12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

(DAN 8: IZ MINUTE V MINUTO) V Italiji je že 888 potrjenih okužb s koronavirusom, samo danes 233 novih! (VIDEO + FOTO)

V Italiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 888, število smrtnih primerov se je povzpelo na 21. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. V Slovenini še ni (uradno) potrjenega primera. Dramatično dogajanje tudi danes spremljamo IZ MINUTE V MINUTO, včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

20:39 Slovenska turistična organizacija (STO) se je v luči spremenjenih razmer zaradi koronavirusa odločila prerazporediti sredstva za sofinanciranje promocije turistične ponudbe s strani turističnih podjetij in vodilnih destinacij. Denar, sicer namenjen za promocijo na tujih trgih, bo sedaj lahko usmerjen tudi na domači trg.

20:38 Italija je aktivirala evropski mehanizem za civilno zaščito, v okviru katerega je zaprosila za zaščitne maske v pomoč pri soočanju z novim koronavirusom, so danes sporočili v Evropski komisiji. Koliko mask potrebuje, za zdaj ni znano.

20:37 Indeksi na newyorških borzah se v uvodnem delu trgovanja gibljejo globoko v rdečem. Vlagatelji se po ocenah analitikov bojijo, da bo epidemija koronavirusa globalnemu gospodarstvu škodovala še bolj od prvotnih ocen, piše francoska tiskovna agencija AFP.

20:36 Umrl je britanski potnik z ladje Diamond Princess, ki je bila zaradi novega koronavirusa 14 dni v karanteni v japonski Jokohami, je danes sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za prvega tujega državljana, ki je umrl, potem ko je bil na krovu te ladje za križarjenje.

20:35 Luka Koper je skupaj s pristojnimi državnimi organi danes preverila primer prijave suma bolnega člana posadke tankerja Shogun, ki je priplul iz ruskega pristanišča Novorusisk. Sum okužbe s koronavirusom so ovrgli, zato je ladja dobila dovoljenja za vplutje, pristojni pa so na ta način v praksi preizkusili primer delovanja pri morebitni okužbi.

20:34 Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na NIJZ. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

20:33  Ministri za zdravje držav članic EU se bodo prihodnji petek sestali na zasedanju, na katerem bodo razpravljali o ukrepih, povezanih z izbruhom novega koronavirusa, je danes sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije. Zadnjič so se na to temo sestali pred dvema tednoma, ko so napovedali usklajen odziv na širjenje virusa.

20:32 Velenjski sosvet za izboljšanje varnosti občanov je na današnji seji razpravljal o novem koronavirusu in ukrepih, ki jih je treba sprejeti za preprečitev širjenja virusa. Predstavniki Zdravstvenega doma (ZD) Velenje, Lekarne Velenje in civilne zaščite velenjske občine so potrdili, da so v Velenju pripravljeni na morebiten pojav koronavirusa.

20:31 Novi koronavirus se je v nekaj tednih razširil v več kot 50 držav. V Sloveniji okužbe še niso potrdili, družinski zdravniki pa so danes dobili poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe. Brise za testiranja bodo zaradi racionalizacije kadrov in opreme jemali na 16 točkah, bolnišnice pa nadaljujejo preventivne in zaščitne ukrepe.

20:30 Zaradi izbruha novega koronavirusa, ki se iz Azije v zadnjih dneh vse bolj širi tudi po Evropi, so organizatorji odpovedali turistično borzo ITB Berlin, ki velja za enega največjih in najpomembnejših tovrstnih dogodkov na svetu in na katerem se tradicionalno predstavijo tudi številni slovenski ponudniki in destinacije.

19:25 Ministrstvo za zdravje in zdravstveni domovi so uskladili sistem za obvladovanje razmer na primarnem nivoju glede novega koronavirusa. Vse, ki sumijo, da imajo okužbo s koronavirusom, pozivajo, naj pred obiskom zdravnika pokličejo v ambulanto, kjer bodo dobili ustrezne napotke. Do zdaj opravljenih 142 testov je bilo negativnih.

19:08 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa povišala z visokega na zelo visoko, kar je najvišja raven, je danes v Ženevi sporočil prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je izpostavil okužbe, ki so se razširile iz Italije in Irana.

18:51 V Italiji že 888 okuženih, samo danes 233. Danes so umrli štirje, skupaj je koronavirus v Italiji zahteval 21 življenj.

17:45 Italija je vendarle objavila nove podatke o številu okuženih s koronavirusom. Zdaj jih je že 821, samo danes 166. Skupno število mrtvih se je povečalo na 21 (danes so umrli štirje). V kritičnem stanju je 56 oseb.

15:00 Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je pripravljena na primer, da bi zaznali sum na okužbo s koronavirusom pri gostih in pacientih, napotenih na zdraviliško zdravljenje, pripravili so tudi zaščitne ukrepe. Karantena zdravilišč in hotelov ni predvidena, so sporočili po srečanju s predstavnico Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

14:41 V Iranu je zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, po najnovejših podatkih umrlo 34 ljudi, je danes sporočil tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zdravje. Okužbo so potrdili pri 388 ljudeh, kar je 143 več kot dan poprej. V večini iranskih provinc so zaradi širjenja novega virusa odpovedali petkove molitve.

14:14 Strah pred širjenjem okužbe z novim koronavirusom se je zajedel tudi v angleško premier league. Strokovno vodstvo angleškega moštva s severovzhoda Anglije, Newcastle United, je za preprečitev širjenja okužbe po nasvetu zdravnika prepovedalo rokovanje. Preventivni zdravstveni ukrep je javnosti predstavil glavni trener Steve Bruce.

14:13 Onkološki inštitut Ljubljana je zaradi trenutne situacije z novim koronavirusim omejil dostop. Bolniki lahko vstopajo samo skozi en vhod, na zadnji strani bolnišnice ob Ljubljanici, skozi triažno nadzorno točko. Prepoved obiskov sicer velja že od 13. februarja, vsa diagnostična in terapevtska obravnava za bolnike pa ostaja enaka, so zagotovili. Po neuradnih podatkih naj bi bili preklicani tudi vsi vikend izhodi pacientov odprtega oddelka psihiatrične bolnišnice v Begunjah na Gorenjskem.

13:05 V Splošni bolnišnici Murska Sobota so usklajeni z drugimi zdravstvenimi delavci in pripravljeni na oskrbo prebivalcev Pomurja ob pojavu okužb z novim kronavirusom. Ob tem poudarjajo, da je najpomembnejša ozaveščenost in skrb vsakega posameznika, da stori vse potrebno za preprečitev okužbe.

12:48 Indeksi na osrednjih evropskih borzah so danes globoko v rdečem, kar analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisujejo strahu pred posledicami epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo.

11:50 V boju proti širjenju novega koronavirusa so oblasti v Švici preventivno prepovedale vse večje prireditve, na katerih pričakujejo več kot 1000 oseb, je danes sporočil notranji minister Alain Berset. Med drugim so odpovedali tudi znameniti avtomobilski salon v Ženevi, ki bi se moral odpreti prihodnji četrtek.

11:49 Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. Na NIJZ ocenjujejo, da je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno. Podatkov o tveganju pri uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa je tveganje majhno.

11:45 STA poroča: Na veliki potniški ladji za križarjenje MSC Meraviglia, ki se je ustavila na mehiškem otoku Cozumel zaradi suma okužbe z novim koronavirusom, je tudi deset Slovencev, je danes na Twitterju sporočilo zunanje ministrstvo. Z vsemi so v stiku, po zadnjih informacijah pa okužba s koronavirusom na ladji ni potrjena. Ladja že nadaljuje pot, so dodali.

11:44 V Švici so se v boju proti epidemiji novega koronavirusa odločili, da prepovedo vse večje športne dogodke v državi do 15. marca. Tekme z več kot 1000 gledalci so odpovedane v tem obdobju, je naročila vlada, možno pa je organizirati manjše športne dogodke brez navijačev oziroma z le malo gledalci.

10:38 Na Danskem, v Izraelu in Grčiji so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom pri povratnikih iz Italije.

10:23 V pristanišču na mehiškem otoku Cozumel so zaradi suma okužb z novim koronavirusom ustavili veliko ladjo za križarjenje MSC Meraviglia, na kateri je okoli 6000 ljudi. Zdravstveni delavci zdaj izvajajo teste na potnikih za prisotnost virusa, poroča Škandal24. Ujeta naj bi bila dva Slovenca, po poročanju nekaterih drugih portalov pa naj bi bilo na ladji celo najmanj dvajset Slovencev.

09:30 Indeksi na azijskih borzah so v današnjem trgovanju utrpeli velike izgube. Vlagatelji se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bojijo, da bodo posledice koronavirusa za gospodarstvo še večje od prvotnih ocen.

09:00 Litva je danes potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Z boleznijo covid-19 je zbolela 39-letnica, ki se je vrnila iz Italije. Prvi primer so zabeležili tudi na Novi Zelandiji in v Nigeriji, v Južni Koreji pa je število potrjenih okužb preseglo 2000, poročajo tuje tiskovne agencije.

08:45 Splošna bolnišnica Brežice zaradi velikega števila okužb dihal in omejevanja širjenja virusnih okužb do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Na otroškem oddelku lahko otroka spremlja ali obišče eden od staršev.

08:30 Italija, kjer je s koronavirusom okuženih okoli 650 ljudi, beleži velik upad turističnih prihodov in nočitev. V Milanu, kjer so hoteli v tem delu leta običajno zasedeni 90-odstotno, je trenutna zasedenost 20-odstotna, v Rimu pa so turisti hotelirjem za obdobje do konca marca odpovedali več kot 50 odstotkov rezervacij.

06:00 Zaradi strahu pred koronavirusom je Mehiki obstala luksuzna križarka s 4500 potniki, na njih je med 20 in 30 Slovencev, med njimi vsaj štirje Mariborčani, poroča portal maribor24.si.

00:08 Potrjene okužbe s koronavirusom (Covid-a9) prihajajo že iz 52 držav.

00:07 V Sloveniji še vedno ni potrjena prva okužba z novim koronavirusom, a je vlada sprostila državne blagovne rezerve, da zdravstveni delavci ne bi ostali brez zaščitne opreme. Javne ustanove uvajajo preventivne ukrepe za zaščito pred morebitnim širjenjem virusa, zunanje ministrstvo pa je odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Južno Korejo in Iran.

00:06 Zaradi koronavirusa dramatično dogajanje v Logatcu si lahko preberete TUKAJ.

(Montaža: Demokracija)

(Montaža: Demokracija)

00:04 Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji se je danes povzpelo na 17, pri 655 ljudeh pa so potrdili okužbo, je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. Na novinarski konferenci je še povedal, da je 45 ljudi že ozdravelo, poročajo tuje tiskovne agencije.

00:03 »Obveščamo vas, da smo bili v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) s strani članic in članov obveščeni, da imajo v policijskih enotah v uporabi dezinfekcijska sredstva, katerim je rok uporabe že potekel v letu 2017,« so na Facebook profilu zapisali v Sindikatu policistov Slovenije. Povečana potreba po razkužilih se je zaradi možnosti izbruha koronavirusa v Sloveniji pokazala tudi na policijskih postajah po državi, saj bodo policisti med najbolj izpostavljenimi. Izkazalo pa se je, da se je rok uporabnosti dezinfekcijskih sredstev ponekod že iztekel. Na Sindikatu policistov Slovenije so ogorčeni in od ministrstva za notranje zadeve zahtevajo, naj razkužila, kjer se je rok uporabe iztekel, takoj zamenjajo. Policijske postaje namreč potrebujejo razklužila tudi zaradi dela z ilegalnimi migranti. Več si lahko preberete TUKAJ.

Fotografija osebe Sindikat policistov Slovenije.

(Slika: Facebook)

00:02  pristanišču na mehiškem otoku Cozumel so zaradi suma okužb z novim koronavirusom ustavili veliko ladjo za križarjenje MSC Meraviglia, na kateri je okoli 6000 ljudi. Zdravstveni delavci zdaj izvajajo teste na potnikih za prisotnost virusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

00:01 Dirka po Združenih arabskih emiratih, na kateri je v današnji peti etapi zmagal slovenski kolesarski as Tadej Pogačar, je po poročanju številnih medijev ter ekip s prizorišča odpovedana zaradi okužb s koronavirusom v hotelu Crowne Royal Plaza Abu Dhabi Yas Island, kjer so nastanjene ekipe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine