17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

(DAN 75 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V čeraj ob 1338 testiranjih 6 na novo okuženih, še ena oseba je zaradi bolezni Covid-19 umrla

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244. Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk. Štiri od šestih v ponedeljek potrjenih okužb so v Domu starejših občanov Ljutomer, kjer so v ponedeljek odvzeli 57 brisov. Eden je ozdravel.

08:03 Univerza Washington sedaj zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135.000 Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila. Uradne projekcije vlade, ki jih Bela hiša za zdaj taji, pa govorijo o po 3000 mrtvih na dan do konca meseca.

08:15 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer konec preteklega tedna zatrdil, da imajo veliko dokazov, ki kažejo na to.

08:17 Znamenita gledališča na Broadwayu so zaprta od 12. marca, tako pa bi lahko ostalo še do septembra. Brez javnega financiranja, ki bi gledališčem pomagalo obiti krizo, obstaja pristen strah, da nekatere predstave ne bodo dočakale uprizoritev. Ker so popolnoma brez prihodkov, nekateri broadwayski ustvarjalci razmišljajo o zamenjavi poklica.

09:02 Med državami, kjer bodo nadaljevali nogometno prvenstvo, je tudi Madžarska. Tamkajšnja nogometna zveza MLSZ je sporočila, da se bo prvoligaško tekmovanje na stadionih, kjer ne bo gledalcev, nadaljevalo 30. maja, pokalno tekmovanje pa že 23. maja.

09:04 Nova Zelandija “še dolgo” ne bo odprla meja s preostalim svetom, je danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki se je prek videopovezave udeležila zasedanja avstralske vlade. Potovanja med Novo Zelandijo in Avstralijo pa bi lahko omogočili že prej, je povedala po seji.

09:34 Organizatorji javnih prireditev, ki zaradi prepovedi v sklopu ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ne morejo več izvajati svoje dejavnosti, so na pristojne institucije naslovili predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev. Kot so zapisali, je ogroženo preživetje posameznikov in tudi celotne panoge.

09: 40 Komisija DZ za nadzor javnih financ bo na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB razpravljala o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada pa bo predvidoma zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme.

09:43 Sodišča lahko ponovno opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Ob tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo.

09:44 V Termah Zreče so začeli z izvajanjem ambulantne fizioterapije in postopnim delovanjem posameznih specialističnih ambulant. Ob tem bodo upoštevali vsa navodila, postopke ravnanja in preventivni ukrepi za preprečevanja in obvladovanja morebitnih okužb, so sporočili. Vrata teras gostinskih objektov v Termah Zreče in na Rogli pa zaenkrat ostajajo zaprta. Kot so sporočili, bodo predvidoma začeli obratovati v drugi polovici maja.

09: 47 Število smrti zaradi novega koronavirusa je v ponedeljek preseglo četrt milijona, večinoma v ZDA in Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najhuje je prizadeta Evropa z okoli 145.000 smrtnimi žrtvami covida-19, sledijo pa ZDA z 68.700 smrtmi. Skupaj predstavljata 85 odstotkov vseh žrtev koronavirusa. Globalno število okužb s koronavirusom, ki se je začel širiti iz Kitajske, sicer še vedno narašča, trenutno najbolj v Rusiji, kjer zdaj naštejejo okoli 10.000 na novo okuženih na dan. Skupno pa se je v svetu z novim koronavirusom okužilo že okoli 3,6 milijona ljudi.

09:50 Univerza Washington zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135.000 Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila. Delna odprava omejitev se po 11. maju obeta v 31 zveznih državah ZDA. V ZDA je po podatkih univerze Johns Hopkins do ponedeljka zvečer število okuženih s koronavirusom naraslo na 1,18 milijona, za covidom-19 pa je do sinoči umrlo skoraj 69.000 ljudi.

09:51 Nova Zelandija “še dolgo” ne bo odprla meja s preostalim svetom, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki se je prek videopovezave udeležila zasedanja avstralske vlade. Potovanja med Novo Zelandijo in Avstralijo pa bi lahko omogočili že prej, je povedala po seji. Z avstralsko vlado je Ardernova razpravljala o “neke vrste mehurčku med nami, varnem območju potovanja”, je pojasnila. Poudarila je, da jih glede tega čaka še veliko dela, preden bodo dosegli napredek.

09:52 Svetovna zdravstvena organizacija WHO je včeraj sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Strokovnjakinja WHO Maria Van Kerkhove je ob tem poudarila, da je ta virus glede na vse dokaze, ki so jih videli, naravnega izvora. Tudi direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da znanstveni dokazi trenutno močno kažejo na to, da koronavirus ni bil umetno ali namerno prirejen. Ameriški zunanji minister Pompeo je sicer v nedeljo zatrdil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Podobno je trdil tudi predsednik Donald Trump, a nihče ni predstavil nobenega dokaza.

10:00 Med državami, kjer bodo nadaljevali nogometno prvenstvo, je tudi Madžarska. Tamkajšnja nogometna zveza MLSZ je sporočila, da se bo prvoligaško tekmovanje na stadionih, kjer ne bo gledalcev, nadaljevalo 30. maja, pokalno tekmovanje pa že 23. maja. Za zdaj pa je bolj negotovo v Grčiji. Minister za šport Lefteris Avgenakis je namignil, da bi lahko nadaljevali tekmovanje v prvi ligi, toda konkretnih datumov še ni predstavil. Za zdaj se lahko igralci vrnejo na treninge. V vsakem primeru pa bodo tekme, če jih bodo lahko igrali, potekale pred praznimi tribunami.

10:30 Nove primere okužbe s koronavirusom so v ponedeljek potrdili v štirih občinah. V Ljutomeru so potrdili štiri primere, po eno okužbo pa v Lendavi in Rogatcu. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

10:35 Ruski premier Mihail Mišustin, ki preboleva koronavirusno bolezen 19, se počuti dobro, so sporočili iz njegovega kabineta. Zdravljenje poteka v skladu z načrti, so navedli in dodali, da je premier v stiku s sodelavci.

10:40 V Združenem kraljestvu je s sumom koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov, na spletni strani poroča Reuters..

10:45 V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo.

11:04 V Nemčiji so doslej potrdili že več kot 164.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 6808 ljudi, je razvidno iz podatkov, ki jih je pripravila nemška tiskovna agencija dpa.

11:17 Tožilstvo v Innsbrucku je policiji predložilo 1000 strani dolgo preliminarno poročilo o izbruhu koronavirusa v smučarskem letovišču Ischgl, ki je bilo eno glavnih žarišč v Evropi. Ta teden sicer še ne bodo odločilo uvedbi uradne preiskave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

11:25 Trgovci so zadovoljni, da je po dveh mesecih prišlo do vnovičnega delnega odprtja tudi neživilskih trgovin. Rezultati v panogi so sicer zelo zaskrbljujoči, je danes dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. Po njenih izračunih bi lahko bili prihodki panoge konec leta v letni primerjavi nižji tudi za več kot petino.

11:35 Znanstveniki na Nizozemskem so odkrili človeški tip monoklonskih protiteles, ki preprečujejo okužbo v laboratoriju ustvarjenih celic z novim koronavirusom. To je prvi korak k razvoju protitelesa za zdravljenje ali preprečevanje bolezni covid-19, ki jo povzroča sars-cov-2, so navedli.

11:45 Epidemija novega koronavirusa avstralsko gospodarstvo vsak teden stane štiri milijarde avstralskih dolarjev (2,6 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,4 milijarde evrov), je danes sporočil finančni minister Josh Frydenberg. V drugem letošnjem četrtletju bi se lahko bruto domači proizvod države skrčil za od 10 do 12 odstotkov.

12:00 Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, meni novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Glede na to se po njegovih besedah ukrepi za zajezitev epidemije lahko počasi sproščajo, ki pa jih bo treba ob poslabšanju razmer takoj zaostriti.

12:09 Pri odločitvah oblasti o ponovnem odprtju šol morajo biti v ospredju največja korist otrok in splošni vidiki javnega zdravja, so v smernicah navedle mednarodne organizacije. Pozvale so k celoviti podpori učencem, vključno s prehrano, zdravstveno in psihosocialno podporo ter zagotavljanjem dostopa do vode, sanitarij in prostorov za umivanje rok.

12:20 Analiza rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden, še ni končana. Popoldne se bo z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanila vlada, v sredo jih bodo predstavili javnosti, je danes napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

12:24 Epidemija novega koronavirusa avstralsko gospodarstvo vsak teden stane štiri milijarde avstralskih dolarjev (2,6 milijarde ameriških dolarjev oz. 2,4 milijarde evrov), je danes sporočil finančni minister Josh Frydenberg. V drugem letošnjem četrtletju bi se lahko bruto domači proizvod države skrčil za od 10 do 12 odstotkov.

12:37 V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zabeležili 10.102 okužb, vse skupaj pa 155.370. Za covidom-19 pa je umrlo še 95 ljudi, vse skupaj pa 1451.

12:46 Španski premier Pedro Sanchez bo moral za novo dvotedensko podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, ponovno v parlament. Predvidoma naj bi poslanci o tem glasovali v sredo, a so številne stranke že kritične do ravnanja manjšinske Sanchezove vlade v času pandemije.

12:50 Znanstveniki na Nizozemskem so odkrili človeški tip monoklonskih protiteles, ki preprečujejo okužbo v laboratoriju ustvarjenih celic z novim koronavirusom. To je prvi korak k razvoju protitelesa za zdravljenje ali preprečevanje bolezni covid-19, ki jo povzroča sars-cov-2, so navedli.

 16:30 Uprava za varno hrano je v prvi polovici aprila, torej v času veljave ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, opravila poseben nadzor nad izvajalci dostave pripravljenih jedi na dom in izvajalci, ki so razvažali hrano potrošnikom. Opravili so 70 inšpekcijskih nadzorov in odkrili več pomanjkljivosti in neskladnosti.

16:34 Vodja nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je danes posvaril, da je najverjetneje na obzorju že drugi in tretji val okužb z novim koronavirusom.

16:45 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ravnateljem vrtcev in šol tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tudi po njej velja, da se 18. maja odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo vračajo 25. maja.

16:55 V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani, in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem druge države pozvala, naj preiščejo sumljive primere.

17:00 Ponudnik prevozov Goopti in Tušev spletni supermarket hitrinakup.com sta združila moči in zdaj omogočata storitev dostave živil v Ljubljani, Celju in Mariboru z okolico. V spletnem supermarketu lahko kupci dobijo vse izdelke, ki jih ponujajo trgovine Tuš, Goopti pa jih dostavi do doma kupcev, so sporočili iz Tuša.

 17:14 V jemenski prestolnici Sana, ki je pod nadzorom hutijskih upornikov, so danes potrdili prvo smrt zaradi covida-19. Zaradi tega so se okrepile bojazni glede večjega izbruha koronavirusa v tej v vojni uničeni državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17:23 Med novimi okužbami z novim koronavirusom, ki so jih v Španiji zabeležili v zadnjih 24 urah, je več kot 70 odstotkov zdravstvenih delavcev, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje.

17:39 Po svetu je zaradi novega koronavirusa umrlo že več kot četrt milijona ljudi. V najhuje prizadeti Evropi se je na prvo mesto po številu žrtev zavihtelo Združeno kraljestvo. V Evropi se pandemija umirja in države rahljajo ukrepe, ob tem pa prihajajo na plan gospodarske posledice. Strokovnjaki medtem svarijo pred drugim in tretjim valom pandemije.

17:46 Ob umirjanju epidemije novega koronavirusa v Sloveniji je slišati tudi opozorila stroke, da bi ob poslabšanju razmer ukrepe morali ponovno zaostriti. Na šolskem ministrstvu še vedno pripravljajo in usklajujejo navodila za odprtje šol in vrtcev v drugi polovici meseca, bolj jasen pa je že ponovni zagon športnih treningov in tekmovanj.

17:50 Na ministrstvu za izobraževanje te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Na današnjem so se po besedah Janje Bogataj iz skupnosti vrtcev največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec, a končnih številk še ni. “Vse je odvisno od ocene NIJZ, ki bo podana predvidoma v sredo,” je za STA povedala Bogatajeva.

18:05 Ministri EU, pristojni za zaposlovanje in socialno politiko, med njimi slovenski Janez Cigler Kralj, so danes razpravljali o nacionalnih ukrepih za ohranitev delovnih mest in dohodka v krizi s koronavirusom. Učinki so po prvih ocenah pozitivni, bo pa treba glede na gibanja na trgih dela in makroekonomske napovedi aktivnosti okrepiti, so ugotovili.

20:00 Drugi dan po omilitvi ukrepov omejevanja gibanja so v Italiji potrdili 236 smrtnih žrtev covida-19, skupno jih je do danes umrlo 29.315. V državi še naprej vztraja trend upadanja števila oseb, ki so še okuženi z novim koronavirusom. Njihovo število je v zadnjem dnevu padlo z 99.980 na 98.467.

 
 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine