28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

(DAN 99 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Maske bodo ponekod še vedno obvezne, v DZ sprejet zakon, ki bo pospešil investiranje

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo v Sloveniji potrdili pri dveh osebah, opravili pa so 631 testov, piše na spletni strani vlade. Število smrtnih primerov ostaja pri 108. Vlada medtem sprejema ukrepe na področju gospodarstva, ki je bilo spomladi ustavljeno.

 

20:00 Po poročanju ameriškega New York Timesa Evropska nogometna zveza letošnjega finala nogometne lige prvakov zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo mogla izpeljati v turškem velemestu Istanbulu, temveč bodo finale preselili na drugo lokacijo. Kot možna lokacija se omenja Lizbona. Uefa teh navedb “ni potrdila in ne zanikala”.

19:30 DZ je danes na izredni seji s 53 glasovi za in 14 proti sprejel zakon, s katerim bo vlada določila nabor pomembnih investicij ter zagotovila, da čim prej stečejo in pomagajo zagnati gospodarstvo. V delu opozicije, predvsem SD in Levici, so bili do zakona kritični, ker naj bi bil lahko škodljiv za okolje in vsebinsko prazen.

19:00 Evropska komisija je po neuradnih informacijah ocenila, da pri slovenskih turističnih bonih ne gre za državno pomoč z vidika evropskih pravil. Na splošno namreč v primeru državnih vavčerjev, če imajo prejemniki veliko svobode pri tem, kako in kdaj jih bodo izkoristili, ni verjetno, da bi bila to po pravilih EU državna pomoč.

18:30 Vlada je na današnji dopisni seji opravila več novih prerazporeditev proračunskih sredstev. Med drugim je za financiranje kriznega dodatka v javnem sektorju iz splošne proračunske rezervacije različnim uporabnikom razporedila 31,6 milijona evrov.

18:00 Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo v soboto deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Skladno s tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa.

“Jutri ob 19. uri deaktiviramo načrt in zaključimo z delom,” je za STA potrdil Šestan, ki se je ob tem zahvalil tudi vsem pripadnikom civilne zaščite, ki so dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa.

Državni načrt, ki vsebuje natančne protokole ukrepanja v primeru epidemije nalezljive bolezni in je namenjen utečenemu delovanju vseh ključnih deležnikov na državni ravni, je bil aktiviran 13. marca.

“Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobenega večjega problema, ki ga ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem zaključeno, in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo treba. Tukaj smo zato, da pomagamo,” dodaja Šestan.

Kot pravi, je bila koronska kriza tudi za civilno zaščito nekaj posebnega, nekaj, na kar niso bili pripravljeni. “Pripravljeni smo na marsikaj, a na tovrstno krizo res nismo bili. S tem enostavno nismo imeli izkušenj. A mislim, da smo se zadeve, sicer z manjšimi začetnimi težavami, lotili dobro. Zdaj imamo izkušnjo več, a upam, da je ne bomo potrebovali,” je navedel.

Natančne analize opravljenih ur v civilni zaščiti še ni. Podatki bodo znani v naslednjih tednih, ko jih bodo zbrali regijski štabi. “Po naših podatkih, ki pa še niso povsem točni, smo imeli vsak dan aktiviranih v povprečju okoli 3000 pripadnikov. Med tednom nekaj več, ob koncih tedna nekaj manj in tudi v zadnjem obdobju je bilo dela nekaj manj. A če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200.000 delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot 12 ur na dan,” je še povedal Šestan.

Na pripadnike civilne zaščite in vse ostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, se je v tretjem protikoronskem zakonu spomnila tudi vlada. Zakon, ki ga na današnji izredni seji obravnava DZ, tudi zanje predvideva izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

Dodatek v višini 30 evrov dnevno bo pripadnikom civilne zaščite pri plači izplačal delodajalec, sredstva pa se bodo zagotovila pri ministrstvu za obrambo oz. Upravi RS za zaščito in reševanje. Skupni strošek je ocenjen na 2,7 milijona evrov mesečno.

17:30 Izvršni direktor angleške premier league Richard Masters je v petek dejal, da bi se lahko navijači na tribune nogometnih stadionov v Angliji postopno začeli vračati septembra z začetkom nove, sezone 2020/21 elitnega angleškega prvenstva. Ta se bo predvidoma začela 11. septembra in končala 23. maja 2021.

17:00 V Avstriji od 15. junija v šolah, trgovinah in v turističnih objektih ne bo več obvezno nošenje zaščitnih mask, saj je število aktivno okuženih z novim koronavirusom padlo pod 650, je danes sporočila vlada. Bodo pa še vedno obvezne v javnem prometu, frizerskih salonih in drugod, kjer ni mogoče ohranjati ustrezne razdalje.

16:30 Z nedeljskim koncem razglašene epidemije se zastavlja vprašanje, ali je nošnja mask še naprej obvezna ali ne. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, so maske še naprej potrebne v vseh zaprtih prostorih, še zlasti, če ni mogoče zagotoviti ustrezne varne razdalje. Več ob koncu epidemije bo v ponedeljek povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

16:00 Skupno število opravljenih testiranj se je do četrtka povzpelo na 77.916, skupno število potrjenih okužb pa je ostalo pri 1473.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje medtem še naprej ocenjujejo, da je v Sloveniji aktivnih primerov okužb sedem, torej toliko kot je hospitaliziranih.

15:30 V Indiji so danes poročali o največ novih primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. Okužilo se je še 7466 ljudi, skupno 165.799. Z novimi 175 smrtnimi žrtvami covida-19 pa je število mrtvih naraslo na 4706. S tem je po številu smrtnih žrtev presegla sosednjo Kitajsko, kjer je virus lani izbruhnil.

15:00 Iran je danes poročal o največjem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom v skoraj dveh mesecih. Opozorili so tudi, da se razmere v nekaterih regijah poslabšujejo.

14:30 V Delavski svetovalnici opozarjajo na spreminjajoče se tolmačenje ponedeljkovega odloka o obveznosti karantene za vse, ki bodo v Slovenijo prihajali iz tretjih držav. Kot navajajo, so nekateri tuji delavci ta teden že odšli na obisk k domačim, po preobratu pa da jih ob vstopu v Slovenijo čaka karantena. To bi jih lahko stalo službe, svarijo.

14:00 Grške oblasti so danes objavile seznam 29 držav, s katerimi bodo 15. junija odprle meje za turistične obiske, so sporočili z grškega veleposlaništva v Sloveniji. Državljanom in stalnim prebivalcem teh držav ob prihodu v Grčijo ne bo treba v karanteno. Na seznamu je tudi Slovenija.

13:45 V nasprotju s prvotnimi načrti vlade bodo do subvencioniranja čakanja na delo tudi v juniju predvidoma upravičeni vsi delodajalci in ne le tisti iz panoge turizma in gostinstva. Poslanci koalicije so namreč k predlogu tretjega protikoronskega zakona, ki ga danes obravnava DZ, vložili dopolnilo s takšno vsebino.

13:30 V poslanskih skupinah koalicije ukrepe iz tretjega protikoronskega zakona, ki ga obravnavajo na današnji izredni seji, vidijo kot ustrezno spodbudo države gospodarstvu, da se vrne na raven pred novim koronavirusom. V opoziciji medtem vladi očitajo, da je v zakonsko besedilo vključila zadeve, ki nimajo nobene zveze z epidemijo.

13:15 Društvo slovenskih koroških pravnikov (DKSP) je danes odločno pozvalo k odprtju meja med Avstrijo in Slovenijo. Ob tem so opozorili, da je zavlačevanje pri odpiranju meja protiustavno. Dan prej so avstrijsko vlado na Dunaju k takojšnjemu odprtju meja pozvali tudi gospodarstveniki avstrijske Koroške.

13:00 Slovenski trg dela je bil v prvem letošnjem četrtletju še v dobrem stanju, epidemija novega koronavirusa nanj še ni imela vpliva. Stopnja anketne brezposelnosti je znašala 4,6 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj kot v enakem obdobju lani, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

12:30 V četrtek ob 706 testiranjih ni bilo nobene potrjene okužbe z novim koronavirusom, so pokazali danes objavljeni vladni podatki. Prav tako ni bilo nobenega umrlega s covidom-19, tako da skupno število umrlih ostaja 108. Število hospitaliziranih je ostalo nespremenjeno pri sedmih, od teh sta na intenzivni negi še naprej dve osebi.

12:15 V Rusiji so danes zabeležili rekordno število novih smrti zaradi novega koronavirusa. Umrlo je še 232 ljudi. Skupaj je doslej v Rusiji zaradi novega koronavirusa umrlo 4374 ljudi, okužilo se jih je 387.623, kar je tretje največje število okužb na svetu za ZDA in Brazilijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12:00 Zdravstveni strokovnjaki v Italiji opozarjajo, da pred napovedano odpravo prepovedi potovanj med deželami 3. junija nekatere dežele prirejajo podatke o okuženih z novim koronavirusom, da ne bi ostale zaprte. Pri tem so še posebej izpostavili v epidemiji covida-19 v Italiji najbolj prizadeto Lombardijo.

11:30 Predlog zakona za zagon investicij po epidemiji je dobrodošel, saj slovenskim gradbenim podjetjem prinaša večje možnosti za sodelovanje pri domačih infrastrukturnih podjetjih, delavcem pa boljši socialni položaj, menijo sindikati, ki delujejo v gradbeništvu. Želijo pa si, da bi uživanje dodatnih pravic čim prej omogočili vsem zaposlenim v panogi.

11:00 Zavod za zaposlovanje je danes v tretji tranši 1484 delodajalcem izplačal skoraj 2,5 milijona evrov za povračilo nadomestila plač. Vloge za povračilo izplačanih nadomestil so tako doslej odobrili več kot 29.000 delodajalcem za več kot 195.000 zaposlenih. Junija zavod načrtuje dve izplačili, prvo 10. junija.

10:00 Pošta Slovenije zaradi sproščanja ukrepov na ravni države tudi v poštnem prometu od ponedeljka ponovno vzpostavlja običajno poslovanje, pri čemer pa bo še naprej izvajala določene varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Od prihodnjega tedna bodo pošte ponovno poslovale po običajnem delovnem času, torej tudi ob sobotah.

09:00 Iz Izraela poročajo o nenavadnem porastu števila okužb z novim koronavirusom. V enem dnevu so jih zabeležili 64, kar je v primerjavi s predhodnimi dnevi presenetljivo več, je v četrtek sporočilo zdravstveno ministrstvo. Ob tem je ljudi pozvalo, naj se še naprej držijo ukrepov za preprečitev širjenja okužb.

08:00 NIJZ je objavil priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom v študentskih domovih. Priporoča, naj se študenti v študentske domove vračajo postopno, upoštevajoč prioritete, kot so za zaključek študijskih obveznosti ali reševanje socialno ekonomskih problemov. Na resornem ministrstvu pravijo, da navala nazaj v domove ni.

07:30 Estonija 1. junija odpira meje za državljane držav članic EU, schengenskega prostora in Združenega kraljestva, je v četrtek sporočil estonski premier Juris Ratas. Karanteni ob vstopu v državo se bodo sicer izognili le državljani tistih držav, ki bodo v zadnjih 14 dneh zabeležile do 15 novih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev.

07:00 V ZDA so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa do četrtka zvečer potrdili 1,720 milijona okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 10.573 ljudi. Kljub temu se po različnih delih ZDA še naprej odpravljajo ukrepi proti pandemiji. Med večjimi mesti se bo sredi junija “odprl” tudi San Francisco.

06:30 Na ljubljanskem letališču bodo po mesecih zatišja zaradi pandemije covida-19 danes dočakali prvi redni potniški let. Prva letalska družba, ki ponovno vzpostavlja redno letenje na Brnik, je Air Serbia. Njeno letalo tipa ATR72, ki bo prispelo iz Beograda, bodo na letališču pozdravili okoli 9. ure.

06:00 DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi sprejel že tretji obsežnejši paket ukrepov, ki jih z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo in državljane pripravlja vlada. Tokratni ukrepi so vredni milijardo evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine