14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

(DAN 70 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V sredo 11 potrjenih okužb s koronavirusom in dve novi smrti; postojnska karantena zapira vrata; državni svetniki brez vetov na protikoronske zakone

Vlada bo z današnjim dnem odpravila omejitev gibanja na občine, otroci pa se bodo v vrtce in šole vrnili 18. maja. Odpiranje bo postopno, najprej se bodo vrnili najmlajši in maturantje, je povedala šolska ministrica Simona Kustec. Po prvomajskih praznikih pa sledi zagon številnih aktivnosti, tako frizerskih salonov kot muzejev in galerij. Več o včerajšnjem dogajanju TUKAJ.

21:45 Portugalska vlada je danes predstavila načrt rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki bo potekalo po fazah cel mesec maj. Začelo se bo v ponedeljek s ponovnim odprtjem malih uličnih trgovin, frizerskih salonov in prodajaln avtomobilov.

21:44 Evropska komisija je Sloveniji odobrila shemo za oprostitev plačila najemnine za najemnike poslovnih nepremičnin, ki jih upravljajo javni organi. Shema bo Sloveniji omogočila, da še dodatno podpre podjetja, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, so ocenili v Bruslju. Že minuli teden pa so potrdili dve milijardi evrov težak paket pomoči.

21:43 Koronavirus je v zadnjem dnevu v Italiji zahteval 285 smrtnih žrtev, kar je precej manj kot dan pred tem, ko je umrlo 323 ljudi. Še naprej tam pada število trenutno okuženih s koronavirusom ter bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi in v bolnišnicah, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Stopnja kužnosti je po vsej državi pod ena.

19:10 Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije novega koronavirusa, je danes zagotovil britanski premier Boris Johnson in dodal, da krivulja sedaj pada. Napovedal je, da bo vlada naslednji teden predstavila podroben načrt rahljanja zajezitvenih ukrepov. V zadnjih 24 urah je v državi za covidom-19 umrlo še 674 ljudi, skupno že 26.711.

19:07 Ruski premier Mihail Mišustin okužen z novim koronavirusom

18:54 Evropska komisija pripravlja spletni donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Zagon kampanje bo v ponedeljek gostila in vodila predsednica Ursula von der Leyen. V začetni fazi želijo zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu, pojasnjujejo viri pri EU.

18:52 Urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA je sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus “ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen”. Še vedno pa preučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija. “Obveščevalna skupnost bo še naprej temeljito raziskovala nove informacije in obveščevalne podatke, da ugotovi, ali je do izbruha prišlo prek stika z okuženimi živalmi ali pa po nesreči v laboratoriju v Wuhanu,” je sporočil urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

18:46 Ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Spričo nepredvidljivosti razmer pa je tako kot italijanski premier Giuseppe Conte pozvala k potrpežljivosti. Medtem ko od marsikod prihajajo spodbudne novice, pa v Rusiji okužbe naraščajo in jih je že več kot 100.000.

18:45 Državni zbor je na izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone. Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB z očitki glede demokratičnosti ter opozorili, da so v zakonih tudi vsebine, ki niso nujne za obvladovanje epidemije, predlogov niso podprli oz. so glasovanje o dveh sklepih celo obstruirali.

18:40 Vlada je danes sprejela program stabilnosti in nacionalni reformni program za 2020, ki ju bo Slovenija zdaj posredovala Evropski komisiji. Skladno s trenutnimi izrednimi razmerami se dokumenta osredotočata na ukrepanje ob epidemiji novega koronavirusa. Vlada med drugim ocenjuje, da se bo javni dolg letos zvišal na 82,4 odstotka BDP.

18:30 Madžarska plavalna zveza je v luči koronavirusne pandemije za letos odpovedala evropsko prvenstvo v plavanju v Budimpešti, ki je bilo sprva preloženo z maja na avgust. Novi datum prvenstva stare celine prihodnje leto za zdaj še ni znan, saj ga bodo dorekli na kongresu Evropske plavalne zveze (Len), ki je na koledarju novembra.

18:27  Potrošniška poraba v ZDA je marca v primerjavi s februarjem padla za 7,5 odstotka, kar je največji mesečni padec od leta 1959, ko je ameriško ministrstvo za trgovino začelo voditi tovrstno statistiko. Doslej največji mesečni padec porabe se je zgodil januarja 1987, ko je poraba padla za 2,1 odstotka.

18:22  Francoska nogometna zveza in vodstvo ligaških tekmovanj LFP sta danes po pričakovanju potrdila predčasen konec prvenstva v prvi in drugi francoski nogometni ligi. Takšen razplet se je napovedoval že v preteklih dneh, ko je politika v državi sprejela nove ukrepe v boju proti epidemiji koronavirusa. Za prvaka je okronan pariški PSG.

18:20 Novi koronavirus pri bolnikih prvenstveno prizadene pljuča, kar se pri nekaterih lahko zgodi dokaj prikrito. Gre za t. i. pojav tihe hipoksemije, ko se lahko zdravstveno stanje pri bolniku z na videz blago potekajočo boleznijo hitro spremeni v kritični potek, ko je potrebna urgentna hospitalizacija, je za STA navedel Janez Tomažič iz UKC Ljubljana.

18:15 V Nemčiji se obeta nov krog rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, v katerega bo med drugim vključeno ponovno odprtje živalskih vrtov, otroških igrišč in muzejev. Vladni predlog s tega področja so danes na videokonferenci s kanclerko Angelo Merkel potrdili ministrski predsedniki 16 zveznih dežel.

18:05 Evropska komisija bo v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) zagonskim ter malim in srednjim podjetjem namenila dodatnih 150 milijonov evrov za razvoj in uvajanje inovativnih rešitev v boju proti novemu koronavirusu. Za kakovostne prijave, ki jih ne bo mogoče financirati s tem denarjem, pa bo komisija podelila posebne certifikate.

17:59 V šmarskem domu upokojencev, kjer je z novim koronavirusom okuženih 180 stanovalcev in zaposlenih, bodo obiski dovoljeni od ponedeljka. Obiski stanovalcev bodo potekali ob zelo strogem upoštevanju vseh smernic, navodil in ukrepov, ki jih bodo podala pristojna ministrstva, je danes za STA povedala direktorica doma Gordana Drimel. Po besedah Drimlove bodo obiski potekali po predhodnem dogovoru med svojci stanovalcev in zaposlenimi v domu ter ob strogem upoštevanju varnostne razdalje.

 

17:55 Najvišja maloprodajna cena medicinskih zaščitnih mask je lahko največ 12 kun (1,6 evra), je določila hrvaška vlada. S ceno mask so dopolnili seznam živil in medicinske zaščitne opreme, ki so ga pripravili marca, da bi preprečili dviganje cen ob pandemiji novega koronavirusa. Število okuženih na Hrvaškem se je povzpelo na 2076.

17:50 Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je na seji stalnega sveta sprejela ukrep za ponovno vzpostavitev javnega bogoslužja ter podala priporočila za svoje vernike, ki se jih bodo morali držati od ponovnega odprtja cerkev od ponedeljka, 4. maja vse do preklica. VEČ TUKAJ.

17:45 Japonski premier Shinzo Abe je danes nakazal, da se v državi obeta podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa. Uvedli so jih 7. aprila, iztekle pa naj bi se 6. maja, a kot danes poročajo tudi japonski mediji, temu najverjetneje ne bo tako. Omenja se možnost podaljšanja do konca maja ali celo za dodaten mesec dni.

17:44 Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil priporočila za začetek vračanja otrok v vrtce in nižje razrede osnovnih šol, ki je načrtovano za 11. maj. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so priporočila hrvaških epidemiologov med najbolj restriktivnimi v Evropi.

17:40 Število prosilcev za azil v Evropi je marca sredi pandemije novega koronavirusa znatno upadlo, je danes sporočil Evropski azilni podporni urad (Easo). Po podatkih urada je bilo marca v EU, na Norveškem, Islandiji, v Lihtenštajnu in Švici vloženih 34.737 prošenj za azil, kar je 43 odstotkov manj kot februarja.

15:16 Ameriški letalski prevoznik American Airlines je v prvem četrtletju zaradi pandemije koronavirusa, ki je močno prizadela letalski sektor, zabeležil 2,2 milijarde dolarjev globoko izgubo. “Še nikoli v zgodovini se naša industrija ni soočila s tako velikim izzivom,” je ob objavi rezultatov izpostavil izvršni direktor podjetja Doug Parker.

15:15 Ameriški ponudnik hitre prehrane McDonald’s je v prvem četrtletju zabeležil 1,1 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 17 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so padli za šest odstotkov na 4,7 milijarde dolarjev. Padec je bil izrazit predvsem marca, ko je večina držav uvedla ukrepe za zajezitev pandemije koronavirusa.

14:49 Na Madžarskem bodo ukrepi proti novemu koronavirusu od prihodnjega tedna veljali samo še na območju Budimpešte in županije Pešta, ki obkroža prestolnico, je odločila madžarska vlada. Drugod bodo odpravili omejitev gibanja na javnih krajih. Šole po državi se maja še ne bodo odprle.

14:47 Danes bosta postojnski hotel Epic zapustili zadnji dve osebi, ki sta bili tam v karanteni zaradi novega koronavirusa. Postojnsko karanteno bodo tako z današnjim dnem zaprli, nova nastanitev za morebitne potrebe karantene pa bo odslej v izobraževalnem centru zaščite in reševanja v Sežani. Ta bo nudil primerljive bivalne pogoje.

14:46 Svet ECB, ki danes pričakovano ni posegel v obrestne mere, je sprejel nekaj novih ukrepov za spopad z negativnimi posledicami pandemije novega koronavirusa za gospodarstvo v evrskem območju. Kljub nekaterim napovedim pa ni povečal posebnega 750 milijard evrov vrednega pandemičnega programa odkupovanja obveznic. Je pa to pripravljen storiti.

14:44 Državni svet je na izredni seji odločal o predlogih odložilnega veta na vse tri zakone iz drugega protikoronskega svežnja, ki jih je DZ sprejel v torek. Svetniki z glasovanjem na daljavo pričakovano niso podprli vetov, kar pomeni, da bo zakone DZ lahko poslal v razglasitev takoj, ko bo odločil o predlogih sklepov, da referendum o njih ni dopusten.

14:40 Zavod RS za zaposlovanje je do srede zaradi posledic epidemije novega koronavirusa zabeležil 36.542 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 321.000 zaposlenih. Sklepe o povračilu nadomestil je medtem poslal 25.631 delodajalcem, rešil pa je 31.001 vlogo. Prva izplačila po interventnih zakonih bodo 11. maja, so sporočili z zavoda.

12:58 Seznam velikih športnih tekmovanj, ki jih letos ne bodo mogli izpeljati zaradi pandemije novega koronavirusa, se daljša iz dneva v dan. Mednarodna kolesarska zveza Uci je zaradi pandemije nazadnje bila prisiljena odpovedati svetovno prvenstvo v olimpijskem krosu, ki bi moralo letos potekati med 25. in 28. junijem v Albstadtu v Nemčiji.

12:55 V Španiji so v preteklem dnevu našteli 268 žrtev novega koronavirusa, kar je najmanj od 20. marca. V tej državi je do zdaj bolezni covid-19, ki jo povzroča ta virus, podleglo 24.543 ljudi. 

Španija, ki se pripravlja na rahljanje strogih omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa, je po številu smrtnih primerov na četrtem mestu za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo.

12:54 Italijanski premier Giuseppe Conte je danes v nagovoru v parlamentu pozval Italijane k potrpežljivosti v spopadanju z novim koronavirusom. Napovedal je, da bodo omejevalne ukrepe sproščali le počasi, saj epidemija še ni pri koncu. “Jasno moram povedati, da vlada ne more zagotoviti hitre vrnitve v normalnost,” je dejal.

12:53 Pandemija novega koronavirusa bi lahko vplivala na mednarodni nogometni koledar ne le letos in prihodnje leto, temveč tudi čez dve ali celo tri leta, je član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze Uefe Lars-Christer Olsson, sicer predsednik Združenja evropskih nogometnih lig, povedal na spletnem seminarju Soccerexa, poroča britanska BBC.

12:51 Na Hrvaškem bodo od prihodnjega tedna skušali postopno obnavljati vse športne dejavnosti, ne le na prostem, temveč tudi v dvoranah. Kot je danes poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, se bodo košarkarji Cibone v ponedeljek, 4. maja, pod posebnimi pogoji lahko vrnili k treningom.

12:50 V Rusiji je število primerov okužbe z novim koronavirusom danes preseglo 100.000. Kot so sporočile oblasti, so v zadnjih 24 urah potrdili 7099 okužb. Po podatkih vladne informacijske strani o koronavirusu so v državi do zdaj potrdili 106.498 primerov okužbe in 1073 smrtnih žrtev covida-19. Rusija je po številu okuženih nedavno prehitela Kitajsko in Iran in je zdaj na osmem mestu na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

12:15 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj:Obiski se omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter ekstremno previdnostjo. Cilj je najti ravnovesje med varovanjem življenja in zdravja oskrbovancev in pravico do socialnih stikov, ki so zelo pomembni za mentalno zdravje človeka. Priporočamo, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev, pričnejo najkasneje z 11. 5. 2020. Obiski DSO bodo morali biti vnaprej najavljeni, po elektronski pošti ali telefonu. Vsak zavod bo moral obiske razporediti čez cel dan oziroma teden, da se prepreči preveliko število obiskovalcev ob istem času. Obiski bodo omejeni na posameznika, razen v primeru, da oskrbovanca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe. Če bo le mogoče bodo obiski potekali na zunanjih površinah ali večjem, v ta namen predvidenem prostoru. Veliko truda in srčnosti je bilo vloženega v tem času s strani vodstev DSO, njihovih zaposlenih in nenazadnje tudi s strani njihovih družinskih članov, ki se tudi soočajo s svojimi stiskami. Hvala vsem!

12:00 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: 90% domov za starejše, naših stanovalcev in zaposlenih smo vsi skupaj s spoštovanjem vseh ukrepov uspeli obvarovati pred #COVID19. Sodelovanje z domovi ocenjujem za konstruktivno in dobro, takšni so večinoma tudi odzivi direktorjev. Domovi kljub kadrovski stiski in prezasedenosti, ki je posledica zanemarjanja področja varstva starejših v preteklih letih, dobro opravljajo svoje delo. Naša skupna prva skrb ostaja dobrobit oskrbovank in oskrbovancev v domovih. Zaradi ugodne situacije smo pričeli z rahljanjem ukrepov in pričeli bomo postopno rahljati tudi ukrepe glede obiskov svojcev v domovih. Domovi lahko že z današnjim dnem začnejo s sproščanjem obiskov, a ob zagotavljanju vseh varnostih pogojev in navodil. 

11:50 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs: @vladaRS  je včeraj sprostila omejitev gibanja znotraj občin. Še vedno velja splošna prepoved gibanja in zbiranja na javnih krajih. Izjeme ostajajo. S sproščanjem storitev se sprošča avtomatično tudi dostop do teh storitev. Še vedno je v veljavi prepoved kurjenja v naravi. Kresovanj letos ne bo. V drugo občino se odpravite le, če je to nujno. Odprt je dostop do sprehajalnih parkov, narave, do gora. Aktivnosti v naravi počnimo individualno, v skupini pa na varni razdalji. Ne obremenjujmo najbolj turističnih krajev. Ne želimo ukrepov ponovno zaostrovati. Ukrep omejevanja zbiranja na javnih površinah ostaja zaradi preprečevanja širjenja epidemije. Želimo storiti vse, da državljani ne bi bili deležni drugega vala epidemije.

11:30 dr. Bojana Beovič: Pri zobozdravstvenih posegih se tvori aerosol, ki je zelo učinkovit način prenosa virusa. Navodila se še strokovno usklajujejo in pričakujemo, da bo zobozdravstvena dejavnost v zelo kratkem času začela znova delovati, a z več zaščite in počasnejšim delom. DSO so lahko huda žarišča #COVID19. Stanje se nam zaradi uvedbe obiskov ne sme poslabšati. Izdana bodo ustrezna navodila in domovi se bodo za obiske odprli v čim krajšem času.

11:19 dr. Bojana Beovič: Socialnovarstveni zavodi so še vedno potencialna žarišča okužbe. Potrebujemo njihovo ukrepanje skladno z izdanimi navodili, ustrezno financiranje, močnejše zdravstvene službe. Potrebno je spremljati širjenje okužb in ustrezno omejevanje stikov okuženih. Če želimo identificirati vse kontakte potrebujemo telefonske aplikacije, ki jih postopoma uvajajo evropske države. V naslednjih dneh se sproščajo številni omejevalni ukrepi. S strokovnega stališča je sedaj smiselno to stanje opazovati 14 dni in da se za nova odpiranja odločamo šele po 14 dneh.

11:18 dr. Bojana Beovič: Prednosti Slovenije, ki nas uvrščajo med države, kjer je varno postopno sproščanje ukrepov:

– ustrezna laboratorijska diagnostika,

– organizirana epidemiološka služba na terenu,

– dobro organiziran primarni zdravstveni sistem,

– hitra reorganizacija bolnišnic.

11:15 dr. Bojana Beovič: Lahko nas veseli, da smo z ukrepi (v primerjavi z Lombardijo) rešili ogromno življenj. Za to smo zaslužni vsi, ki smo s svojim obnašanjem omejili prenos okužb. Epidemija v Sloveniji se bo postopno umirila, če ne bomo imeli vnosov od zunaj. To je stanje, ki smo ga lahko vzdrževali z radikalnimi ukrepi, ki jih moramo ob njihovem sproščanju nadomestiti z lastnim obnašanjem. 

11:002 Vladni govorec Jelko Kacin: NIJZ je navodila za odprtje muzejev in knjižnic že pripravil in so javno dostopna na nijz.si. Vsi izvajalci storitev, ki že lahko oziroma se bodo lahko začele izvajati 4. maja, vsa navodila in priporočila najdete na nijz.siSlovenija je med najuspešnejšimi državi spopadanja z epidemijo #COVID19, to nam je skupaj uspelo, ker smo ukrepe pravočasno sprejeli, ker so bili ustrezni in ker smo se jih dosledno držali. Iskrene čestitke in zahvala vsem vam, nam, vsakemu in vsaki posebej za našo odgovornost. Takoj, ko se zagotovijo varni pogoji, se bodo ponovno pričele izvajati posamezne zdravstvene storitve v javnih zavodih in pri koncesionarjih. Od 4. maja naprej se lahko odprejo vse trgovine z izjemo velikih trgovskih centrov. S 4. majem se lahko zažene tudi gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem ob upoštevanju ustreznih pogojev. V pripravi so ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko ponovno začel postopno delovati tudi javni potniški promet. Ministrica @DrKustec  je včeraj napovedala, da bi 18. maj morda lahko bil tisti datum, ko bi se morda delno lahko začel pouk in delovanje vrtcev. Poudarila je, da bo odpiranje potekalo postopno, pod določenimi pogoji delovanja.

11:04 Število umrlih s covidom-19 preseglo 90 #Slovenija

10:59 V sredo 11 potrjenih okužb s koronavirusom in dve novi smrti zaradi covida-19 

10:57 Italijanska vlada je na nočni seji odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje stikov okuženih z novim koronavirusom. Aplikacija, imenovana Immuni, ne bo obvezna, vendar vlada opozarja, da bo učinkovita samo, če si jo bo naložila vsaj polovica prebivalstva.

10:56 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sredo je bilo na vseh ravneh angažiranih 2806 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.
 
10:55 V Južni Koreji danes niso zabeležili nobenega novega domačega prenosa okužbe z novim koronavirusom, kar je prvič od izbruha virusa pred več kot dvema mesecema.

10:50 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bodo sodelovali notranji minister Aleš Hojs, minister za delo Janez Cigler Kralj, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin, bo danes ob 11. uri, so sporočili iz Ukoma. 

10:32 Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell je v prvem trimesečju letos pridelal 24 milijonov dolarjev čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani poročal o šestih milijardah dolarjev dobička. Razloga za negativni preobrat sta upad povpraševanja po nafti zaradi pandemije novega koronavirusa in strmoglavljenje cen črnega zlata.

10:05 Jože Biščak v komentarju Iskalci zlatega runa piše, da vlada dobro opravlja delo pri spopadanju z epidemijo koronavirusa. Kot opozarja, Slovenijo tuje vlade in mediji dajejo za zgled hitrega in odločnega odziva, v osrednje slovenske medije pa tovrstne pohvale le redko zaidejo.

“V tem trenutku, ko se človeštvo sooča s smrtonosnim virusom in ljudje umirajo, ni časa za politične in ideološke igre, kakršne sta v zadnji Tarči skupaj z novinarji nacionalne televizije uprizarjala Marjan Šarec in Dejan Židan, ampak se je treba posvetiti zdravju prebivalstva in temu, kako bomo oživili gospodarstvo v postvirusnem času. Zato je toliko bolj čudno (ne pa tudi nepričakovano), da prav druščina s Kolodvorske svoje najbolj udarne termine posveča iskanju dlake v jajcu, ne pa zdravstveni zaščiti ljudi. (…) Ne gre le za nacionalko. Celoten medijski mainstream, falanga F 571, kar tekmuje v ustvarjanju afer iz nič in kaosa. Čim slabše bo šlo Sloveniji in čim prej bo tej vladi ne glede na ceno spodrsnilo, boljše bo zanje – iskalce zlatega runa.”

09:36 Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki. Glede na njegov predlog bo trajala od danes od 18. ure do sobote do 5. ure. V soboto in nedeljo bo prepoved gibanja od 18. do 5. ure.

09:35 Industrijska proizvodnja na Japonskem se je marca zaradi pandemije koronavirusa zmanjšala še drugi zaporedni mesec. V tretjem letošnjem mesecu je padla za 3,7 odstotka, kar je manj od napovedi analitikov. Proizvajalci medtem za april napovedujejo rast.

09:34 Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) Thomas Bach je v odprtem pismu pozval olimpijsko gibanje po svetu, da naj sodeluje pri pripravi novega koledarja športnih tekmovanj. Prvotni je zaradi pandemije novega koronavirusa ter zaustavitve športa povsem porušen.

09:33 Obseg proizvodnje v kitajskih tovarnah je aprila zaradi pandemije koronavirusa zrasel nekoliko počasneje. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava tamkajšnji statistični urad, se je ustavil pri 50,8 točke, kar je malenkost manj od napovedi analitikov.

09:30 Nemško ustavno sodišče je v sredo razveljavilo prepoved verskih obredov v cerkvah, mošejah, sinagogah in drugih verskih skupnostih, ki so jo sprejeli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot je razsodilo sodišče, so mogoče izjeme, če so sprejeti ustrezni preventivni ukrepi za preprečitev okužb.

07:59 Velika Britanija je objavila nove številke smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Na Otoku je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 26.000 ljudi, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V britansko statistiko so namreč sedaj prvič vključili tudi smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi covida-19 v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah. Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih.

07:31 Komisar Nacionalne nogometne lige NFL, severnoameriške poklicne lige v ameriškem nogometu, Roger Goodell se je odpovedal plači v okviru svežnja ukrepov, ki naj bi ligi pomagali zmanjšati stroške med pandemijo novega koronavirusa, so v sredo poročali ameriški mediji.

07:30 V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot iz Washingtona po mesecu dni

07:29 V prvi in drugi nemški nogometni ligi bodo danes začeli z obširnim vsedržavnim testiranjem igralcev na okužbo z novim koronavirusom, kar je del varnostnega in higienskega protokola za vnovičen zagon nemškega nogometa, ki je prekinjen že od srede marca, je na svoji spletni strani v sredo objavila revija Kicker.

07:28 V madridskem muzeju Prado ocenjujejo, da se jim bodo letos zaradi pandemije koronavirusa prihodki zmanjšali za 70 odstotkov. Na temo težavnih razmer, v katerem se je znašel Prado po lanskoletnem praznovanju 200-letnice delovanja ter rekordnem obisku, 3,2 milijona ljudi, je imelo vodstvo muzeja sestanek s španskim kraljem in kraljico.

07:27 Upokojenci bodo danes, ko je zadnji dan v mesecu, na račun prejeli pokojnino za april. Na podlagi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 bo tistim s pokojnino do 700 evrov nakazan še enkratni solidarnostni dodatek. Prav tako danes bodo ta dodatek prejeli tudi redni študenti.

07:26 Milanska Scala bo ponovno odprtje po pandemiji koronavirusa septembra počastila z velikim koncertom pod vodstvom glasbenega direktorja Riccarda Chaillyja. Izvedli bodo Rekviem Giuseppeja Verdija v posvetilo vsem smrtnim žrtvam epidemije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

07:25 Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge samo še danes. To lahko storijo le elektronsko prek informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) eDavki.

07:24 Potem ko je DS v sredo zaključil sejo brez odločitve o tem, da bi se morda odrekel možnosti veta na protikoronske zakone, je danes pričakovati vložitev predlogov za veto in odločanje svetnikov o tem. Če veta ne bodo izglasovali, bodo imeli zakoni, ki jih je DZ sprejel v torek, prosto pot in bi jih DZ lahko kmalu poslal v razglasitev.

 
07:23 Vlada bo danes nadaljevala obravnavo poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev, ki jo je začela že na sredini seji. V sporočilu po sredini seji vlade so spomnili, da jim je uspelo zagotoviti zadostno količino opreme, potrebne v epidemiji covida-19, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere.

07:15 K sproščanju omejitev je pripomogla ugodna epidemiološka slika v zadnjih dnevih. Tako so v torek v Sloveniji opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov, skupaj 1418. V torek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 89. V bolnišnicah je bilo 73 bolnikov, je na spletu objavila vlada. Do zdaj so v Sloveniji opravili 51.607 testiranj. Med 1418 okuženimi je 627 moških in 791 žensk. Povabilo v nacionalno raziskavo o razširjenosti covida-19 je sprejelo 1363 ljudi, odvzeli so 1282 vzorcev, je objavljeno na spletni strani raziskave. V raziskavi v torek niso potrdili nobenega novega primera okužbe.

 

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine