9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

(DAN 90 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Včeraj zabeležili en primer okužbe, novih smrtnih primerov ni

Sprejemanje ukrepov vlade v zvezi z odpravljanjem posledic epidemije Covid19 v gospodarstvu se nadaljuje. Vlada tako pripravlja novosti, ki bodo pomagale tako turističnim nastanitvam kot tudi državljanom, ki bodo lahko izkoristili vavčer za letovanje v Sloveniji.
 
22:00 Regijski štab civilne zaščite za notranjsko se je s policijo dogovoril, da bo ta konec tedna na zeleni meji z Italijo povečala nadzor, so javnosti sporočili iz štaba. Dogovor je posledica dejstva, da je v Furlaniji – Julijski Krajini še vedno veliko primerov koronavirusa, Italijani pa so pretekli vikend mejo prestopali v nasprotju z odredbami.
 
21:50 Iz bolnišnic so doslej v domačo oskrbo odpustili 276 bolnikov s covidom-19.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so v torek zdravili osem bolnikov s covidom-19, dva sta potrebovala intenzivno terapijo. Na Kliniki Golnik so zdravili dva bolnika s covidom-19. Ostale zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru.

V Sloveniji so doslej opravili 71.951 testiranj. Med 1468 pozitivnimi je 648 moških in 820 žensk. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno pri nas 20 aktivnih primerov. Kot so pojasnili na spletni strani, pri tej oceni upoštevajo skupno število novih primerov v zadnjih 14 dnevih, umrli pa so izključeni.

21:45 Zunanja ministra Slovenije in Rusije, Anže Logar in Sergej Lavrov, sta se danes po telefonu pogovarjala o pandemiji koronavirusne bolezni 19. Ministra sta v pogovoru izmenjala informacije o posledicah pandemije covida-19 v obeh državah in za mednarodno skupnost, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.
 
21:30 Nogometaši v Nemčiji bodo v naslednjih dveh krogih prve in druge bundeslige na dresih nosili žalne trakove v spomin na žrtve epidemije novega koronavirusa, je sporočila nemška nogometna liga (DFL). Poleg tega se bodo tekme v naslednjih dveh krogih obeh lig začele po minuti molka.
 
21:15 Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je danes menil, da je del skrbi Avstrije pri odločanju o odpiranju meje s Slovenijo slovenska meja z Italijo. Slovenija bo sicer z avstrijsko stranjo ravnala podobno kot s hrvaško, stroka bo dorekla protokol, je pojasnil Zajc in izrazil željo, da bi bila tudi ta meja čim prej odprta.
 
21:00 Svetovni zdravstveni organizaciji je bilo v zadnjih 24 urah prijavljenih 106.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom po svetu, kar je od izbruha pandemije največ v enem dnevu, je danes povedal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 
20.30 Na vladnem računu, namenjenem boju z epidemijo covida-19, se je doslej nabralo 583.710 evrov. Številčno prevladujejo nakazila fizičnih oseb, po višini pa podjetja. Doslej najvišji enkratni znesek je bil 400.000 evrov s strani podjetja, je danes povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.
 
20:00 V švedski prestolnici Stockholm je protitelesa proti novemu koronavirusu razvilo okoli sedem odstotkov sodelujočih v raziskavi ugotavljanja prisotnosti protiteles med prebivalstvom. Epidemiologi menijo, da je protitelesa vse skupaj razvilo nekaj več kot 20 odstotkov prebivalcev Stockholma. V drugih delih države je delež ljudi s protitelesi nižji.
 
19:30 Španski poslanci so danes izredne razmere zaradi novega koronavirusa podaljšali do vključno 6. junija. To je že peto podaljšanje izrednih razmer na predlog španske vlade, ki se v zadnjem času sooča tudi s protesti. Premier Pedro Sanchez je ob tem pozval k enotnosti.
 
19:00 Epidemija covida-19 je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana dodobra oklestila izvajanje zdravstvenih storitev, hkrati pa je povišala odhodke. Zaenkrat še ocenjujejo, kolikšen bo izpad programa, a kot napoveduje generalni direktor bolnišnice Janez Poklukar ga na nekaterih področjih v letošnjem letu ne bo mogoče realizirati v celoti.
 
18:30 Delavec na nizozemski farmi kun se je verjetno okužil z novim koronavirusom od živali, ki jih tam vzrejajo, je danes sporočila ministrica za kmetijstvo Carola Schouten. To je prvi primer prenosa novega koronavirusa z živali na človeka v državi, je dodala.
 
18:00 Predstavniki balkanskih držav odpiranje meja za turiste večinoma pričakujejo junija. Tako pričakovanje je v današnjem spletnem pogovoru v organizaciji regijskih ameriških gospodarskih zbornic Amcham izrazil slovenski državni sekretar Simon Zajc, z njim sta se strinjala kolega iz Črne gore in Hrvaške. Grčija se medtem bolj ozira proti juliju.
 
17:30  Na delovnem sestanku v Zagrebu sta se danes sestala v. d. generalnega direktorja slovenske policije Anton Travner in generalni direktor hrvaške policije Nikola Milina z ožjimi sodelavci. V ospredju pogovorov je bila pandemija koronavirusne bolezni 19 in ukrepi, ki sta jih državi sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom.
 
17:00 Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal, da bodo domove starejših občanov in socialnovarstvene zavode odprli za nove sprejeme predvidoma s 25. majem. “Datum bo znan, ko bomo ob spoštovanju vseh priporočil lahko skupaj z vodstvi zavodov omogočili takšne razmere, da bodo sprejemi možni,” je povedal na današnji novinarski konferenci vlade.
 
16:30 Ugled varne in urejene države, ki je sposobna poskrbeti za zdravje prebivalstva tudi ob izbruhu pandemije, je trenutno najboljše priporočilo tako v turizmu kot pri investicijah, je ob sprejemanju tretjega protikoronskega zakona v video nagovoru državljanom dejal predsednik vlade Janez Janša. Pozval je k skupnim naporom za ohranitev tega ugleda.
 
16:00 Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom je od danes na voljo tudi v mariborskem zdravstvenem domu. Razlog za takšno odločitev je povečana potreba po izvajanju brisov zaradi povečanega prehoda državne meje, so pojasnili.
 
15:30 Vsi v Španiji, ki so stari šest ali več let, bodo morali v javnosti, kjer ni možno držati varnostne razdalje, nositi maske, so danes sporočili iz vlade. Odlok za omejevanje širjenja koronavirusa bo stopil v veljavo v četrtek. Ali so predvidene kakšne kazni za kršenje odloka, niso navedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
15:00 V Sloveniji je trenutno po ocenah le okoli 25 okuženih z novim koronavirusom, največ aktivno okuženih od izbruha epidemije pa je bilo 3. aprila, in sicer 609. Vse od takrat dnevno število aktivno okuženih upada, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.
 
14:15 V torek so v Sloveniji opravili 981 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom. Skupaj je potrjenih 1468 okužb. V torek niso zabeležili nove smrti bolnika s covidom-19, skupno število umrlih ostaja 104. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 23 bolnikov s covidom-19, štirje so potrebovali intenzivno terapijo, enega so odpustili domov.
 
14:00 V Rusiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 300.000. V zadnjem dnevu so oblasti potrdile več kot 8700 okužb, kar je sicer najmanj od začetka maja. Skupno je umrlo 2972 ljudi, od tega rekordnih 135 v zadnjem dnevu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
13:45 Japonska je aprila zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je prinesla tudi prepoved potovanj, zabeležila 99,9-odstotni upad prihodov tujih turistov. Po podatkih nacionalne turistične organizacije je v deželo vzhajajočega sonca aprila prišlo le 2900 turistov, potem ko je državo aprila lani obiskalo 2,9 milijona turistov.
 
13:30 Hrvaška nogometna zveza je sporočila, da so bili vsi nogometaši in člani strokovnih štabov v elitni ligi negativni na koronavirus. Na Hrvaškem so skupno testirali 350 nogometašev in članov strokovnih štabov.
 
13:15 Latvija je danes sporočila, da ne bo podaljšala izrednih razmer, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni-19, in veljajo do 9. junija. “Naš cilj je, da se izredne razmere končajo in se vrnemo v novo normalnost, v kateri bomo sobivali s covidom-19,” je prek televizije sporočil latvijski premier Krisjanis Karins.
 
13:00 Država bo za shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa zagotovila vsa potrebna sredstva, koristila bo tudi evropski mehanizem Sure, je v spletnem pogovoru v soorganizaciji STA dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Shema bo po vladnih ocenah bolj spodbudila zagon gospodarstva, kot bi ga podaljšanje ukrepa čakanja na delo, je dodal.
 
12:45 Zunanji minister Anže Logar je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedal, da je odpiranje meja s sosednjimi državami odvisno od epidemioloških razmer. Glede odprtja meje z Avstrijo je dejal, da se s tamkajšnjimi oblastmi dogovarjajo za režim, ki bo najbolje odražal realno epidemiološko stanje.
 
12:30 V Burundiju na vzhodu Afrike so kljub pandemiji koronavirusne bolezni 19 danes pripravili predsedniške in parlamentarne volitve. Poznavalci ocenjujejo, da v tej avtoritarno vodeni državi volitve ne bodo ne svobodne ne poštene. Tudi mednarodnim opazovalcem volitev prihoda v državo niso dovolili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
12:15 V četrtek bo po več tednih znova mogoč dostop do Krvavca s kabinsko žičnico, so sporočili iz upravljalca žičnice RTC Krvavec. Ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov bo prevoz z gondolo možen od četrtka do nedelje, so dodali. Na Krvavcu za zdaj obratujejo Bike park Krvavec, Plaža Krvavec in Pot pastirskih škratov.
 
12:00 V UKC Ljubljana bodo ob koncu tedna ukinili vhod za urgentno obravnavo bolnikov s covidom-19. V četrtek bodo začeli samoplačniško testiranje na okužbo s koronavirusom. Strokovna direktorica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je danes pojasnila, da je zanimanje za testiranje ogromno. Samoplačniško bodo začeli testirati tudi v ZD Ljubljana.
 
11:30 Vodilni predstavniki podjetij iz avtomobilske industrije in vodstvo GZS se bodo v četrtek srečali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Želja avtomobilske industrije in gospodarstva kot celote je, da bi država ukrep subvencioniranja čakanja na delo ohranila ne samo za turizem, ampak tudi za ostale prizadete panoge.
 
11:00 V Italiji bo področje kulture ob pandemiji novega koronavirusa plačalo visoko ceno. Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja virusa bo kulturni sektor beležil izgubo 400.000 delovnih mest. Zaradi zaprtja gledališč, kinodvoran in odpovedi koncertov pa grozi izguba v višini 1,5 milijarde evrov, ocenjuje milanski dnevnik Corriere della Sera.
 
10:46 Podelitev filmskih nagrad oskar prihodnje leto bi lahko bila zaradi prekinitve, ki jo je v Hollywoodu povzročila pandemija novega koronavirusa, preložena na poznejši datum, je poročala filmska revija Variety. Nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti naj bi sicer podelili 28. februarja 2021.
 
10:45 Vodstvo ameriške nogometne lige (MLS) je zaradi koronavirusne pandemije odpovedalo letošnjo tekmo zvezd All-Star ter še dve nogometni tekmovanji, na katerih sodelujejo klubi iz ZDA in Mehike. Tekma zvezd bi morala biti 29. julija v Los Angelesu, na šovu bi se pomerili ekipi zvezdnikov lige MLS in mehiškega prvenstva.
 
10:30 Med tekmovalci, ki jih je v tekmovalnem smislu prizadela epidemija koronavirusa, je tudi najboljša slovenska boksarka Ema Kozin. Ta v aprilu zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni ni mogla v ring, kjer bi branila svoje dosežke, zdaj pa v njenem taboru računajo z nastopom v jeseni.
 
10:15 Britanski proizvajalec motorjev Rolls-Royce namerava zapreti najmanj 9000 delovnih mest od skupno 52.000. Za ta korak so se odločili zaradi posledic novega koronavirusa, ki je močno prizadel letalsko industrijo. Podjetje bo krčilo stroške tudi drugod, skupaj naj bi prihranki znesli več kot 1,3 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov).
 
10:00 Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je po izbruhu epidemije novega koronavirusa opravil številne pogovore z najbolj imenitnimi medijskimi hišami na stari celini, v svojem zadnjem pogovoru za britanski časnik Guardian pa je dejal, da se bo “v zelo kratkem času vrnil dobri stari nogomet”.
 
09:45 Mednarodna zveza svetovnih letališč Airports Council International (ACI) in mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA sta pozvala, da morajo biti vsi novi ukrepi za letališča in letalske družbe, ki so bili prizadeti v pandemiji koronavirusa, skladni s pričakovanji stroke in enotni po vsem svetu. Na prvem mestu naj bi bila varnost in zdravje.
 
09:30 Več sto tisoč dijakov se je danes v Južni Koreji vrnilo v šolske klopi v okviru postopnega odpiranja šol po več kot dveh mesecih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ob tem veljajo ukrepi socialnega distanciranja in večje higiene, ob vstopu v šole pa dijakom merijo telesno temperaturo.
 
09:15 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 1840 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:00 Izpusti toplogrednih plinov v ozračje so se zaradi pandemije novega koronavirusa precej zmanjšali, je pokazala študija mednarodnega konzorcija Global Carbon Project, ki jo objavlja revija Nature Climate Change. Vendar pa bo zmanjšanje po izsledkih študije le kratkotrajno, saj izpusti spet naraščajo.

08:30 Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je opozoril, da bi pandemija novega koronavirusa lahko pahnila v revščino na milijone ljudi v Afriki. Ostali svet je pozval k solidarnosti z državami črne celine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
08:00 V Braziliji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 1179 ljudi, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije novega koronavirusa v tej najbolj prizadeti latinskoameriški državi. Skupno je covid-19 zahteval 17.971 življenj.
 
07:15 Ministri EU, pristojni za turizem, bodo danes na videokonferenci razpravljali o svežnju smernic Evropske komisije za postopno odpravljanje omejitev potovanj in oživljanje turizma v pričakovanju poletne sezone. Rdeča nit je, da je treba upoštevati epidemiološko sliko, se tesno usklajevati in se izogniti diskriminaciji na osnovi državljanstva.
 
06:45 Kanadski premier Justin Trudeau je v torek sporočil, da bo meja med Kanado in ZDA zaradi pandemije novega konronavirusa ostala zaprta še do 21. junija, razen za nujne poti. Državi sta mejo zaprli za vse potnike, ki nimajo nujnih opravkov, že 21. marca. Tovorni promet preko 8900 kilometrov dolge meje sicer ostaja nemoten.
 
06:00 Vlada bo danes po napovedih predlog tretjega protikoronskega zakona, v katerega je tokrat kot pomoč podjetjem iz vseh panog vključila shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, posebno pozornost pa posveča turizmu in gostinstvu, predstavila poslancem koalicije ter ga nato še sprejela na dopisni seji. Sledila bo predstavitev javnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine