19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Danes ob 17h v Ljubljani protestni shod: »Zadnji poziv k razumu in treznosti oblasti!«

Piše: Vida Kocjan

Danes, 21. marca, se bo ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani začel veliki protestni shod z naslovom Dovolj je.

Shod je konec januarja napovedal predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ko se je odzval na novico, da je Komisija za preprečevanje korupcije domnevno začasno ustavila preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba zaradi njegovega vplivanja na delo policije.

Čas je za budnico

Janez Janša je prejšnji teden opozoril, da je »čas za budnico«, in dodal: »Želimo opozoriti, da je tudi nas veliko, ki razmišljamo drugače kot sedanja oblast, in predvsem pozvati k streznitvi. Rešujte težave. Tukaj so stavke. Stavka večji del javnega sektorja. Na mizi so zahteve, ki niso raketna znanost! Treba je sedeti, se pogajati 24 ur na dan ter priti do kompromisov in nekaterih rešitev, ne pa se pred kamerami obtoževati in skušati medijsko umoriti nasprotnika, ki je v bistvu del tebe. Saj javni sektor je sistem, s katerim upravlja vlada. Ne moreš se zdaj kregati sam s sabo. To se zdaj dogaja. In na koncu smo žrtve pacienti, davkoplačevalci, zaposleni … To zborovanje bo resno. To bo zadnji poziv k razumu in treznosti. Potem pa bodo junija imeli v rokah najmočnejše orožje demokracije volivci. Verjamem, da bo rezultat dodatna budnica in streznitev.«

Udeležbo na shodu napovedali številni

Napovedi udeležencev shoda kažejo, da ne gre za politični shod, pač pa za shod razočaranih in osuplih – navadnih ljudi, ki si pred volitvami niti v sanjah niso mogli predstavljati, kaj bo naredila vlada Roberta Goloba. Udeležbo so napovedali celo številni volivci Gibanja Svoboda, ki obžalujejo svojo odločitev. Udeležbo so napovedali tudi upokojenci, ki se domala redno mesečno udeležujejo shodov v organizaciji Ruparjevega Inštituta 1. oktober. Prišli bodo tudi opeharjeni mali podjetniki, ki so končno doumeli, kam jih Golobova vlada pelje. Davki so namreč vsak mesec višji. Število stečajev v Sloveniji je enormno naraslo. Tako podjetja kot prebivalce pa dodatno pestijo še izredno visoki stroški za energijo. Stroški za električno energijo in ogrevanje so pod Golobovo vlado čedalje višji. Čeprav se cene teh energentov na svetovnih trgih znižujejo, pri nas vlada s cenami ne popušča in napoveduje tudi drastične spremembe pri obračunih, po katerih bodo cene energije še višje. Nenasitna vlada zvišuje tudi trošarine za pogonska goriva. Ta bi se morala poceniti, vendar vlada to preprečuje z višanjem trošarinskega davka. Vsakega od upokojenih je Golobova vlada lani prikrajšala za najmanj 60 odstotkov pokojnine.

Janez Janša: »To zborovanje bo resno! To bo zadnji poziv k razumu in treznosti oblasti!«

Opeharjeni vsi zaposleni

Plače in pokojnine bi bile lahko za tretjino višje, če ne bi bilo novih obrazov. Prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše je sprejela spremembe zakona o dohodnini, nato pa je koalicija Roberta Goloba (Gibanje Svoboda, SD in Levica) zakon nemudoma izničila. Zato danes zaposleni plačujemo višjo dohodnino, plača pa je nižja za tretjino. Tudi zaradi teh sprememb bodo številni letos doplačali dohodnino za leto 2023. Prava streznitev pa bo šele prišla − z dohodninskimi odločbami.

Opeharjeni kmetje

Četudi so vodje stanovskih organizacij ob koncu prejšnjega tedna odpovedali protest, pa je dejstvo, da so kmetje opeharjeni. Vlada jim je dala na mizo samo obljube. Kmetje so svoje stavkovne zahteve strnili v 33 točk, pogajanja o njih v marcu pa niso prinesla nobenih rešitev. Stanovsko vodstvo jih je povozilo, zato so nekateri kmetje že napovedali, da se bodo udeležili tudi velikega protesta. Na to, naj na obljube ne nasedajo, kmete svarijo tudi zdravniki. Tudi z njimi je vlada že lani podpisala sporazume, celo dvakrat, po leto dni se ni zgodilo še nič. Golob pa se celo norčuje in jim grozi.

Denarja je dovolj

Ob vsem tem vlada denar v velikih količinah namenja nevladnim organizacijam, ki so ji pomagale na oblast. Hkrati vabi nezakonite migrante in po Sloveniji mimo volje lokalnih skupnosti in državljanov določa lokacije za njihovo namestitev. Gredo celo tako daleč, da so vsi načrtovani razpisi za pridobitev evropskih sredstev namenjeni samo za migrante, ustanove, fakultete in podjetja pa ostajajo na suhem.

Dodajmo še enormne podražitve infrastrukturnih projektov, kjer se je vlada osredotočila predvsem na v zlato okovane železniške postaje oziroma njihove obnove. Železniška postaja Jesenice bo stala 170 milijonov evrov, kar je vrednost 30 domov za starejše.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine