18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

(DAN 78 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Skupno število smrtnih žrtev v Sloveniji zaradi Covid19 doseglo stotico, Sloveniji iz naročil EU 300 tisoč novih zaščitnih mask

Z  vladnim poročilom o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, se bo danes seznanil parlamentarni odbor za gospodarstvo. Vladno poročilo je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do aktualne vlade Janeza Janše.
 

 

20:50 V Italiji je do danes koronavirusni bolezni 19 podleglo več kot 30.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 243 smrtnih žrtev, skupno pa 30.201. Kljub novim smrtnim žrtvam pa že dneve beležijo upad trenutno okuženih s koronavirusom. Ta številka je namreč v zadnjem dnevu padla z 98.624 na 87.961, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

20:45 Javni potniški promet, ki je 16. marca zaradi epidemije koronavirusa začasno obstal, bo v ponedeljek ponovno stekel, je danes sklenila vlada. Pri tem bo treba upoštevati priporočila NIJZ, ki med drugim določajo uporabo mask, razkuževanje rok in vozila ter omejujejo število potnikov. Mednarodni potniški promet bo še naprej prepovedan.

20:40 Za javne uslužbence, ki so zaposleni oziroma delajo v vrtcih, šolah in na fakultetah je vlada umaknila prepoved zbiranja v teh zavodih. Morajo pa zavodi pri tem upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so sporočili po današnji dopisni seji vlade.

20:30 Nekatere lokalne oblasti v Nemčiji so danes sporočile, da bodo ponovno uvedle karantenske ukrepe, ker so se spet pojavila žarišča izbruha koronavirusa. Med drugim nameravajo kljub dovoljenju zvezne vlade zamakniti predvideno odprtje restavracij in podobnih lokalov, prebivalstvo pa bodo pozvali, naj omeji svoje stike.

20:00 Brazilski nogometaš Renan Lodi, soigralec slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka pri Atletico Madridu, je bil pozitiven na testu za covid-19. Da je okužen, so sumili že marca, a ga takrat niso testirali, pred vrnitvijo na treninge pa so ugotovili okužbo, zaradi katere je moral v desetdnevno karanteno, poročajo španski mediji.

19:30 Vlada je na dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Oba predpisa bosta začela veljati v soboto.

19:00 Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Veliki Britaniji je danes preseglo 31.000. V zadnjem dnevu je glede na podatke zdravstvenega ministrstva naraslo še za 626 in trenutno znaša 31.241.

18:30 V Franciji je danes število mrtvih zaradi covida-19 preseglo 26.000. V zadnjem dnevu so potrdili 243 novih smrti, skupno pa 26.230, so sporočili iz ministrstva za zdravje. Še naprej pa v državi pada število bolnikov na intenzivni negi, teh je bilo v zadnjem dnevu manj za 93, poročajo tuje tiskovne agencije.

18:15 Letošnji občinski praznik bo v Ljubljani potekal brez tradicionalnega pohoda Pot ob žici, a je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković izrazil prepričanje, da se bo veliko ljudi vseeno odpravilo po tej poti. Pri tem je potencialne pohodnike pozval, naj se držijo varnostnih navodil vlade.

18:00 Evropska unija se na pandemijo covida-19 ni odzvala hitro in učinkovito, so se strinjali udeleženci današnjega spletnega seminarja Pandemija v EU – Kaj smo se naučili in kako naprej, ki ga je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani. Glede nadaljnjega ravnanja unije pa so omenili več izzivov in možnosti.
 
17:30 Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo program finančnih spodbud, ki je podlaga za pripravo ukrepov za blaženje posledic epidemije. S tem lahko Slovenija priglasi sheme državnih pomoči na Evropsko komisijo. S programom naslavljajo likvidnost, preobrazbo v nove poslovne modele in naložbe.
 
17:00 Turistične agencije bodo s 1. junijem, ko naj bi zaenkrat še neuradno lahko znova odprle vrata, pripravljene ustrezno varno poslovati, sprejemati goste in opravljati svoje delo, je zatrdil generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. Ponudba bo odvisna od tega, kam bo v tistem trenutku sploh mogoče varno potovati.
 
16:45 V povezavi s covidom-19 in ukrepi, ki so jih sprejemali državni organi, so se prebivalci z vprašanji in pobudami obračali tudi na varuha človekovih pravic Petra Svetino. V dobrem mesecu je obravnaval več kot 300 zadev, povezanih s covidom-19, največ na področju socialne varnosti ter enakosti pred zakonom in varstva pred diskriminacijo.
 
16:30 Na Hrvaškem so od četrtka od 14. ure zabeležili še 36 okuženih s koronavirusom, od tega kar 22 na otoku Brač, je danes v Zagrebu sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je omenil možnost, da bi zaradi večjega števila okužb razglasili karanteno na tem otoku, ki je priljubljen med turisti.
 
16:00 Kitajska je danes sporočila, da “po koncu pandemije novega koronavirusa” podpira oblikovanje komisije pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki bi ocenila globalni odgovor na covid-19.
 
15:45 Tako Univerza na Primorskem (UP) kot Univerza v Novi Gorici sta v času epidemije covida-19 morali študijski proces prilagoditi, v glavnem s študijem na daljavo, kar po zagotovilih obeh vseučilišč ni bistveno okrnilo pedagoškega procesa. Na obeh univerzah se obenem pripravljajo na rahljanje ukrepov s pripravo načrtov za vrnitev v normalno delo.
 
15:30 Slovenski zunanji minister Anže Logar je danes prek videokonference govoril s špansko kolegico Arancho Gonzalez Laya. Potrdila sta obojestranski interes za nadaljnjo krepitev prijateljskega sodelovanja med državama, tudi v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU prihodnje leto in soočanja s pandemijo covida-19, so navedli na MZZ.
 
15:15 Evropska komisija bo v prihodnjih dneh 17 članicam EU, tudi Sloveniji, dostavila 1,5 milijona od skupno deset milijonov medicinskih mask, nabavljenih v okviru instrumenta za nujno pomoč, za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom. Slovenija bo tako dobila 300 tisoč mask.
 
15:00 V četrtek do konca dneva so novo okužbo z virusom sars-cov-2 potrdili le v Kranju, kjer se je število potrjeno okuženih tako povzpelo na 25. Več okuženih kot v Kranju imajo v osmih občinah po državi. To so Ljubljana, Šmarje pri Jelšah, Ljutomer, Metlika, Rogaška Slatina, Maribor, Horjul in Domžale.
 
14:45 Stopnja brezposelnosti v ZDA je aprila dosegla 14,7 odstotka, kar je 10,3 odstotne točke več kot marca in največ po začetku beleženja podatkov leta 1948. Ukinjenih je bilo 20,5 milijona delovnih mest, s čimer je pandemija koronavirusa izbrisala praktično vsa delovna mesta, ustvarjena v minulem desetletju, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
14:30 Slovenske železnice pripravljajo vlake, da bodo v ponedeljek z vnovičnim zagonom javnega prometa primerni za uporabo. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.
 
14:15 Slovenija bo prerazporejena evropska sredstva, kar omogočajo ukrepi EU za blaženje posledic krize zaradi koronavirusa, po besedah kohezijskega ministra Zvonka Černača namenila za ukrepe na področju zdravstva, gospodarstva, trga dela, razvoja in izobraževanja. “Zagotovili smo podlage za prerazporeditev 280 milijonov evrov,” je dejal.
 
14:00 Policija bo drevi “zaradi zagotavljanja varnosti” omejila gibanje v okolici državnega zbora. Ob zaznanih pozivih na družbenih omrežjih k zbiranju vse opozarjajo tudi, da je to na javnih krajih z vladnim odlokom prepovedano. Za zvečer so namreč znova napovedani protesti.
 
13:45 Ameriško podjetje za posredovanje prevozov Uber je v krizi z novim koronavirusom močno na udaru. Družba je v prvem četrtletju izgubo poglobila za 190 odstotkov na 2,9 milijarde dolarjev. Prihodki so sicer porasli za 14 odstotkov na 3,5 milijarde dolarjev.

13:30 Zadrževanje na plažah in drugih javnih površinah je še vedno prepovedano, izjema so individualne športno-rekreativne dejavnosti, so danes opozorili župani občin slovenske Istre, Policijska uprava (PU) Koper in zdravstveni inšpektorat. Vlada je namreč v četrtek podaljšala odlok, s katerim prepoveduje gibanje in zbiranje na javnih krajih.

13:10 V Sloveniji so kljub ugodnim epidemiološkim trendom verjetno “skriti žepi” okuženih z novim koronavirusom, iz katerih bi se lahko okužba znova širila, je danes povedala infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Zato je naklonjena postopnem sproščanju ukrepov, katerih učinki se kažejo z zamikom.
 
13:00 Avstrija bi lahko mejo z Nemčijo odprla še pred poletjem, je na današnji videokonferenci s predstavniki gostinstva ocenil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Dejal je še, da je avstrijska vlada glede možnosti za odprtje meje skoraj vsak dan v stiku z nemško stranjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
12:30 Predsednik odbora za gospodarstvo Branislav Rajić je na pobudo opozicijskih članov odbora prekinil sejo, na kateri naj bi obravnavali vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu. V LMŠ, SD in Levici so opozarjali, da je vladni predlog sklepa, ki bi ga potrjeval odbor, v nasprotju s poslovnikom, zakonodajo in ustavo.
 
12:00 Pri 47 letih je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrl priznani raper Ty, znan po duhovitem, zrelem slogu. Leta 2004 je bil za album Upwards nominiran za britansko glasbeno nagrado mercury. Zdravniki so ga dali v umetno komo, a je kasneje zapustil intenzivno nego, ko se je njegovo stanje navidezno izboljšalo, poroča britanski BBC.
 
11:30 Hospitaliziranih je bilo v četrtek 47 oseb, od tega 12 na intenzivni negi. Doslej so opravili skupno 61.027 testiranj, še kažejo podatki.
 
11:00 Skupno število umrlih s covidom-19 je v Sloveniji z eno novo smrtjo v četrtek doseglo število 100. Potrdili so tudi eno novo okužbo z novim koronavirusom, kažejo podatki, ki jih je na spletni strani objavila vlada.
 
10:30 V Italiji se po sprostitvi strogih omejitev gibanja ob pandemiji covida-19 zaradi lepega vremena v parkih in po mestih zbira vse več ljudi. Župani večjih mest so zato zaskrbljeni, da bi zaradi zbiranja ljudi lahko znova naraslo število okuženih z novim koronavirusom, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 
10:00 Tudi med epidemijo koronavirusa, ko javni potniški promet ni deloval, je v Ljubljani vozil Kavalir. Ta predvsem starejšim in gibalno oviranim pomaga pri mobilnosti po središču mesta. Potniki se za vožnjo odločajo le, če je ta nujna. Večinoma pa se zapeljejo do lekarn, trgovin in tržnice, so za STA pojasnili na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP).
 
09:45 V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se število okuženih z novim koronavirusom vztrajno zmanjšuje. Od 17 brisov, odvzetih v četrtek, nobeden pa ni bil pozitiven, dva stanovalca sta ozdravela. Okuženih je tako še 17 stanovalcev. Obiskov v domu še ne bo, bodo pa danes nekateri varovanci po mesecu in pol lahko odšli iz sob.
 
09:40 V primeru, da ukrepi omejevanja širjenja novega koronavirusa v prvem letu pandemije ne bi bili uspešni, bi v Afriki zaradi covida-19 lahko umrlo do 190.000 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).
 
09:30 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2935 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
 
09:15 Avstralija je danes objavila načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu, ki bo potekal v treh fazah. Kot je napovedal avstralski premier Scott Morrison, bodo gospodarstvo znova zagnali do julija, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
09:00 Vodstvo formule ena preučuje tudi možnost nastopa na dirkališčih, ki niso bili v predvidenem koledarju letošnjega svetovnega prvenstva. Tekmovanje bi se moralo začeti marca v Avstraliji, vendar dirk zaradi pandemije novega koronavirusa doslej še ni bilo. Prva naj bi bila julija za veliko nagrado Avstrije.
 
08:30 Latvija je v četrtek zvečer podaljšala izredne razmere zaradi pandemije covida-19, a omilila nekatere ukrepe za zajezitev širjenja bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
08:00 Trije nogometaši v nogometnem klubu Fiorentina in štirje v Sampdorii so bili pozitivni na testu novega koronavirusa, sta sporočila italijanska prvoligaša. S temi novimi primeri se je število okuženih nogometašev v serie A povzpelo na 23.
 
07:30 Finančni ministri članic območja evra bodo danes na videokonferenčnem zasedanju predvidoma dorekli okvir pomoči državam pri blaženju hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa s posojili iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Nekaj vprašanj je še odprtih, a viri pri EU verjamejo, da bo dogovor mogoče doseči.
 
07:00 Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je čestital kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu za uspešen boj proti novemu koronavirusu. Severna Koreja pa je bila danes kritična do Južne Koreje in njenih vojaških vaj v Rumenem morju in poudarila, da so odnosi med državama nazadovali na stanje pred letom 2018, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
06:30 V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 75.662 smrtnih primerov zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 1,257 milijona ljudi. Doslej se je pozdravilo 195.000 ljudi, ki so zboleli za covidom-19. V najhuje prizadeti državi New York je okuženih 327.000, umrlo je 26.144 ljudi, okrevalo pa jih je 55.547.
 
06:00  Finančna uprava RS (Furs) bo danes že drugič od uveljavitve ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem. Prejeli ga bodo tisti, ki so ustrezno izjavo vložili najpozneje do 30. aprila.
……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine