4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(DAN 65 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V petek 15 novih okužb, ena nova smrt zaradi covida-19, skupaj 81; tudi med prazniki prepovedano zbiranje in prehajanje občinskih meja

Tudi v teh predprazničnih in prazničnih dneh ostaja v veljavi odlok, ki zaradi epidemije novega koronavirusa prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje občinskih meja. Kot so napovedali na policiji, bodo spoštovanje prepovedi preverjali tudi pred in med prvomajskimi prazniki. Prirejanje piknikov v naravi ni dovoljeno, so ob tem pojasnili. Več o včerajšnjem dogajanju si preberite TUKAJ.

23:05 Vezni igralec Montpelliera Junior Simba je prvi nogometaš iz prve francoske nogometne lige, ki je zbolel za koronavirusom. Njegovo stanje je resno, saj je že štiri dni v umetni komi.

 

Triindvajsetletni nogometaš je v bolnico prišel zaradi prebavnih motenj, zdravniške preiskave pa so pokazale, da ima bolezen covid-19. Bolnišnico bi moral zapustil naslednji dan, vendar se mu je stanje poslabšalo, zato so zdravniki sprožili umetno komo. “Njegovo stanje je zdaj stabilno. Ni se poslabšalo, niti izboljšalo. Še vedno je težko,” je dejal njegov manager Frederic Guerra za Le Parisie

23:00 V Italiji je v preteklem dnevu bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 415 življenj, kar je najmanj od 17. marca, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Število novookuženih se je povečalo za 2357, kar je najmanj v zadnjih petih dneh. V Italiji je od začetka izbruha konec februarja novemu koronavirusu podleglo 26.384 ljudi. Po številu žrtev je Italija na drugem mestu za ZDA. V sosednji državi so do zdaj potrdili 195.351 primerov okužbe. Po številu okužb je za ZDA in Španijo. Število okuženih je od petka upadlo s 106.527 na 105.487 in se je zmanjšalo šesti dan zapored. V Italiji so do zdaj na novi koronavirus testirali približno 1.187.000 ljudi.

22:55 V Sloveniji je bilo v petek potrjeni 15 novih okužb s covidom-19, kar je enkrat več kot v četrtek. Milan Krek z NIJZ opozarja, da poskok kaže na to, da ljudje pred veliko nočjo niso upoštevali omejitev. Krek je kritičen tudi do politike, ki da bi se morala v teh kriznih časih poenotiti v skupnemu cilju preprečiti veliko škodo zaradi koronavirusa. VEČ TUKAJ.

22:50 Britanska vlada v sodelovanju s skupino zdravstvenih strokovnjakov in predstavnikov športnih organizacij preučuje možnosti za povratek športnikov v tekmovalne arene. Kot poroča časnik Times, je 8. junij dokaj realen datum za nadaljevanje angleškega nogometnega prvenstva.

19:52 V Italiji je v preteklem dnevu bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 415 življenj, kar je najmanj od 17. marca, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Število novookuženih se je povečalo za 2357, kar je najmanj v zadnjih petih dneh. V Italiji je od začetka izbruha konec februarja novemu koronavirusu podleglo 26.384 ljudi. Po številu žrtev je Italija na drugem mestu za ZDA.

19:50 Britanska vlada v sodelovanju s skupino zdravstvenih strokovnjakov in predstavnikov športnih organizacij preučuje možnosti za povratek športnikov v tekmovalne arene. Kot poroča časnik Times, je 8. junij dokaj realen datum za nadaljevanje angleškega nogometnega prvenstva.

19:46 Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes izjavil, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) primerno opravlja svoje delo v času pandemije novega koronavirusa.  

“Menim, da WHO izpolnjuje svojo vlogo vodilne in usklajevalne agencije,” je za ruske medije povedal Lavrov. “Drži, ni vse idealno. A nihče ni popoln,” je dodal.

19:45 Letošnji prestižni londonski maraton bi lahko 4. oktobra zaradi novega koronavirusa in razširjenosti covida-19 v Veliki Britaniji potekal zgolj z elitno zasedbo tekačev, je sporočil vodja organizacijskega komiteja Hugh Brasher.

19:30 Minister za javno upravo Boštjan Koritnik: Dogajanje na hackathonu #EUvsVIRUS je izjemno živahno. Komunikacija med mentorji in ekipami je intenzivna, zbirajo se odzivi zdravnikov, nadgrajujejo se aplikacije z naprednimi funkcionalnostmi. Iz Slovenije je prijavljenih več kot 260 tekmovalcev, kar nas po število udeležencev na prebivalca uvršča na 3. mestu med sodelujočimi državami. Bravo! #EUvsVirus. 

17:37 Covid-19 je v zadnjih 24 urah v Veliki Britaniji zahteval še 813 življenj, kar je precej več kot dan pred tem. Vse skupaj pa je tako umrlo že 20.319 ljudi. Vse skupaj se je z novim koronavirusom na Otoku okužilo 148.377 ljudi, od tega 4913 v zadnjem dnevu. Dnevno število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je v zadnjem dnevu precej poskočilo. Od četrtka do petka je namreč umrlo 684 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Združeno kraljestvo je tako postalo peta država na svetu, kjer je novi koronavirus zahteval več kot 20.000 smrtnih žrtev. Največ ljudi je umrlo v ZDA, sledijo Italija, Španija in Francija.

17:10 Mednarodna odbojkarska zveza (Fivb) je sporočila, da je svetovno prvenstvo v odbojki na mivki v Rimu zaradi novega koronavirusa in bližine olimpijskih iger v Tokiu prestavljeno iz junija leta 2021 na junij 2022. OI v Tokiu bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom leta 2021.

16:55 Mednarodna rokometna zveza (IHF) je sporočila, da bodo zaradi novega koronavirusa odpadle kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu na sporedu med 12. in 14. marcem prihodnje leto, so v izjavi za javnost zapisali na Rokometni zvezi Slovenije. Slovenska izbrana vrsta bo v Berlinu lovila četrti nastop na OI.

16:50 Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes prek Facebooka sporočil, da se bodo državna nogometna prvenstva po prekinitvi zaradi novega koronavirusa brez prisotnosti gledalcev nadaljevala 29. maja, poroča Francoska tiskovna agencija (AFP). “Imamo točno določen načrt, da bi se tekme v prvi nogometni ligi nadaljevala konec maja,” je dejal Morawiecki, ki pa opozarja, da se lahko datum spremeni, saj je položaj kljub izboljšanju stanja glede novega koronavirusa še vedno nepredvidljiv.

16:40 V Španiji je v zadnjih 24 urah za boleznijo covid-19 umrlo še 378 ljudi, kar je nekoliko več kot dan pred tem. Vse skupaj je novi koronavirus zahteval 22.902 življenji, z njim pa se je okužilo 223.759 ljudi. To število vključuje tudi tiste, ki so razvili protitelesa proti virusu. Dnevno število smrtnih žrtev je torej v zadnjem dnevu spet nekoliko naraslo. Od četrtka do petka so jih zabeležili 367, kar je bilo najmanj v štirih tednih. Od petka do danes pa je umrlo 378 ljudi.

16:10 Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pokomentiral aktualno stanje v zvezi s epidemijo koronavirusa v Sloveniji in napovedal, da bodo številne omejitve za državljane v Sloveniji in Evropski uniji “v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale”. VEČ TUKAJ.

14:21 Združenje angleških nogometnih klubov (EFL) je po poročanju britanskega BBC sredi pogajanj o spremembi prestopnega roka zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta naj bi se začel po koncu letošnjih tekmovanj na Otoku in trajal vse do konca januarja 2021. Ideji je po izjavah iz posameznih klubov naklonjena večina v EFL, četudi ni jasno, kdaj bo sezona sploh končana. Združenje je pred dvema tednoma v sporočilu za javnost zapisalo, da lahko sezono zaključijo v vsega 56 dneh od ponovnega zagona, pristojni organi na Otoku pa medtem še niso določili smernic za zagon nogometa na najvišjih ravneh.

13:20 Vodja svetovalne skupine @MinZdravje prof. dr. Bojana Beovič: Vladi smo predstavili potek epidemije in z matematičnim modelom ocenjen učinek ukrepov, ki poleg geografske razporeditve okužb #COVID19 kaže na učinkovitost ukrepa omejevanja gibanja. Ker bi ob prvomajskih praznikih lahko pričakovali veliko gibanja prebivalstva, smo v luči dejstva, da epidemija po znanih podatkih še tli in da podatkov nacionalne presečne raziskave še nimamo, priporočili podaljšanje obstoječih ukrepov.

13:12 Minister za finance Andrej Šircelj na seji Odbora za finance: Ponovni poudarek: v prvi vrsti se poroštvo unovči v denarju. Gotovina se lahko nadomesti z obveznicami, izključno na podlagi  dovoljenja Evropske centralne banke oziroma Banke Slovenije.

13:11 Minister za finance Andrej Šircelj na seji Odbora za finance: Najvišji dovoljeni skupni znesek glavnice kredita posameznega kreditojemalca, za izpolnitev katerega skladno s tem zakonom odgovarja Republika Slovenija, znaša do 10 % prihodkov od prodaje v letu 2019 in ne sme presegati višine zneska stroškov dela za leto 2019.  V proračunu za l.2020 in l.2021 določamo novo postavko COVID-19. Razlog za posebno opredelitev je v tem, da se bodo ukrepi za omilitev epidemije financirali zgolj iz postavke COVID-19. Na ta način bo mogoče jasno ugotoviti vse izdatke, ki so vezani na epidemijo.

13:00 Svet NIJZ za novega direktorja izbral Milana Kreka

12:34  V spomladanskih dneh, ko bi moral grad Rihemberk nad Branikom ponovno odpreti vrata, se zaključujejo številna obnovitvena dela. Vrata gradu za obiskovalce sicer ostajajo zaprta, vendar se po njem lahko vseeno sprehodijo v virtualnem sprehodu, ki je od danes dalje objavljen na Facebook profilu gradu, so sporočili z Mestne občine Nova Gorica.

12:00 V Veliki Britaniji sta za covidom-19 umrli tudi sestri dvojčici, stari 37 let. Obe sta imeli še druge zdravstvene težave. Medicinska sestra na otroškem oddelku Katy Davis je umrla v torek v splošni bolnišnici v Southamptonu. Tri dni zatem pa je tam umrla še njena sestra dvojčica Emma, ki je bila nekoč prav tako medicinska sestra.

11:59 Metropolitanska opera v New Yorku bo danes prenašala spletni gala koncert, na katerem bo okoli 40 opernih pevk in pevcev z vsega sveta pelo v živo od doma. Med napovedanimi zvezdniškimi imeni so Ana Netrebko, Renee Fleming, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Bryn Terfel in Elina Garanča. Koncert se bo na spletni strani Metropolitanske opere začel ob 19. uri po našem času. Povezovala ga bosta generalni direktor Peter Gelb in glasbeni direktor Yannick Nezet-Seguin, ki bo sodeloval tudi kot pianist. Na spletni strani si bo koncert mogoče predvajati še v nedeljo.

11:50 Minister za finance Andrej Šircelj na seji Odbora za finance: Finančni učinek prvega paketa ukrepov iz našega mega zakona znaša dobrih 6 % BDP Slovenije.”

11:45 Ob 1161 testih v petek še 15 okužb z novim koronavirusom, ena nova smrt zaradi covida-19, skupaj 81. VEČ TUKAJ.

11:06 Minister za finance Andrej Šircelj na seji Odbora za finance: Predlog zakona v osnovi določa klasično izpolnitev poroštvene obveznosti. V prvi vrsti se poroštvo unovči v denarju. Poroštvena obveznost se v primeru unovčitve poroštva izvede na način, da se izdajo obveznice SID banke ali Republike Slovenije, vendar le, če bodo obveznice izpolnjevale pogoje ECB in pravila EU in bodo tako pripoznane kot sprejemljiv instrument. Finančni učinek prvega paketa ukrepov iz našega mega zakona znaša dobrih 6 % BDP Slovenije.”

11:05 Na Švedskem so sredi pandemije novega koronavirusa dovoljene športne dejavnosti, v sicer omejenem obsegu. Sloviti nogometni napadalec Zlatan Ibrahimović se je odločil, da bo čas koronavirusne krize preživljaj v svoji domovini, kjer za razliko od Italije, lahko nogometaši igrajo nogomet, a brez gledalcev na tribunah. Ibrahimović je že zabil gol.

10:43 Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri treh vojakih Slovenske vojske, ki delujejo v Natovi misiji Kfor na Kosovu, so za STA potrdili na Slovenski vojski. Vojaki so v karanteni v bazi Film City v Prištini, njihovo zdravstveno stanje pa je dobro, so dodali. Domov jih bodo prepeljali takoj, ko bo mogoče.

10:42 Za nekdanjega svetovnega prvaka v formuli 1 Finca Kimija Räikkönena so spletne dirke, za katere so se v avtomobilističnem športu odločili v času pandemije novega koronavirusa, izguba časa. “E-šport je zabaven, vendar me te spletne igre prav nič ne zanimajo,” je dejal svetovni prvak iz leta 2007 v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera.

10:36 V nedeljo bo prenehala delovati konzularna krizna celica na zunanjem ministrstvu, ki je od izbruha novega koronavirusa pri vrnitvi v domovino pomagala več sto slovenskim državljanom.

10:33 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 3267 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

10:31 Belgijska vlada je v petek zvečer napovedala, da bo maja začela postopoma rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. 4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo z drugimi podjetji, in trgovine z blagom. Večina drugih trgovin bo lahko vrata odprla 11. maja, 18. maja pa se bodo otroci začeli vračati v šole.

10:30 Slovenskim pridelovalcem zelenega zlata, hmelja, ki jih zaradi pandemije novega koronavirusa pesti pomanjkanje delovne sile, so priskočili na pomoč slovenski športniki. Med tistimi, ki so se odzvali klicu za pomoč, so bili tudi biatlonec Jakov Fak, smučarski skakalec Domen Prevc in nogometaš Marcos Tavares, je v petek poročala Televizija Slovenija. VEČ TUKAJ.

08:56 Banke, ki so zaradi koronavirusa sredi marca začasno zaprle del bančnih poslovalnic in skrajšale delovni čas, napovedujejo postopno odpiranje poslovalnic in podaljševanje delovnega časa. Nekatere bodo to storile prihodnji teden, nekatere po prvomajskih praznikih, vse pa sledijo povpraševanju strank in priporočilom pristojnih institucij.

08:06 Zaradi epidemije novega koronavirusa Mozirski gaj vrat za obiskovalce trenutno ne more odpreti, zato so se v Ekološko-hortikulturnem društvu Mozirski gaj odločili, da bodo park danes odprli virtualno. Zaposleni so se namreč po parku sprehodili s kamero in ustvarili video posnetek, ki ljubiteljem narave omogoča vsaj virtualni sprehod po parku.

08:04 Najboljši in najbogatejši francoski klubi razpravljajo o vseh možnih scenarijih, kako nadaljevati prekinjeno sezono elitnega francoskega nogometnega prvenstva, ligue 1. Kot je v petek sporočila francoska liga LFP, bodo najprej testirali vse igralce prve francoske lige, preden jim bodo junija dovolili vnovično igranje nogometa.

08:03 Odbor DZ za finance bo danes nadaljeval v petek začeto obravnavo predloga zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Z njim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja vzela pri bankah za oživitev proizvodnje.

08:01 Potem ko je vlada v petek določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, bodo danes lahko začeli delati še zavarovalniški posredniki in avtopralnice. Tudi ob sprostitvi teh storitev bo treba dosledno upoštevati priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine