9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

(DAN 77 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V Sloveniji ob 1055 testiranjih ena nova okužba s koronavirusom, brez smrtnih žrtev covida-19; Minister Počivalšek: Turizem prihodnosti bo drugačen.

Kolegij predsednika DZ bo danes določil dnevni red izredne seje DZ, ki bo v ponedeljek. Na njej bodo poslanci med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. To je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do sedanje vlade Janeza Janše. Več o včerajšnjem dogajanju TUKAJ.

22:15 Športna tekmovanja na Nizozemskem bodo potekala brez gledalcev, dokler znanstveniki ne odkrijejo cepiva za novi koronavirus, je danes dejal tamkajšnji minister za zdravje Hugo de Jonge.

18:52 Na pobudo predstavnikov avtoprevozniškega sektorja se je danes odvil sestanek, ki sta se ga udeležila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Spregovorili so o težkem položaju, v katerem so avtoprevozniki, in morebitnih rešitev, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Sestanka so se na strani avtoprevoznikov in njihovih združenj udeležili direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Borut Meh, podpredsednik zbornice Peter Pišek ter direktor združenja za promet na Gospodarski zbornici Slovenije Robert Sever.

18:51 Na NIJZ so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, pa naj bo razdalja 1,5 metra.

18:39 Francoski premier Edouard Philippe je danes potrdil, da bodo v Franciji v ponedeljek začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, vendar pa bodo stroge omejitve še naprej veljale v najbolj prizadetih regijah, tudi v Parizu.

18:38 Vseh 18 nogometašev prve zasedbe španskega nogometnega velikana Barcelone ter šest igralcev iz druge ekipe je opravilo test koronavirusa in vsi so bili negativni, poroča katalonski radio RAC1. Tako naj bi Lionel Messi in druščina že v petek začeli individualne treninge.

17:43 Vlada se je seznanila z oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in odločila za podaljšanje ukrepov. Na seji je potrdila še spremembe na nekaterih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah, med njimi so Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji ter nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju.0

17:13 Evropska komisija je ob krizi zaradi novega koronavirusa, ki je izjemno obremenila zdravstvene sisteme vseh držav in povzročila pomanjkanje zdravstvenih delavcev, izdala smernice, ki bodo državama članicam v pomoč pri hitrejšem priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravstvenih delavcev.

17:12 Na Hrvaškem se bo v ponedeljek začela tretja faza rahljanja ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Znova bodo zaživeli vrtci in nižji razredi osnovnih šol. A sodeč po napovedih bodo otroke v šolo poslali le redki starši. VEČ TUKAJ.

17:11 Novogoriški župan Klemen Miklavič opozarja, da regiji grozi huda gospodarska in socialna kriza. Med razlogi sta slaba prehodnost državne meje v času epidemije in navezanost severnoprimorskega gospodarstva na sosednjo Italijo, ki je v epidemiji med najbolj prizadetimi državami. Najbolj sta na udaru turizem in igralništvo.

17:10 Covid-19 je na Švedskem zahteval več kot 3000 življenj. Agencija za javno zdravje je danes sporočila, da je v zadnjih 24 urah umrlo še 99 bolnikov, skupno 3040. V 10,3-milijonski državi so doslej potrdili 24.623 primerov okužbe z novim koronavirusom.

16:12 Japonska je danes odobrila uporabo protivirusnega zdravila remdesivir za zdravljenje bolnikov s covidom-19. S tem je po ZDA postala druga država, ki je dovolila uporabo tega zdravila, ki je sicer namenjeno zdravljenju ebole.

15:30 Atenska akropola in druga arheološka najdišča v Grčiji se bodo znova odprli 18. maja, muzeji pa 15. junija, je danes sporočila grška vlada. 

14:50 Jadralna zveza Slovenije (JZS) je po odloku vlade, ki je sprostila vadbo v individualnih športih, ponovno vzpostavila sistem treningov. Še vedno ni znan koledar mednarodnih in slovenskih tekmovanj, pomembno pa je, da so lahko tekmovalci začeli normalno vaditi, tudi Žan Luka Zelko ter Tina Mrak in Veronika Macarol, ki imajo že olimpijske norme.

14:49 V Italiji se krepi pritisk na vlado, naj čim prej sprosti še več ukrepov za boj proti pandemiji covida-19. Številne od skupaj 20 italijanskih dežel ob upadanju števila okuženih z novim koronavirusom pozivajo premierja Giuseppeja Conteja, naj dovoli odprtje restavracij in frizerskih salonov že pred 1. junijem, poročajo tuje tiskovne agencije.

14:48 Slovaška je danes do 27. maja podaljšala nadzor na meji, ki ga je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa. Vlada v Bratislavi je namreč danes odločila, da nadzor na meji s sosednjimi članicami EU, Avstrijo, Češko, Madžarsko in Poljsko, podaljša za 20 dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

14:12 Število prihodov tujih turistov se bo na svetovni ravni zaradi pandemije novega koronavirusa letos zmanjšalo za do 80 odstotkov, je danes opozorila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). S tem je močno poslabšala marčno napoved, da sektorju grozi do 30-odstotni padec.

14:03 Upravni odbor Mednarodne kajakaške zveze (ICF) je danes potrdil, da so vsa mednarodna tekmovanja pod okriljem krovne svetovne federacije za kajakaški šport do letošnjega septembra odpovedana ali prestavljena. Za zdaj dopuščajo možnost organizacije nekaterih mednarodnih tekmovanj v jesenskem delu, če bodo razmere to omogočale.

14:02 Košarkarji Crvene zvezde so se danes po skoraj dveh mesecih premora zaradi pandemije novega koronavirusa zbrali v prostorih kluba v Beogradu in bili testirani na okužbo z virusom s sars-cov-2, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

14:01 Mobilni operaterji v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa zaznali znatno povečanje prenosa podatkov in količine klicev. Pri podjetju A1 Slovenija pojasnjujejo, da je glavni vzrok za to povečanje dela od doma in šolanja na daljavo.

14:00 V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 11.231 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Skupaj je število okuženih z novim koronavirusom preseglo 177.000, je danes sporočil krzni štab za boj proti pandemiji covida-19. Doslej je za to boleznijo v Rusiji umrlo 1625 ljudi, 23.803 ljudje so ozdraveli, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

11:54 Minister Jernej Vrtovec: Marsikdo se je v času prekinitve javnega potniškega prometa posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja ali kolesarjenje. Spodbujamo vse, da v luči odgovornega ravnanja do okolja in zdravega življenjskega sloga, s to prakso nadaljujete. Prosim za razumevanje in upoštevanje navodil tudi v prihodnje, da s skupnimi močmi zadržimo število okužb na tako nizki ravni, da ne bomo prisiljeni v ponovne uvedbe omejitev. Dovolite mi, da se ponovno iskreno zahvalim za vaše odgovorno ravnanje. Trenutno zaradi naravovarstvenih dovoljenj stoji za 600 milijonov evrov gradbenih investicij. S temi investicijami moramo začeti nemudoma, če želimo zagnati multiplikativne učinke gradbeništva za izhod iz krize.

11:45 Minister Jernej Vrtovec: 11. maja ponovno odpiramo javni potniški promet. 8 tednov je minilo od nujne odločitve, da začasno prekinemo ves javni prevoz potnikov. V ta ukrep smo bili prisiljeni, če smo želeli učinkovito zajeziti in obvladovati širjenje #Covid19Pri uporabi javnega potniškega prometa bo potrebno upoštevati navodila zdravstvene stroke, ki bodo varovala državljanke in državljane pred #COVID19, hkrati pa so dovolj življenjska za številne izvajalce javnega potniškega prometa. Za zaščito voznikov so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. V prehodnem obdobju bodo potniki vstopali na vozilo samo na zadnjih vratih avtobusa, da ne bo prišlo do stika med voznikom in potniki. Med potniki mora biti razdalja vsaj 1,5 metra. Vsi morajo obvezno uporabljati masko. Vozilo je potrebno na koncu vožnje (proge), po izstopu vseh potnikov, temeljito prezračiti in še pred začetkom naslednje vožnje razkužiti vse površine. Na avtobusu ne poteka prodaja vozovnic dokler niso nameščene fizične pregrade. Ob vstopnih oziroma izstopnih vratih avtobusa in vlaka mora biti nameščeno razkužilo za roke za potnike. Potniki si morajo pred vstopom obvezno razkužiti roke. Na @mzi_rs  vzpostavljamo posebno telefonsko številko 01 478 85 12, na kateri boste dobili odgovore na vsa vprašanja in dileme v zvezi z ponovnim uvajanjem javnega potniškega prometa.

11:21 Minister Zdravko Počivalšek: Turizem prihodnosti bo drugačen. Drugačne bodo naše prioritete, navade in potrebe. Atributi slovenskega turizma, ki je zelen, čist, varen in trajnosten, bodo v prihodnosti ključna dodana vrednost turizma na globalni ravni. To dejstvo govori v naš prid. 

11:20 V Sloveniji ob 1055 testiranjih ena nova okužba s koronavirusom, brez smrtnih žrtev covida-19 (VEČ TUKAJ.)

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 6. 5. 2020 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1055 – Št. pozitivnih: 1 – Št. hospitaliziranih: 52 – Št. oseb na intenzivni negi: 13 – Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 1 – Število umrlih: 0

11:18 Minister Zdravko Počivalšek: S hrvaškim kolegom @cappelligari  sva dorekla okvire sproščanja omejitev za turizem. 1. Recipročna sprostitev prehoda meje za lastnike nepremičnin in plovil v drugi polovici maja. 2. Sprostitev ostalih turističnih potovanj od junija naprej. Evropa naj uvede enotni režim odpiranja mej in naj državam pomaga pri vnovičnem zagonu turizma. Slovenski turizem je izjemno odvisen od tujih trgov, delež tujih turistov je pri nas več kot 70%. Zato si seveda želimo, da bi lahko letos zanje odprli meje.

11:17 Minister Zdravko Počivalšek: Ocenjujemo, da bi s predlaganimi ukrepi lahko premostili letošnje leto, ki bo zagotovo najtežje. Potem pa bi začeli s postopnim okrevanjem slovenskega turizma. Smo v zaključni fazi priprav celovitih navodil za različne vrste gostinskih in turističnih objektov. Pripravljamo življenjske standarde, ki bodo zagotavljali zaščito pred okužbo in omogočale izvedljivost gostinskih in turističnih storitev. Vsem nam je v velikem interesu, da bi turizem letos lahko zaživel, četudi v omejenem obsegu. Ključen podatek, ki bo odločal o tem, kdaj bomo odpirali posamezne objekte in kdaj se bodo sprostile meje, bo zdravstvena slika.

11:16 Minister Zdravko Počivalšek: Najpomembnejši ukrepi, ki so dobili podporo tudi na novoustanovljenem strateškem svetu za turizem:

1. Sofinanciranje skrajšanega delovnega časa

2. Podaljšana veljavnost ukrepov iz #PKP1 in #PKP2 še 4 mesece po koncu epidemije oziroma do konca leta 

3. Zagotovitev likvidnostni za preživetje podjetij malih in mikro turističnih podjetij. 4. 16 milijonov evrov nepovratnih sredstev za lažji ponovni zagon podjetij v gostinski in nastanitveni dejavnosti. Želimo ohraniti delovna mesta in v turizmu zadržati kvalitetne kadre.

11:15 Minister Zdravko Počivalšek: Država bo turizmu dodatno pomagala, ker je to panoga, ki jo je pandemija #COVID19 prizadela na najbolj drastičen način. Ukrepi iz prvega in drugega protikriznega svežnja zakonov so veliki meri primerni tudi za turizem. Ukrepi #PKP1 in #PKP2 sprejeti hitro in preden bi se kriza v turizmu razširila do neobvladljivih meja. A potrebni so ukrepi, ki bodo turizmu omogočili, ne le preživetje, ampak tudi prestrukturiranje in razvoj novih rešitev in nove ponudbe.

11:10 Vladni govorec Jelko Kacin: EU je sprejela paket finančne pomoči v višini več kot 3,3 milijarde evrov za takojšnjo pomoč zdravstvenemu sektorju, še posebej za nabavo medicinske opreme ter za podporo socialno ekonomski obnovi Zahodnega Balkana. Ob dejstvu, da je bilo prvo pravo žarišče bolezni v Evropi v sosednji Italiji, predvsem pa v bližnji Lombardiji, se moramo omejitev v prostem pretoku ljudi še bolj zavedati. Nihče si v turizmu ne želi #COVID19 pozitivnih gostov. Vlada pripravlja tretji sveženj ukrepov s katerim želi pomagati zlasti turizmu, saj mu ob pomanjkanju gostov grozi kadrovski osip in daljša strukturna kriza.

10:54 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bodo sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter vladni govorec Jelko Kacin, bo danes ob 11. uri, so sporočili z Ukoma.

10:53 Lastniki restavracij v Milanu, ki so v sredo v središču mesta priredili množično akcijo za ponovno odprtje gostinskih lokalov, bodo morali plačati kazen. Zaradi nedovoljenega združevanja je vsakega med njimi doletela globa 400 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10:52 Iz italijanskega nogometnega prvoligaša Torina so sporočili, da je njihov nogometaš okužen z novim koronavirusom, a njegovega imena niso izdali, poroča Reuters.

10:51 Nogometaši hrvaškega prvoligaša z Reke so v tretjem tednu treningov. Potem ko je obvezno karanteno preživel kar na stadionu na Rujevici, se je nogometašem Rijeke na igrišču pridružil tudi slovenski trener Simon Rožman, so potrdili na spletni strani kluba.

10:50 Francoski znanstveniki so podrobno preučili izbruh koronavirusa v eni od šol v francoskem departmaju Oise. Kljub hitremu širjenju okužbe še pred uvedbo ukrepov, so potrdili prisotnost protiteles le pri 25,9 odstotka udeležencih raziskave. Do prekuženosti je tako še dolga pot, so opozorili v študiji, ki so jo objavili konec aprila.

10:48 Nemško nogometno prvenstvo bo, kot kaže, prvo izmed večjih, ki se bo po odmoru zaradi novega koronavirusa nadaljevalo. Potem ko je nemška vlada v sredo prižgala zeleno luč za nadaljevanje, se je vodstvo lige odločilo, da se tekme brez gledalcev vrnejo 15. maja, poroča dpa.

10:47 Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Na začetku tega tedna so tja že preselili vstopni točki za pediatrijo in ginekologijo, do konca maja se bo preselila še vstopna točka za ostale.

09:28 Jože Biščak v komentarju Liberalna demokracija na ventilatorju piše o liberalni demokraciji. Izpostavi dogajanje na Madžarskem, kjer se je po navedbah avtorja sprva zdelo, da bo Viktor Orban pravi človek za Georgea Sorosa, ki je v Vzhodni Evropi ustanavljal in financiral nevladne organizacije, ki so podpirale stranke liberalne demokracije. “Zataknilo se je, ko je Orban videl, kaj Soros počne denimo na Kosovu ali v Romuniji – da nevladne organizacije spreminja v svojo ‘civilno’ vojsko za zastraševanje vlad in liberalno demokracijo pelje v smeri progresivizma (kulturnega marksizma). (…) Vlada je dobra, dokler so na čelu ljudje s ‘pravimi’, njihovimi idejami. Ko enkrat ni tako, se aktivira ‘civilna’ sfera, vzgojena v duhu Sorosovega izročila, ki se naslanja na levičarsko taktiko strašenja. Sledi nasilna ulica, ki želi zrušiti legitimno vlado. Leporečje o neki pravni državi in volji ljudstva takrat dobi povsem nov pomen. A vsega ‘lepega’ je enkrat konec. Liberalna demokracija je že na medicinskem ventilatorju. Tistem, ki je zadnje dni za lase privlečena zgodba medijskega mainstreama.”

09:27 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sredo je bilo na vseh ravneh angažiranih 3051 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:25 Nemška industrijska proizvodnja je marca v primerjavi s februarjem padla za 9,2 odstotka, kažejo podatki tamkajšnjega statističnega urada. Mesečni padec je po navedbah statistikov največji, odkar od leta 1991 objavljajo statistiko industrijske proizvodnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

08:51 Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil t. i. prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

08:43 Rafael Jimenez, nogometaš Cadiza, vodilne ekipe druge španske lige, je prvi španski nogometaš, ki je pred začetkom treningov zavrnil testiranje na novi koronavirus. Vodstvo lige je od vseh nogometašev zahtevalo, da opravijo test, a branilec Cadiza se je odločil, da zahtevo zavrne, tudi če bo zaradi tega moral končati svojo kariero, poroča El Pais.

08:41 Vodilni predstavniki vrhunske severnoameriške košarke napovedujejo, da bodo že od petka lahko košarkarji lige NBA vadili v dvoranah v ameriških zveznih državah, kjer so lokalne oblasti razrahljale omejitve in ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

08:36 Uporabniki drog so bolj urejeni, uporaba psihoaktivnih snovi pa se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa ni povečala, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). So pa v centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog opazili porast strahu in tesnobe.

08:35  Ameriški ponudnik mobilne telefonije T-Mobile je v prvem četrtletju letošnjega leta zaslužil 951 milijonov dolarjev dobička oziroma 43 milijonov več kot v prvem četrtletju lani, prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov pa je nanesel 1,10 dolarja na delnico ali osem centov več od pričakovanj analitikov.

08:34 V ZDA je prodaja orožja aprila letos v primerjavi z aprilom lani poskočila za 71,3 odstotka. Agencije zvezne vlade ob tem ne morejo dohajati vlog za potrditev nakupov v trgovinah z orožjem. Prodaja orožja v ZDA se običajno poveča v volilnem letu, kot je letos. Tokrat se je povpraševanje po orožju povečalo tudi zaradi pandemije novega koronavirusa. 

07:57 Nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Tom Frieden je v sredo v ameriškem kongresu ocenil, da bo število mrtvih zaradi covida-19 v državi do konca maja naraslo na 100.000 in dodal, da se je boj proti pandemiji v ZDA šele prav začel. V ZDA je doslej zaradi covida-19 umrlo najmanj 73.431 ljudi.

07:56  Nacionalna nogometna liga, severnoameriška liga v ameriškem nogometu NFL, je sprejela pomembno navodilo, ki se nanaša na načrtovane tekme letošnje sezone, ki bodo odigrane brez gledalcev na tribunah. Vodstvo NFL je vsem klubom naročilo, da morajo denar za kupljeno vstopnico vrniti v celoti, če bodo tekme pred praznimi tribunami.

07:55 Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja izven občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Gre za odloka, ki ju je vlada sprejela z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine