4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

(DAN 82 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji ob 1182 testih en pozitiven na novi koronavirus, brez novih umrlih

Danes v Sloveniji ob 1182 testih en pozitiven na novi koronavirus, brez novih umrlih. V Sloveniji je spet stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu veljajo zaščitni ukrepi.

9:00 Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v video sporočilu Ekonomskemu in socialnemu svetu ZN (Ecosoc) dejal, da je na svetu trenutno več kot 100 kandidatov za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. Od tega pa jih je sedem ali osem vrhunskih, katerih delo je pospešeno.

10:30 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bodo sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin, bo danes ob 11. uri, so sporočili z Ukoma.

Prenos bo na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija in na 3. programu TV Slovenija.

Vprašanja sprejemajo na elektronski naslov [email protected].

11.00 V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1182 testov in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1461 okužb. V ponedeljek niso zabeležili smrti bolnikov s covidom-19, skupaj sta doslej umrla 102 človeka. V bolnišnici se je v ponedeljek zdravilo 40 bolnikov s covidom-19, devet jih je potrebovalo intenzivno nego, je sporočila vlada.V domačo oskrbo so v ponedeljek odpustili tri bolnike. V Sloveniji so doslej opravili 64.547 testov na novi koronavirus.

13:30 Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester, ki so ga pred leti razglasili v spomin na legendarno angleško medicinsko sestro Florence Nightingale, so v Italiji objavili, da se je v boju proti novemu koronavirusu v državi doslej okužilo 12.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Umrlo jih je 38.

13:35 V Rusiji danes poročajo o 10.899 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, skupno 232.243. Kljub nadaljnjemu širjenju okužb so po državi danes začeli previdno rahljati ukrepe. Končalo se je tudi obdobje dela prostih dni, ki je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa veljalo od 30. marca.

13:40 Posledice pandemije novega koronavirusa občuti tudi največja evropska zavarovalnica, nemška Allianz. Čisti dobiček se je v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 29 odstotkov na 1,4 milijarde evrov. Prihodki so se na račun novih poslov v segmentu življenjskega in zdravstvenega zavarovanja sicer okrepili.

14:40 Po petkovi odločitvi vlade, da je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, povečujejo obseg dela tudi v mariborskem, novomeškem, koprskem, kranjskem in novogoriškem zdravstvenem domu.

14:45 Na zahtevo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se bo ta v sredo sestal z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec. Govorili bodo o odprtih vprašanjih pred skorajšnjim ponovnim odprtjem vrtcev in šol za določene skupine učencev, saj je Sviz s terena dobil pozive za dodatna pojasnila.

14:57 Japonski proizvajalec avtomobilov Honda Motor je v prvem četrtletju zaradi posledic pandemije novega koronavirusa ustvaril 29,5 milijarde jenov (275,1 milijona dolarjev oz. 251 milijonov evrov) čiste izgube, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani. Zaradi pandemije tudi ni objavil napovedi za celotno poslovno leto.

15:35 Ob ugodnem poteku epidemije covida-19 v Sloveniji sicer še čakamo na učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih, a če bodo razmere konec tedna ostale enake, bomo po napovedih infektologinje Bojane Beović lahko s sproščanjem ukrepov bistveno bolj smeli. Blizu je normalizacija življenja na skoraj vseh področjih, je bila optimistična. O strategiji izhoda iz sedanjih razmer in možnosti ublažitve nekaterih ukrepov bo popoldan razpravljala vlada v ožji sestavi, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Pričakuje, da bodo najkasneje do četrtka imeli dovolj jasne trende, kam se tehtnica nagiba.

15:40 Zavod za šolstvo je za vrtce in šole pripravil številna priporočila, da bo lahko delo v ustanovah, ki ponovno odpirajo vrata, in tistih, ki bodo nadaljevala delo na daljavo, potekalo nemoteno. “Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno,” je dejal direktor zavoda Vinko Logaj. Priporočila za vrtce in prve tri razrede osnovne šole gredo v smeri, da otroci pridobijo občutek varnosti in zaupanje, usmerjeni naj bodo v dejavnosti za zdrav način življenja.

15:50 Glede na nove številke je v Veliki Britaniji po okužbi z novim koronavirusom umrlo več kot 40.000 ljudi. Pri novem štetju so upoštevali tudi podatke statističnega urada ONS. Skoraj četrtino vseh smrti so potrdili v domovih za starejše.

16:00 Domnevno najstarejša Španka, 113-letna Maria Branyas, je kljub visoki starosti prebolela koronavirusno bolezen 19, ki je v njeni državi zahtevala skoraj 27.000 življenj. “Stara je 113 let. Prebolela je bolezen in se počuti zelo dobro,” so sporočili iz doma za ostarele v katalonskem mestu Olot, kjer živi že okoli 20 let.

16:10 Vsi, ki bodo prišli v Španijo iz tujine, bodo morali od petka v obvezno 14-dnevno karanteno v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes sporočila španska vlada. Ukrep bo veljal do izteka izrednih razmer 24. maja ali še kasneje v primeru, da bodo izredne razmere zaradi pandemije covida-19 podaljšali.

16:20 Rusija, ki je po številu okužb na drugem mestu na svetu po ZDA (1,34 milijona primerov), beleži sicer v odnosu do drugih evropskih držav manjše število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 107 bolnikov, skupno 2116.

16:53 Ukrepi proti koronavirusu so v ZDA aprila povzročili velik padec cen in inflacija se je na mesečni ravni spremenila v deflacijo, ker so bili Američani večinoma doma, denar pa so zapravljali le za najnujnejše, kot je hrana. Indeks, ki spremlja cene v živilskih trgovinah, pa je medtem krepko narasel.

17:19 Direktor nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci je na zaslišanju na daljavo v ameriškem senatu dejal, da bodo posledice prehitrega odpiranja gospodarstva oziroma družbe v času pandemije zelo resne, če zvezne države ne bodo imele zmogljivosti za odzivanje na nove okužbe s koronavirusom.

17:40 Potem ko je Velika Britanija pred dnevi napovedala karanteno za vse potnike, ki bodo prišli v državo, so začele tudi druge države po Evropi razmišljati, kako bi posodobili ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki urejajo potovanja. Medtem ko Španija za prišleke uvaja karanteno, naj bi Nemčija in Francija razmišljali o odpravi nadzora na svoji meji.

18:15 Zunanji minister Anže Logar in njegov nizozemski kolega Stef Blok sta danes v telefonskem pogovoru govorila o usklajevanju pri rahljanju ukrepov zaradi koronavirusa ter iskanju skupnih odzivov na pandemijo, med drugim na področju okrevanja gospodarstva. V ospredju pogovorov je bilo tudi slovensko predsedovanje Svetu EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine