16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(DAN 68 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V ponedeljek ob 683 testiranjih šest novih okužb z novim koronavirusom, tri nove smrti zaradi covida-19

Na praznični ponedeljek so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest okužb, skupaj 1408. V ponedeljek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 86. V bolnišnicah je bilo 78 bolnikov, od teh 24 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili dve osebi, je na spletu objavila vlada. Vlada bo v sredo obravnavala načrt sproščanja omejitvenih ukrepov v epidemiji novega koronavirusa.

 

18:20 Predsednik republike Borut Pahor je ob obisku doma starejših v Naklem poudaril, da se moramo iz zdaj pridobljenih izkušenj naučiti čim več, da bomo morebitni drugi val okužbe z novim koronavirusom lažje premagovali. Posvaril je pred podcenjevanjem problemov, s katerimi se bomo še morali soočiti, so sporočili iz Pahorjevega urada.

18:14 Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ocenil, da Rusija še ni dosegla vrha epidemije novega koronavirusa. Kljub temu je napovedal postopno rahljanje omejitvenih ukrepov od 12. maja naprej.

18:11 V Franciji bodo 11. maja začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Takrat se bodo odprli vrtci, osnovne šole in trgovine, omilili pa bodo tudi omejitve gibanja. Na javnem potniškem prometu bo obvezno nošenje zaščitnih mask, je danes povedal francoski premier Edouard Philippe.

18:10 Luksemburg načrtuje testiranje vseh državljanov na okužbo z novim koronavirusom. Vseh 625.000 prebivalcev naj bi testirali do konca maja, in sicer 20.000 dnevno, je danes sporočil minister za raziskave in visoko šolstvo Claude Meisch.

16:55 V Rusiji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 6411 novih primerov, skupno 93.558. Država je po številu potrjenih okužb tako na osmem mestu na svetu in je prehitela Iran, potem ko je v ponedeljek prehitela Kitajsko.

16:43 Francoski minister za šport Edouard Philippe je potrdil, da do septembra ne bo moč nadaljevati domačih profesionalnih lig, vključno z nogometno. Philippe je odločitev pojasnil ob postopnem načrtu za ukinitev ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa. Dejal je, da vsaj do septembra ne bodo dovoljene prireditve z več kot 5000 ljudmi.

16:25 Po ponedeljkovih protestih so policisti identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat. Ta je v tem primeru prekrškovni organ, zaenkrat na policiji predlagajo postopek proti 26 osebam, so pojasnili za STA. Kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni do sedaj še niso zaznali – to se bo pokazalo v približno 14ih dneh.

16:22 Aplikacijo za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom je treba najprej izrazito dobro predstaviti ljudem, saj brez njihovega zaupanja ne bo učinkovita, je izpostavil notranji minister Aleš Hojs po videokonferenci notranjih ministrov EU. Minister vidi kar nekaj težav v povezavi s to aplikacijo, ki je v Sloveniji ne pričakuje v kratkem.

16:20 Mednarodni filmski festival Karlovy Vary je zaradi epidemije koronavirusa prestavljen za leto dni. Tako bo 55. izdaja festivala, ki je bila načrtovana za letošnji julij, potekala med 2. in 10. julijem 2021, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

16:17 DZ se je seznanil s predlogom novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Z njimi se predvsem širi nabor upravičencev do dodatkov za prizadete zaradi epidemije, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

16:14 Na Portugalskem ne bodo podaljšali izrednih razmer, ki so jih zaradi novega koronavirusa uvedli 18. marca in se bodo iztekle 2. maja, je danes napovedal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Koronavirus bodo nadzorovali z drugimi instrumenti.

16:10 Turistični sektor, ki je med najbolj prizadetimi zaradi pandemije novega koronavirusa, bo moral biti ena od glavnih prednostnih nalog načrta EU za oživitev gospodarstva, so na ponedeljkovi videokonferenci poudarili ministri EU, pristojni za turizem. Evropska komisija bo zato predlagala ukrepe za dodatno pomoč sektorju za pripravo na poletno sezono.

16:00 Število novo okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu je danes v Iranu znova preseglo tisoč, potem ko so v ponedeljek prvič po 10. marcu poročali o manj kot tisoč na novo okuženih, in sicer 991. Danes so poročali o 1112 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, skupno se je okužilo 92.584 ljudi.

15:30 Notranji minister Aleš Hojs je optimističen glede sproščanja ukrepov na meji s Hrvaško v drugi polovici maja, glede meje z Italijo pa zaradi tamkajšnjih razmer napoveduje restriktivno in konservativno držo. Glede odločitve Avstrije za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo ne vidi težav. Prepričan je, da razlog ni nezaupanje do Slovenije.

15:15 Ministrica za šolstvo Simona Kustec v današnji izjavi odprtja šol in vrtcev ni potrdila. “Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili,” je povedala. Potrdila pa je, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

15:05 V ponedeljek se bodo znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih, ki so bila ustavljena zaradi epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Ob tem bodo skladno s pravili v času epidemije veljali zaščitni ukrepi.

14:45 S 4. majem se v Sloveniji odpirajo frizerski in kozmetični saloni, v zadnjem tednu pa so vrata med drugim znova odprle trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice, vulkanizerske in nekatere servisne delavnice ter avtopralnice.

14:30 Na Madžarskem bodo medicinske fakultete izvedle testiranje 18.000 prebivalcev, starejših od 14 let, da bi ugotovili dejansko število okuženih z novim koronavirusom in njegovo razširjenost po državi, je danes povedal Bela Merkely, rektor Univerze Semmelweisa v Budimpešti.

13:15 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala k povečanju zmogljivosti za dostavo diagnostičnih testov in zaščitne opreme na območja, kjer se širi novi koronavirus, zlasti v Latinsko Ameriko.

13:00 Minister za kulturo Vasko Simoniti je danes podrobneje pojasnil odločitev glede izplačila sredstev iz medijskega razpisa. Na podlagi razpisa bodo izplačali do 30 odstotkov sredstev, ostala izplačila bodo po rebalansu proračuna. Kot pravi Simoniti, bo treba revidirati vse pogodbe, ocenjuje pa, da v tem trenutku noben od teh medijev ni ogrožen.

12:45 V Trst bo v prihodnjih dneh, morda že v sredo, priplula bolniška ladja, na katero bodo vkrcali oskrbovance domov za starejše občane, pri katerih so ugotovili okužbo z novim koronavirusom. Nanjo naj bi za začetek sprejeli 50 starejših oseb, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

12:30 Francoske javne bolnišnice so danes pozvale oblasti, naj jim pomagajo pri kritju več sto milijonov stroškov, ki so povezani z izbruhom covida-19. Vlada je že napovedala nekaj pomoči in finančno spodbudo za domačo proizvodnjo pralnih mask, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12:15 V Veliki Britaniji so se danes z minuto molka poklonili vsem tistim, ki so umrli zaradi covida-19, medtem ko so se v prvih vrstah borili proti novemu koronavirusu. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot sto delavcev britanskega zdravstvenega sistema NHS in negovalcev, umrlo je tudi več delavcev v transportu, poroča britanski BBC.

12:10 Stopnja brezposelnosti v Španiji se je v prvem četrtletju v luči ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa povzpela na 14,4 odstotka, je danes objavil tamkajšnji statistični urad INE. V zadnjem lanskem četrtletju je bila pri 13,8 odstotka, kar je bilo najnižje po tretjem četrtletju leta 2008.

12:05 Od srede bo v vseh slovenskih porodnišnicah znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih. Ta prepoved je bila ena prvih omejitev za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, tudi po njeni odpravi pa bodo še vedno morali biti izpolnjeni določeni pogoji.

12: 00 V izobraževanje na daljavo, ki je bilo v šolah uvedeno zaradi epidemije koronavirusa, je vključenih okoli 99,5 odstotka osnovnošolcev, medtem ko šolam s preostalega pol odstotka učencev ni uspelo vzpostaviti stika. Kot so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, gre predvsem za otroke Rome in priseljence.

11:50 Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

11:45 Estonska vlada je sprejela strategijo za postopno odpravo ukrepov, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa. Načrt predvideva postopno rahljanje ukrepov, vendar ni zastavljene časovnice, ampak so odločilni drugi kriteriji.

11:40 Minister za kulturo Vasko Simoniti je na današnji novinarski konferenci povedal, da bi v naslednjih dneh ali v začetku maja lahko odprli galerije, muzeje, knjižnice. Po njegovih besedah se bo to zgodilo, ko bodo od strokovne zdravstvene komisije dobili primerna poročila in odobritve.

11:35 V nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa so posebne terenske ekipe začele z odvzemom vzorcev pri otrocih, prav tako se danes začenja drugi del raziskave z dokazovanjem protiteles v krvi preiskovancev. S tem bomo dobili odgovor, koliko sodelujočih je bilo okuženih, pa tega ni vedelo, je pojasnil vodja raziskave Miroslav Petrovec.

11:30 Na praznični ponedeljek so več novih potrjenih okužb znova zabeležili v Šmarju pri Jelšah, in sicer štiri od skupaj šestih ugotovljenih v celi Sloveniji. Po enega okuženega pa so potrdili še v Ljutomeru in na Jesenicah. Občin s potrjenimi primeri je 154, občin z deset ali več potrjenimi okužbami je 24, z dvema ali več pa 111.

11:25 Število opravljenih testov na okužbo z novim koronavirusom je preseglo 50.000, skupno število ugotovljenih okužb pa je 1408. Za covidom-19 je umrlo 86 ljudi, v bolnišnicah pa trenutno ostaja 78 obolelih.

11:20 Kitajska očita ameriškim politikom, da brezsramno lažejo glede pandemije novega koronavirusa, ki se je iz Kitajske razširil po vsem svetu. Ameriški predsednik Donald Trump je omenil možnost, da bodo ZDA od Kitajske zaradi izbruha zahtevale odškodnino.

11:15 Znanstveniki s hongkonške univerze za znanost in tehnologijo so razvili dezinfekcijsko sredstvo, ki površine pred virusi ščiti tudi do 90 dni. Uniči do 99,99 odstotka visoko infekcijskih virusov, kot so virusi ošpic, mumpsa in rdečk.

11:10 Estonska vlada je sprejela strategijo za postopno odpravo ukrepov, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa. Načrt predvideva postopno rahljanje ukrepov, vendar ni zastavljene časovnice, ampak so odločilni drugi kriteriji.

11:05 Strokovnjaki ugibajo, zakaj je v Indiji manj žrtev novega koronavirusa kot drugod po svetu. V velikih indijskih mestih je namreč stopnja umrljivosti za covidom-19 nižja kot v drugih žariščih izbruha.

11:00 Na praznični ponedeljek so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest okužb, skupaj 1408. V ponedeljek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 86. V bolnišnicah je bilo 78 bolnikov, od teh 24 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili dve osebi, je na spletu objavila vlada.

10:50 DZ je začel obravnavo drugega paketa ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za posojila podjetij. Kratkoročno bo dve milijardi evrov jamstev zadoščalo, je dejal premier Janez Janša. Ali je to vsota, ki omogoča slovenskemu gospodarstvu zagotavljanje likvidnosti tudi srednjeročno, pa ne ve nihče.

10:40 Vodstvo Hisense Gorenja je predstavnikom sindikata Skei danes predstavilo ukrepe, ki jih morajo zaradi posledic pandemije koronavirusa sprejeti za zagotovitev preživetja. Pojasnilo je, da bodo pri zmanjševanju števila zaposlenih poleg odpuščanj skušali uporabiti čim več drugih metod, zagotavljajo tudi nadaljnji obstoj proizvodnje v Velenju.

10:00 Nemška bundesliga, ki naj bi od velikih nogometnih lig prva nadaljevala prvenstvo, ima že detajlno razdelana pravila oziroma antikoronavirus protokol. Če bo kateri od nogometašev pozitiven na novi koronavirus, bo odšel v karanteno, tekmovanje pa se bo nadaljevalo, poroča nemška revija Der Spiegel.

08:45 Ameriški živinorejci so zaradi pandemije novega koronavirusa v hudih težavah, saj morajo zaradi motenj v oskrbovalnih verigah pobiti na milijone svinj, piščancev in goveda, hkrati pa je zaradi odpuščanj v ZDA vse več lačnih ljudi, ki čakajo na pomoč v hrani. Samo prašičerejci bodo letos izgubili pet milijard dolarjev.

08:40 Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci svoje delovne skupine proti novemu koronavirusu zagotovil, da s testiranjem po ZDA glede na okužbo z virusom ne bo niti najmanjših težav. Ob izdaji smernic zveznim državam za testiranja je ponovil, da je to stvar držav, zvezna vlada pa izhod v skrajni sili.

08:35 Medtem ko so se hrvaški gimnastični reprezentanti v ponedeljek že lahko vrnili v dvorane in začeli vadbo na orodjih, slovenski za zdaj nimajo nobenih informacij o tem, kdaj bodo lahko nadaljevali treninge. “Za zdaj nimamo nobene nove informacije, za vrhunske športnike ni konkretnih datumov,” je za STA dejal selektor moške vrste Sebastijan Piletič.

08:30 Delež testiranih prebivalcev mesta New York, pri katerih so odkrili protitelesa novega koronavirusu se je od preteklega tedna povečal z 21,2 na 24,7 odstotka, je v ponedeljek sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Za koronavirusno boleznijo 19 je v zvezni državi New York v nedeljo umrlo 337 ljudi, kar je pet manj kot dan prej.

08:25 Po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa bodo nekatere kulturne ustanove v avstrijski prestolnici po 15. maju ponovno odprle vrata za obiskovalce. Sredi maja bodo ponovno odprli dvorec Schönbrunn in tamkajšnji živalski vrt, konec meseca pa še muzej Albertina ter Umetnostnozgodovinski muzej.

08:20 Notranji ministri EU bodo danes na videokonferenci razpravljali o tem, kako zagotoviti usklajeno odpravljanje ukrepov na notranjih mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa. To vprašanje je ključno za načrtovanje poletnih počitnic in okrevanje turizma. Slovenijo bo zastopal notranji minister Aleš Hojs.

08:15 Prekomerna telesna teža očitno povečuje tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom, in to ne glede na spremljevalne dejavnike, kot so visok krvni tlak ali diabetes, ugotavljajo znanstveniki. To med drugim potrjuje večji delež umrlih zaradi covida-19 med debelimi ljudmi na Kitajskem.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine