29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

(DAN 85 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO): Vlada je preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)! Vsi nepreklicani ukrepi še veljajo! Pazite na higieno rok, kašelj in fizično distanco!

Po več kot dveh mesecih je vlada v četrtek pozno zvečer na dopisni seji preklicala epidemijo bolezni covid-19. Ob tem sicer v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija. Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja.

20.15 Strokovna skupina ministrstva za zdravje, ki jo vodi Bojana Beović, preklica epidemije ni obravnavala, se je pa Beovićeva osebno s tem strinjala ob zagotovilu, da zaščitni ukrepi ostajajo. Ti se bodo nadaljevali na osnovi zakona o nalezljivih boleznih, je dejala. O odpiranju mej, ki po njenem pomeni tveganje za vnos okužbe, pa niso bili obveščeni.

 V strokovni skupini so bili po besedah Beovićeve seznanjeni s preklicem epidemije, za katerega se je vlada odločila v četrtek pozno zvečer, a se o tem niso mogli pogovoriti v skupini, saj je bilo premalo časa.

Ko pa so se v četrtek zvečer o tem pogovarjali, so se strinjali, da se epidemija kot ukrep za celo državo, ki je podlaga za določene posege in ukrepe, prekliče, da pa je “nujno zagotoviti nadaljevanje ukrepov, ki preprečujejo širjenje bolezni in ukrepov, ki so potrebni za vzdrževanje zdravstva in pripravo na morebitni oziroma kar realno pričakovani jesenski drugi val”, je poudarila za STA.

Ukrepi se bodo tako po njenih navedbah nadaljevali na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Kot je pojasnila, preklic epidemije ni preklic vseh ukrepov, ampak se bodo ti spreminjali glede na situacijo.

Epidemija kot ukrep, ki drži državo v nekem posebnem stanju, po njenem prepričanju ni več smiseln glede na število potrjenih primerov v zadnjem času “in še posebej glede na to, da so praktično vse dejavnosti v državi že začele delovati, sicer na nek spremenjen način, ki bo trajal, ampak vendarle stanje ni več tako, kot je bilo pred mesecem dni”, je dejala.

Ob tem je opozorila, da gre za novo bolezen. “Po zakonodaji je epidemija takrat, ko se pojavi krajevno in časovno večje število primerov kot običajno. Pri novi bolezni ne vemo, kaj je to običajno stanje, tako da je težko oceniti strogo iz pravnih aktov, kdaj bi lahko epidemijo preklicali,” je pojasnila.

Po njenih napovedih bo v prihodnjih mesecih prav gotovo prišlo do posameznih izbruhov. “Podobno kot v drugih državah lahko pričakujemo, da bo do njih prihajalo pretežno zaradi vnosa bolezni iz drugih držav, kjer je bolezen še bolj aktivna,” je pojasnila.

S tem je povezana tudi vladna odločitev, da Slovenija odpre meje, o kateri pa strokovna skupina ni bila nič obveščena in ni prejela nobene pobude za presojo. “Mi smo pred nekaj dnevi poslali na ministrstvo mnenje glede odpiranja mej, ki je bilo bolj konzervativno,” je dejala. Tveganje vidi v tem, ker je marsikatera država, iz katere bodo prihajali potniki v Slovenijo, v slabšem epidemiološkem stanju kot Slovenija. “Tako je verjetnost, da bo prišlo do vnosa okužbe, ker bo ta prehod v bistvu nekontroliran, kar precejšnja,” je dodala.

Kot je pojasnila, je njihovo mnenje temeljilo na priporočilih evropske komisije, in sicer da mora biti odpiranje mej usklajeno med posameznimi državami članicami EU. Prav tako mora biti ocenjeno tveganje, ki mora biti v obeh državah sorazmerno nizko in primerljivo, je navedla. To je bilo takrat njihovo mnenje, naprej pa se o tem niso pogovarjali, je pojasnila. Dodala pa je, da razume, da je treba upoštevati tudi družbeno klimo in da se zaveda pritiskov na odpiranje meja, predvsem s Hrvaško.

Na vprašanje, ali je epidemijo že preklicala še katera druga država, je Beovićeva odgovorila, da razglas epidemije v različnih državah lahko pomeni zelo različno. Nekatere države denimo sploh niso razglasile epidemije na način, kot smo jo pri nas, to je odvisno od zakonodaje in se ne da primerjati, je pojasnila.

Kot je napovedala, bodo oni, predvsem pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), spremljali epidemiološko sliko v prihodnje. Epidemija se lahko po njenih navedbah “vsak trenutek” vnovič razglasi, če bo prišlo do nekontroliranega širjenja virusa. So pa razmišljali tudi o uvajanju lokalnih ukrepov za zamejitev virusa, za kar pa morda ne bo potrebna razglasitev epidemije, je dodala.

Tudi direktor NIJZ Milan Krek je za oddajo 24ur ocenil, da je preklic epidemije ustrezen, saj smo prešli v fazo, ko se situacija umirja. Kot je pojasnil, se v prvi fazi epidemije srečamo z virusom, če ga ne moremo obvladati, zaprosimo državo za razglasitev epidemije, kar pomeni, da se aktivirajo vse druge strukture v državi, ki nato pomagajo izključno zdravstvu. V fazi umirjanja pa imamo še vedno prisotne bolnike, a razglasitev epidemije ni več potrebna, saj zdravstvo lahko obvladuje situacijo. Prav tako ni več potrebna pomoč civilne zaščite, vojske, policije in podobno, je še dodal Krek.

13.38 Ne glede na preklic epidemije covida-19 so še vedno v veljavi vsi zaščitni ukrepi, ki niso bili preklicani. Sproščeni bodo, ko bomo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa, je danes poudarila v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Četrtkova odločitev vlade o preklicu epidemije je namreč sprožila številna vprašanja o veljavnosti ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Kerstin Petričeva je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila, da vsi zaščitni ukrepi veljajo do preklica in prebivalce pozvala k upoštevanju priporočil za socialno distanco, uporabo mask in higieno kašlja.

“Vsi smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da preprečimo širjenje virusa tudi v prihodnje,” je poudarila in izpostavila, da bodo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje po uradnem koncu epidemije tudi moralno zavezujoča.

Tudi infektologinja Mateja Logar z infekcijske klinike UKC Ljubljana je danes v izjavi za medije povedala, da to konec epidemije ne pomeni konca vseh ukrepov.

“Konec epidemije pomeni, da se zmanjšuje pomoč gospodarstvu, da se spremenijo nekatere pravne odločbe, medtem ko vsi ukrepi, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja okužbe, ostajajo,” je zatrdila. Še vedno tako ostajajo ukrepi, kot so nošenje mask, vzdrževanje medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra in skrb za umivanje oz. razkuževanje rok. “Odlok o preklicu epidemije tega ne spreminja,” je dodala.

Epidemija po njenih besedah še vedno traja, je pa res, da je epidemiološka slika v zadnjih 10 dneh ugodna. “To, ali je bil pravi čas, da smo hitro in na veliko sproščali ukrepe, bo pokazal čas. Potem bomo lahko ocenjevali,” je ocenila.

Ob preklicu epidemije je vlada sicer še določila, da ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah ni več karantene, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

Po besedah Kerstin Petričeve sproščanje režima na mejah v tem trenutku dopušča dobra epidemiološka slika, ne samo v Sloveniji ampak tudi v državah EU. Ob tem pa smo ohranili določene varnostne mehanizme, s katerimi lahko ukrepamo v primeru nenadzorovanega širjenja virusa. V Sloveniji smo z odločnim ukrepanjem epidemijo sicer uspešno zajezili, je še ocenila Kerstin Petičeva.

Ob tem pa je ključno neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas, kot v EU in širše. “V primeru, da bi se situacija spremenila, kar se bo preverjalo vsakih sedem dni, pa bomo režim na mejah primerno prilagodili,” je napovedala.

Podobno je izpostavil tudi vladni govorec Jelko Kacin. “Če se pojavi nov izbruh v slovenski okolici ali večje žarišče v Sloveniji, lahko vlada v realnem času spet zaostri ukrepe,” je poudaril. Če se bo pokazalo, da je v kaki državi stanje epidemiološke slike tako slabo, da bi to zahtevalo posebno ukrepanje, se bo vlada s tem soočila, je zagotovil.

Ukrepi, kot pravi Kacin, ne smejo biti diskriminatorni do katerekoli članice EU. Ob tem je pojasnil, da se ob vstopu v državo odloča na individualni ravni in se osebi vstop v Slovenijo lahko zavrne, če ima potrjeno okužbo ali če kaže bolezenske znake covida-19.

Dodal je, da si želijo biti tako usposobljeni in operativni, da bodo lahko konkretne individualne grožnje in sume reševali v realnem času ter omogočili koliko toliko normalen promet in prehajanje notranjih meja EU.

Ta vikend bo po Kacinovih besedah prehodno obdobje, ko “moramo odgovoriti, kakšen bo ustrezen operativen način” prehajanja meje. “Videli bomo, kakšna gneča se lahko pojavi ta vikend na mejnih prehodih s Hrvaško, kako se bo epidemiološka slika slabšala v naslednjih dneh, predvsem pa bomo videli, koliko ljudi se bo vrnilo že v nedeljo zvečer,” je sklenil vladni govorec.

Logarjeva je glede smiselnosti odprave karantene za vse državljane EU dejala, da je težko primerjati stanje v vseh državah. “V Italiji in Španiji je večja pojavnost okužb kot pri nas, tudi na Poljskem, Slovaškem, v Avstriji jih je malo. Reči, da je vsa EU na istem, je preveč poenostavljeno,” je pojasnila.

Ali bo prišlo do drugega vala epidemije ali ne, je po besedah infektologinje težko napovedovati. “Je pa dejstvo, da je malo epidemij v zgodovini potekalo v enem valu. Najbolj znana je španska gripa z bistveno večjim drugim valom. Upam, da tega sedaj ne bo,” je dejala.

Če pa bo do drugega vala prišlo, je omenila tri scenarije. Rožnat je ta, da bi se nizko število okužb nadaljevalo, kar bi omogočalo razmeroma normalno delovanje družbe in zdravstva. Črni je ta, da bi število novih okužb spet strmo naraslo, kar bi pomenilo, da bi bilo treba na hitro spet sprejeti vse ukrepe. Siv pa je nekje vmes.

11.34 Število bolnikov, ki se v slovenskih bolnišnicah zdravijo za covidom-19, se je v četrtek zmanjšalo za tri na 29. Odkrili so le eno novo okužbo z novim koronavirusom, smrtnih žrtev ni bilo. V zadnjih sedmih dneh so tako umrli trije bolniki, skupaj pa doslej 103.

Tabela prikazuje dnevno in skupno število opravljenih testiranj na novi koronavirus od 4. marca, nove potrjene okužbe in skupno število potrjenih okužb, število bolnikov na intenzivnih oddelkih, dnevno število odpuščenih iz bolnišnic in skupno število hospitaliziranih ter dnevno in skupno število umrlih po posameznih dnevih.
      TESTIRANJA    OKUŽENI   BOLNIŠNICE     UMRLI
dan    nova   vsa  novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
 4. 3.   51    51   1   1
 5. 3.  103   154   5   6
 6. 3.  278   432   2   8
 7. 3.  177   609   4   12
 8. 3.  238   847   4   16
---------------------------------------------------------------------
 9. 3.  367   1214   9   25
10. 3.  542   1756   9   34
11. 3.  749   2505   23   57
12. 3.  1045   3550   39   96
13. 3.  1197   4747   45  141
14. 3.  916   5663   40  181            1   1
15. 3.  590   6253   38  219
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan    nova   vsa  novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
16. 3.  871   7124   34  253
17. 3.  1121   8245   20  273       3
18. 3.  1026   9271   13  286       3
19. 3.  1184  10.455   33  319      12
20. 3.  1242  11.697   22  341       8
21. 3.  872  12.569   42  383       2
22. 3.  731  13.300   31  414       4     1   2
---------------------------------------------------------------------
23. 3.  1257  14.557   28  442       3     1   3
24. 3.  1243  15.800   84*  526   10   2  65  1   4
25. 3.  1181  16.981   36  562   17   5  98  1   5
26. 3.  1075  18.056   70  632   22   6  90  2   7
27. 3.  1384  19.440   52  684   25   6  90  2   9
28. 3.  999  20.439   46  730   23   0  101  2  11
29. 3.  597  21.036   26  756   28   3  115  0  11
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
30. 3.  1125  22.161   46  802   28   7  119  2  13
31. 3.  1288  23.449   39  841   31   8  119  2  15
 1. 4.  1095  24.544   56  897   29   6  112  1  16
 2. 4.  1064  25.608   37  934   30   5  112  4  20
 3. 4.  1188  26.796   43  977   31  10  109  2  22
 4. 4.  655  27.451   20  997   31   5  108  6  28
 5. 4.  489  27.940   24  1020   30   4  114  2  30
---------------------------------------------------------------------
 6. 4.  1202  29.142   35  1055   31  13  111  6  36
 7. 4.  1214  30.356   36  1091   35   5  111  4  40
 8. 4.  1144  31.500   33  1124   34   8  108  3  43
 9. 4.  1234  32.734   36  1160   36   9  106  2  45
10. 4.  1232  33.966   28  1188   37  11  94  5  50
11. 4.  572  34.538   17  1205   35   2  95  3  53
12. 4.  554  35.092   7  1212   34   2  95  2  55
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
13. 4.  541  35.633   8  1220   35   0  103  1  56
14. 4.  1168  36.801   27  1247   34  13  96  5  61
15. 4.  1023  37.824   21  1268   31   9  99  0  61
16. 4.  1193  39.017   36  1304   28   8  95  5  66
17. 4.  1250  40.580   13  1317   27   8  93  4  70
18. 4.  685  41.265   13  1330   26   2  90  4  74
19. 4.  537  41.802   5  1335   26   1  88  3  77
---------------------------------------------------------------------
20. 4.  1174  42.976   9  1344   25   4  87  0  77
21. 4.  1459  44.435   9  1353   24   8  82  2  79
22. 4.  1268  45.703   13  1366   23   6  80  0  79
23. 4.  1315  47.018   7  1373   24   4  78  1  80
24. 4.  1161  48.179   15  1388   23   4  77  1  81
25. 4.  794  48.973   8  1396   23   2  80  1  82
26. 4.  634  49.607   6  1402   22   0  80  1  83
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
27. 4.  683  50.290   6  1408   24   2  78  3  86
28. 4.  1317  51.607   10  1418   25   7  73  3  89
29. 4.  1252  52.859   11  1429   22   3  63  2  91
30. 4.  1352  54.300   5  1434   21   5  58  2  93
 1. 5.  720  55.020   5  1439   21   1  60  1  94
 2. 5.  500  55.520   0  1439   21   2  59  2  96
 3. 5.  616  56.136   0  1439   20   3  58  1  97
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
 4. 5.  1338  57.474   6  1445   17   3  56  1  98
 5. 5.  1449  58.923   3  1448   14   2  53  1  99
 6. 5.  1055  59.978   1  1449   13   1  52  0  99
 7. 5.  1049  61.027   1  1450   12   5  47  1  100
 8. 5.  1176  62.203   4  1454   10   3  43  1  101
 9. 5.  625  62.828   3  1457   10   1  41  1  102
10. 5.  537  63.365   3  1460   10   0  42  0  102
---------------------------------------------------------------------
     TESTIRANJA    OKUŽENI    BOLNIŠNICE     UMRLI
dan   nova   vsa   novi  vsi intenz. odpust vsi novi vsi
---------------------------------------------------------------------
11. 5. 1182  64.547   1  1461    9   3  40  0  102
12. 5. 1147  65.694   2  1463    9   1  38  1  103
13. 5.  984  66.678   1  1464    7   7  32  0  103
14. 5. 1023  67.701   1  1465    7   3** 29  0  103

* 24. marca so spremenili metodologijo zajema podatkov, tako da je po novem presečna ura za zajem podatkov ob polnoči za pretekli dan (in ne več 10. ura za tekoči dan). Od tod odstopanje pri podatkih za 24. marec. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja, do dneva pred potrjeno prvo okužbo je bilo testiranih 313 ljudi.

** Število odpuščenih iz bolnišnic sporočajo od 17. marca, 14. maja jih je bilo skupaj 270.

Viri: vlada, NIJZ

11.22 V četrtek so ob 1023 opravljenih testiranjih potrdili le eno okužbo z novim koronavirusom, smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa ni bilo, je objavila vlada. Skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji je naraslo na 1465, skupno število smrtnih žrtev pa ostaja pri 103. Število hospitaliziranih se še naprej zmanjšuje. V bolnišnicah se je tako zdravilo 29 oseb, kar so tri manj kot v sredo. Število bolnikov na intenzivni negi je ostalo pri sedmih. Iz bolnišnične oskrbe so bili odpuščeni trije. Skupno število opravljenih testiranj je v četrtek naraslo na 67.701.V luči že nekaj časa dobrih epidemioloških podatkov je vlada v četrtek zvečer sprejela odlok o preklicu epidemije covida-19. Ta je začel veljati danes, uporabljati pa se bo začel z 31. majem. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, bo epidemije torej konec z 31. majem.

09.59 Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes pozval k neodvisni znanstveni preiskavi izvora novega koronavirusa. V gostujoči kolumni za nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung je k odgovornosti pozval tudi Kitajsko.V gostujočem zapisu se je Borrell osredotočil na odnose med EU in Kitajsko ter vpliv pandemije koronavirusa. Pozval je k multilateralnemu odzivu na vse vidike pandemije in krize. Po njegovem mnenju je treba omejiti širjenje virusa, podpreti razvoj cepiva in zagnati gospodarstvo. Od Kitajske pričakuje, da pri tem prevzame odgovornost sorazmerno glede na vpletenost.

09.42 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2187 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

09.33 Po več kot dveh mesecih je vlada RS v četrtek pozno zvečer na dopisni seji presenetljivo preklicala epidemijo bolezni covid-19. Ob tem sicer v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija. Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja.

09.22 Ameriške zdravstvene oblasti so v četrtek izdale opozorilo pred redko, a včasih tudi smrtno avtoimuno boleznijo pri otrocih, ki naj bi bila povezana s covidom-19. O podobnih vnetjih pri otrocih so pred tem že poročali zdravniki po Evropi. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pozval zdravstvene delavce, naj javijo, če obravnavajo bolnike, mlajše od 21 let, ki imajo simptome, značilne za otroško multisistemsko vnetno bolezen.

09.16 Združeni narodi se ob današnjem mednarodnem dnevu družin, 15. maju, osredotočajo na težave, s katerimi so se družine soočile zaradi pandemije covida-19. V Slovenji smo veliko preizkušnjo, ki jo je predstavljala epidemija, dobro prestali, za kar smo zaslužni vsi skupaj, je v poslanici poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj.

09.01 Finančni ministri EU bodo danes na videokonferenci pregledali napredek pri uresničevanju aprilskega dogovora o fiskalnih ukrepih v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Cilj je, da so vsi ti ukrepi nared do 1. junija.

08.45 Vlada, delodajalci in sindikati se bodo danes na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dogovorili o delu na tretjem protikoronskem zakonu, za katerega imajo delodajalci že vrsto predlogov. Zakon naj bi sicer med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

08.30 Vlada je na dopisni seji sklenila, da glede zadrževanja izvrševanja prvega protikoronskega zakona v delu, ki govori o javni objavi izjave upravičencev do temeljnega dohodka, predlaga, da ustavno sodišče predlog zavrne, so sporočili. Menijo namreč, da predlagatelj ni navedel težko popravljivih škodljivih posledic.

08.15 Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Trenutna epidemiološka situacija tako omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, ne pa še njihove odprave v celoti, opominjajo in pozivajo k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov.

Delovna skupina pa se bo danes lotila priprave vsebine za tretji protikoronski zakon, ki naj bi med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Zakon bo sledil prvima dvema, večina ukrepov iz mega paketa za blaženje posledic krize pa se bo iztekla konec maja. Če vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni.

Epidemija je bila razglašena še v času vlade Marjana Šarca oz. dan pred zaprisego vlade Janeza Janše. Kmalu po razglasitvi epidemije je začelo ugašati javno življenje, s čimer so želeli pristojni ustaviti širjenje virusa.

Prvi primer potrjene okužbe je bil v Sloveniji zabeležen 4. marca, do 13. maja pa so našteli 1464 potrjenih okužbe, umrli pa so 103 bolniki s covidom-19. Največja žarišča so bila v nekateri domovih za starejše.

Vladno sporočilo za javnost: 40. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020.

Vlada preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Vlada je na današnji dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19.

Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti. Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1.

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. 

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije 

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

S tem odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določijo ukrepi na zunanji meji in na kontrolnih točkah notranjih meja Republike Slovenije ob vstopu v Republiko Slovenijo, na katerih je v času njihovega obratovanja edino dovoljen prestop državnih meja Republike Slovenije. Na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Republiko Avstrijo, Italijansko republiko in Madžarsko bo možen prehod meje.  

Kontrolne točke na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet so Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož. Kontrolne točke na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta Mejni prehod za mednarodni pomorski promet Koper (Capodistria) in Piran (Pirano). Upravljalci letališča in pristanišča za mednarodni promet zagotovita pogoje za vzpostavitev kontrolne točke in izvajanje higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19 v skladu z zahtevami Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Čas odprtja posamezne kontrolne točke določi Policija v soglasju z Ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav ter v soglasju z upravljalcem letališča oziroma pristanišča. Podatke o času odprtja kontrolnih točk Policija objavi na svojih spletnih straneh in v sredstvih javnega obveščanja.

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah Evropske unije in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni, policija zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19) na meji vroči navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19.

Če oseba ob prehodu meje v Republiko Slovenijo navaja, da je pozitivna na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali ima očitne bolezenske znake s to okužbo, ji policija da navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Vstop v Republiko Slovenijo se ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Odlok določa obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v Evropski uniji in v Republiko Slovenijo prihajajo iz tretjih držav. Za te osebe veljajo nekatere izjeme, in sicer ukrepi ne veljajo za:

 • osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Republiko Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba,
 • osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu,
 • osebe z diplomatskim potnim listom,
 • osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode,
 • pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Strokovno utemeljenost ukrepov tega odloka vlada ugotavlja vsakih sedem dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo ali pa se jih spremeni oziroma odpravi.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in s tem preneha veljati Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Zadnje novice

Sorodne vsebine