0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(DAN 64 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V četrtek sedem okužb z novim koronavirusom, ena nova smrt zaradi covida-19; v raziskavi o razširjenosti koronavirusa na 622 vzorcih potrdili eno okužbo

Finančna uprava RS (Furs) bo danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov. Za mesec marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo nakazilo v višini 350 evrov. Več o včerajšnjem dogajanju si preberite TUKAJ.

18:25 V Luki Koper pričakujejo, da se bodo posledice pandemije novega koronavirusa v logistiki pokazale z zakasnitvijo, zato so pri napovedih poslovanja previdni, so ob objavi letnega poročila za lani poudarili v družbi. Ključni kazalci poslovanja so glede na februarsko objavo informacije o poslovanju sicer nespremenjeni.

18:24 Od sobote znova mogoče ponujanje storitev zavarovalniškega posredovanja in odprtje avtopralnic 

16:23 Hrvaški državljani so neučakani, a tudi previdni pred ponedeljkovim začetkom rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo na Hrvaškem odprli večino trgovin ter znova zagnali mestni in primestni javni promet. Notranji minister Davor Božinović je danes predstavil nekaj podrobnosti. 

16:20 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo po vzoru evropske krovne organizacije v času pandemije novega koronavirusa pospešila izplačilo 150 milijonov dolarjev (139 mio evrov) svojim 211 državam članicam za operativno financiranje za 2019 in 2020. Gre za prvi korak načrta pomoči nogometni skupnosti med koronavirusno krizo, je danes sporočila Fifa.

16:18 Šole, vrtci in jasli bodo zaradi epidemije novega koronavirusa na Poljskem ostale zaprte še do 24. maja, je danes sporočil minister za izobraževanje Dariusz Piontkowski. Šolanje se bo nadaljevalo na daljavo, prestavili pa so maturo ter zaključne izpite na poklicnih srednjih in osnovnih šolah.

16:15 Po vsej Italiji so danes zabeležili upad števila aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Iz statističnih podatkov je razvidno, da se zmanjšuje število bolnikov s simptomi covida-19. Upada tudi število obolelih brez simptomov, je na novinarski konferenci v Rimu povedal vodja italijanskega instituta za javno zdravje Silvio Brusaferro.

14:30 V Singapurju danes poročajo o 897 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, skupno 12.075. Po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje so večino primerov potrdili pri delavcih migrantih, ki živijo v prenapolnjenih domovih za delavce migrante iz Azije. O rekordnem številu okužb v 24 urah poročajo iz Indonezije. Zaradi velikega števila okužb so v več domovih za migrante v Singapurju oblasti že odredile karanteno, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani. V Singapurju sicer dela okoli 1,4 milijona tujih delavcev, od tega jih okoli 200.000 živi v omenjenih domovih. Mestna država z okoli 5,7 milijona prebivalcev ima tako eno najvišjih stopenj okužb z novim koronavirusom v Aziji, višjo imajo le Kitajska, Indija in Japonska.

Covid-19 je doslej v državi zahteval 11 življenj. V Singapurju od 7. aprila veja delna karantena, premier pa je že napovedal, da jo bodo podaljšali do 1. junija.

14:25  Ruska centralna banka napoveduje, da se bo tamkajšnje gospodarstvo letos skrčilo za od štiri do šest odstotkov. Poleg pandemije koronavirusa rusko gospodarstvo močno bremenijo nizke cene nafte.

13:41 V Španiji je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 367 ljudi, kar je najmanj v zadnjem mesecu dni, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Skupno je ta bolezen v Španiji zahtevala 22.524 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Španija je tretja najbolj prizadeta država v pandemiji koronavirusne bolezni 19, za ZDA in Italijo. Doslej je za dan z najmanj žrtvami pandemije veljal 22. marec, ko so v Španiji našteli 394 umrlih za covidom-19.

Doslej so v Španiji zabeležili 219.764 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 2796 v zadnjem dnevu. Od četrtka je ozdravelo 3105 bolnikov.

13:40 Južna Afrika bo maja začela postopoma rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je v četrtek napovedal tamkajšnji predsednik Cyril Ramaphosa. Z novim koronavirusom se je v tej državi okužilo skoraj 4000 ljudi, za covidom-19 jih je umrlo 75, kar je največ v Afriki.

13:30 V Splošni bolnišnici Celje se v teh dneh srečujejo z velikim številom bolnikov, ki k njim prihajajo na podlagi starih terminov pregledov oz. posegov. Teh bolnikov ne morejo sprejeti v obravnavo, zato jih pozivajo, naj počakajo, da jih pokličejo in jim dodelijo nov termin.

13:25 Ukrepi proti širjenju novega koronavirusa so za nedoločen čas prestavili tudi tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v francoskih mestih Chamonix in Briancon, ki bi morali biti julija. V Chamonixu bi tekmi v težavnosti in hitrosti morali potekati med 11. in 13. julijem, v Brinconu pa tekma v težavnosti med 18. in 19. julijem, vendar teh tekem vsaj do avgusta ne bo.

13:24 Madžarski letalski prevoznik Wizz Air bo v tednu dni znova zagnal polete z avstrijske prestolnice Dunaj. Ob upoštevanju varnostnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, bodo Dunaj postopoma povezali z okoli 20 destinacijami v Evropi, med drugim z Milanom, Tel Avivom in Valencio, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

13:15 Organizatorji dirke motociklističnega svetovnega prvenstva za VN Nizozemske, predvidene za 28. junija v Assnu, so sporočili, da 90. izvedbe te dirke zaradi ukrepov države v boju proti pandemiji novega koronavirusa ne bo v predvidenem terminu. Nizozemska vlada je namreč vsaj do 1. septembra prepovedala vsa večja zbiranja ljudi, zato organizatorjem dirke ni preostalo drugega, kot da jo vsaj prestavijo.

13:10 Avstrijska vlada je danes predstavila podroben načrt ponovnega odpiranja šol v Avstriji, ki so zaprte zaradi novega koronavirusa. 4. maja bodo pouk začeli zaključni letniki srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit. 18. maja bodo šli v šolo otroci od 6. do 14. leta, v začetku junija pa še otroci, stari 15 let in več. Razredi bodo razdeljeni na polovico, pri čemer bo polovica učencev oziroma dijakov šolo obiskovala od ponedeljka do srede, druga pa v četrtek in petek. Naslednji teden se bosta skupini otrok zamenjali.

13:05 Porodnišnice bodo morale zagotoviti dodatne ukrepe za preprečitev širjenja bolezni, a očetje bi naj še pred začetkom maja znova lahko prisostvovali pri porodu, pravi vladni govorec Jelko Kacin.

12:59 Aplikacija za sledenje okuženih se ponekod po Evropi že uporablja, najbolj razširjena je na Norveškem, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Danes se bo tudi v Sloveniji na to temo sešla delovna skupina.

Vlada bo danes tudi preverila stanje, kot ji nalaga ustavno sodišče, in po besedah Kacina lahko pričakujemo podaljšanje omejitev tudi čez prvomajske praznike.

12:50 Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec: Kar se tiče včerajšnjega obiska na terenu, lahko samo povem, da sem izjemno prijetno presenečen. Bil sem z ekipo, ki je delala v Beli krajini – zelo sem presenečen nad entuziazmom ljudmi, ki delajo, nad veliko vnemo in predvsem tudi nad ljudmi, ki so v preiskavo privolili in sodelovali v samem procesu. Tako da tudi sam z velikim optimizmom gledam v naslednje dneve, ki jih bomo z mojimi sodelavci preživeli zelo delovno. 

Koliko ljudi je do zdaj zavrnilo sodelovanje in zakaj?

Natančne številke nimam. Zadnja, ki sem jo slišal, je bila okoli 500. Zelo pogost razlog je bil strah pred preiskavo, pred tem, da je preiskava boleča, predvsem odvzem brisa nosnega dela žrela. To smo teoretično večkrat zavrnili, da gre za banalen in neboleč postopek, so potrdili tudi novinarji, ki so se sami dogovorili za sodelovanje s preiskovalci. 

12:42 Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec: V štirih dneh smo na terenu skupaj odvzeli že 694 vzorcev od 1260 preiskovancev, ki so pristali na sodelovanje v raziskavi. Najprej teče neposredno dokazovanje virusa v brisih nosnega dela žrela. Z našo raziskavo na 622 obdelanih vzorcih do konca današnje noči, smo ugotovili eno okužen osebo. Ta oseba je bila predhodno že diagnosticirana več kot mesec dni nazaj. Torej ne gre za novo okuženo osebo. Je pa to prva oseba, ki je bila s to preiskavo dokazana. Drugi del raziskave, ki bo potekala na vzorcih krvi, je v intenzivnih pripravah. Začela se bo v naslednjem tednu. Imam zelo veselo novico, da so vsi diagnostični testi že na voljo. Če se bo tekom današnjega dneva, kar upam, da se bo, za sodelovanje odločilo še več sodelovancev, bomo vse teste lahko izvedli do konca prihodnjega tedna.

Poudariti je potrebno, da bodo vse ekipe delale vse naslednje tri dni in če bo potrebno tudi kakšen dan dalj. Danes sta na terenu tudi ekipi, ki sta posebej usposobljeni za delo z otroki. 

12:40 Minister za javno upravo Boštjan Koritnik: O drugem protikorona paketu in ukrepih, ki jih je v vse tri zakone prispevalo ministrstvo za javno upravo: “V veliko veselje mi je, da smo uspeli v zakon uspeli umestiti dvig povprečnin občin, povprečnine se z dosedanjih 589,11 evrov dvigajo na 623,96 evra. Znesek velja tudi za nazaj, torej od 1. januarja 2020. Razlika bo izplačana v mesecu maju. Tudi na sestanku za lokalno samoupravo je bilo to izpostavljeno kot ena ključnih točk oziroma težav občin. Občine pa so, kot ste vsi državljani in državljanke videli, zelo pomembno prispevale k obvladovanju posledic epidemije. Prav tako smo v zakon prispevali možnost, da se deloma ali v celoti oprosti plačilo najemnine za poslovne prostore, ki so v lasti Republike Slovenije ali občin. 

12:30 Minister za javno upravo Boštjan Koritnik: Kar je zelo pozitivna novica, da bomo sklepanje zakonske zveze omogočili od torka, 28. aprila 2020. Sklepanje zakonske zveze bo omogočeno tako v uradnih prostorih kot tudi na prostem, vendar v nekoliko okrnjeni zasedbi glede na sedanje okoliščine. Poleg mladoporočencev bodo lahko prisotni še matičar in/ali načelnik upravne enote v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, bosta lahko prisotni tudi priči, v primeru, da bo obred potekal v zaprtem prostoru, pa bo o prisotnosti prič odločilo vodstvo posamezne upravne enote, glede na možnosti in ustrezno razdaljo. Prav tako mora biti v primeru obreda v zaprtem prostoru površina tega prostora dovolj primerna za veliko razdaljo med vsemi udeležencimi obreda. V primeru, da morata bodoča mladoporočenca do kraja lokacije poroke prečkati občinsko mejo, torej to ne bo prepovedano, jima bo upravna enota izdala potrdilo. To velja tudi za priči.

12:20 Vprašanja:
Kaj boste naredili glede umika zveri iz narave, saj je paša pred vrati?

Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: V stiku sem z ministrom za okolje in prostor. Lani smo se soočali s številnimi neželenimi posledicami zaradi napadov zveri v naravi, zato smo želeli, da se to področje do letos uredi in da bomo dosegli kompromis. Minister mi je zagotovil, da bodo takoj pristopili k vsem postopkom, s katerimi bo možen čim prejšnji odvzem zveri iz narave.

Kako komentirate razkritja v oddaji Tarče? Boste zahtevali, da kdo prevzame odgornost? Menite, da mora minister Počivalšek odstopiti?
Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec:  Zelo težko je zahtevati, da nekdo odstopi in da nekdo prevzame odgovornost, preden stečejo vsi potrebni postopki. Verjamem, da za to obstajajo pristojne institucije. Če bo odgovornost ugotovljena, bomo vsekakor bili tisti, ki se bomo zavzemali, da je odgovornost treba prevzeti in skladno z njo ravnati. Do takrat govorimo zgolj o domnevah in ne o dokazanih dejstvih. 

Kako gledate na zaplete pri tem, kako zaščititi oskrbovance domov za ostarele?
Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Težko komentiram, to ni moje področje. Razmere so izredne, sproti se je potrebno prilagajati, vsi postopki niso bili predvideni vnaprej.

Imajo hmeljarji dovolj pomoči?
Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Prvotni interes države je tokrat zaščititi javno zdravje. Prihod tuje delovne sile je bil začasno zadržan. S sprejetjem odredbe, da se lahko omogoči prihod tujcem v Slovenijo, je to mogoče ob upoštevanju vseh ukrepov. Ne spremljamo prihodov teh delavcev v Slovenijo, to je v pristojnosti samih kmetij. Pravila, po katerih lahko tujci prihajajo v Slovenijo, so jasna. Nobene razlike ni med prihodom delavcev za kmetijstvo ali za kakšne druge panoge.

Zahtevali ste razpravo v koaliciji zaradi dopisa oziroma depeše, poslane Svetu Evrope. Boste pri njej vztrajali?
Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Počakali bomo na zaključne ugotovitve obeh parlamentarnih odborov, kjer se bo pokazalo, kaj se je točno dogajalo. Nato se bomo o tem pogovarjali tudi znotraj koalicijskih partneric. Mediji ste pisali, da se zaradi odpiranja ideoloških tem pojavlja nezadovoljstvo v stranki. Včeraj sem govorila s številnimi člani stranke, takšnega nezadovljstva ni. Obstajajo le pozivi, da se ojača komunikacija v sami stranki, da se lahko člani intenzivneje seznanjajo z dogajanji v vladi. Velikih pretresov znotraj stranke pa to ne povzroča.

Kako ob številnih dokazih o zlorabah položaja pri dobavi mask vidite svojo vlogo? Kako boste vse sume pojasnili svojim volivcem?
Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Pričakujem, da te domneve opravijo pristojne institucije, da se ugotovi pristojne osebe. Ve se, kateri ljudje so pri izvedbi postopkov sodelovali. O posameznih naročilih ni razpravljala vlada. Ko bo to ugotovljeno, bomo zahtevali tudi odgovornost.

12:10 Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: 29. april je dan medgeneracijske solidarnosti. V PKP1 smo na pobudo Desusa uvrstili enkratni solidarnosti dodadek za vse upokojence z najnižjimi pokojninami. Prihodnji teden bodo vsi upokojenci dobili enkratni dodatek glede na višino pokojnine. 

12:05 Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Pripravljamo zakon o samooskrbi, ki bo naslovil najbolj ključne izzive. Izziv je tudi pomanjkanje sezonskih delavcev, zato smo k pomoči kmetom pozvali Slovence, prvič na tak način. Nad odzivom sem prijetno presenečena in se zahvaljujem vsem. Na naš poziv se je prijavilo več kot 550 ljudi, tudi družine, podjetja, posamrezniki. Na nas se je obrnilo tudi 25 kmetij. Iskalcev sezonskih delavcev je zdaj še 19. Potrebna je predvsem pomoč v hmeljarstvu, za obiranje jagod, nabiranje špargljev in pomoč na zelenjadarskih kmetijah. Pripravljamo poseben portal, na katerem bomo povezali ponudnike in povpraševalce po sezonskem delu.

12:01 Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Upravičenci za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti in v gozdarstvu pa bodo v agenciji vložili svoje zahtevke za uveljavljanje nadomestil, ki bodo objavljeni na spletnih straneh agencije in ministrstva. Med ključnimi ukrepi PKP1 smo uvrstili tudi solidarnostni dodatek za kmete in kmetice, starejše od 65 let v višini 150 evrov, in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu z 20 na 400 evrov. Pričeli smo s pripravo sprememb razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Bolj ciljno bomo podprli investicije, ki so ključne za oskrbo s hrano. Te so: povečanje investicij v ratlinsko pridelavo, investicije v skupne skladiščne in zbirne kapacitete, investicije v dobrobit živali in predelavo ter trženje kmetijskih pridelkov. Stopnjo podpore pri teh investicijah nameravamo dvigniti na maksimalnih 90 odstotkov. Takšno podporo skušamo dvigniti tudi za pridelavo na gorskih kmetijah. V tej perspektivi je odprtih še pet razpisov v skupni vrednosti 19 milijonov evrov.

11:58 Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec: Ministrstvo in živilski sektor delujeta brez prekinitve od začetka epidmeije. Borimo se, da bi bilo v Sloveniji dovolj kakovostne hrane. Soočamo se s težavami, tako kot drugi. Pripravili smo številne ukrepe pomoči, ki smo jih uvrstili v oba zakona. Pripravili smo nadaljnje ukrepe, ki so se preselili v 3. sveženj ukrepov, pripravljati ga bomo začeli kmalu. Pripravljamo akte, na podlagi katerih bodo upravičenci lahk okoristili ukrepe, ki smo jih uvrstili v PKP1. Upravičenci za izpade dohodka, predvsem iz sektorja vzreja govejega mesa in proizvodnja vina, bodo na dom prejeli obrazce, s katerimi bodo lahko uveljavljali nadomestila. Obrazec morajo izpolniti in vrniti na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja.

11:50 V četrtek ob 1315 testih sedem okužb z novim koronavirusom, ena nova smrt zaradi covida-19, skupaj 80

11:35 Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: Od 1000 ponudb je zavod podpisal pogodbo z 31 podjetji, dva sta od pogodb odpstopila sama, ostaih 29 je objavljeno na spletni strani. Priznal je, da “so vsakodnevno potekale diskusije z zavodom, da realizira ponudbe, ne da jih podpiše” Na zavod se ni pritiskalo za podpis pogodb, ampak za realizacijo tistega, kar je bilo že podpisano.” Zanikal je, da bi prihajajo do kakršni koli pritiskov v zvezi z nabavo respiratorjev, “saj so bila samo dve oz. tri podjetja sposobna to opremo dobaviti”. Pri maskah pa je bilo takih komunikacij dosti več, kot ste jih omenili, in vsi ti klici so obremenjevali vse. Poudaril je, da so projektno skupino ustanovili za to, da bi bila v pomoč ljudem na zavodu. “Tej komisije je predsedoval Mitja Terče, njegovo sodelovanje z zavodom se je ta teden zaključilo po peripetiji z zavodom.” “Tukaj ne vidim nobene afere, vidim le odlično opravljeno delo,” pa je odgovoril na vprašanje, ali namera odstopiti. Ne mislim, da je afero zakuhal direktor zavoda, ampak menim, da moramo zdaj, ko so se zadeve normalizirale, zadeve peljati drugače.” Interpelacijo sicer vidi kot odlično priložnost, da še natančneje in bolj strukturirano pojasni vse okoliščine nabave mask od začetka do 10. aprila. 

11:30 Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: Po 10. aprilu, ko so dobili dovolj opreme, so napovedali, da bodo od zdaj naprej baročila izvajali drugače, nakar je zavod za blagone rezerve “na lastno pest izvedel manaver, ki je sodu izbil dno”: Za ceno, za katero bi se lahko pogajal, je zavod  14. aprila sklenil – pod pogoji, ki niso bili več odraz potreb – pogodbo s podjetjem SLA MArketing v višini skoraj 2. mio. evrov za dobavo 1,8 milijona mask in jih istega dne v skladišče dobavil 1,4 milijona “Glede na dozdajšnjo prakso, je bil to skrajno nenavaden manever”

Anton Zakrajšek in Ivan Gale sta bila s strani našega minitrstva že prej večkrat pozvana k upoštevanju določil, je še poudaril minister in dodal, da z Zakrajškom ni želel prati umazanega prerila v medijih, “sem pa že odredil notranjo revizijo poslovanja zavoda, vse dkaze sem pripravljen priložiti -. pa naj bo to računsko sodišče, kriminalistični policiji, preiskovalni komisiji ali na sami interpelaciji”. “Naj se vidi in sliši tudi zgodba z naše strani”. Pripravljen je predložiti tudi vsa sporočila in klice, ki sta si jih izmenjala z Zakrajškom, “ki ni bil na bolniški, ampak v samoizolaciji”.

11:20 Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: Cilj je bil zagotoviiti čimprejšnjo realizacijo pogodb,”  je dejal in dodal, da so delali noč in dan, ker so želeli zagotoviti čimprejšnjo dobavi zaščitne opreme: “In smo jo, čeprav te osebe zdaj doživljajo največji medijski linč.” Poudaril, da niso imeli pooblastil za podpis pogodb, transparentnost pa so želeli zagotoviti s hitro, 48-urno objavo pogodb na spletni strani. Pogodbe je sklepal zavod za blagovne rezerve, je še enkrat poudaril in dodal: “In to je odgovornost, ki jo bo moral sprejeti.” Naloga ministrstva pa je, da nad njimi vrši nadzor.

11:11 Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: Zgodba, ki je v zadnjih tednih dobila medijske razsežnosti, se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na mojo glavo.Dejstva, podatki in objektivne okoliščine – vse to izginja in se je vse to spremenila v politično predstavo,” je poudaril, da moramo pod drobnogled vzeti tri ključna obdobja – tisto pred razglasitvijo epidemije, ob razglasitvi in po umiritvi razmer. Gre za tri presečne datume. Marca je, je spomnil, Šarčeva vlada sprostila vse rezerve zaščitne opreme in sklenila, da jih je treba nadomestiti do konca leta, za kar je zadolžila zavod za blagovne rezerve. 11. marca je nato vlada odločila, da je treba brez postopka javnih naročil “izvesti vse aktivnosti za nujno pridobitev zaščitne opreme” za zaščito pred koronavirusom. Zavod je resda samostojna institucija, a minitrstvo za gospodarstvo nad njo izvaja nadzor. 24. marca je vlada imenovala novo, medresorsko delovno skupšin, ki je odgovorna za sprejem, pregled in vrednstenje ponudb zaščitne opreme, ki jo sestavlja 9 predstavnikov 6 resornih ministrstve. “Odločitve torej niso bile stvar enega posameznika, ampak delo, sodelovanje več ministrstev.” “Za podpis pogodb pa odgovarja zavod,” je poudaril. “Niti jaz niti moji sodelavci nismo lobirali ali kakor koli drugače politično vplivali na odločitve.”

11:10 Država v poslu za nabavo zaščitne opreme z Jocom Pečečnikom ni bila v ničemer oškodovana, je v pogovoru za spletni portal Domovina dejal obrambni minister Matej Tonin. Relacij med zavodom za blagovne rezerve in gospodarskim ministrstvom ni poznal, želi pa si, da preiskave očitkov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi opreme čim prej stečejo.

11:06 Vladni govorec Jelko Kacin: Včeraj je potekala videokonferenca Evropskega sveta, na kateri je predsednik @vladaRS @JJansaSDS pozval k ustreznemu obsegu in strukturi finančnih sredstev za okrevanje in poudaril, da je potrebno solidarnost v EU okrepiti. Predsednik @vladaRS @JJansaSDS  je izpostavil težak položaj turističnega sektorja in pozval k oblikovanju skupnega korona standarda za turistične zmogljivosti in storitve na ravni EU. Ključno za vzpostavitev potrebnega zaupanja in s tem za uspešno delovanje te pomembne panoge. Evropska komisija naj bi do 6. maja predložila predlog sklada za okrevanje in večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-27. Jasno je, da bo obseg sredstev rekorden, dilema, ali kot osrednji finančni instrument uporabiti posojila ali nepovratna sredstva, pa ostaja.

11:05 V Armeniji so se v četrtek zvečer spomnili žrtev genocida otomanskega cesarstva nad Armenci med drugo svetovno vojno. Na obeleževanje je vplival novi koronavirus, zaradi česar so zgolj pogasnili luči. Armenski premier Nikol Pašinjan in patriarh armenske cerkve Karekin II. bosta danes pri obeležju žrtvam genocida položila cvetje.

10:18 V Latinski Ameriki se novi koronavirus pospešeno širi in terja vse več žrtev. Brazilija je v zadnjem dnevu potrdila rekordnih več kot 400 smrtnih žrtev v enem dnevu. Ekvador je po odpravi blokade v testiranjih postal druga najbolj prizadeta država v regiji. V Peruju se je število potrjenih okužb podvojilo v devetih dneh na več kot 20.000. Brazilija je potrdila 407 smrtnih žrtev v enem dnevu, je sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Koronavirusni bolezni 19 je v državi do četrtka podleglo 3313 ljudi. Potrdili so skoraj 50.000 okužb, prave številke pa so v resnici verjetno precej višje, saj primanjkuje testov.

10:16 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom bo danes ob 11. uri. Prenos bo na spletnem mestu vlade https://www.gov.si/neposredni-prenos, na portalu MMC RTV Slovenija in na 2. programu Televizije Slovenija. Na izjavi bodo sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin, so še sporočili sporočili z Ukoma.

10:15 V Slovensko-nemški gospodarski zbornici so se zavzeli za odpravo obvezne karantene v nujnih poslovnih primerih. Odlok o karanteni “otežuje prehod izvajalcev nujnih storitev iz Nemčije in ostalih nesosednjih držav ter pomeni za domača podjetja oteženo poslovanje, nemalokrat pa veliko gospodarsko škodo”, meni predsednica zbornice Gertrud Rantzen.

10:13 V enem od domov za ostarele v Budimpešti so potrdili najmanj 284 okužb z novim koronavirusom. Vlada Viktorja Orbana in župan prestolnice Gergely Karacsony iz opozicijskih vrst odgovornost za to pripisujeta drug drugemu.

10:11 Univerzitetni klinični center Ljubljana bo danes izplačal dodatek za delo v rizičnih razmerah za delo v marcu. Dodatek, ki ga predvideva kolektivna pogodba za javni sektor, bo za vsaj del ur dobilo skupaj 7207 zaposlenih, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov, so za STA pojasnili v UKC.

10:10 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 3267 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

10:00 Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v četrtek Kitajsko obtožil, da je morda za novi koronavirus vedela že novembra. Gre za nadaljevanje ameriških obtožb, da je Kitajska prepozno ukrepala za zajezitev virusa.

08:20 Češka vlada je v četrtek sporočila, da bo omejitve gibanja na javnih krajih, ki so v veljavi od sredine marca, odpravila prej, kot je bilo prvotno predvideno. To bodo predvidoma storili 25. maja, in ne šele 8. junija. Že v ponedeljek bodo odprli knjižnice in živalske vrtove. Sredi maja bodo lahko začeli delovati še bari in restavracije.

08:19 V službi za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana so pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, s katerimi se v času epidemije novega koronavirusa srečujejo starši otrok s kroničnimi pljučnimi boleznimi. V tem času malim bolnikom priporočajo nadaljevanje redne terapije ter spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe.

08:17 Evropska komisarka za inovacije Marija Gabriel bo popoldne odprla prvi panevropski hackathon #EUvsVirus. Do nedelje bo več kot 15.000 prijavljenih razvijalo inovativne rešitve za različne izzive, ki jih je razkrila pandemija novega koronavirusa.

08:15 Združenje italijanskih nogometnih klubov v elitni serie A je sporočilo, da namerava sezono podaljšati do 2. avgusta. Italija je ena najbolj prizadetih držav po izbruhu pandemije novega koronavirusa, vse nogometne aktivnosti pa so se pri naših zahodnih sosedih zaustavljene od 9. marca.

08:13 Kanadska vlada je v četrtek sporočila, da so morali po testiranju zavrniti milijon mask oziroma respiratorjev KN95, ki so jih uvozili iz Kitajske, ker niso ustrezali standardom za zdravstvene delavce in druge v prvih bojnih vrstah proti novemu koronavirusu. Mask sicer niso vrnili, ker so lahko uporabne za druge ljudi.

08:11 Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek zvečer s 388 glasovi za in petimi proti potrdil nov zakon o proračunski pomoči v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki je vreden 484 milijard dolarjev. Večina denarja je namenjena majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest.

08:10 Kranjski sistem izposoje koles Krskolesom, ki se zaradi epidemije novega koronavirusa letos zaganja kasneje od načrtov, bo od danes dalje znova na voljo uporabnikom. Letošnja novost sta dve dodatni postaji, razširitev mreže izposoje v štiri občine in mobilna aplikacija za lažjo uporabo sistema. Pri uporabi koles pa bo obvezno razkuževanje rok.

07:14 Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju s STA danes pripravlja prvega v nizu spletnih pogovorov o odzivu EU na pandemijo novega koronavirusa ter ukrepih za zajezitev in ublažitev njenih posledic. Današnja tema bodo gospodarski in javnofinančni ukrepi ter posledice epidemije za gospodarstvo.

07:13 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se bo danes v Rogatcu srečal s tamkajšnjim županom in župani še petih jugovzhodnih občin, ki ga bodo seznanili z obmejno in prometno problematiko, med drugim je pričakovati tudi pogovor o migracijah. Nato bo obiskal še mejni prehod Dobovec in se tam srečal s policis

07:11 Odbor DZ za finance bo danes za potrditev na plenarni seji pripravil drugi paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja potrebovala za oživitev proizvodnje. Na dnevnem redu seje pa je tudi predlog popravkov prvega paketa ukrepov, ki že velja.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine