18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

(DAN 83 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) S ponedeljkom vrata odpirajo manjši hoteli in avtošole, gostinci bodo lahko stregli v notranjih prostorih

V Sloveniji je po dveh mesecih znova stekel javni potniški promet, ki pa se obnavlja postopoma. Včeraj po dolgem času niso zaznali nobene smrtne žrtve zaradi COVID19, pristojne službe še naprej spremljajo trende glede koronavirusa.

22:00 Velikan formule 1 Ferrari je danes sporočil, da je pomagal razviti nove nizkocenovne medicinske ventilatorje za pomoč bolnikom z najhujšimi dihalnimi stiskami kot posledico koronavirusne bolezni. Projekt z imenom F15 je ekipa iz Maranella razvijala pet tednov skupaj z italijanskim institutom tehnologije iz Genove.

21:30 Vlada je na današnji seji sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 gostov, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli.

Vlada je na današnji seji na Brdu pri Kranju sprejela tudi načelno odločitev, da se aktivirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado, poklicne šole, domovi za dijake, je ob robu seje za TV Slovenija povedal vladni uradni govorec Jelko Kacin.

Med drugim so sprejeli tudi odločitev, da se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah.

S ponedeljkom se bodo po dveh mesecih spet odprle tudi avtošole, so na Twitterju objavili na ministrstvu za infrastrukturo. Avtošolam je vlada delovanje z odlokom prepovedala 17. marca.

Po Kacinovih navedbah poteka še razprava glede dodatnih sprostitev športnih aktivnosti, tudi glede kolektivnih športov in fitnes centrov. Po nekaterih neuradnih informacijah bi lahko dodatne sprostitve v športu začele veljati s 23. majem.

21:00 Zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom je Čile danes odredil karanteno za prestolnico Santiago de Chile. Gre za najobsežnejšo karanteno v državi doslej, zanjo pa so se odločili, ker je v zadnjih 24 urah število okužb naraslo za 60 odstotkov.

20:00 Vlada je na večerni seji izdala odlok, s katerim je umaknila obvezo razkuževanja večstanovanjskih stavb. Hkrati je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

19:15 Jelko Kacin je sporočil, da bodo od ponedeljka dalje lahko gostinski lokali stregli tudi v notranjih prostorih, odprte bodo turistične kapacitete do 30 gostov, nehali se bodo razkuževati skupni prostori v večstanovanjskih stavbah. Znova bodo odprte avtošole.

19:00 Belgijska vlada je potrdila nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V ponedeljek se bodo postopoma začeli v šole vračati nekateri učenci, odprli se bodi frizerski saloni, muzeji in živalski vrtovi. Vsakršni kulturni ali športni dogodki pa ostajajo prepovedani najmanj do 30. junija, je danes sporočila premierka Sophie Wilmes.

18:30 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju predstavila svoj načrt za okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19. Sredstva naj bi porabili za programe EU v treh stebrih. Evroposlanci so nekaj njenih načrtov v razpravi pozdravili, do drugih so bili kritični.

18:00 Potem ko so italijanski nogometni prvoligaši danes dobili zagotovilo, da bodo 18. maja lahko začeli skupne treninge, so se sami na videokonferenci strinjali, da bi zaradi novega koronavirusa prekinjeno sezono nadaljevali 13. junija, je sporočilo vodstvo lige. Na omenjeni datum bodo nadaljevali pod pogojem, da bodo dobili zeleno luč vlade.

17:30 Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v oddaji Izodrom na TV Slovenija danes odgovarjala na vprašanja učencev. Med drugim je povedala, da običajnih valet za devetošolce letos ne bo, pri čemer verjame, da si bodo učenci zaključni dan kljub temu znali narediti poseben. Merila za pridobitev Zoisove štipendije pa bodo po potrebi prilagojena.

17:00 Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je danes v Evropskem parlamentu zavzel za čim prejšnjo ukinitev nadzora na mejah v Evropski uniji, ki so ga države članice uvedle v prizadevanjih za zajezitev pandemije covida-19.

16:30 Da bi pomagal ponudnikom gostinskih storitev znova postaviti se na noge, se je dunajski župan Michael Ludwig odločil prebivalcem avstrijske prestolnice razdeliti bone za obiske restavracij in barov. Ta bo za gospodinjstva z več člani vreden 50 evrov, za tiste, ki živijo sami, pa 25 evrov.

16:15 Bojazen drugega vala okužb z novim koronavirusom in ocene ameriške centralne banke, da bi bila kriza lahko dolgotrajna, je prestrašila vlagatelje. Na evropskih borzah so se indeksi obrnili navzdol. Enako se je zgodilo z evrom in s cenami nafte.

16:00 V vrtcih po državi je te dni po dveh mesecih od zaprtja spet živahno, saj se zaposleni intenzivno pripravljajo na napovedan prihod malčkov. Podatke o tem, koliko otrok bo v ponedeljek prišlo, zbirajo, končno število bo znano v četrtek. A za zdaj kaže, da se bo v vrtce vrnila več kot polovica otrok. Vrtci starše že obveščajo, kako bo potekalo delo.

15:35 Evropska komisija je predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Rdeča nit je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom.

15:30 Nemška podjetja ob dodatnem rahljanju omejitev kitajskih oblasti, povezanih z vstopom tujcev v času pandemije novega koronavirusa, v maju načrtujejo čarterski polet na Kitajsko. Cilj je pomagati nemškim obratom v drugem največjem gospodarstvu na svetu, ki nujno potrebujejo delovno silo. Sledila bi lahko tudi čarterska leta iz Švice in Avstrije.

15:15 Južnoafriška kraljevina Lesoto je danes med zadnjimi na svetu in kot zadnja v Afriki potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije.

15:00 V Kliniki Golnik so bili danes do 14.30 hospitalizirani štirje bolniki. V celjski bolnišnici pa bolnikov s covidom-19 ne zdravijo že od nedelje. Skladno s protokolom bodo bolniki iz regije, ki gravitira v Celje, do nadaljnjega premeščeni v ostale covid-bolnišnice.

Skupno število testiranj v Sloveniji je s torkovimi naraslo na 65.694. Med 1463 pozitivnimi je 645 moških in 818 žensk. Po en nov primer okužbe z virusom sars-cov-2 so zabeležili v osrednjeslovenski in jugovzhodni regiji.

Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 417 okuženih z novim koronavirusom, 306 iz savinjske, 188 iz pomurske, 152 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

14:55 Na Poljskem se bodo 18. maja znova odprli lokali in restavracije, frizerski in kozmetični saloni, je danes sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. Notranje ministrstvo pa je sporočilo, da je vlada do 12. junija podaljšala nadzor na mejah.

14:50 Vlada bo v petek obravnavala predlog tretjega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki močno čuti posledice epidemije novega koronavirusa, je danes napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Med drugim naj bi z ukrepi priskočili na pomoč turizmu. Počivalšek možnosti za prvo odpiranje nastanitvenih obratov še naprej vidi v prihodnjih dneh.

14:45 Na Kitajskem so v strahu pred drugim valom pandemije covida-19 danes uvedli delno karanteno za mesto Jilin, ki je postalo žarišče okužb z novim koronavirusom. V mestu Wuhan bodo zaradi novih okužb v rekordnem času vse prebivalce testirali za novi koronavirus. Število testiranj je naraslo tudi v Južni Koreji.
 
14:40 V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravijo 17 bolnikov s covidom-19, kar je eden manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje tako kot dan prej potrebujejo trije bolniki, vsi so tudi intubirani.

V mariborskem kliničnem centru se je v torek zdravilo 15 bolnikov z novim koronavirusom, na intenzivni negi pa so prav tako kot dan prej še vedno štirje bolniki. Oseba, ki je v torek umrla za posledicami covida-19, je bila zabeležena prav v UKC Maribor. Iz bolnišnice so tam doslej odpustili 81 oseb.

Skupno število testiranj v Sloveniji je s torkovimi naraslo na 65.694. Med 1463 pozitivnimi je 645 moških in 818 žensk. Po en nov primer okužbe z virusom sars-cov-2 so zabeležili v osrednjeslovenski in jugovzhodni regiji.

Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 417 okuženih z novim koronavirusom, 306 iz savinjske, 188 iz pomurske, 152 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

14:30 Avstrija namerava na avstrijskem Štajerskem v petek odpreti še štiri maloobmejne prehode s Slovenijo. Od petka bodo predvidoma odprli mejne prehode v krajih Kramarovci, Cankova, Juri in Gerlinci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 
14:15 V Italiji se bodo lahko prihodnji ponedeljek po več kot dveh mesecih znova odprle restavracije in bari, a okoli 400 gostinskih lokalov v Rimu bo ostalo zaprtih. Njihovi lastniki so se za to odločili zaradi strogih pravil za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki jih bodo morali poslej upoštevati, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 
14:00 Prevozniki sekcije za promet pri OZS so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca pozvali, naj vlada v tretji paket protikoronskih ukrepov vključi njihovo panogo, sicer lahko po besedah predsednika sekcije Petra Piška pride do “nemirov in cestnih blokad”. Vrtovec verjame, da bo vlada imela posluh za sektor, ki prispeva 17 odstotkov BDP.
 
13:45 Ameriško tehnološko podjetje Twitter, ki stoji za istoimenskim spletnim družbenim omrežjem, bo zaposlenim tudi po koncu pandemije novega koronavirusa dovolilo, da trajno delajo od doma, so v podjetju zapisali na svojem blogu.
 
13:30 Blejski turizem se je s pandemijo novega koronavirusa znašel pred zgodovinskim izzivom. Bled bo krizo skušal preživeti s povezovanjem znotraj destinacije in v okviru regije, stavil bo na promocijo in upal na pomoč države. Ob zagonu različnih turističnih točk in aktivnosti pa se obrača na slovenske goste in jim ponuja več za isto ceno.
 
13:15 Ruski zdravstveni regulator je danes odredil ustavitev uporabe ventilatorjev, ki naj bi povzročili požar v dveh bolnišnicah, kjer zdravijo bolnike s covidom-19. Požara v bolnišnici v Moskvi in Sankt Peterburgu sta v zadnjem tednu zahtevala šest življenj. V državi medtem znova poročajo o več kot 10.000 novih okužbah z novim koronavirusom.
 
13:00 Na stomatološki kliniki UKC Ljubljana so od začetka epidemije prenaročili okoli 7600 bolnikov. V tem času so opravljali nujne storitve, od ponedeljka pa naročajo tiste bolnike, pri katerih zdravnik po triaži oceni, da se jim bo ob nadaljnjem odlaganju obravnave naredila največja škoda, je povedala strokovna direktorica klinike Martina Drevenšek.
 
12:45 Nemčija bo od sobote postopoma odpravljala začasen nadzor na mejah, ki ga je uvedla za zajezitev pandemije covida-19. Do popolne vrnitve v normalno stanje pa bo verjetno minilo še nekaj tednov, so danes napovedali na nemškem notranjem ministrstvu.
 
12:30 Evropska komisija je predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Rdeča nit je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom.
 
12:00 V torek do konca dneva so po eno novo okužbo z virusom sars-cov-2 med slovenskimi občinami potrdili v Novem mestu, kjer so tako doslej skupaj odkrili 13 okuženih, ter v Ormožu, kjer je potrjenih okužb skupaj šest.
 
11:00 V torek so ob 1147 testiranjih potrdili dva primera okužbe z novim koronavirusom, tako da je skupno število do zdaj potrjenih okužb naraslo na 1463. Umrla je ena oseba s covidom-19, s čimer je skupno število smrtnih žrtev 103. V bolnišnici se je zdravilo 38 bolnikov s covidom-19, devet jih je potrebovalo intenzivno nego, je sporočila vlada.

Število hospitaliziranih oseb v bolnišnicah se je tako v primerjavi s ponedeljkom zmanjšalo za dve, število bolnikov na intenzivni negi pa je ostalo nespremenjeno. Eno osebo so izpustili iz bolnišnične oskrbe.

Skupno število testiranj je s torkovimi naraslo na 65.694.

10:30 Kljub drugačni strategiji Švedske v boju proti novemu koronavirusu, saj država ni uvedla strogih karantenskih ukrepov, poteka pandemija podobno kot v drugih državah. Od sredine aprila beležijo padec števila novih okužb, kljub temu se vrstijo kritike, da bi lahko vlada ukrepala prej, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 
10:00 Zaradi organizacije procesije ob verskem prazniku, ki se je v torek zvečer v črnogorskem Nikšiću udeležilo več tisoč ljudi, je tožilstvo danes episkopu Srbske pravoslavne cerkve (SPC) Joanikiju ter še sedmim duhovnikom odredilo 72-urni pripor. Pripor jim je odredilo zaradi kršenja prepovedi zborovanj med epidemijo covida-19.
 
09:45 V Velenju je danes znova vzpostavljen brezplačni javni mestni potniški promet Lokalc, ki bo vozil po ustaljenem voznem redu in ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Velenjska občina potnikom priporoča, da v času epidemije s covidom-19 ne uporabljajo prevoza za nenujne namene, so sporočili z občine.
 
09:30 Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja, da bi v prihodnjih šestih mesecih zaradi vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti, vsak dan v svetu lahko umrlo 6000 otrok, saj pandemija covida-19 še naprej slabi zdravstvene sisteme in moti zdravstvene storitve. Caritas Internationalis medtem poziva k ukrepanju za preprečitev hude lakote kot posledice pandemije.
 
09:15 Predsednik Enotne liste, edine politične stranke koroških Slovencev, Gabriel Hribar je danes poslal poziv glede odprtja mejnih prehodov Pavličevo sedlo in Jezerski vrh med Avstrijo in Slovenijo. Izpostavlja, da sta s tem v zapostavljeni regiji prekinjena prost pretok blaga in storitev.
 
09:00 Izvršni odbor Balinarske zveze Slovenije je na izredni korespondenčni seji sprejel soglasno odločitev, da se bo tekmovanje v moški superligi nadaljevalo junija, medtem ko so druge državne in območne lige že zaključene.
 
08:30 Kljub zagonu vrhunskega in tekmovalnega športa v Sloveniji mnoge športne dvorane še samevajo. Od desetih košarkarskih klubov lige Nova KBM so treninge začeli le pri Cedeviti Olimpiji, Krki, Helios Suns in Zlatorogu. Ostali klubi še mirujejo, saj so njihove športne dvorane v sklopu šolskih objektov.
 
08:00 Ob začetku treningov angleške nogometne premier lige bodo veljali strogi protokoli in ukrepi za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Televizijska mreža BBC je dobila interni dokument za vseh 20 klubov elitne lige na Otoku, v katerih je predvideno tudi razkuževanje celotnih igrišč in sedemdnevna osamitev v primeru pozitivnega testa.
 
07:30 Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana bo danes prevzel donacijo Rotary Distrikta Slovenija, ki bo osrednji slovenski bolnišnici namenil 80.000 evrov vredne zaščitne naglavne kapuce, so sporočili iz UKC. Gre za komplet 30 zaščitnih naglavnih kapuc s pripadajočo opremo za absolutno filtracijo zraka.
 
07:00 V ZDA se do torka zvečer po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili 1,369 milijona okužb z novim koronavirusom. Za koronavirusno boleznijo 19 jih je umrlo najmanj 82.356. Še vedno je daleč najbolj prizadeta država New York s 338.000 okužbami in 27.284 mrtvimi.
 
06:50 Evropska komisija bo danes predstavila smernice za oživljanje turizma v pričakovanju poletne sezone. Te naj bi se nanašale na prehajanje meje znotraj EU, vzpostavljanje prometnih povezav, zagotavljanje zdravstvene varnosti na turističnih lokacijah ter na odnos med potrošniki in turistično industrijo.
 
06:40 Evropski parlament bo danes začel majsko plenarno zasedanje, na katerem se bo posvetil predvsem pomoči Evropi in financiranju okrevanja evropskega gospodarstva po pandemiji covida-19. Zaradi pandemije bo večina evroposlancev zasedanje, ki se bo predvidoma zaključilo v soboto, tudi tokrat spremljala na daljavo.
 
06:30 Ob umirjanju epidemije covida-19 bo vlada popoldne na seji obravnavala predloge za nadaljnje rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za njeno zajezitev. Tako bi morda že danes utegnila sprejeti končno odločitev o ponovnem odprtju vrtcev in šol, med bolj pričakovanimi sta tudi odločitvi o režimu na meji in obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine