22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Danes v Trstu na pokopališču Svete Ane poslednje slovo od Borisa Pahorja

Vir: Siol.net

Na tržaškem pokopališču pri sv. Ani so se danes poslovili od tržaškega pisatelja in akademika Borisa Pahorja, ki je v 109. letu starosti umrl na svojem domu v Trstu prejšnji ponedeljek. Na pogrebni slovesnosti, ki so se je udeležili tudi visoki predstavniki slovenske vlade, se je po pričakovanjih zbrala velika množica.

Garda Slovenske vojske je v imenu predsednika vlade položila venec. (foto: TW Vlada R Slovenije)

Pahor se je rodil leta 1913 v slovenski družini v Trstu. Kot otrok je bil priča fašističnemu požigu Narodnega doma v Trstu. Med drugo svetovno vojno se je pridružil osvobodilni fronti, leta 1944 so ga nemške oblasti poslale v koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Pozneje so ga prestavili še v druga taborišča.

Poslednje slovo od Borisa Pahorja na pokopališču pri Sveti Ani v Trstu. (foto: spletna stran Primorski dnevnik.si; FOTODAMJ@N)

“Pisatelj brez meja, državljan sveta, človek srca”

Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi.

Bil je tudi prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.

Ob smrti so se mu poklonili politiki in kulturniki. Predsednik republike Borut Pahor ga je v nagovoru opisal kot “pisatelja brez meja, državljana sveta, človeka srca”.

Tržaškega pisatelja so pokopali v družinski grobnici. Pred tem je v cerkvi na pokopališču potekal cerkveni obred – Pahorjevo krsto je blagoslovil tudi tržaški škof Giampaolo Crepaldi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine