več podrobnosti glede tega je dostopno tukaj. Volivke in volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini brez digitalnega potrdila lahko svoj podpis oddajo na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Seznam predstavništev je dostopen tukaj. Volivke in volivci v bolnišnicah, domovih za starejše občane ali zavodih za invalidne osebe brez digitalnega potrdila lahko referendumsko pobudo podpišejo pri posebej za to pooblaščeni osebi organa oziroma zavoda. Tudi bolni in invalidi, ki ne morete na upravno enoto in nimate digitalnega podpisa, lahko podate zahtevo za obisk na domu.

Politizacijo Radiotelevizije (RTV) Slovenija, bohotenje birokracije in ukinitev dolgotrajne oskrbe je mogoče doseči le v primeru razpisa referendumov. Za to pa je seveda treba pravočasno zbrati zadostno število podpisov. Če škodljivim zakonom Golobove vlade nasprotujete, imate sedaj možnost, da to tudi pokažete.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine