4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

(DAN 76 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Včeraj tri okužbe z novim koronavirusom, ena smrtna žrtev; pritisk na zdravstvo se zmanjšuje

Vlada bo danes objavila čistopis poročila o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Poročilo je sicer potrdila na torkovi seji, vendar podrobnosti ni razkrila. Danes bodo znane tudi prve analitične ocene nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.
 

 

21:00 Državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, se pridružuje tudi Nizozemska. Od prihodnjega tedna bodo tam znova odprti frizerski in kozmetični saloni. Restavracije, kavarne in gledališča pa se bodo predvidoma odprli 1. junija, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte.

21:00 Pandemiji koronavirusa niso mogli pobegniti niti najboljši nogometaši na svetu. Med drugim so se z virusom sar-cov-2 okužili tudi trije nogometaši Juventusa. Med njimi Paulo Dybala, ki je kar 45 dni skupaj s partnerko, ki se je tudi okužila, prebil v osamitvi na domu. Kot so sporočili iz torinskega kluba, je Dybala uradno prebolel covid-19.

20:30 Vrh EU je danes na virtualnem srečanju z voditelji držav Zahodnega Balkana obljubil podporo regiji v boju z novim koronavirusom in znova potrdil nedvoumno podporo evropski perspektivi teh držav. A kot vrh pred dvema letoma v Sofiji je tudi tokratni potekal v senci polemike glede dejanske zavezanosti unije širitvenemu procesu.

20:00 Srbska narodna skupščina je danes potrdila odpravo izrednega stanja, ki so ga srbske oblasti 15. marca uvedle zaradi novega koronavirusa. To pomeni tudi odpravo policijske ure. Nekateri drugi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa medtem ostajajo v veljavi.

19:30 V Veliki Britaniji bi lahko ukrepe za zajezitev novega koronavirusa začeli rahljati prihodnji teden, je danes napovedal britanski premier Boris Johnson. V državi so sicer prav danes tudi glede na vladne podatke našteli že več kot 30.000 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ v Evropi.

19:15 Španski parlament je danes do 23. maja podaljšal izredne razmere, ki so v državi zaradi novega koronavirusa v veljavi že od 14. marca. Poslanci so izredne razmere še četrtič podaljšali kljub kritikam iz različnih strank v zadnjih dneh.

19:00 Po več kot šestih tednih strogih omejitev bodo ukrepe proti covidu-19 prihodnji teden začeli rahljati tudi v Rusiji, kjer število okužb še naprej močno narašča. Odločitve bodo glede na število okužb sprejele posamezne regije, je danes napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

18:45 Belgijska premierka Sophie Wilmes je danes napovedala, da v državi do vključno 31. julija podaljšujejo prepoved vseh amaterskih in profesionalnih športnih tekmovanj. Ta odločitev, ki so jo sprejeli po priporočilih sveta za javno zdravje, pomeni, da se prekinjena sezona 2019/20 belgijskega prvoligaškega nogometnega prvenstva ne bo mogla nadaljevati.

18:30 Slovenija je po gospodarski napovedi Evropske komisije, prvi od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, po kateri se Sloveniji letos obeta sedemodstotni, EU 7,4-odstotni, območju evra pa 7,7-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), “v boljšem položaju, kot je povprečje v območju evra”, so sporočili s finančnega ministrstva.

18:00 Švedska, ki je v boju proti pandemiji covida-19 ubrala mehkejši pristop od večine evropskih držav, je danes sporočila, da je za to boleznijo v državi umrlo skoraj 3000 ljudi. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je danes na novinarski konferenci dejal, da gre za “grozljivo visoko številko”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17:30 Največ hospitaliziranih zaradi covida-19 so v torek beležili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, in sicer 23 bolnikov oziroma dva manj v primerjavi s ponedeljkom. Na intenzivni negi jih je bilo šest.

V UKC v Ljubljani, kjer je stanje že tri dni nespremenjeno, imajo danes 17 hospitaliziranih bolnikov, od tega šest na intenzivni negi, štirje pa so intubirani. Tudi v Kliniki Golnik se stanje do danes do 14.30 ni spremenilo: imajo osem bolnikov in še dva na intenzivnem oddelku.

Splošna bolnišnica Celje pa je imela danes zjutraj hospitalizirane tri paciente, nikogar v enoti intenzivne nege.

17:00 Javni potniški promet bo, potem ko ga je vlada s 16. marcem zaradi epidemije koronavirusa začasno prepovedala, v ponedeljek ponovno stekel, so potrdili na infrastrukturnem ministrstvu. Ministrstvo se s ponudniki storitev še dogovarja o ukrepih, ki jih bodo morali slednji spoštovati. Javnosti jih bo ministrstvo predstavilo do konca tedna.

16:30 V celjski bolnišnici postopno povečujejo program nenujnih zdravstvenih storitev, ob tem pa bodo spremenili protokol sporočanja novih terminov bolnikom. Ker se je število bolnikov s covidom-19 opazno zmanjšalo, so oddelek za intenzivno interno medicino, ki je bil namenjen zdravljenju le kritično bolnih s to boleznijo, spet namenili splošni oskrbi.

16:00 Nove primere okužbe z novim koronavirusom so v torek potrdili v dveh občinah. V Ljutomeru so potrdili dva primera, enega pa v Metliki. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

15:30 Španija je marca zabeležila dva milijona prihodov tujih turistov, kar je 64 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Druga najbolj priljubljena destinacija na svetu je 14. marca uvedla strogo karanteno, s čimer je želela zajeziti širjenje covida-19. Ta je v Španiji terjal skoraj 26.000 življenj.

15:00 Direktor košarkarskega kluba Cedevta Olimpija Davor Užbinec je kot odziv na odlok o ponovnem zagonu športnih treningov za registrirane športnike v izjavi za javnost sporočil, da treningov zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja ne bodo začeli prehitro. Obenem se zavedajo, da tekmovanje v ligi ABA še ni zaključeno.

14:30 Kitajska še ne bo dovolila mednarodne preiskave o izvoru novega koronavirusa, ki je v svetu povzročil pandemijo, je danes sporočil kitajski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi. “Prednostna naloga je, da se osredotočimo na boj proti pandemiji do končne zmage,” je na videokonferenci dejal Chen Xu.

14:00 V Belgiji se bodo prihodnji teden v okviru druge faze rahljanja ukrepov proti covidu-19 znova odprle vse trgovine, je danes napovedala belgijska premierka Sophie Wilmes. Že od nedelje pa bo lahko v gospodinjstvo na obisk prišla skupina štirih ljudi, ki ne živijo tam.

13:30 V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so ta teden začeli izvajati samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Niso pa dokaz trenutne okužbe s tem virusom, je danes za STA pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.

13:00 Ponovno odpiranje šol je eden najpomembnejših simboličnih korakov pri sproščanju omejitvenih ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa. Na Danskem se otroci že vračajo v šole, kjer pa pouk poteka precej drugače kot nekoč.

12:45 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil splošna priporočila za športnike in strokovne delavce za organizirano vadbo v času pandemije novega koronavirusa, potem ko je vlada sprostila ukrepe za treninge registriranih športnikov po zakonu o športu. Registriranih je približno 60.000 športnic in športnikov.

12:30 Avstrijsko notranje ministrstvo je zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, podaljšalo do 31. maja. Zdravstveni nadzor na mejah bi se brez podaljšanja iztekel v četrtek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

12:15 V torek so v Sloveniji potrdili tri okužbe z novim koronavirusom. Znova se je znižalo število hospitaliziranih in je upadlo na 53. Prav tako je vedno manj bolnikov na intenzivni negi, v torek jih je bilo 14, kar je druga najnižja številka od začetka objave podatkov. Število umrlih s covidom-19 narašča le počasi.

12:00 Raziskava o novem koronavirusa v Sloveniji kaže, da je imelo 41 sodelujočih oz. 3,1 odstotka v krvi protitelesa proti novem koronavirusu. Po besedah Maria Poljaka je moč sklepati, da je do prejšnjega tedna tako v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije, s 95-odstotno gotovostjo je prekuženega od dveh do štirih odstotkov prebivalstva.

11:45 Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli pričakuje, da bodo v začetku junija na Hrvaškem že imeli slovenske turiste. O podobnih načinih za obuditev turističnega prometa se dogovarjajo tudi s kolegi iz Češke in Avstrije, je povedal v torek. Na Hrvaškem napovedujejo, da bodo na plažah zagotovili spoštovanje priporočene razdalje med turisti.

11:30 V torek so v Sloveniji ob 1449 testiranjih ugotovili tri okužbe z novim koronavirusom, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, kažejo vladni podatki. Dosedanje število ugotovljenih okuženih je tako naraslo na 1448, število umrlih pa na 99. Pritisk na bolnišnice se še naprej zmanjšuje.

11:00 V torek so v ljutomerskem domu starejših občanov odvzeli 52 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ena oseba je bila pozitivna. Ozdravelo pa je 11 stanovalcev in štirje zaposleni. Tako je v domu ta hip dokazano okuženih 21 stanovalcev, njihovo stanje je stabilno. V Ljutomeru so danes odprli vse parke.

10:45 Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Recesija bo globoka in neenakomerna, okrevanje negotovo. Območju evra napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast.

10:30 Na Češkem so z raziskavo kolektivne imunosti na novi koronavirus ugotovili, da je v državi zelo malo ljudi okuženih z novim koronavirusom. Na Češkem so opravili 26.549 testov na prisotnost protiteles novega koronavirusa. Pozitivnih je bilo 107 ljudi, je na današnji novinarski konferenci dejal češki minister za zdravje Adam Vojtech.

10:00 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2620 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:30 Nogometaši serijskega italijanskega prvaka Juventusa so se v torek vrnili na individualni trening v športni center Continassa. Prvi zvezdnik ekipe Cristiano Ronaldo pa je po vrnitvi iz Portugalske začel dvotedensko karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa.

09:00 V Južni Koreji se po epidemiji novega koronavirusa življenje vrača v ustaljene tirnice. Ljudje so se vrnili na delo, odprli so se muzeji in knjižnice, kjer je sicer treba upoštevati pravila družbene razdalje.

08:30 Newyorško medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo.

08:00 Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Pristojni se sicer ne ukvarjajo s tem, kdaj so se v državi pojavili prvi primeri, poročajo tamkajšnji mediji.
 
07:30 Evropska komisija bo danes objavila spomladansko gospodarsko napoved. To bo prva napoved od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V njej bo predstavila oceno pričakovanega socialnoekonomskega vpliva pandemije na celotno EU, na območje evra in na posamezne članice, so napovedali v Bruslju.
 
07:00 Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se danes vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske.
 
06:30 Voditelji držav EU in Zahodnega Balkana se bodo danes zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa namesto v Zagrebu sestali virtualno. Vrh, na katerem je regija od EU pričakovala zajeten gospodarski in naložbeni načrt s poudarkom na podnebnih ambicijah, bo osredotočen na sodelovanje v boju proti virusu.
 
06:00 Vlada se je na torkovi seji seznanila tudi z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, ki bo podlaga za nadaljnje sproščanje ukrepov. Podrobnosti bo vodja raziskave Miroslav Petrovec predstavil na vladni novinarski konferenci.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine