12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Danes pričetek referendumske kampanje pred ponovljenim glasovanjem o zakonu o drugem tiru

Mesec dni pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru bo danes uradno stekla referendumska kampanja. Kot kaže, bo tokrat v njej sodelovalo manj organizatorjev, poudarki pa bodo ponovno na ceni in trasi projekta. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je v primeru neuspeha na glasovanju že napovedal novo izpodbijanje izida.

Referendumska kampanja pred glasovanjem, ki bo 13. maja, se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej 11. maja opolnoči, nato bo nastopil volilni molk.

Organizatorji kampanje imajo tako mesec dni časa za nagovarjanje volivcev. Tokrat jih bo, kot kaže, v kampanji sodelovalo nekoliko manj kot pred prvim glasovanjem, ko se jih je prijavilo 32. Rok, do katerega morajo organizatorji Državno volilno komisijo (DVK) obvestiti o vstopu v kampanjo ter odpreti poseben transakcijski račun, se sicer izteče 17. aprila, do četrtka pa jih je to naredilo šest.

V ponovljeni kampanji je pričakovati podobne poudarke kot lansko poletje. Nasprotniki uveljavitve zakona si prizadevajo predvsem za drugačno traso in cenejšo izvedbo projekta. Vrednost gradbenih del je ocenjena na 961 milijonov evrov. Podporniki zakona medtem izpostavljajo pomen drugega tira za razvoj slovenskega gospodarstva.

V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča ne bo vlade, kar pa ne pomeni, da bodo manjkali tudi glavni akterji na strani podpornikov zakon. Poleg premierja Mira Cerarja bo namreč kot član SMC nastopal tudi vodja projekta drugi tir Jure Leben.

Prvič se bo zgodilo, da bodo volivci o enakem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Kovačič je septembrski izid uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki je razveljavitev prvega glasovanja med drugim argumentiralo s tem, da je vlada vodila nepošteno enostransko kampanjo, za kar pa ne bi smela porabiti proračunskih sredstev.

Že pred odločitvijo vrhovnega sodišča so namreč ustavni sodniki zapisali, da lahko vlada proračunska sredstva porablja le, če volivce o zadevi temeljito in stvarno obvešča oz. mora volivce seznaniti tudi s tveganji, ki bi jih zakon prinesel.

Če zakon o drugem tiru 13. maja na referendumu ne bo padel, Kovačič napoveduje vnovično pritožbo na rezultat. Referendum je sicer potekal 24. septembra, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine