13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

(DAN 86 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO): V petek v Republiki Sloveniji brez novih okužb in brez smrti zaradi covida-19

V petek v Sloveniji ob 1151 testih niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, število okuženih ostaja 1465. Prav tako niso zabeležili nobene smrti bolnika s covidom-19, doslej so v Sloveniji umrli 103, je objavila vlada. V bolnišnicah se je v petek zdravilo 27 bolnikov s covidom-19, šest v intenzivni terapiji, dva so odpustili domov.

20.30 V petek v Sloveniji ob 1151 testih niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, število okuženih ostaja 1465. Prav tako niso zabeležili nobene smrti bolnika s covidom-19, doslej so v Sloveniji umrli 103, je objavila vlada. V bolnišnicah se je v petek zdravilo 27 bolnikov s covidom-19, šest v intenzivni terapiji, dva so odpustili v domačo oskrbo doslej skupaj 272. V Sloveniji so do vključno petka opravili 68.852 testiranj. Med 1465 okuženimi je 647 moških in 818 žensk.
 
19.43 Na mejnih prehodih s Hrvaško se je promet umiril, tako ni več daljšega čakanja za izstop iz države, poroča prometnoinformacijski center. Dopoldne je bila sicer na mejnem prehodu Dragonja čakalna doba za izstop iz države za vsa vozila tudi okoli dve uri, prav toliko so morala na Petrini za izstop čakati osebna vozila, na Sočergi pa pol ure. Že v petek popoldne so bile na mejnih prehodih med državama dolge čakalne dobe. V sosednjo državo so pohiteli predvsem tisti, ki imajo tam v lasti nepremičnine.
 
18.22 Zaprtje večjega dela trgovin in prepoved opravljanja storitev v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je pričakovano zmanjšalo prilive od davka na dodano vrednost (DDV) v državni proračun. Potem ko so v prvih dveh mesecih še rasli, so bili že marca za petino manjši kot pred letom dni. Zdaj se spet odpirajo vse trgovine.
 
17.47 Perujec Jefferson Farfan je prvi nogometaš v Rusiji, ki je okužen z novim koronavirusom. Kot je sporočil predsednik kluba Anatolij Meščerjakov, Farfan v času prekinitve prvenstva ni bil v stiku s soigralci, tako da ekipa, katere vodenje bo prevzel nekdanji strateg Olimpije Marko Nikolić, ni ogrožena. Farfan ima tudi lažje simptome bolezni, a naj bi bil 21. junija, ko se naj bi nadaljevalo prvenstvo, nared za igranje. Perujski reprezentant je v Moskvo prišel leta 2017, pred tem je v Evropi igral še za PSV Eindhoven in Schalke.

17.13 Evropske države nadaljujejo odpiranje meja v okviru rahljanja ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa. Tako je tudi Italija, ena najbolj prizadetih držav v pandemiji, za 3. junij napovedala odprtje meja za državljane članic EU, pa tudi med deželami. Nemčija in Avstrija odpirata meje s sosedami, slednja sicer s Slovenijo še ne.

16.22 Drugi konec tedna zapovrstjo v več mestih po Nemčiji danes potekajo protesti proti omejitvam zaradi epidemije covida-19, čeprav so mnoge ukrepe že odpravili. O protestih več tisoč ljudi, med katerimi so tudi zagovorniki teorij zarote, levičarski aktivisti in skrajno desni populisti, portal Deutsche Welle poroča iz Berlina, Stuttgarta in Münchna. Ker so bili minuli konec tedna nekateri protesti nasilni, protestniki pa večinoma niso spoštovali pravil socialnega distanciranja in higiene, prihajalo pa je tudi do napadov na novinarje, je danes okrepljena navzočnost policije.

15.58 Na Madžarskem bodo v ponedeljek od 28. marca veljavne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa sprostili tudi v Budimpešti, je danes prek Facebooka sporočila premier Viktor Orban. V ostalih delih države so omejitve v pretežni meri odpravili že v začetku meseca. Kot je zapisal Orban, je rahljanje ukrepov omogočilo dejstvo, da se število na novo okuženih zmanjšuje tudi v Budimpešti. Lokalne oblasti je pozval, naj tveganje jemljejo resno in posebno pozornost namenijo domovom za starejše, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Na Madžarskem se je z novim koronavirusom doslej okužilo 3473 ljudi, umrlo jih je 448. V okviru rahljanja ukrepov na Madžarskem odpirajo trgovine, storitvene dejavnosti, tržnice, restavracije, hotele in kavarne, živalske vrtove, kopališča in muzeje na prostem. Obhajajo lahko tudi verska bogoslužja. Pri tem ostajajo obvezne zaščitne maske in ohranjanje ustrezne razdalje.

15.35 V petek v Sloveniji ob 1151 testih niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, število okuženih ostaja 1465. Prav tako niso zabeležili nobene smrti bolnika s covidom-19, doslej so v Sloveniji umrli 103, je objavila vlada. V bolnišnicah se je v petek zdravilo 27 bolnikov s covidom-19, šest v intenzivni terapiji, dva so odpustili domov. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo doslej odpustili 272 bolnikov s covidom-19. V Sloveniji so do vključno petka opravili 68.852 testiranj. Med 1465 okuženimi je 647 moških in 818 žensk. Med zdravstvenimi delavci so potrdili 303 okužbe, v domovih za starejše pa 458, od tega 321 med oskrbovanci, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje.

14.50 Roman Abželilov, zdravnik košarkarske ekipe SCKA, je v 44-letu starosti umrl zaradi novega koronavirusa, je ruska ekipa objavila na svoji spletni strani. V bolnišnico so ga zaradi poslabšanja zdravja odpeljali v začetku maja. Moskovska ekipa je še dodala, da je zapustil ženo in dva otroka, ter objavila poziv za zbiranje sredstev za pomoč družini.

14.42 Premier Janez Janša je danes zatrdil, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, tako kot tudi ne z Avstrijo in Madžarsko. To je namreč lahko le dvostranski ukrep, je zapisal na Twitterju. “Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga,” je dodal. Tudi na meji s Hrvaško, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve, je zatrdil. Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami. Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke. Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je Hojs dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. “Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili,” je povedal po srečanju z Božinovićem. Omejitve na meji s 3. junijem sicer opravlja tudi Italija. Znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, karantena ob vstopu ne bo več potrebna. Madžarska je medtem 1. maja odprla meje za poslovna potovanja iz Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje.

14.09 Na mejnih prehodih s Hrvaško se je promet umiril, tako ni več daljšega čakanja za izstop iz države, poroča prometnoinformacijski center. Dopoldne je bila sicer na mejnem prehodu Dragonja čakalna doba za izstop iz države za vsa vozila tudi okoli dve uri, prav toliko so morala na Petrini za izstop čakati osebna vozila, na Sočergi pa pol ure.

13.52 Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji.

13.12 Mednarodni olimpijski komite (IOC) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta s podpisanim sporazumom o sodelovanju poudarila pomembno vlogo športa v boju s pandemijo novega koronavirusa, poroča Nemška tiskovna agencija (dpa). Predsednik IOC Thomas Bach je v soboto v izjavi pozval vlade sveta, da več pozornosti namenijo telesni aktivnosti. “Koronakriza je pokazala, kako neprecenljiva je vloga športa za splošno zdravje, je poudaril Bach, s čimer se je strinjal tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

12.45 Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke. “V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,” je pojasnil Božinović.

12.11 Rusija je danes zabeležila doslej najvišje število smrtnih žrtev novega koronavirusa v enem dnevu – 119. Glede na danes objavljene podatke so v zadnjem dnevu potrdili 9200 novih okužb, kar je najmanj od začetka maja. Rusija je glede števila okuženih za ZDA na drugem mestu na svetu. Skupno so doslej okužbo potrdili pri 272.043 ljudeh. Število potrjenih smrtnih žrtev je 2537, kar je manj kot v številnih drugih državah z manjšim številom okuženih. Kritiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ruske oblasti obtožujejo, da številka ni realna. Ruski zdravstveni predstavniki medtem kot enega od razlogov za nizko številko navajajo dejstvo, da so vanjo vključene samo smrti, ki jih je neposredno povzročila okužba. Oblasti zatrjujejo tudi, da se je imela država do prihoda virusa čas pripraviti na upočasnitev njegovega širjenja, tako z zagotovitvijo bolnišničnih postelj kot obširnega testiranja.

11.21 Število umrlih bolnikov s covidom-19 je od torka nespremenjeno, doslej so umrli 103. V slovenskih bolnišnicah zdravijo vedno manj bolnikov s covidom-19, v petek se je njihovo število zmanjšalo za dva na 27. Vedno manj jih potrebuje intenzivno nego, v petek jih bilo šest.

Tabela prikazuje dnevno in skupno število opravljenih testiranj na novi koronavirus od 4. marca, nove potrjene okužbe in skupno število potrjenih okužb, število bolnikov na intenzivnih oddelkih, dnevno število odpuščenih iz bolnišnic in skupno število hospitaliziranih ter dnevno in skupno število umrlih po posameznih dnevih.

      TESTIRANJA    OKUŽENI   BOLNIŠNICE     UMRLI
dan    nova   vsa  novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
 4. 3.   51    51   1   1
 5. 3.  103   154   5   6
 6. 3.  278   432   2   8
 7. 3.  177   609   4   12
 8. 3.  238   847   4   16
---------------------------------------------------------------------
 9. 3.  367   1214   9   25
10. 3.  542   1756   9   34
11. 3.  749   2505   23   57
12. 3.  1045   3550   39   96
13. 3.  1197   4747   45  141
14. 3.  916   5663   40  181            1   1
15. 3.  590   6253   38  219
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan    nova   vsa  novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
16. 3.  871   7124   34  253
17. 3.  1121   8245   20  273       3
18. 3.  1026   9271   13  286       3
19. 3.  1184  10.455   33  319      12
20. 3.  1242  11.697   22  341       8
21. 3.  872  12.569   42  383       2
22. 3.  731  13.300   31  414       4     1   2
---------------------------------------------------------------------
23. 3.  1257  14.557   28  442       3     1   3
24. 3.  1243  15.800   84*  526   10   2  65  1   4
25. 3.  1181  16.981   36  562   17   5  98  1   5
26. 3.  1075  18.056   70  632   22   6  90  2   7
27. 3.  1384  19.440   52  684   25   6  90  2   9
28. 3.  999  20.439   46  730   23   0  101  2  11
29. 3.  597  21.036   26  756   28   3  115  0  11
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
30. 3.  1125  22.161   46  802   28   7  119  2  13
31. 3.  1288  23.449   39  841   31   8  119  2  15
 1. 4.  1095  24.544   56  897   29   6  112  1  16
 2. 4.  1064  25.608   37  934   30   5  112  4  20
 3. 4.  1188  26.796   43  977   31  10  109  2  22
 4. 4.  655  27.451   20  997   31   5  108  6  28
 5. 4.  489  27.940   24  1020   30   4  114  2  30
---------------------------------------------------------------------
 6. 4.  1202  29.142   35  1055   31  13  111  6  36
 7. 4.  1214  30.356   36  1091   35   5  111  4  40
 8. 4.  1144  31.500   33  1124   34   8  108  3  43
 9. 4.  1234  32.734   36  1160   36   9  106  2  45
10. 4.  1232  33.966   28  1188   37  11  94  5  50
11. 4.  572  34.538   17  1205   35   2  95  3  53
12. 4.  554  35.092   7  1212   34   2  95  2  55
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
13. 4.  541  35.633   8  1220   35   0  103  1  56
14. 4.  1168  36.801   27  1247   34  13  96  5  61
15. 4.  1023  37.824   21  1268   31   9  99  0  61
16. 4.  1193  39.017   36  1304   28   8  95  5  66
17. 4.  1250  40.580   13  1317   27   8  93  4  70
18. 4.  685  41.265   13  1330   26   2  90  4  74
19. 4.  537  41.802   5  1335   26   1  88  3  77
---------------------------------------------------------------------
20. 4.  1174  42.976   9  1344   25   4  87  0  77
21. 4.  1459  44.435   9  1353   24   8  82  2  79
22. 4.  1268  45.703   13  1366   23   6  80  0  79
23. 4.  1315  47.018   7  1373   24   4  78  1  80
24. 4.  1161  48.179   15  1388   23   4  77  1  81
25. 4.  794  48.973   8  1396   23   2  80  1  82
26. 4.  634  49.607   6  1402   22   0  80  1  83
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
27. 4.  683  50.290   6  1408   24   2  78  3  86
28. 4.  1317  51.607   10  1418   25   7  73  3  89
29. 4.  1252  52.859   11  1429   22   3  63  2  91
30. 4.  1352  54.300   5  1434   21   5  58  2  93
 1. 5.  720  55.020   5  1439   21   1  60  1  94
 2. 5.  500  55.520   0  1439   21   2  59  2  96
 3. 5.  616  56.136   0  1439   20   3  58  1  97
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
 4. 5.  1338  57.474   6  1445   17   3  56  1  98
 5. 5.  1449  58.923   3  1448   14   2  53  1  99
 6. 5.  1055  59.978   1  1449   13   1  52  0  99
 7. 5.  1049  61.027   1  1450   12   5  47  1  100
 8. 5.  1176  62.203   4  1454   10   3  43  1  101
 9. 5.  625  62.828   3  1457   10   1  41  1  102
10. 5.  537  63.365   3  1460   10   0  42  0  102
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
11. 5. 1182  64.547   1  1461    9   3  40  0  102
12. 5. 1147  65.694   2  1463    9   1  38  1  103
13. 5.  984  66.678   1  1464    7   7  32  0  103
14. 5. 1023  67.701   1  1465    7   3  29  0  103
15. 5. 1151  68.852   0  1465    6   2** 27  0  103

* 24. marca so spremenili metodologijo zajema podatkov, tako da je po novem presečna ura za zajem podatkov ob polnoči za pretekli dan (in ne več 10. ura za tekoči dan). Od tod odstopanje pri podatkih za 24. marec. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja, do dneva pred potrjeno prvo okužbo je bilo testiranih 313 ljudi.

** Število odpuščenih iz bolnišnic sporočajo od 17. marca, 15. maja jih je bilo skupaj 272. Viri: vlada, NIJZ

11.07 Predstavniški dom ameriškega kongresa je v petek večinoma po strankarski liniji podprl resolucijo, s katero so prvič v zgodovini omogočili glasovanje na daljavo članom predstavniškega doma, ki so v karanteni ali iz drugih razlogov odsotni zaradi epidemije novega koronavirusa. Zgodovinsko spremembo je predstavniški dom podprl z 217 glasovi za in 189 proti, da bi med epidemijo zagotovili nadaljnje delo kongresa in preprečili širjenje novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11.04 Italija v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu s 3. junijem odpravlja tudi omejitve na meji – znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, je razvidno iz danes objavljenega vladnega odloka. Znova bo dovoljeno tudi potovanje med posameznimi italijanskimi deželami.

11.00 V petek v Sloveniji ob 1151 testih niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, število okuženih ostaja 1465. Prav tako niso zabeležili nobene smrti bolnika s covidom-19, doslej so v Sloveniji umrli 103, je objavila vlada. V bolnišnicah se je v petek zdravilo 27 bolnikov s covidom-19, šest v intenzivni terapiji, dva so odpustili domov. V Sloveniji so do vključno petka opravili 68.852 testiranj. Med 1465 okuženimi je 647 moških in 818 žensk. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo doslej odpustili 272 bolnikov s covidom-19.

10.58 Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa. Regijskim štabom civilne zaščite in izpostavam Uprav RS za zaščito in reševanje so bila posredovana priporočila NIJZ glede javnega avtobusnega prevoza, javnega železniškega prevoza, za srednje šole in dijaške domove, za osnovne šole in za vrtce. Prav tako je bil posredovan seznam veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Pripravljen je razdelilnik za delitev zaščitnih sredstev posameznim državnim organom in zasebnemu varovanju. Pripravljen je razdelilnik delitev sredstev za zobozdravstvene ordinacije. Državni logistični center Roje je izdal večjo količino zaščitnih sredstev za vzgojno izobraževalne ustanove, ki je bila prepeljana v regijske logistične centre Civilne zaščite.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine