6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

(DAN 87 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO): Janševa vlada pospešeno usklajuje tretji proti korona paket za pomoč različnim sektorjem; v soboto ob 511 testih ena potrjena koronavirusna okužba in ena smrt zaradi covida-19

Osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki ga pripravlja vlada in ga bodo v ponedeljek pretresali socialni partnerji, poleg sheme skrajšanega delovnega časa in bonov (voucherjev) za turizem predvideva tudi pomoč žičničarjem, je razvidno iz vladnega gradiva. Nosilni ukrep novega interventnega zakona bo po predlogu ministrstva za delo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki naj bi ga bili deležni delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, subvencije pa bi znašale od 448,52 do 112,13 evra. Ukrep, ki naj bi bil težak do ene milijarde evrov in naj bi bil financiran z evropskimi sredstvi, naj bi bil na voljo od 1. junija do najdlje 30. novembra. Vlada naj bi tretji proti korona paket sprejela na seji vlade v torek in ga v sredo poslala v sprejem v Državni zbor Republike Slovenije. Tretji mega proti korona zakon bi tako začel veljati 1. junija 2020.

21.11 Sporočilo vlade RS: Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.
 
Odpiranje mej bo, razen za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, potekalo postopoma. Vlada bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, in sicer na podlagi NIJZ ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah in tehničnih dogovorov Ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami,  državami članicami Evropske unije in državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU. Seznam držav bo objavljen na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za notranje zadeve. Poleg tega določa izjeme pri osebah iz tretjih držav, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena za obdobje 14 dni. Gre za osebe, ki:
·        so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza,
·        potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.
Odlok začne veljati danes, 17. maja 2020, ob 22. uri.

21.00 V Sloveniji so v soboto ob 511 testih na novi koronavirus potrdili eno novo okužbo, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, so sporočili z vlade. Skupno so doslej opravili 69.363 testiranj in potrdili 1466 okužb, zaradi covida-19 pa so doslej umrle 104 osebe. V bolnišnici je bilo v soboto 26 bolnikov s to boleznijo, kar je eden manj kot dan prej, pet hospitaliziranih pa je bilo na intenzivni negi, prav tako eden manj kot dan prej.

20.47 Avtošolam, ki s lahko s ponedeljkom prav tako znova začnejo dejavnost, na NIJZ med drugim priporočajo, naj bo sedež kandidata za vozniški izpit v avtomobilu pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko, ki se jo zamenja za vsakim kandidatom. Sedež se lahko tudi razkuži, razkužiti je treba tudi druge dele v avtomobilu, ki se jih kandidat dotika. Tako kandidat za vozniški izpit kot učitelj vožnje morata uporabljati masko, pri čemer za učitelja ni dovolj navadna kirurška maska, temveč se priporoča maska tipa FFP2 oziroma ustrezna varovalna oprema.

20.34 Strokovnjakinje ginekološke klinike v Ljubljani bodo v prihodnjem tednu prek spleta izvedle program priprave na porod in starševstvo. Predavanja bodo v ponedeljek, torek in četrtek ob 18. uri. Elektronsko različico programa so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pripravili zaradi epidemije koronavirusa, so sporočil na Twitterju. Udeleženci se morajo na brezplačna predavanja, dolga okvirno dve uri, predhodno prijaviti.

20.23 V ponedeljek se odpirajo tudi vse doslej še zaprte trgovine pa tudi prvi nastanitveni obrati, ki imajo do 30 sob. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za trgovska središča objavili posebna priporočila, med drugim svetujejo ločene vhode in izhode ter talne označbe, pa tudi opozarjanje kupcev na ukrepe s pomočjo ozvočenja ali zaslonov. Skupne površine za sedenje in počivanje na hodnikih v trgovskih centrih ne bodo v uporabi, prav tako ne skupna otroška igrala. Tudi bivanje v hotelih, kampih in podobne dejavnosti bodo zaradi ukrepov potekali drugače kot nekoč. Med drugim bodo po priporočilih NIJZ morali paziti, da bo čim manj srečevanja gostov, pri turističnih aktivnostih na prostem pa bodo morali še posebej paziti na uporabljeno opremo.

20.11 Po več kot dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije covida-19 se v ponedeljek v šolske klopi vračajo učenci prvih treh razredov osnovnih in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, odpirajo se tudi vrtci, dijaški domovi in fakultete. Na agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je otroke nujno podučiti, da ceste niso več tako prazne kot v zadnjem času, in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je učence in dijake v nagovoru spodbudila, naj vztrajajo do konca, vidi jih kot “zmagovalce znanja, zmagovalce tega in prihodnjega časa”. Učiteljem pa se je v pismu zahvalila za predano delo ter tudi “krpanje lukenj” tam, kjer usmeritve ministrstva morda niso bile ali niso mogle biti dovolj jasne in dodelane.

19.53 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je danes po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395. Največ potrjenih primerov okužb je v Severni in Južni Ameriki, skupaj 1.966.932. V zadnjih 24 urah se je število okuženih na ameriški celini povzpelo za 57.449, število umrlih za covidom-19 pa za 3742, tako da je smrtnih žrtev doslej tam 118.799. V Evropi so doslej potrdili skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.100 okužb in 1228 smrti.

19.40 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 756 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

19.22 Vlada na dopisni seji odloča o dopolnilu odloka o prehajanju državne meje, s katerim bi rešila problem voznikov tovornjakov, ki v službo v Slovenijo prihajajo iz držav jugovzhodne Evrope in delajo za slovenske avtoprevoznike, poročajo mediji. Po besedah Jelka Kacina za TV Slovenija naj bi vlada rešitev sprejela do polnoči. “Razlog, da je treba takoj dopolniti odlok, je vprašanje slovenskih avtoprevoznikov, kjer posebej rešujemo problem voznikov, ki prihajajo v službo iz drugih držav, praviloma iz jugovzhodne Evrope. Ko bo ta problem rešen, bodo tovornjaki pred polnočjo lahko krenili na pot. Zato se mudi,” je za Televizijo Slovenija dejal vladni govorec za covid-19 Kacin.

18.57 V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 675 novih okužb z novim koronavirusom, kar je po navedbah tiskovne agencije Ansa najmanj v zadnjih mesecih. Umrlo je 145 ljudi, skupaj doslej 31.908, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. Skupno število doslej potrjenih okužb v državi, ki je ena od najhuje prizadetih v pandemiji, se je povzpelo na 225.435, od tega je ozdravelo skupaj 125.176 ljudi. Število ozdravelih se je v zadnjem dnevu povečalo za 2366. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 762 bolnikov, kar je 13 manj kot v soboto. Od tega jih je 255 v najhuje prizadeti deželi Lombardiji. Ob popuščanju epidemije bodo v Italiji v ponedeljek odprli restavracije in bare, pa tudi frizerske salone, trgovine na drobno, muzeje in knjižnice, po cerkvah pa bodo znova dovoljene maše. Bazilika svetega Petra v Vatikanu bo ob tem znova odprla vrata tudi za turiste.

18.01 NIJZ je pripravil priporočila tudi za vse ponudnike turističnih storitev in njihove uporabnike. Bivanje v hotelih, kampih in podobne dejavnosti bodo zaradi ukrepov potekali drugače kot nekoč. Med drugim bodo morali pri aktivnostih na prostem še posebej paziti na uporabljeno opremo, pri nastanitvenih enotah pa, da bo čim manj srečevanja gostov. S postopnim oživljanjem turizma bodo nekatere dejavnosti zaživele že v ponedeljek, ko se odpirajo namestitveni obrati do 30 sob, zaprti pa za zdaj ostajajo tisti z več nastanitvami, tisti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centri, bazeni, vodne aktivnosti ter diskoteke in nočni klubi.

17.38 Po odpravi obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ta teden pripravili priporočila za čiščenje skupnih prostorov in opreme. Z vodo in detergentom je treba čistiti predvsem kljuke, stikala in ograje, ob vhod namestiti razkužilo za roke, skupni prostori pa se morajo večkrat na dan zračiti. Razkuževanje večstanovanjskih stavb, ki je bilo v preteklih tednih obvezno dvakrat na dan in je etažne lastnike jezilo tudi zaradi višjih položnic, ni več obvezno od četrtka. Morajo pa upravniki še naprej poskrbeti za redno čiščenje skupnih prostorov, saj se tam srečuje večje število ljudi, kar povečuje verjetnost za prenos okužbe z novim koronavirusom.

17.00 Pred ponedeljkovim odprtjem trgovskih centrov in dejavnosti v njih je NIJZ pripravil priporočila tako za trgovce kot za kupce. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo nakupovanje v velikih središčih nekoliko drugačno, kot so ga bili kupci navajeni do krize. NIJZ med drugim svetuje ločene vhode in izhode ter talne označbe. Poleg standardnih in splošnih priporočil, ki veljajo za vsa področja, kot so pogosto umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja, primerne razdalje in podobnih, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pred ponedeljkovim ponovnim zagonom dejavnosti v trgovskih centrih pripravili še dodatna podrobna priporočila. Ta se ne nanašajo le na trgovine, pač pa tudi na številne druge ponudnike storitev in dejavnosti (popravila, servisne storitve, knjigarne in papirnice, urarstva, zlatarstva, izdelava ključev …), ki se nahajajo v teh centrih.

16.11 Indija je danes podaljšala karantenske ukrepe za zajezitev širjenje koronavirusa do konca maja. V državi so medtem potrdili 4987 novih okužb, kar je največji skok števila okuženih v enem dnevu. Skupno se je v državi z virusom okužilo 90.927 ljudi, umrlo jih je 2872. Indijsko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da bo karantena veljavi do 31. maja. Zaprte ostajajo šole, verske ustanove, nakupovalna središče, fitnesi in kinematografi. Še vedno velja tudi prepoved javnega zbiranja za športne ali verske dogodke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.37 V Španiji so prvič po dveh mesecih zabeležili manj kot 100 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, je danes sporočil premier Pedro Sanchez. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so dnevno zabeležili okoli 950 smrti, dodaja francoska tiskovna agencija AFP. Španija ostaja ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji. Doslej je tam skupaj umrlo že 27.650 ljudi, potrdili pa so več kot 231.000 primerov okužbe.

14.42 Ob umirjanju razmer na področju novega koronavirusa so se marsikje vsaj nekateri otroci že vrnili v šolske klopi. Ponekod se to tako kot v Sloveniji obeta v ponedeljek, spet drugod pa vračanja učencev ne načrtujejo v kratkem. Sledi pregled stanja glede odpiranja šol v evropskih državah po poročanju tujih tiskovnih agencij in lokalnih medijev.

AVSTRIJA

V ponedeljek bodo šli v šolo otroci od 6. do 14. leta, v začetku junija pa še otroci, stari 15 let in več. Maturanti in dijaki zaključnih letnikov poklicnih srednjih šol so se k pouku vrnili že 4. maja. Razredi bodo razpolovljeni, pri čemer bo polovica učencev oziroma dijakov šolo obiskovala od ponedeljka do srede, druga pa v četrtek in petek. Naslednji teden se bosta skupini otrok zamenjali.

BELGIJA

Otroci se v šole vračajo v ponedeljek. Prvi se vračajo učenci in dijaki zaključnih razredov oziroma letnikov. V šolah bodo veljala stroga pravila. V razredu bo lahko največ deset učencev oziroma dijakov naenkrat, vsak bo moral imeti štiri kvadratne metre prostora. Vrtci za otroke od 2. do 6. leta zaenkrat ostajajo zaprti. Jasli so bile medtem ves čas odprte, do 4. maja le za otroke staršev, ki so varstvo nujno potrebovali, odtlej pa za vse.

BOLGARIJA

Šole ostajajo zaprte do septembra. Izjema so učenci zadnjih razredov osnovne šole in maturanti, ki jih čakajo zaključni izpiti oz. matura. Te bodo izvedli ob različnih dnevih med 1. in 17. junijem. V razredu takrat ne bo smelo biti več kot deset učencev oziroma dijakov, strogo bodo tudi upoštevali medosebno razdaljo in ukrepe za razkuževanje. Do nadaljnjega ostajajo zaprti tudi vrtci.

CIPER

Dijaki zaključnih letnikov so se v šolo vrnili 11. maja, 21. maja pa je predviden povratek vseh ostalih učencev in dijakov. Znova se odpirajo tudi vrtci. Razredi bodo razdeljeni na dva dela, ki bosta pouk obiskovala ob ločenih dnevih. V skupini bo lahko največ 12 učencev.

ČEŠKA

Učenci in dijaki zaključnih letnikov so se v šole vrnili 11. maja, za mlajše učence osnovnih šol – od 6. do 11. leta starosti – pa je začetek pouka predviden 25. maja. V posameznem razredu je lahko največ 15 učencev, udeležba pa ni obvezna. Izvedba zaključnih izpitov na srednjih šolah je predvidena junija.

DANSKA

Danska je kot prva država v Evropi po približno mesec dni trajajočem zaprtju osnovne šole in vrtce v veliki meri odprla že 15. aprila. Otroci so razdeljeni v manjše skupine po približno 12 učencev, ki skoraj nimajo stikov z drugimi otroki. Skupinice učencev prihajajo v šolo ob različnih časih, malico jedo ločeno, na igrišču imajo določeno svoje območje, uči jih en učitelj. Odprtje srednjih šol je predvideno 18. maja.

ESTONIJA

V Estoniji so začeli izobraževalne ustanove znova odpirati s 15. majem. V posameznem razredu naj bi bilo do deset učencev z enim učiteljem.

FINSKA

Šole in vrtci so znova odprli vrata minuli četrtek, šolanje na daljavo nadaljujejo le najstarejši srednješolci. Poletne počitnice se sicer na Finskem začnejo že z junijem.

FRANCIJA

V državi, kjer so oblasti departmaje glede na stopnjo ogroženosti razdelile na zelene in rdeče, so se vrtci in osnovne šole za otroke do 11. leta starosti začeli odpirati 11. maja. Šole za stare med 11 in 15 let, znane kot college, se 18. maja odpirajo samo v zelenih departmajih. Srednje šole za mladostnike, stare od 15 do 18 let, naj bi se odprle šele junija. Francoskim otrokom se sicer ni treba vrniti v šole, če se bodo tako odločili njihovi starši. Prav pod njihovim pritiskom se ponekod šole sploh niso odprle. Mature dijaki zadnjih letnikov srednjih ter tehničnih in strokovnih šol v Franciji letos ne bodo opravljali. Šolanje bodo namesto tega končali s povprečno oceno na podlagi ocen v prvih treh semestrih šolskega leta. Gre za prvo odpoved mature v državi od njene uvedbe leta 1808.

GRČIJA

Potem ko so se 11. maja v šole vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, se v ponedeljek vračajo tudi ostali dijaki. Vrtci in osnovne šole ostajajo zaprti. Če bodo razmere to dopuščale, sicer obstaja možnost odprtja 1. junija.

HRVAŠKA

V državi so 11. maja odprli vrtce ter osnovne šole za nižje razrede. Odločitev o vrnitvi otrok so sicer oblasti prepustile staršem, odprtje pa je bilo namenjeno zlasti tistim, ki ne morejo drugače poskrbeti za varstvo otroka. Razredi so prepolovljeni. Med 8. in 29. junijem bo potekala tudi državna matura.

IRSKA

Šole ostajajo zaprte do konca šolskega leta. Zaključne izpite od koncu srednješolskega izobraževanja so odpovedali. Namesto tega jim bodo za potrebe vpisov v visokošolsko izobraževanje izračunali ocene na podlagi dosedanjih.

ISLANDIJA

Srednje šole in univerze so se začele postopno odpirati 4. maja. Vrtci in osnovne šole, ki jih sploh niso zaprli, so na ta dan znova začeli delovati po običajnih urnikih.

ITALIJA

Vrtci in šole ostajajo zaprti najmanj do septembra. Šolsko leto se sicer v državi zaključi že v začetku junija. Vsi šolarji bodo zaradi izrednih razmer avtomatsko napredovali v višji razred prihodnje šolsko leto. Matura oz. zaključni izpiti naj bi junija kljub temu potekali, a v okrnjeni obliki.

LATVIJA

Vsi učni procesi do nadaljnjega potekajo na daljavo z izjemo predšolske vzgoje pet- in šestletnikov. Zaključne izpite ob koncu osnovne šole so odpovedali, tiste ob zaključku srednje šole pa bodo izvedli poleti.

LITVA

Osnovnošolci se v razrede vračajo s 25. majem, vsi ostali s 1. junijem.

LUKSEMBURG

Šole so začeli postopno odpirati po 4. maju. Takrat so se v klopi zaradi zaključnih izpitov najprej vrnili dijaki zadnjih letnikov, vsi srednješolci pa teden dni pozneje. Osnovne šole in vrtci se odpirajo 25. maja. Razredi bodo razdeljeni v dve skupini, ki se bosta tedensko izmenjevali pri pouku v razredu oz. doma.

MADŽARSKA

Šole maja ostajajo zaprte, o morebitnem odprtju junija bo vlada še odločila. Izpiti ob zaključku srednje šole v državi potekajo od 4. maja, v pretežni meri zgolj v pisni obliki in le za tiste, ki za vpis na nadaljnje šolanje potrebujejo ocene iz teh izpitov.

MALTA

Do konca šolskega leta odpiranje šol ni predvideno.

NEMČIJA

Glede na priporočilo zvezne vlade so se šole v Nemčiji začele postopno odpirati 4. maja, najprej za dijake zadnjih letnikov srednjih šol in ostale, ki so se pripravljali na izpite ter učence višjih razredov osnovnih šol. Ponekod, med drugim v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, so z odpiranjem šol začeli že prej. Prav tako so že konec aprila ponekod začeli maturo.

NIZOZEMSKA

Vrtci in osnovne šole so vrata znova odprli 11. maja. Število učencev so prepolovili, kar pomeni da polovico šolskega časa preživijo v šoli, polovico pa doma, ko se učijo na daljavo. Srednje šole se bodo odprle 2. junija. Nacionalne izpite ob zaključku srednje šole so odpovedali.

NORVEŠKA

Vrtci so malčke sprejeli v varstvo že 20. aprila. Osnovne šole so se za otroke, stare od šest do deset let, znova odprle 27. aprila. Dva tedna pozneje, 11. maja, so se v šolske klopi vrnili tudi vsi ostali osnovnošolci in srednješolci. Razrede so zmanjšali na največ 15 učencev. Norveška vlada je zaradi pandemije za letos odpovedala tako pisni kot ustni del mature in zaključnih izpitov za dijake zadnjih letnikov. Ti bodo končne ocene dobili na podlagi dosedanjih ocen.

POLJSKA

Postopno odpiranje šol bodo začeli 25. maja. V šole se bodo najprej vrnili dijaki, ki se pripravljajo na maturo, nato ostali.

PORTUGALSKA

V ponedeljek se znova odpirajo šole za dijake zadnjih letnikov. Junija bodo lahko najmlajši znova začeli hoditi v vrtec.

ROMUNIJA

Šole, vrtci in univerze ostajajo zaprti do konca šolskega leta. Ponovno odprtje izobraževalnih ustanov je predvideno septembra.

SLOVAŠKA

Vlada je odločitev glede odpiranja šol in vrtcev napovedala za 18. maj.

SRBIJA

Vrtci in šole za otroke do 12. leta so se znova odprli 11. maja. Udeležba pri pouku ni obvezna.

ŠPANIJA

Šole bodo ostale zaprte do septembra. Konec maja naj bi jih odprli samo za mlajše od šest let iz družin, v katerih starši ne morejo delati od doma. S septembrom namerava vlada močno zmanjšati število otrok v razredih – s sedanjih največ 28 v osnovnih šolah in 40 v srednjih na največ 15. Pouk naj bi potekal v izmenah.

ŠVEDSKA

Ves čas krize so v tej skandinavski državi ostale odprte šole za mlajše od 16 let.

ŠVICA

Otroci so se začeli v osnovne in srednje šole vračati 11. maja, vendar je o tem odločal vsak kanton posebej.

VELIKA BRITANIJA

Osnovne šole v Angliji bi se za nekatere razrede lahko predvidoma odprle 1. junija. Preostali deli Združenega kraljestva – Wales, Škotska in Severna Irska – zaenkrat odpiranja šol v tem šolskem letu ne načrtujejo.

13.52 Toplejše in bolj vlažno vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom, so potrdili v okviru študije univerze Harvard in drugih ameriških univerz. Za Slovenijo tako napovedujejo najmanjšo ogroženost zaradi koronavirusa v avgustu. Obenem pa opozarjajo, da je vreme le eden od manjših dejavnikov pri širjenju okužbe.

13.01 Tudi če bodo v glavnih in najelitnejših evropskih nogometnih ligah nadaljevali in končali prvenstva na igriščih, bodo še vedno najboljši evropski klubi zaradi posledic novega koronavirusa utrpeli finančno škodo, ki bi lahko znašala velikanskih 3,9 milijarde evrov, je danes poročala britanska radiotelevizija BBC na svojih spletnih straneh.

12.25 V soboto so edino novoodkrito okužbo z novim koronavirusom potrdili v občini Ljubno. Med občinami so doslej več kot 200 primerov okužbe potrdili le v Ljubljani, a tudi tam že od 10. maja niso odkrili nobene nove. STA objavlja tabelo s prikazom števila novih in skupnih potrjenih okuženih po občinah stalnega prebivališča za 14. maj. Zaradi stalnega epidemiološkega preverjanja se lahko posamezni podatki spremenijo.

Občina          novi   skupaj
----------------------------------------------
Ljubljana              254
Šmarje pri Jelšah          174
Ljutomer              135
Metlika               73
Rogaška Slatina           44
Maribor               35
Horjul                28
Domžale               26
Kranj                25
Slovenj Gradec            22
Kamnik                19
Celje                18
Litija                18
Trebnje               18
Slovenska Bistrica          14
Šentjur               14
*TUJINA               13
Koper                13
Lendava               13
Novo mesto              13
Postojna               13
Šentilj               11
Škofja Loka             11
Brezovica              10
Črnomelj               10
Lenart                9
Ravne na Koroškem           9
Velike Lašče             9
Žirovnica               9
Jesenice               8
Mengeš                8
Murska Sobota             8
Pivka                 8
Radovljica              8
Ribnica                8
Rogatec                8
Semič                 8
Sveta Ana               8
Šentrupert              8
Dobrova - Polhov Gradec        7
Dravograd               7
Medvode                7
Veržej                7
Vodice                7
Zagorje ob Savi            7
Žalec                 7
Hrastnik               6
Idrija                6
Ig                  6
Mozirje                6
Oplotnica               6
Ormož                 6
Ruše                 6
Velenje                6
Ilirska Bistrica           5
Ivančna Gorica            5
Lovrenc na Pohorju          5
Nova Gorica              5
Prevalje               5
Puconci                5
Tolmin                5
Tržič                 5
Vrhnika                5
Bistrica ob Sotli           4
Cerknica               4
Črna na Koroškem           4
Izola                 4
Kočevje                4
Komenda                4
Ljubno            1    4
Lukovica               4
Piran                 4
Sevnica                4
Šenčur                4
Šmarješke Toplice           4
Štore                 4
Trbovlje               4
Ajdovščina              3
Beltinci               3
Brežice                3
Grosuplje               3
Kobilje                3
Kranjska Gora             3
Laško                 3
Logatec                3
Miklavž na Dravskem polju       3
Naklo                 3
Podčetrtek              3
Preddvor               3
Škofljica               3
Zreče                 3
Žetale                3
Bled                 2
Cerklje na Gorenjskem         2
Cerkno                2
Dobrna                2
Duplek                2
Gorje                 2
Hajdina                2
Križevci               2
Log - Dragomer            2
Moravče                2
Pesnica                2
Ptuj                 2
Radeče                2
Ribnica na Pohorju          2
Sežana                2
Slovenske Konjice           2
Šmartno pri Litiji          2
Tabor                 2
Turnišče               2
Žužemberk               2
Benedikt               1
Bovec                 1
Cankova                1
Cerkvenjak              1
Črenšovci               1
Destrnik               1
Dobje                 1
Dobrepolje              1
Dobrovnik               1
Dolenjske Toplice           1
Dol pri Ljubljani           1
Gornja Radgona            1
Hoče - Slivnica            1
Hrpelje - Kozina           1
Kidričevo               1
Kozje                 1
Kungota                1
Kuzma                 1
Loška dolina             1
Majšperk               1
Markovci               1
Mežica                1
Mirna                 1
Mokronog - Trebelno          1
Nazarje                1
Odranci                1
Podvelka               1
Prebold                1
Rače - Fram              1
Radlje ob Dravi            1
Razkrižje               1
Selnica ob Dravi           1
Starše                1
Sveti Jurij ob Ščavnici        1
Šalovci                1
Šempeter - Vrtojba          1
Škocjan                1
Šoštanj                1
Tišina                1
Trzin                 1
Vitanje                1
Vojnik                1
Železniki               1
tuji državljani           13
------------------------------------------------------
skupaj               1466

Vir: NIJZ; podatki zajeti iz https://covid-19.sledilnik.org/

12.12 Število umrlih bolnikov s covidom-19 je po treh dneh, ko smrti niso beležili, znova naraslo za ena, doslej so umrli 104. V bolnišnicah se število bolnikov s to boleznijo že nekaj tednov zmanjšuje, tudi bolnikov na intenzivni negi je vse manj, v soboto je bilo med 26 hospitaliziranimi le še pet bolnikov na intenzivni negi.

Tabela prikazuje dnevno in skupno število opravljenih testiranj na novi koronavirus od 4. marca, nove potrjene okužbe in skupno število potrjenih okužb, število bolnikov na intenzivnih oddelkih, dnevno število odpuščenih iz bolnišnic in skupno število hospitaliziranih ter dnevno in skupno število umrlih po posameznih dnevih.
      TESTIRANJA    OKUŽENI   BOLNIŠNICE     UMRLI
dan    nova   vsa  novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
 4. 3.   51    51   1   1
 5. 3.  103   154   5   6
 6. 3.  278   432   2   8
 7. 3.  177   609   4   12
 8. 3.  238   847   4   16
---------------------------------------------------------------------
 9. 3.  367   1214   9   25
10. 3.  542   1756   9   34
11. 3.  749   2505   23   57
12. 3.  1045   3550   39   96
13. 3.  1197   4747   45  141
14. 3.  916   5663   40  181            1   1
15. 3.  590   6253   38  219
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan    nova   vsa  novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
16. 3.  871   7124   34  253
17. 3.  1121   8245   20  273       3
18. 3.  1026   9271   13  286       3
19. 3.  1184  10.455   33  319      12
20. 3.  1242  11.697   22  341       8
21. 3.  872  12.569   42  383       2
22. 3.  731  13.300   31  414       4     1   2
---------------------------------------------------------------------
23. 3.  1257  14.557   28  442       3     1   3
24. 3.  1243  15.800   84*  526   10   2  65  1   4
25. 3.  1181  16.981   36  562   17   5  98  1   5
26. 3.  1075  18.056   70  632   22   6  90  2   7
27. 3.  1384  19.440   52  684   25   6  90  2   9
28. 3.  999  20.439   46  730   23   0  101  2  11
29. 3.  597  21.036   26  756   28   3  115  0  11
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
30. 3.  1125  22.161   46  802   28   7  119  2  13
31. 3.  1288  23.449   39  841   31   8  119  2  15
 1. 4.  1095  24.544   56  897   29   6  112  1  16
 2. 4.  1064  25.608   37  934   30   5  112  4  20
 3. 4.  1188  26.796   43  977   31  10  109  2  22
 4. 4.  655  27.451   20  997   31   5  108  6  28
 5. 4.  489  27.940   24  1020   30   4  114  2  30
---------------------------------------------------------------------
 6. 4.  1202  29.142   35  1055   31  13  111  6  36
 7. 4.  1214  30.356   36  1091   35   5  111  4  40
 8. 4.  1144  31.500   33  1124   34   8  108  3  43
 9. 4.  1234  32.734   36  1160   36   9  106  2  45
10. 4.  1232  33.966   28  1188   37  11  94  5  50
11. 4.  572  34.538   17  1205   35   2  95  3  53
12. 4.  554  35.092   7  1212   34   2  95  2  55
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
13. 4.  541  35.633   8  1220   35   0  103  1  56
14. 4.  1168  36.801   27  1247   34  13  96  5  61
15. 4.  1023  37.824   21  1268   31   9  99  0  61
16. 4.  1193  39.017   36  1304   28   8  95  5  66
17. 4.  1250  40.580   13  1317   27   8  93  4  70
18. 4.  685  41.265   13  1330   26   2  90  4  74
19. 4.  537  41.802   5  1335   26   1  88  3  77
---------------------------------------------------------------------
20. 4.  1174  42.976   9  1344   25   4  87  0  77
21. 4.  1459  44.435   9  1353   24   8  82  2  79
22. 4.  1268  45.703   13  1366   23   6  80  0  79
23. 4.  1315  47.018   7  1373   24   4  78  1  80
24. 4.  1161  48.179   15  1388   23   4  77  1  81
25. 4.  794  48.973   8  1396   23   2  80  1  82
26. 4.  634  49.607   6  1402   22   0  80  1  83
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
27. 4.  683  50.290   6  1408   24   2  78  3  86
28. 4.  1317  51.607   10  1418   25   7  73  3  89
29. 4.  1252  52.859   11  1429   22   3  63  2  91
30. 4.  1352  54.300   5  1434   21   5  58  2  93
 1. 5.  720  55.020   5  1439   21   1  60  1  94
 2. 5.  500  55.520   0  1439   21   2  59  2  96
 3. 5.  616  56.136   0  1439   20   3  58  1  97
---------------------------------------------------------------------
 4. 5.  1338  57.474   6  1445   17   3  56  1  98
 5. 5.  1449  58.923   3  1448   14   2  53  1  99
 6. 5.  1055  59.978   1  1449   13   1  52  0  99
 7. 5.  1049  61.027   1  1450   12   5  47  1  100
 8. 5.  1176  62.203   4  1454   10   3  43  1  101
 9. 5.  625  62.828   3  1457   10   1  41  1  102
10. 5.  537  63.365   3  1460   10   0  42  0  102
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
11. 5. 1182  64.547   1  1461    9   3  40  0  102
12. 5. 1147  65.694   2  1463    9   1  38  1  103
13. 5.  984  66.678   1  1464    7   7  32  0  103
14. 5. 1023  67.701   1  1465    7   3  29  0  103
15. 5. 1151  68.852   0  1465    6   2  27  0  103
16. 5.  511  69.363   1  1466    5   1** 26  1  104

* 24. marca so spremenili metodologijo zajema podatkov, tako da je po novem presečna ura za zajem podatkov ob polnoči za pretekli dan (in ne več 10. ura za tekoči dan). Od tod odstopanje pri podatkih za 24. marec. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja, do dneva pred potrjeno prvo okužbo je bilo testiranih 313 ljudi.

** Število odpuščenih iz bolnišnic sporočajo od 17. marca, 16. maja jih je bilo skupaj 273.

Viri: vlada, NIJZ

11.54 V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je že tretjič ta teden. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 9709 novih primerov, skupno pa 281.752. S tem je država na drugem mestu na svetu po številu potrjenih okužb. Zaenkrat je ozdravelo več kot 67.000 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo 94 ljudi, kar je manj kot v soboto, ko so potrdili rekordnih 119 smrti. Skupno je covidu-19 podleglo 2631 ljudi.

11.13 V Sloveniji so v soboto ob 511 testih na novi koronavirus potrdili eno novo okužbo, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, so sporočili z vlade. Skupno so doslej opravili 69.363 testiranj in potrdili 1466 okužb, zaradi covida-19 pa so doslej umrle 104 osebe. V bolnišnici je bilo v soboto 26 bolnikov s to boleznijo, med njimi pet na intenzivni negi. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se je v soboto v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za enega, prav tako se je za eno zmanjšalo število oseb na intenzivni negi zaradi te bolezni.

09.52 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v latinskoameriških državah in na Karibih preseglo pol milijona, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na uradna poročila. Skoraj polovica odpade na Brazilijo, kjer je število potrjenih okužb v soboto preseglo 230.000, umrlo pa je že več kot 15.000 ljudi.

09.43 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 756 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

09.24 Pandemija novega koronavirusa je močno prizadela tudi proizvajalce ikoničnih francoskih šampanjcev. Prihodke od njihove industrije naj bi oklestila za 1,7 milijarde evrov, saj naj bi prodaja praktično zastala. Francosko združenje prodajalcev penečih vin je zato s ciljem podpreti cene odpovedalo predprodajo te žlahtne kapljice.

09.15 Dnevno število smrtnih žrtev covida-19 je v soboto v Franciji padlo pod 100. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je umrlo 96 ljudi, skupaj pa doslej 27.625. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se epidemija v državi umirja, za 71 se je zmanjšalo tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

09.01 V ZDA je zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo še 1237 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev v državi se je tako povzpelo na 88.730, so sporočili z Univerze Johns Hopkins. ZDA, kjer se je doslej z novim koronavirusom skupaj potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo.

08.45 Ministrstvo bi razširilo tudi nabor upravičencev do državne pomoči. Doslej naj bi bili namreč spregledani izvajalci socialnovarstvene storitve pomoči na domu, ki so v času epidemije glede na januar in februar zabeležili vsaj 20-odstoten padec prihodkov. Država naj bi jim pokrila stroške neizvedene storitve. Hkrati naj bi se dodatek za nevarnost priznalo še zasebnim izvajalcem institucionalnega varstva in pomoči družini na domu.

Poleg tega na ministrstvu za čas od 1. junija do 31. decembra predlagajo zvišanje subvencij plač za invalide, in sicer za 10 odstotkov minimalne plače.

Ob težavah s pomanjkanjem sezonskih delavcev v kmetijstvu rešujejo tudi problem tuje delovne sile, ki bi ji delovno dovoljenje v letošnjem letu podaljšali z 90 na 150 dni.

Ministrstvo za kmetijstvo se ob tem zavzema za podaljšanje finančnega nadomestila nosilcem kmetijskega gospodarstva, dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lastnikom gozda in imetnikom dovoljenja za gospodarski ribolov, ki imajo zaradi posledic epidemije izpad dohodka, do konca letošnjega leta.

Boljši časi se glede na predlog ministrstva za obrambo obetajo tudi prostovoljnim in nepoklicnim pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč. Upravičeni naj bi bili do nezgodnega zavarovanja in povračila neposrednih stroškov pri opravljanju nalog ter dodatka za nevarnost v višini 10 evrov dnevno.

Ministrstvo za gospodarstvo pa predvideva posebno pomoč za gostinstvo in turizem. Med drugim zanju predlaga podaljšanje ukrepa čakanja na delo za en mesec, torej do konca junija. Kot je znano, država v okviru tega ukrepa v celoti krije 80-odstotno nadomestilo plače zaposlenih.

Obveljala je tudi napoved o bonih za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let. Boni naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021, z njimi pa naj bi upad v turizmu ublažili z od 60 do 70 odstotkov na 40 odstotkov. Ukrep naj ne bi vplival na izplačila regresa, iz proračuna pa naj bi šlo zanj največ 200 milijonov evrov.

Gospodarsko ministrstvo je predvidelo tudi prenos sredstev na Slovenski podjetniški sklad in Slovenski regionalno razvojni sklad za izvajanje interventnih finančnih produktov za podjetja, kot so ugodni likvidnostni krediti in garancije za bančne kredite z znižano obrestno mero.

Prav tako je kot možna rešitev v gradivu naveden odlog plačila najemnine ali podaljšanje najemnega razmerja za poslovne stavbe in poslovne prostore, v katerih se opravljajo dejavnosti, ki so bile v času epidemije delno ali v celoti prepovedane, in sicer do 1. julija 2021.

Med predlogi gospodarskega resorja je še nacionalni mehanizem za pregled tujih neposrednih investicij, s katerim bi se Slovenija zaščitila pred tveganji prevzema strateške industrije.

Ministrstvo za infrastrukturo medtem predlaga finančno pomoč upravljalcem žičniških naprav, ki naj bi se gibala med 1000 in 12.200 evrov.

Ministrstvo za okolje pa bi rado uredilo težave s presežno odpadno embalažo, in sicer tako, da bi v primeru, ko neka pristojna družba ne bi prevzela embalaže v predpisanem roku, izvajalec javne službe embalažo ob izvedbi javnega razpisa oddal izvajalcu obdelave odpadkov, pri čemer bi stroške poravnala država. Ta ukrep naj bi se ohranil do sistemske rešitve, samo v letošnjem letu pa naj bi davkoplačevalce stal 15 milijonov evrov.

Več predlaganih ukrepov, ki naj bi veljali do konca leta 2021, je vezanih tudi na cilj pospešiti pridobivanje gradbenih dovoljenj. Med njimi je rešitev, da k zahtevi za izdajo tega dovoljenja v integralnem postopku ne bi bilo treba predložiti dokazil o pravici graditi na zemljiščih, ki so predmet posega.

Po novem naj bi lahko začel investitor graditi že na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja, in ne šele, ko je to pravnomočno, kar pomeni, da bi lahko delo začel kljub morebitnim tožbam, a na lastno odgovornost. Vsi sodni postopki, vezani na izdajo gradbenega dovoljenja, naj bi bili obravnavani kot nujni in prednostni.

Ministrstvo za okolje predlaga tudi novo omejevanje t. i. nevladnih organizacij. Zaostrilo bi namreč pogoje za sodelovanje samooklicanih naravovarstvenih in okoljevarstvenih organizacij v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Med predlogi ministrstva za izobraževanje je medtem pomoč Smučarski zvezi Slovenije, in sicer v obliki dve leti unovčljivih vrednotnic za vstopnice, ki so bile prodane za ogled odpadlih tekem v Kranjski gori in Planici.

zbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine