16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

(DAN 91 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V sredo ob 909 testiranjih na novi koronavirus brez potrjene okužbe, umrl en bolnik s covidom-19; NIJZ na pogrebih odsvetuje pevce in kropljenje

Vlada je včeraj določila besedilo predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19. Na podlagi zakona bo določen seznam investicij, ki bodo imele prednostno obravnavo pri pristojnih organih. Predvidoma bo šlo za skupno 500 milijonov evrov investicij. V Sloveniji pa so v torek že sedmi zaporedni dan odkrili manj kot dve okužbi z virusom sars-cov-2. Ob 981 testiranjih so potrdili en nov primer. V bolnišnicah se je zdravilo še 23 bolnikov s covidom-19, od tega le še štirje na intenzivnih oddelkih. Smrtnih žrtev že tretji zaporedni dan ni bilo. Več  o včerajšnjem dogajanju TUKAJ.

18:50 Ob umirjanju epidemiološke situacije se s ponedeljkom postopno odpirajo tudi sprejemi v socialnovarstvene zavode. Tako bodo v zavode sprejemali tako uporabnike, ki so bili med epidemijo v domači oskrbi, kot tudi nove oskrbovance. Spet se odpirajo tudi večgeneracijski centri in programi v podporo družini, je sporočilo ministrstvo za delo.

18:45 Na ministrstvu za zdravje trenutno obdelujejo za 31,2 milijona evrov zahtevkov javnih zavodov za izplačilo dodatkov. Rok za oddajo zahtevkov se je iztekel v sredo, zato končnega podatka o obsegu sredstev še ne morejo posredovati. Danes pa je že bil nakazan del sredstev v višini 18,6 milijona evrov, ki ga je vlada v torek razporedila iz rezerve.

18:35 Po preklicu razglasitve epidemije koronavirusa bodo z 31. majem prenehali veljati tudi začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih. S 1. junijem se bodo tako normalizirale razmere tudi na upravnem področju. Spet bo tako omogočeno vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organih, možno bo sodelovanje pri ustnih obravnavah, vnovič bodo tekli roki.

18:30 Vodja svetovalnega telesa EU za nalezljive bolezni opozarja na neizbežnost drugega vala okužb z novim koronavirusom, medtem ko vrsta evropskih držav rahlja ukrepe. Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon meni, da ni vprašanje, ali bo do novega izbruha prišlo, ampak “kdaj in kako velik bo”.

17:30 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na pogrebih med drugim odsvetuje prisotnost pevcev. Če bodo ti vseeno prisotni, naj se med njimi in svojci zagotovi največja možna razdalja. Odsvetujejo tudi uporabo kropilnika z blagoslovljeno vodo. Svojcem pa odsvetujejo izražanje sožalja z rokovanjem in objemanjem.

17:15 V Španijo je aprila priletelo 21.327 ljudi, kar je 99,7 odstotka manj kot aprila lani. Španija je eno od žarišč koronavirusa v Evropi, tamkajšnje oblasti pa so že marca prepovedale vsa nenujna potovanja. Od prejšnjega tedna so znova dovoljenja, a morajo potniki po prihodu v dvotedensko samoizolacijo.

17:12 Španija pri odpiranju turizma ne bo sledila Italiji, kot ji je pri uveljavljanju in sproščanju drugih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, sporoča španska vlada. “Italija prehitro sprošča ukrepe. Upam, da bo tam vse v redu, a preveč tvegajo,” je španski premier Pedro Sanchez dejal svojim najtesnejšim sodelavcem po poročanju španskega časnika El Pais.
 

17:10 Za vstop v Srbijo od petka ne bo več potreben negativen test na novi koronavirus niti posebno dovoljenje za domače ali tuje državljane, je danes odločila srbska vlada. Po novem po prihodu v Srbijo tudi ne bo več potrebna napotitev v samoizolacijo. Krizni štab je na podlagi analize trenutne epidemiološke situacije te ukrepe že pred dvema dnevoma priporočil vladi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

 

17:00 Po uvedbi samoplačniškega testiranja za okužbo z novim koronavirusom v nekaterih slovenskih zdravstvenih ustanovah je za to možnost kar nekaj zanimanja. Po njem največ povprašujejo tisti, ki nameravajo v tujino. Cene se gibljejo med 80 in 100 evrov.

14:01 Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo koaliciji predlagal, da v tretjem protikoronskem paketu podaljšajo subvencioniranje čakanja na delo za en mesec tudi za avtomobilsko industrijo, so povedali po današnjem srečanju v Ljubljani. Hkrati bodo iskali rešitve, da bi tej industriji omogočili vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije.

14:00 Grški turistični delavci v letošnjem letu pričakujejo 70-odstotni padec turističnih prihodov. Lani je Grčija sprejela več kot 34 milijonov obiskovalcev, turizem pa je ustvaril več kot 18 milijard evrov prihodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Atene sicer panogi obljubljajo pomoč.

12:08 Ker je v epidemiji novega koronavirusa izplačilo nadomestil plač za delavce na čakanju prevzela država, se je povprečna plača v Sloveniji marca znižala. Padec je bil največji v gostinstvu, opazen je bil tudi v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, višja izredna izplačila pa so občutno povečala plače v bankah in zavarovalnicah.

12:07 Zdravstveni delavci bodo od petka spet lahko šli v tujino. Prav tako bodo lahko ponovno koristili letni dopust, stavkali in se udeležili usposabljanj in izobraževanj v tujini, kar jim je bilo onemogočeno z odredbo, ki jo je ob začetku epidemije sprejelo ministrstvo za zdravje.

12:06 Varovanci doma starejših občanov Ljutomer so imeli v sredo prve obiske, saj so po besedah direktorja Tomislava Nemca skupaj s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor vzpostavili stanje, ki je varno za stanovalce in obiskovalce.

12:05 Pandemija covida-19 je dosegla nov mejnik – število potrjeno okuženih z novim koronavirusom po svetu je danes preseglo pet milijonov tako na podlagi štetja ameriške univerze Johnsa Hopkinsa kot francoske tiskovne agencije AFP. Medtem ko se kriza v Evropi in tudi ZDA počasi umirja, število okuženih najmočneje narašča v Latinski Ameriki.

12:01 Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ocenjujejo, da bodo imeli zaradi epidemije in s tem povezanega upada gospodarske aktivnosti ob koncu leta okoli 129 milijonov evrov nepokritega primanjkljaja. Predlagajo, da ga pokrije državni proračun, v nasprotnem bo decembra ogroženo oz. zaustavljeno financiranje zdravstva, so pojasnili za STA.

12:00 Nemški letalski prevoznik Lufthansa se z nemško vlado dogovarja o paketu pomoči, vrednem devet milijard evrov. Na ta način bo nemška vlada postala pomemben lastnik te letalske družbe, ki jo je pandemija novega koronavirusa močno prizadela.

11:50 Vladni govorec Jelko Kacin: Strošek klicnega centra #COVID19 je do danes znašal 100.878 evrov za študentsko delo. Prvi državi, za kateri pričakujemo, da bo dosežen bilateralni dogovor in bosta poleg Hrvaške uvrščeni na seznam držav, za katere velja sprostitev ukrepov pri prehodu meje, sta Madžarska in Avstrija.

11:24 prof. dr. Mojca Matičič @ukclj: Od ponedeljka dalje klicni center za #COVID19 na brezplačni telefonski številki 080 1404 deluje med delovnikom od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Do danes smo prejeli 42.261 klicev ali povprečno 611 klicev vsak dan. Najdaljši klic je trajal 1 uro in 29 minut. Številne prejete pobude prebivalcev smo posredovali na@vladaRS  in mnoge izmed njih so bile uslišane.

11:15 Minister Andrej Vizjak: Gradbeništvo v  Sloveniji beleži hud padec aktivnosti in je med največjimi med državami EU. Gradbeništvo ima močne multiplikativne učinke na ostale storitvene sektorje. @vladaRS je potrdila predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi investicij. S #PKP3 smo podaljšali ukrepe za učinkovito gradnjo. Z interventnim zakonom pa odpravljamo še dodatne ovire. Ustanavljamo koordinacijsko ekipo, ki bo reševala morebitna neskladja mnenje dajalcev in s tem pospešila izdajanje dovoljenj, a ne na račun vsebine. Ne posegamo v področne zakone varovanja okolja, narave, voda…

Strokovne in tehnične norme ostajajo iste. Pospešujemo usklajevanje organov državne uprave z namenom, da investitor pride do dovoljenj v najkrajšem možnem času. @vladaRS bo določila seznam pomembnih investicij, ki bodo glede na določene kriterije razvrščene v prioritetne skupine. Ključno je, da začnemo z iskanjem optimalnih rešitev, da se postopki zaključijo v najkrajšem možnem času in da začnejo stroji brneti že v poletnih mesecih. S tem bomo zagotavljali delovna mesta, gospodarsko aktivnost in prilive v državni poračun.

11:10 V sredo ob 909 testiranjih na novi koronavirus brez potrjene okužbe, umrl en bolnik s covidom-19

Trend obolelosti s #COVID19 v Sloveniji na dan 20. 5. 2020 (00:00-24:00):

– št. testiranj: 909

– št. pozitivnih: 0

– št. hospitaliziranih: 21

– št. oseb na intenzivni negi: 3

– dnevno|skupno št. odpuščenih iz bolnišnice: 2|278

– skupno št. pozitivnih oseb: 1468

– št. umrlih: 1

11:04 Vladni govorec Jelko Kacin: @vladaRS je včeraj potrdila Predlog Interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji #COVID19, namen katerega je zagotoviti učinkovit zagon investicijskega cikla in preprečiti hujšo gospodarsko škodo.

10:17 V Boliviji so prijeli ministra za zdravstvo, ker naj bi v boju proti pandemiji novega koronavirusa nabavil predrage medicinske ventilatorje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Preiskavo nabav medicinske opreme je naročila začasna predsednica Jeanine Anez, ki je zaradi sumov korupcije tudi odstavila Marcela Navajasa s položaja zdravstvenega ministra. V sredo pa ga je v La Pazu prijela policija. Ob njem sta bila pridržana še dva uslužbenca ministrstva.

10:16 Med več kot 40.000 zdravstvenimi delavci v Evropi, Afriki, Aziji in Južni Ameriki se je začela obsežna raziskava o učinkovitosti dveh zdravil proti malariji tudi v primeru koronavirusne bolezni 19, ki jo povzroča novi koronavirus. Rezultati raziskave naj bi bili predvidoma znani ob koncu leta, na spletni strani poroča BBC.

10:15 Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), z infrastrukturnim ministrom Jernejem Vrtovcem nadaljujejo pogovore o morebitni pomoči, potem ko vlada njihovih zahtev ni vključila v tretji paket protikoronskih ukrepov. Upajo, da se bodo lahko še danes srečali z ministroma za gospodarstvo in finance.

09:34 Pri informacijskem pooblaščencu so opozorili, da je namen uporabe termo kamer, kot sredstva proti širjenju koronavirusa, identifikacija posameznika s povišano temperaturo in pravočasno ukrepanje, torej gre neizogibno za obdelavo osebnih podatkov. Pred uvajanjem merjenja telesne temperature pa bi se morala podjetja posvetovati z zdravstveno stroko.

09:33 Slovensko združenje medijev je na vlado, ministrstvo za kulturo in nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovilo poziv za izvzetje časnikov in druge periodike iz zaščitnih ukrepov, ki jih morajo spoštovati javni lokali v času grožnje širjenja novega koronavirusa.

09:32 Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), s svojimi zahtevami in napovedmi protestov po mnenju Sindikata delavcev prometa in zvez izsiljujejo vlado. Strinjajo se, da je panoga utrpela škodo, a opozarjajo, da je to panoga z eno najnižjih povprečnih plač in številnimi kršitvami delavskih pravic.

09:31 Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom bo danes ob 11. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na Prešernovi 10 (prihod za akreditirane novinarje vsaj 15 minut pred začetkom), so sporočili z Ukoma. 

09:30 Zabaviščni park Disney World v Orlandu na Floridi je v sredo nekoliko odprl svoja vrata za obiskovalce, potem ko se je marca skupaj s skoraj celotno ekonomijo ZDA zaprl zaradi pandemije novega koronavirusa. Za zdaj ponujajo le del postranskih dejavnosti, kot so restavracije in trgovine v predelu, ki se mu reče Disney Springs.

 
09:23 tehnološka velikana Apple in Google sta v sredo objavila skupno programsko opremo za pametne telefone, ki bo olajšala delo snovalcem aplikacij za spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Uporaba te opreme, ki jo je nestrpno čakalo najmanj 23 držav sveta, naj bi bila prostovoljna. Apple in Google zagotavljata, da bo zasebnost zaščitena. Gre za vmesnik za programiranje aplikacij na osnovi tehnologije bluetooth, ki lahko zazna, ali je nekdo, ki jo ima naloženo na telefonu, blizu nekoga drugega s prav tako naloženo aplikacijo. Zamisel temelji na sodelovanju javnosti in odkritosti uporabnikov, ki bodo morali v posamezni aplikaciji navesti, ali so bili izpostavljeni koronavirusu. Če javnost tega ne bo sprejela in ne bo sodelovala, potem aplikacije, ki nastajajo po svetu, ne bodo prinesle želenega učinka. Apple in Google zatrjujeta, da sta ravno zaradi pomislekov uporabila najsodobnejšo tehnologijo kodiranja. S tem želita javnost prepričati, da bo zasebnost uporabnikov zaščitena. Doslej je nekaj podobnega skušalo uvesti že več držav po svetu, vendar je bilo preveč tehničnih problemov. Uporabljali so GPS tehnologijo, ki jo Apple in Google zavračata ravno zaradi varovanja zasebnosti. 

V ZDA je aplikacijo za sledenje lokaciji med drugimi začela uporabljati Severna Dakota, a se je za zdaj vključilo le štiri odstotke prebivalcev. To je največ od vseh zveznih držav, a še vedno premalo, da bi bilo uporabno.

09:22 Košarkarske ekipe v severnoameriški ligi NBA od vodstva lige pričakujejo, da bo okoli 1. junija pripravilo natančna navodila glede nadaljevanja sezone. V zakulisju so medtem zaokrožili številni scenariji, nekateri ameriški športni mediji so zapisali, da bodo tekme priredili v Disney Worldu v Orlandu in Las Vegasu, nekateri celo na Bahamih.

09:20 Člani Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) so na zadnjem zasedanju govorili predvsem o gospodarskem stanju v času pandemije koronavirusa in o ukrepih banke za pomoč gospodarstvu, pri čemer so bili vsi za pomoč, kažejo v sredo objavljeni posnetki razprav.

09:00 Približno odstotek Dancev je bil v stiku z novim koronavirusom, kažejo rezultati raziskave o prisotnosti protiteles na novi koronavirus pri Dancih. V državi so se zaradi tako nizkega odstotka že pojavile bojazni, da bi bila lahko država bolj ranljiva ob morebitnem novem valu okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

08:30 Jože Biščak v komentarju Smrt nikomur ne pristoji piše o povojnih pobojih ideoloških nasprotnikov. Za to krivico, ki naj bi jo na desnem polu politike doživljali še danes, ne krivi samo tistih, ki so v pobojih fizično sodelovali, ampak tudi njihove zagovornike v času, ko bi odgovorne morali pripeljati pred roko pravice.

 

“A nikoli ni zarisana sled tragedije zares našla poti do javnega očiščenja. Postmoderni svet, ki spominja na zadnje dneve retardiranega Zahodnega Rimskega imperija, je daleč od dediščine duha in časti, ki jo je imel vmesni čas. Temu pripada tudi tisti del slovenstva, ki se je zmogel upreti uničujočemu komunizmu. Ta – kot zlo, danes prepoznano v kulturnem marksizmu – še kar trga drobovje, vse tisto, kar je bilo srce, za kar je bilo našim prednikom mar. In to je življenje, ki ga matere nosijo v sebi in ga prinašajo svetu. Zgodili so se zločini, zgodile so se (in se še dogajajo) slabe stvari. Veliko jih je, preveč. Vanje nas vedno znova potiskajo in rinejo z leve, prepričujejo nas, da smo mi na desni slabi. Ne zmenite se za te obtožbe.”

08:17 Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL in predstavniki združenja igralcev so razpravljali o možnem formatu dokončanja prvenstva 24 ekip v dveh konferencah, med katerimi ni Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja. Vrstni red bi določili po odstotku točk 12. marca, ko je koronavirusna pandemija prekinila tekmovanje za Stanleyjev pokal.

08:16 Po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins se je s koronavirusom po svetu okužilo že 4,99 milijona ljudi, smrtnih primerov pa je več kot 328.000. V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,55 milijona okužb in 93.431 smrti. Prvič od marca pa je bilo v torek število smrti v New Yorku nižje kot v Kaliforniji.

08:15 Newyorški Metropolitanski muzej (Met), ki letos praznuje 150-letnico delovanja, ostaja zaradi pandemije koronavirusa zaprt. Kot so sporočili iz ene najuglednejših umetnostnih institucij na svetu, upajo, da bodo lahko vrata za obiskovalce – ob skrajšanem odpiralnem času, brez vodenj in z upoštevanjem osebnih razdalj – znova odprli v sredini avgusta.

08:10 Dunajski filharmonični orkester je v ponedeljek sporočil, da raziskava, kako daleč potuje glasbenikov dih med igranjem inštrumenta, ni dokazala povečanega tveganja za prenos novega koronavirusa med nastopanjem. Glasbeniki orkestra so sodelovali v eksperimentu, pri katerem so v njihov nos vstavili napravo, ki je ob dihanju proizvedla vidno meglico.

8:00 Kino Bežigrad bo drevi ponudil prvo projekcijo v drive-in kinu na parkirišču Centra Vič. Na sporedu bo muzikal Damiena Chazellea Dežela La La. Prizorišče bo sprejelo približno 70 osebnih vozil, projekcije pa bodo potekale vsak teden od četrtka do nedelje. Prihodnjo soboto napoveduje tudi prvi drive-in koncert v Sloveniji s skupino Tabu.

———————————————————————————————————-

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine