9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

(DAN 80 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Ministrstvo za izobraževanje izdalo navodilo za izvajanje pouka v šolah; od včeraj trije novi primeri okužbe

Medtem ko evropske države večinoma rahljajo ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa, se že pojavljajo opozorila, da je za kaj takega še prezgodaj. Slovenija ukrepe sprošča postopoma, začeli bodo voziti nekateri vlaki, pa tudi avtobusi, a za zdaj še v omejenem obsegu.
21:00  Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je preseglo štiri milijone, nov milijonski mejnik v pandemiji koronavirusne bolezni 19. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa je zaradi covida-19 umrlo več kot 279.000 ljudi. V Evropi in ZDA se prebivalci kljub nevarnosti nadaljnjega širjenja postopoma vračajo v normalno življenje.
 
20:00 Vodstvo španske nogometne lige je sporočilo, da je bilo v zadnjem tednu, ko so klubi v obdobju pandemije novega koronavirusa začeli testiranja, pozitivnih na covid-19 pet nogometašev v prvo- in drugoligaških ekipah.
 
19:30 Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od danes prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.
 
19:00 V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo še 70 ljudi, kar je najmanj po 17. marcu, ko so v državi uvedli karanteno. V Italiji pa je v zadnjem dnevu covidu-19 podleglo 165 ljudi, kar je 29 manj kot dan prej, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
18:30 Srbsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so v zadnjih 24 urah potrdili še 82 primerov okužbe z novim koronavirusom, s tem pa skupno že več kot 10.000, poročajo tuje tiskovne agencije. Ta konec tedna je bil sicer v Srbiji prvi brez policijske ure po 15. marcu.
 
18:00 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se zdravi 16 bolnikov s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so tri osebe in tri tudi intubirane, so sporočili na Twitterju.

V UKC Maribor pa je hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19, med njimi pet na intenzivnem zdravljenju.

17:30 Tako kot v drugih državah so tudi na Portugalskem nogometaši začeli individualno trenirati. Iz prvoligaša Vitorie Guimaraes pa so sporočili, da so bili na testiranjih za covid-19 pozitivni trije igralci. Ti po informacijah iz kluba niso kazali simptomov in so v samoosamitvi.
 
17:00 V Turčiji so starejši od 65 let lahko danes prvič po 21. marcu, ko so v državi uvedli ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, zapustili svoje domovanje in odšli na sprehod, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
16:30 Večje potrebe po zaščitni opremi se v teh dneh pojavljajo v dejavnostih, ki se ponovno vzpostavljajo, kot je denimo šolstvo, je za STA pojasnil Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan. CZ bo po njegovih besedah poskušala zadostiti vsem potrebam, zaskrbljeno pa ugotavlja, da bi morala posamezna področja počasi razmišljati o dodatni nabavi.
 
16:00 Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes sporočil, da so za otok Brač uvedli potrebne epidemiološke ukrepe in režim, ki je veljal pred 27. aprilom, ko so v državi začeli rahljati koronavirusne ukrepe. Hrvaški otok je postal novo žarišče izbruha, v zadnjem dnevu so tam potrdili osem novih primerov okužb, skupno na Hrvaškem pa 11.
 
15:45 Kitajske oblasti so danes po več kot enem mesecu potrdile prvo okužbo z novim koronavirusom v Wuhanu, kjer se je pojavil novi virus konec lanskega leta. Oblasti so danes prvič po okoli desetih dneh potrdile tudi več kot deset okužb v zadnjem dnevu in sicer 14, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
15:30 Za učence glasbenih šol, ki naj bi 18. maja znova odprla vrata, bodo prav tako veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Izvedbo pouka instrumentov in petja bodo morali smiselno prilagoditi priporočilom za izvajanje pouka v osnovnih šolah. Pouk, ki se izvaja skupinsko, pa bo še naprej potekal na daljavo.
 
15:15 V Rusiji je z novim koronavirusom okuženih že več kot 200.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.012 novih primerov okužbe, skupno pa 209.688, so danes sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo 88 ljudi, skupno doslej 1915.
 
15:00 Italijanski premier Giuseppe Conte je sodržavljanom vzbudil upanje, da bodo počitnice lahko preživeli zunaj doma. “Tega poletja ne bomo preživeli na balkonih in lepota Italije ne bo v karanteni. Lahko bomo šli na morje, v gore, uživali v naših mestih,” je dejal za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera.
 
14:30 Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk je zagrozil, da bo sedež svojega podjetja, ki proizvaja električne avtomobile, preselil iz Kalifornije v Nevado ali Teksas, potem ko so lokalne oblasti preprečile odprtje tovarne zaradi ukrepov proti pandemiji. Dodal je, da namerava oblasti zaradi njihove odločitve tožiti, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
14:00 Po en nov primer okužbe z novim koronavirusom so v soboto potrdili v treh občinah, in sicer v Ljubljani, Črnomlju ter Rogatcu. Število okužb je v Ljubljani naraslo na 252, več kot 100 okuženih pa imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.
 
13:30 Stopnja kužnosti koronavirusa v Nemčiji je presegla ena, kar pomeni, da v povprečju en okuženi prenese okužbo na več kot eno osebo, so v soboto sporočili iz inštituta Robert Koch (RKI). Še sredi tedna je bila stopnja kužnosti 0,65, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
13:00 Pomembno je, da se zavedamo, da sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo sedaj na varnem. Pomeni, da smo se v zadnjih dveh mesecih večinoma obnašali dovolj odgovorno, da bomo potrebno skrbnost ohranjali tudi v prihodnje, je v nagovoru, ki ga je danes prenašala TV Slovenija, dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
 
12:30 V policiji in vojski so z aprilskimi plačami, ki so jih zaposleni dobili v tem tednu, izplačali tudi dodatka za povečano tveganje in prekomerne obremenitve v epidemiji. Obračunana sta bila za delo v marcu, vsaj enega od obeh dodatkov je dobilo 91 odstotkov zaposlenih v policiji in 83 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske.
 
12:00 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil tudi smernice za treninge v bazenih. Te niso bile del navodil, objavljenih s strani NIJZ, potem ko je slovenska vlada 6. maja na dopisni seji sprejela odlok, ki dovoljuje treninge registriranim športnikom, vendar le individualno.
 
11:30 Strokovnjaki od izbruha pandemije novega koronavirusa iščejo zdravilo za covid-19 in večkrat so se pojavile potencialne eksperimentalne terapije. Med drugim se je veliko govorilo o zdravilih za malarijo in aids. Nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji New England Journal of Medicine pa zavračata učinkovitost teh zdravil za covid-19.
 
11:00 V Sloveniji so bile na sobotnih 625 testiranjih tri osebe pozitivne na covid-19, skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako povzpelo na 1457. Zaradi te bolezni se je v bolnišnicah zdravilo 41 oseb, dve manj kot dan prej, ena oseba pa je umrla.

V Sloveniji so doslej opravili skupno 62.828 testov na novi koronavirus in potrdili 1457 okužb. Doslej pa sta zaradi te bolezni umrli 102 osebi. Med 41 osebami, ki so se zaradi te bolezni v soboto zdravile v bolnišnicah, jih je deset potrebovalo intenzivno nego, kar je toliko kot dan prej.

10:30  Izraelski otroci gredo lahko od danes po skoraj dveh mesecih znova v vrtce in jasli. Številni starši sicer zaradi strahu pred okužbo svojih malčkov ne želijo dati v vzgojnovarstvene ustanove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
10:00  Po svetu so potrdili že več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom, za boleznijo, ki jo povzroča, pa je umrlo že več kot 279.000 ljudi, je sporočila ameriška Univerza Johna Hopkinsa.
 
09:45 S ponedeljkom bo v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno stekel javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Ob vnovičnem zagonu bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko.
 
09:30 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1048 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
 
09:15 Občinski štab Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina je v preteklih tednih iskal rešitev, kako bi pred okužbo z novim koronavirusom zaščitili tudi najmanjše otroke. Domači podjetniki so stopili skupaj in izdelali masko po vzoru čebelarske maske, ki bo v prihodnjih dneh že na voljo v obeh zdravstvenih domovih.
 
09:00 Za učence prvega triletja in devetih razredov osnovnih šol, ki naj bi se kmalu vrnili v šole, bodo veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pouk bo za vsako skupino potekal le v eni učilnici, kjer bodo učenci pojedli tudi malico. Učne skupine bodo manjše, devetošolci pa bodo morali zunaj učilnic nositi maske.
 
08:45 Naslednji teden se bodo začele priprave na odprtje vrtcev z 18. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem, tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem.
 
08:30 V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo. Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje, določajo, naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov. Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.
 
08:00 V Južni Koreji so v soboto potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast v zadnjih štirih tednih, poročajo tuje tiskovne agencije. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sodržavljane zato pozval, naj bodo še naprej previdni. “Ni končano, dokler ni končano,” je poudaril.
…………….

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine