8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

(DAN 69 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Z jutrišnjim dnem odpravljena omejitev gibanja na občine

V Sloveniji odpirajo vrata tako kulturne institucije (denimo muzeji in knjižnice) kot tudi gostinski objekti, ki bodo odprli terase. Pokazalo se je namreč, da je bila Slovenija z ukrepi v boju proti koronavirusu uspešna, kar bo verjetno vplivalo tudi na odpiranje meje s Hrvaško v poletni sezoni. Od predvčerajšnjim do včeraj pa so zabeležili šest novih primerov okužbe.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

22:00

21:30 V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 427 novih smrtnih primerov zaradi covida-19, skupno pa je bolezni podleglo 24.087 ljudi. So pa v Franciji v zadnjem dnevu zabeležili manjše število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

21:15 Premier Janez Janša je po današnjem zasedanju vlade na Brdu pri Kranju napovedal, da zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19.

21:00 Vlada s četrtkom odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Množične prireditve pa zelo verjetno ne bodo možna še vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je povedal premier Janez Janša.

20:00 DS je danes razpravljal o možnosti, da se pred iztekom sedemdnevnega roka odreče možnosti veta na protikoronske zakone, ki jih je DZ sprejel v torek. Kot je pojasnil predsednik DS Alojz Kovšca, je sejo zaključil, saj je interesna skupina delojemalcev želela, da DS ohrani sedemdnevno pravico do veta, čeprav ga sama nima namena predlagati.

19:30 Evropski ministri za promet so na današnjem neformalnem zasedanju prek videokonference, ki se ga je udeležil slovenski državni sekretar Aleš Mihelič, razpravljali o koordinaciji sproščanja protikoronskih ukrepov v sektorju. Strinjali so se, da bo pri tem potrebno koordinirano ukrepanje.

19:00 Svet ima možnost, da premaga koronavirusno bolezen 19, če se bo poenotil in bo ponudil solidaren odgovor, je danes pozval generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po kritikah na račun domnevnega prikrivanja glede izbruha je Tedros spomnil, da so alarm sprožili zgodaj in večkrat.

18:00 Zdravilo proti virusom podjetja Gilead Sciences remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj. Študija Gileada je ugotovila, da je 62 odstotkov bolnikov, ki so jih zelo zgodaj zdravili z remdesivirom, zapustilo bolnišnico, med tistimi, ki so ga dobili kasneje, so jih odpustili 49 odstotkov.

17:45 V Veliki Britaniji je število mrtvih zaradi covida-19 naraslo na 26.097, potem ko so prvič upoštevali tudi smrtne primere v domovih za starejše. Zunanji minister Dominic Raab je danes poudaril, da je zajezitev širjenja okužb v domovih izziv, poroča britanski BBC.

17:30 Po prvomajskih praznikih se v sklopu omilitve ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa odpirajo tudi muzeji in galerije. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil navodila za obisk. Med najpomembnejšimi je določilo, da morajo ponudniki storitve za posameznika zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora.

17:15 V Italiji še vedno upada dnevno število smrtnih žrtev covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 323 smrtnih žrtev, v torek jih je bilo 382. Skupno je od začetka epidemije v državi koronavirusni bolezni 19 podleglo 27.682 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

17:00 V Španiji je covid-19 zahteval veliko življenj v domovih za starejše. Ker je v nekaterih umrlo veliko ljudi, v drugih pa sploh ni bilo okužb, so španski pravosodni organi sprožili kazensko preiskavo v 86 domovih, in sicer na podlagi pritožb svojcev varovancev in zaposlenih.

16:45 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka.

16:30 Švica je danes napovedala, da bo pospešila rahljanje ukrepov, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo 11. maja odprli restavracije, je napovedala švicarska predsednica Simonetta Sommaruga. Naučiti se moramo živeti z virusom, medtem ko bomo še nekaj časa čakali na cepivo, je poudarila.

16:15 Zunanji minister Anže Logar in njegov nemški kolega Heiko Maas sta se danes po virtualnem srečanju zavzela za skupno evropsko rešitev glede potovanj v času pandemije koronavirusa, ki pa bo upoštevala razmere v posameznih državah članicah EU. Logar je ob tem poudaril, da ima varovanje zdravja ljudi prednost pred gospodarstvom.

16:00 Evropska komisija je danes napovedala pomoč v višini 3,3 milijarde evrov, ki jo bo v sodelovanju z Evropsko investicijsko banko namenila državam Zahodnega Balkana za boj s pandemijo novega koronavirusa. Paket je namenjen za neposredne zdravstvene in humanitarne potrebe držav ter njihovo socialno in gospodarsko okrevanje.

15:45 Rusija je med pandemijo novega koronavirusa za nedoločen čas podaljšala prepoved vstopa tujcem državo, je danes sporočil ruski premier Mihail Mišustin. Prepoved, ki sicer ne velja za tujce, ki imajo dovoljenje za bivanje, naj bi se iztekla v četrtek. Velja od sredine marca.

15:30 Na Danskem, kjer tako kot v številnih drugih evropskih državah postopoma rahljajo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je epidemija pod nadzorom, je danes v parlamentu v Koebenhavnu sporočila danska premierka Mette Frederiksen.

15:15 V torek so največ novih okužb zabeležili v Ljutomeru, in sicer pet od skupaj deset ugotovljenih v celi Sloveniji. Dva okužena so potrdili v Slovenj Gradcu in po enega okuženega še v Ljubljani, Razkrižju in Šentrupertu. Občin s potrjenimi primeri je 154, občin z deset ali več potrjenimi okužbami je 23, z dvema ali več pa 110.

15:00 Evropska komisija za zdaj ne namerava pravno ukrepati proti Madžarski zaradi njene protikoronske zakonodaje, je danes v Bruslju povedala podpredsednica komisije za vrednote in transparentnost Vera Jourova. “Izpostaviti moram ‘za zdaj’. Ravnanje madžarske vlade pozorno spremljamo,” je dodala.

14:45 Vodilni mož mednarodne olimpijske družine Thomas Bach je danes dodatne stroške, ki jih bo imel Mednarodni olimpijski komite (Mok) zaradi preložitve poletnih olimpijskih iger v Tokiu, označil na več 100 milijonov dolarjev oziroma več sto milijonov evrov.

14:30 Prebivalci Slovenije, Hrvaške in Srbije sodeč po anketi, ki jo je v regiji v času pandemije covida-19 izvedel Inštitut Mediana, najbolj željno pričakujejo druženje z družino in prijatelji. Slovenci pa so med omenjenimi najbolj pesimistični glede časa, ki bo potreben za normalizacijo življenja. Večina meni, da bo preteklo tri mesece ali več.

14:15 Švicarske oblasti so danes nekoliko spremenile varnostne nasvete glede ravnanja ob pandemiji novega koronavirusa. Kot so sporočile, je varno, če otroci, ki so mlajši od 10 let, objemajo svoje stare starše.

14:00 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 30 bolnikov s covid-19, kar je eden manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje 12 oseb oz. ena več kot več kot torek, so iz osrednje slovenske bolnišnice sporočili prek Twitterja. Intubiranih je devet bolnikov.

13:40 UKC Maribor sporoča: “V UKC Maribor se v dani situaciji dnevno spopadamo z omejitvijo virusa SARS-CoV-2 in zdravljenjem bolezni Covid-19, ki jo povzroča. Za dosego cilja pa ni dovolj le vrhunska usposobljenost in strokovnost našega zdravstvenega osebja, njihova vnema in požrtvovalnost, temveč tudi primerna in zadostna medicinska ter zaščitna oprema. Prizadevamo si za zagotovitev zadostne količine ventilatorjev, monitorjev, perfuzorjev in osebne varovalne opreme. Vsaka pomoč pri zagotavljanju potrebnih sredstev za nakup navedene opreme je za UKC Maribor izredno dragocena. Vsaka pomoč bi nenadomestljivo prispevala k obvladovanju te težke situacije. Tako bomo lahko poskrbeli za vse, ki našo pomoč potrebujejo in po svojih močeh prispevali, da se življenje čim prej normalizira. Donacije se lahko nakažejo na podračun UKC Maribor številka: SI56 0110 0603 0278 185, s sklicem SI00 11061-2040-0001. Predstavnike podjetij pa za pripravo donatorske pogodbe prosimo, da pokličejo na telefonski številki 02/321 26 95 ali 02/321 26 12, ali pišejo na elektronski naslov [email protected].”

13:30 Nemška vlada je danes podaljšala ukrep, s katerim zaradi pandemije novega koronavirusa do najmanj 14. junija odsvetuje vsa turistična potovanja. Zaradi vpliva koronavirusne krize na gospodarstvo vlada v Berlinu letos pričakuje močno recesijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire v vladni koaliciji.

13:15 Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. “Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike,” je dejal. Med možnostmi je navedel omejitev gibanja na območje upravne enote.

13:00 Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti.

12:45 V Španiji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 325 ljudi, kar je nekoliko več kot v torek, število tistih, ki so ozdraveli, pa je najvišje od začetka epidemije, je sporočilo ministrstvo za zdravstvo. Skupaj je v Španiji doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 24.000 ljudi, okužilo pa se je skoraj 213.000 ljudi.

12:30 Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli sta se danes v Zagrebu pogovarjala o ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa. Med drugim sta soglašala, da je treba najti načine vsaj za obiske slovenskih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem.

12:15 Poljska je danes napovedala nadaljnjo omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od ponedeljka, 4. maja, bodo ponovno odprti hoteli in nakupovalna središča. Dva dni kasneje bodo sledili vrtci. Prihodnji teden bodo odprli tudi fizioterapije, muzeje, knjižnice in športna igrišča, poročajo tuje tiskovne agencije.

12:00 Na Hrvaškem bo od sobote znova možno izvajanje verskih obredov, kot so maše, vendar ob zaščitnih ukrepih proti novemu koronavirusu, kot je obvezna razdalja dveh metrov med verniki, so pojasnili na hrvaškem zavodu za javno zdravje (HZJZ). Duhovnikom so priporočili, naj maše raje izvajajo na prostem, ko bo to mogoče.

11:45 V Rusiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 5841 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupno so doslej v Rusiji potrdili 99.399 okužb z novim koronavirusom, samo v Moskvi več kot polovico, 50.646, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil ruski krizni center za boj proti novemu koronavirusu.

11:30 V torek so v Sloveniji opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov, skupaj 1418. V torek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 89. V bolnišnicah je bilo 73 bolnikov, od teh 25 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili sedem oseb, je na spletu objavila vlada.

11:00 Včeraj so testirali 1317 Slovencev, ugotovili deset novih primerov okužb in še tri nove smrti zaradi koronavirusa.

09:30 Japonski premier Shinzo Abe je v nagovoru pred parlamentom dejal, da bo nemogoče gostiti olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, če ne bo nadzora nad pandemijo novega koronavirusa, poročajo japonski mediji. “OI moramo pripraviti tako, da bo svet videl, da smo v resnici dobili bitko proti novemu koronavirusu,” je povedal Abe.

09:00 Evropski letalski velikan Airbus je v letošnjem prvem četrtletju zaradi pandemije novega koronavirusa vknjižil 481 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je imel v enakem obdobju lani 40 milijonov evrov čistega dobička. Prihodki proizvajalca letal so se medtem v medletni primerjavi znižali za 15,2 odstotka na 10,6 milijarde evrov.

08:40 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 2969 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

08:30 V Nemčiji skoraj vsak drugi nasprotuje odprtju meja v Evropi v času poletnih počitnic. 48 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi nemške tiskovne agencije dpa se je tako zavzelo, da bi prepoved vstopa za turiste, ki so jo uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, obveljala tudi letos poleti.

08:15 Ameriški tehnološki velikan Google oziroma njegovo starševsko podjetje Alphabet je v prvem četrtletju letošnjega leta ustvarilo za dva odstotka več dobička kot v enakem četrtletju lani oziroma skupaj 6,8 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli za 13 odstotkov na 41,2 milijarde dolarjev. Rast je bila sicer nižja kot v zadnjih letih.

08:00 Španski poklicni športniki bodo lahko začeli treninge 4. maja, tudi nogometaši v prvi ligi, je sinoči sporočila španska vlada ob napovedi omilitve ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Premier Pedro Sanchez je ukinitev karantene napovedal v štirih korakih v naslednjih dveh mesecih.

07:45 V Braziliji so zabeležili že več kot 5000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, je v torek sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

07:30 V ZDA so do torka zvečer našteli več kot milijon primerov okužb z novim koronavirusom in 58.335 smrti zaradi bolezni covid-19.

07:15 Vodja demokratske večine predstavniškega doma ameriškega kongresa Steny Hoyer je v torek sporočil, da se članom spodnjega doma prihodnji teden ne bo treba vrniti v Washington. Na glasovanje jih bodo poklicali, ko se bosta vodstvi demokratske in republikanske stranke dogovorili o novem paketu pomoči zaradi koronavirusa.

07:00 Po 11 mestnih občinah bodo danes potekale čistilne akcije, ki pa bodo zaradi epidemije novega koronavirusa letos prilagojene trenutnim zaščitnim ukrepom in bodo ponekod tudi bolj individualno usmerjene. “Epidemija ni izgovor, da pozabimo na naše okolje,” so ob letos usklajeni čistilni akciji pozvali na ljubljanski občini.

06:45 Kolesarska dirka po Nemčiji je naslednja kolesarska dirka na seznamu dirk, ki letos ne bodo izpeljane zaradi pandemije novega koronavirusa. Nemški krog, na sporedu je bil predviden od 20. do 23. avgusta, je bil od letos del novo poimenovane serije dirk UCI ProSeries, drugega najvišjega kakovostnega ranga dirk po dirkah svetovne serije.

06:30 Po torkovi vladni odločitvi o odpravi nekaterih omejitev za zajezitev epidemije bo imela vlada danes na mizi načrt sproščanja še drugih ukrepov. Gre za presojo o odpravi nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev drugih dejavnosti. Prav tako jo čaka obravnava poročil ministrstev o nakupih zaščitne opreme.

06:15 Danes lahko po vladni odločitvi vrata znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, znova so mogoče tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve. V porodnišnicah pa je pri porodih od danes znova dovoljena prisotnost spremljevalca.

06:00 Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli se bosta danes v Zagrebu pogovarjala o možnostih za delovanje turizma v času izbruha koronavirusa. Počivalšek se zavzema za opredelitev standardov za turistične storitve in za določitev protokola za prehod meje med Slovenijo in Hrvaško.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine