5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Danes obhajamo praznik vseh svetih

Piše: Ž.K. (Nova24tv.si)

Prvega novembra obeležujemo praznik vseh svetih. Danes se bodo številne Slovenke in Slovenci odpravili na pokopališča in k maši, kjer se bodo spomnili vseh, ki so bili pred nami. Sekularna različica praznika vseh svetih je dan spomina na mrtve. Tako se imenuje tudi državni praznik.

Po vsej bodo državi potekale spominske slovesnosti in verski obredi za mrtve. Osrednja spominska slovesnost bo potekala v Ljubljani pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami.

Na spletni strani Rimokatoliške cerkve so zapisali, da je na Vzhodu Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi na zahodno Cerkev.

“Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju,” so zapisali v RKC.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Sveče in ikebane
Številni Slovenci se v dneh pred prazničnim dnem odpravijo po nakupih ikeban in nagrobnih sveč. Mnogi v dneh pred 1. novembrom uredijo grobove. Nagrobne sveče so pri nas še posebej priljubljene, na žalost pa v dneh po prazniku povzročajo številne preglavice. Leta 2008 smo kot edina evropska država sprejeli uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami. Stanje se sicer ni opazno izboljšalo.

Obhajanje praznika vseh svetih v slovenskih škofijah

Škofija Celje

Na praznik vseh svetih, 1. novembra 2023, bo celjski škof Maksimilijan Matjaž obhajal sveto mašo z župnijskim občestvom v Laškem ob 9. uri, po njej pa bo obiskal lokacijo Barbarinega rova v Hudi Jami in tam molil za žrtve.

V četrtek, 2. novembra, na dan spomina vseh vernih rajnih, bo škof Maksimilijan Matjaž na poti po tragičnih krajih v celjski škofiji, ki jih je zaznamovalo trpljenje žrtev povojnih pobojev: obiskal in molil bo ob grobišču v Dobovi (Mostec) ob 9.00, pri Starem Hrastniku ob 11.00, nato bo obiskal Marijo Reko pri Preboldu in ob 14.00 obhajal sveto mašo v spominskem parku Teharje – Bukovžlak. Ob 17. uri bo molil na grobišču na Zg. Hudinji v Celju.

Nadškofija Ljubljana

V sredo, 1. novembra, na praznik vseh svetih bodo sv. maše na ljubljanskih Žalah v cerkvi Vseh svetih ob vsaki polni uri od 8.00 do 15.00 ter ob 17.00 in 18.00.Ob 15.00 bo sv. mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Ob 16.00 bo pred pokopališko cerkvijo Sv. Križa nadškof Zore imel molitev za vse pokojne, ki počivajo na pokopališču.
Ob 20.00 bo v cerkvi Vseh svetih tradicionalni molitveni večer za mlade, kjer bodo slavili Boga in se v molitvi spomnili naših rajnih.
Vse dni pred 1. novembrom in na sam praznik bo cerkev Sv. Križa odprta za vse mimoidoče, kjer se lahko ustavijo in prižgejo svečko za svoje pokojne.

Nadškofija Maribor

V sredo, 1. novembra 2023, bo ob 10.00 v župnijski cerkvi Marije, matere Cerkve Maribor – Pobrežje slovesna sveta maša ob prazniku vseh svetih, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Škofija Novo mesto

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje bo daroval sveti maši:
– Sreda, 1. november 2023, ob 9.00: sveta maša na praznik vseh svetih v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu.
– Sreda, 1. novembra 2023, ob 14.00: sveta maša in po njej molitev za rajne ter blagoslov grobov na pokopališču v Srebrničah v Novem mestu.

Upokojeni škof msgr. Andrej Glavan bo daroval sveti maši:
– Sreda, 1. november 2023, ob 10.30: Sveta maša na praznik vseh svetih v župnijski cerkvi sv. Erazma v Soteski.
– Četrtek, 2. novembra 2023, ob 9.00: Sveta maša na praznik spomina vseh vernih rajnih v župnijski cerkvi sv. Erazma v Soteski.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine