30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

(DAN 79 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Bo včerajšnji nelegalni shod prinesel nova žarišča koronavirusa? Na novo štiri okužbe in ena smrtna žrtev

Medtem ko želi Evropska komisija še za dober mesec dni zunanje meje schengenskega območja pustiti zaprte, pa se pojavljajo nova žarišča Covid19 v nekaterih nemških mestih, okužbe beležijo tudi na Hrvaškem na otoku Brač. Postavlja se vprašanje, kakšne posledice bo za javno zdravje pustil petkov shod “kolesarjev”, saj so se kljub prepovedi javnega zbiranja zbrali v velikem številu, celo več tisoč.
 
21:00 V ljubljanski gasilski brigadi v povprečju letno opravijo okoli šest intervencij dnevno. Zaradi ukrepov ob epidemiji bi pričakovali, da jih bo manj, a temu po besedah Roberta Okorna ni tako. Do sredine tedna so posredovali 295-krat, kar je skoraj enako kot v enakem obdobju lani. Največkrat so gasili požare, saj so ti porasli za kar 48 odstotkov.
 
20:00 V vladnem klicnem centru, kjer posredujejo informacije o novem koronavirusu, so v skoraj dveh mesecih prejeli več kot 35.000 klicev, povprečno več kot 585 na dan. Največ vprašanj se nanaša na zdravstvene zadeve, prejemajo pa tudi veliko pobud državljanov. Nekaj odlokov in zakonskih določil se je spremenilo zaradi teh pobud, so pojasnili v Ukomu.
 
19:00 Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec meni, da ni mogoče izvesti nobenega tekmovanja, dokler ne bodo znana jasna zdravstvena navodila za varnost športnikov. Gabrovec je delno sproščanje ukrepov na področju športa ocenil v petkovem pogovoru z Igorjem E. Bergantom na TV Slovenija.
 
18:00 Hrvaška bo omogočila vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je danes potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Po vstopu na Hrvaško bo treba spoštovati vse epidemiološke ukrepe, med katerimi ni več obvezne 15-dnevne samoizolacije.
 
17:00 Britanska vlada je letalske družbe obvestila, da bo uvedla 14-dnevno karanteno za potnike, ki prihajajo iz tujine, s čimer želi preprečiti drugi val epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz britanskega združenja letalskih prevoznikov
 
16:00 V obalnih občinah kljub lepemu vremenu, ki bi v običajnih okoliščinah privabilo veliko obiskovalcev, danes po podatkih civilne zaščite ni bilo kršitev odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih, so pa povečali nadzor nad plažami, kjer je zadrževanje še vedno prepovedano.
 
15:30  Na Slovaškem v petek prvič po dveh mesecih niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom. V državi so doslej potrdili 1455 primerov okužbe, 26 ljudi je umrlo.
 
15:00 Od danes je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. V ordinacije bodo lahko vstopale le zdrave osebe. Zobozdravstveno osebje bo moralo med drugim nositi vodoodbojni plašč oz. pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.
 
14:30 V Minsku so danes kljub epidemiji novega koronavirusa pripravili vojaško parado ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne. Prireditve se je udeležilo več tisoč Belorusov.
 
14:00 Kabinet predsednika vlade je danes odgovoril na pismo Iva Šajha, v katerem ta nekdanji nogometni napadalec in nogometni strokovnjak opozarja na nevarnost sproščanja ukrepov v odnosu do nogometa.
 
13:30 Domu starejših občanov Ljutomer bodo do izkoreninjenja novega koronavirusa svetovali tudi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z izkušnjami z njihovega bolnišničnega oddelka za covid-19. Strokovna ekipa soboške bolnišnice je 3. maja končala delo v domu, kjer je danes na novi koronavirus pozitivnih še 14 stanovalcev.
 
13:00 Vseh 20 nogometnih klubov v španskem državnem prvenstvu je opravilo teste na novi koronavirus, poroča Nemška tiskovna agencija (dpa). Rezultati so pokazali, da je poleg nogometaša Atletica iz Madrida, Renana Lodija, pozitiven tudi španski vratar Reala iz Sociedada Alex Ramiro.
 
12:30 V Sloveniji se je v petek nadaljeval vzpodbuden trend upada števila hospitaliziranih oseb zaradi covida-19, ki je doseglo 43. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Število potrjenih novih okužb je bilo po dveh zaporednih dnevih z eno novo okužbo spet nekoliko večje, potrdili so štiri okužbe.
 
12:15 Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 413 okuženih z novim koronavirusom, 304 iz savinjske, 188 iz pomurske, 150 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 16 bolnikov s covidom-19. Na intenzivnem zdravljenju so trije, trije so intubirani. V UKC Maribor so v petek zdravili 19 bolnikov s covidom-19, intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo pet, sta ustanovi objavili na Twitterju.

V Splošni bolnišnici Celje zdravijo enega bolnika s covidom-19, ki ne potrebuje intenzivne nege, so objavili na Twitterju.

12:00 Slavni argentinski nogometaš Diego Armando Maradona je svojemu domačemu mestu pomagal v boju proti novemu koronavirusu s podpisanim dresom za posebno dražbo, poroča Francoska tiskovna agencija (AFP).
 
11:15 Po zapletih zaradi okužbe z novim koronavirusom je umrl čarodej Roy Horn iz znanega iluzionističnega dvojca Siegfried in Roy, ki je vrsto let nastopal v Las Vegasu. Star je bil 75 let.
 
11:00 V Sloveniji so v petek opravili 1176 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili štiri nove primere, skupaj doslej 1454. V bolnišnicah se je zdravilo 43 bolnikov s covidom-19, intenzivno nego jih je potrebovalo 10. V domačo oskrbo so odpustili tri bolnike. Skupno število umrlih s covidom-19 je doseglo 101, je sporočila vlada.
 
10:30 Nogometaši v nemški bundesligi bodo lahko zadetke proslavljali le z dotikom komolcev ali nog, poroča Nemška tiskovna agencija (dpa), ki navaja časnik Bild. Nogomet v Nemčiji se bo s tekmami prve in druge lige začel v soboto, 16. maja.
 
10:00 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 3094 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
 
09:30 V judu je po sprejetem odloku o zagonu slovenskega športa od 7. maja pri organizirani vadbi dovoljen tudi fizični stik. Po drugi strani za nadaljevanje tekmovanj registriranih športnikov v tej panogi še ni načrtov, pravi predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič.
 
09:00 V Braziliji, ki je najhuje prizadeta latinskoameriška država v pandemiji novega koronavirusa, so v petek zabeležili rekordno dnevno število žrtev novega koronavirusa. Umrlo je 751 ljudi, skupaj pa že skoraj 10.000. V preteklem dnevu so potrdili 10.222 novih okužb, skupaj pa že več kot 145.000.
 
07:50 Z današnjim dnem je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev. Veljali pa bodo posebni pogoji, saj bodo bolnike s covidom-19 obravnavali v skladu s priporočili in navodili, ki veljajo v času epidemije. Ti bolniki bodo tudi vnaprej deležni le nujne zobozdravstvene oskrbe na obstoječih nujnih vstopnih točkah.
 
07:40 Po skoraj dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa v teh dneh odpirajo svoja vrata za javnost tudi akvariji. Piranski bo prve obiskovalce začel sprejemati danes, v sredo pa še mariborski Akvarij-terarij. Povsod bo seveda treba skrbeti za primerno razdaljo in druge ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19.
 
07:30 Ameriške zvezne države nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v Beli hiši pa so odkrili že drugi primer okužbe v tem tednu. V ZDA se je do petka zvečer okužilo 1,284 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 77.180.
 
07:00 Državno mejo bo mogoče od danes prečkati na nekaterih dodatnih kontrolnih točkah. Spreminja se delovanje mejnih prehodov Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji, odpira pa se nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju. Večinoma bodo omogočali prečkanje dnevnim delovnim migrantom in osebam s potrdilom lokalne skupnosti.

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine