22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

(DAN 89 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO): V ponedeljek ob 1128 testiranjih ena potrjena okužba z novim koronavirusom in nobene smrti bolnikov s covidom-19. Vlada bo popoldne obravnavala osnutek tretjega korona zakona

V ponedeljek ob 1128 testiranjih ena potrjena okužba z novim koronavirusom in nobene smrti bolnikov s covidom-19. Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Osnutek zakona bo sicer že pred tem obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS).

 08: 25 Brazilija namerava s Kube pripeljati 157 zdravnikov, da bi ji pomagali v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Brazilsko ministrstvo za zdravstvo je sporočilo, da obnavlja program sodelovanja med državama, ki ga je začela levičarska predsednica Dilma Rousseff leta 2013, sedanji desničarski predsednik Jair Bolsonaro pa ga je prekinil.

08: 40 Jezikovne šole so se v času epidemije covida-19 dobro znašle in izkoristile prednosti sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki omogočajo pouk na daljavo. Tako bodo nekatere zaradi dobrih izkušenj celo nadaljevale takšen način dela.

09:55 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vzpostavilo spletni portal za posredovanje sezonskega dela v kmetijstvu. Portal sezonanakmetiji.si združuje oz. povezuje iskalce in ponudnike sezonskega dela. S tem se ministrstvo umika iz dosedanje posredniške vloge med ponudniki in iskalci dela, so danes sporočili.

10:14 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bosta sodelovala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter vladni govorec Jelko Kacin, bo danes ob 11. uri, so sporočili z Ukoma. Prenos bo na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija in na 3. programu TV Slovenija.

Vprašanja sprejemajo na elektronski naslov [email protected].

 11:00 Današnji svetovni dan zdravnikov družinske medicine poteka pod geslom Zdravniki družinske medicine na prvi liniji: Prvi pridemo in zadnji odidemo. Zaznamuje ga pandemija koronavirusa, v kateri so družinski zdravniki ob rednem delu prevzeli tudi druge naloge, so v sporočilu za javnost zapisali v Združenju zdravnikov družinske medicine Slovenije.

11:10 V ponedeljek so opravili 1128 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer so potrdili eno okužbo, so sporočili z vlade. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Na bolnišničnem zdravljenju ostaja 24 bolnikov s covidom-19, od tega pet na intenzivni terapiji. Tako so v Sloveniji doslej umrli 104 bolniki s covidom-19, skupaj pa je bilo potrjenih 1467 okužb z novim koronavirusom.

14:30 Dan po odprtju šol in vrtcev so po besedah ministrice Simone Kustec ponekod opozorili na prostorske težave, predvsem pri športnih aktivnostih in na podružničnih šolah. “Brez kančka sramu pa lahko rečemo, da smo v prvi dan vstopili dobro pripravljeni in zavezani skrbi za najboljšo možno izvedbo vzgoje in izobraževanja v danih razmerah,” je ocenila.

14:32 Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške so se na današnji videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja. Kot je po konferenci sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, vse tri države načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Slovenija pri tem ni omenjena.

14:34 Predstavniki delodajalskih združenj v turizmu pred sprejemanjem tretjega protikoronskega zakona krepijo pozive vladi k pomoči sektorju. Želijo si predvsem podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo do konca leta in so razočarani, da je ta ukrep izginil iz vladnih načrtov. Če turizem ne bo dobil ustrezne pomoči, napovedujejo črn scenarij.

14:36 Zunanji minister Anže Logar je danes na videokonferenci s kolegi iz držav Zahodnega Balkana in njihovih sosed v EU ter visokimi predstavniki Evropske unije govoril o sodelovanju pri soočanju s posledicami pandemije covida-19. Med drugim jih je seznanil z ukrepi za zajezitev epidemije v Sloveniji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

14:38 Hrvaška je po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina trenutno edina na seznamu držav, iz katerih je mogoče vstopiti brez omejitev. To velja za hrvaške državljane, pa tudi za tiste s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pri tem velja pogoj, da niso bili več kot 14 dni izven Evropske unije.

14:40 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poziva višješolske in visokošolske študente, ki so upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za študente in vloge še niso oddali, naj do 25. maja oddajo izpolnjen elektronski obrazec te vloge na eUpravi.

15:40 Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo v četrtek začeli samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Zanj bo treba odšteti 93 evrov, na testiranje pa se bo treba prijaviti prek spleta, so za STA pojasnili v osrednji slovenski bolnišnici.

16:30 Ameriška veletrgovina Walmart je eden redkih zmagovalcev v gospodarstvu, prizadetem s pandemijo koronavirusa, saj je v prvem četrtletju letos, ko so se ljudje zalagali s toaletnim papirjem, konzervami hrane in drugim, kar se jim je zdelo nujno za preživetje med pandemijo, povečal spletno prodajo za 74 odstotkov.

17:40 Bolgarija, Grčija in Srbija s 1. junijem načrtujejo odprtje skupne meje za cestni promet, je danes sporočil bolgarski premier Bojko Borisov. Za potnike odtlej ne bo več obvezna karantena. Podoben dogovor z Romunijo še ni sklenjen zaradi vladne krize v državi, je po videokonferenci voditeljev vseh omenjenih držav še sporočil Borisov.

17:45 Novinarji bodo lahko po dveh mesecih od srede ponovno prisotni na dnevnih vladnih novinarskih konferencah o covidu-19, ki potekajo v ljubljanskem Cankarjevem domu. Ob tem bodo morali upoštevati zaščitne ukrepe, svojo prisotnost pa vnaprej napovedati, so sporočili z Ukoma. Še naprej pa bo možno novinarsko vprašanje zastaviti tudi preko RTVS.

18:08 Vodstvo angleške elitne nogometne lige je sporočilo, da je bilo na testih na novi koronavirus pred začetkom treningov pozitivnih šest ljudi iz treh klubov. Imen nogometašev oziroma klubov z okuženimi niso sporočili, poroča AFP.

 18;55 Kitajski znanstveniki razvijajo zdravilo iz protiteles, s katerim bi lahko pandemijo novega koronavirusa ustavili tudi brez cepiva. Ugotovili so, da zdravilo deluje na okuženih miših, pri katerih se količina virusa v telesu zmanjša za 2500-krat. Zdravilo ne samo zdravi, ampak tudi ščiti pred okužbo z novim koronavirusom, poudarjajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine