24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

(DAN 93 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Tudi včeraj brez novih okužb in smrti. Smo pred zadnjim tednom razglašene epidemije koronavirusa. Na morebitni drugi val se je treba dobro pripraviti.

V četrtek so v Sloveniji opravili 882 testov na okužbo z novim koronavirusom, nobeden ni bil pozitiven, število pozitivnih ostaja 1468. V bolnišnicah so zdravili 21 bolnikov s covidom-19, štirje so rabili intenzivno terapijo, odpustili niso nobenega. Umrl ni nobeden bolnik s covidom-19, skupaj jih je doslej umrlo 106, je sporočila vlada. Iz bolnišnic so doslej skupaj odpustili 278 bolnikov s covidom-19. V Sloveniji so doslej opravili 73.742 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1468 pozitivnimi je 648 moških in 820 žensk.

08:00 Kitajska je danes sporočila, da prvič, odkar od januarja objavljajo podatke o okužbah z novim koronavirusom, niso zabeležili nobene nove okužbe. Novico so sporočili le dan po začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa, na katerem so izpostavili tudi velike dosežke Kitajske v boju proti virusu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

08:05 Medtem ko je pandemija novega koronavirusa v Albaniji povzročila tišino v tovarnah in na kmetijah, pa imajo precej dela tamkajšnje čebele. To je razveselilo čebelarje, ki pričakujejo zelo dobro letino medu, predvsem po zahvali odloženega onesnaževanja in škropljenja s pesticidi.

08:10 Zaradi številnih kršitev pri prehodu slovensko-italijanske državne meje se je regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko s policijo dogovoril, da bo povečala nadzor na meji z Italijo. Ta konec tedna bodo izvajali večji nadzor na državni meji na območju Krasa. Večji nadzor na posameznih gozdnih, poljskih in kolesarskih poteh na Krasu bodo opravili zaradi dogajanja prejšnji konec tedna, ko so domačini na območju občin Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen zaznali večje število italijanskih državljanov, ki so v nasprotju z odredbami prestopali italijansko-slovensko mejo.

08:20 Beovićeva: Realno je pričakovati, da poleti ne bomo doživeli drugega vala epidemije koronavirusa, lahko pa se pojavi jeseni ali pozimi, napoveduje vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. Boji se predvsem hkratne epidemije gripe in koronavirusa. Poudarja, da je treba narediti vse, da v drugem valu ne bi ponovno zapirali države in javnega življenja.

08:35 Slovenija vstopa v zadnji teden razglašene epidemije, ki je globoko zarezala v naša življenja. Prva okužba z novim koronavirusom v Sloveniji je bila potrjena 4. marca, do sredine aprila je število okužb vztrajno raslo. Prvi bolnik s covidom-19 je umrl 14. marca, doslej skupaj 106. Vrh epidemije je bil v Sloveniji v prvi polovici aprila.

09:00 Za obravnavo v DZ je nared že tretji protikoronski sveženj po izbruhu epidemije koronavirusa. Potem ko se je prvi osredotočal na takojšnjo pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ter drugi na likvidnost, tretji vzpostavlja izhodno strategijo po epidemiji, pri čemer je v ospredju podpora turizmu. Skupaj naj bi bili svežnji težki prek šest milijard evrov.

11:00 V petek so opravili 677 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pozitiven ni bil noben vzorec. Prav tako ni umrl nihče s covidom-19, piše na spletni strani vlade. V bolnišnicah se je v petek zdravilo 19 bolnikov s covidom-19, od tega štirje na oddelkih za intenzivno terapijo. Dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo. V Sloveniji so doslej opravili 74.419 testiranj, število potrjenih okužb pa ostaja pri 1468. Iz bolnišnic so doslej v domačo oskrbo odpustili 280 bolnikov s covidom-19.

13:59 Slovenski državljani so dobrodošli na Hrvaškem in nikakor ni naključje, da smo mejo najprej odprli za naše najbližje sosede, je v pogovoru za STA poudaril podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović. Ne pričakuje pa, da bi lahko slovenski državljani prestopili hrvaško mejo brez omejitev, dokler ne bo epidemije na Hrvaškem.

14:30 V Grčiji postopoma znova zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje. Od ponedeljka bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Ciper pa je objavil seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija pripotovali v državo. Na njem je tudi Slovenija.

14:50 Predsednica petčlanskega upravnega odbora nemškega olimpijskega komiteja DOSB, Veronika Rücker, je prepričana, da se bo škoda, ki jo je utrpel šport zaradi pandemije novega koronavirusa, merila v milijardah evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

14:55 Nemška kanclerka Angela Merkel je danes znova branila omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V nagovoru ob dnevu ustave je dodala, da razume zaskrbljenost državljanov zaradi ukrepov.

16:30 Tuji turisti bodo lahko v Španijo prišli julija, je danes napovedal španski premier Pedro Sanchez. Po Španiji medtem potekajo množični protesti, na katerih premierja zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu pozivajo k odstopu.

16:32 Nogometni prvoligaši so po dolgem premoru, nazadnje so igrali 8. marca, začeli pripravljalne tekme za nadaljevanje sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije. Med drugimi sta na igrišče stopila tudi branilec naslova Maribor in trenutno vodilna ekipa zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjene lige Olimpija.

17:30 Testi cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga razvili kitajski raziskovalci, kažejo, da se človeški imunski sistem odziva na cepljenje. Cepivo Ad5-nCoV je glede na prve teste varno in ima le malo stranskih učinkov, so v petek v reviji The Lancet zapisali raziskovalci. Še bolj pomembno je, da se je pri testiranjih pokazalo, da imunski sistem človeka reagira v odnosu do virusa sars-cov 2. A potrebni bodo novi testi, kjer bo treba dokazati, da tega novega cepiva ni mogoče zboleti z novim koronavirusom.. Na razvoju cepiva proti novemu koronavirusu dela  več kot 100 skupin znanstvenikov po vsem svetu.

17:31 Francija bo za potnike iz Velike Britanije in Španije uvedla 14-dnevno obvezno karanteno. V Parizu so se za ukrep odločili kot odgovor na tovrstne ukrepe iz omenjenih držav. Obvezna karantena bo veljala tudi za potnike iz drugih evropskih držav, kjer so oblasti uvedle enostransko 14-dnevno karanteno, so danes sporočili pristojni.

20:20 Število smrtnih žrtev zaradi covida-19 se v Italiji še naprej znižuje. V zadnjih 24 urah so potrdili 119 smrti, dan prej 130, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Zmanjšuje se tudi število primerov aktivnih okužb z novim koronavirusom. Število ozdravelih se je medtem povečalo na 138.840

20:25 Zdravniki iz univerzitetne klinike v nemškem Augsburgu so pri obdukcijah umrlih zaradi novega koronavirusa odkrili, da so imeli ti “nenavadno težke in domnevno nepopravljive poškodbe pljuč”.

20:30 Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Tudi na Cipru danes niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine