6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

(DAN 63 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V sredo 13 novih okužb s koronavirusom, brez novih smrtnih žrtev; Janša: Marsikaj bo drugače v turizmu, a mnoge rešitve vendarle obstajajo. @EUCouncil

Med prvimi okoli 200 testiranimi v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, ki se je začela v začetku tedna, še ni bilo pozitivnega preiskovanca, je na novinarski konferenci sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, danes jih je bilo na terenu deset. Od 3000 povabljenih v raziskavo je vabilo do zdaj sprejelo 1131 oseb, odvzeli pa so 399 vzorcev. Za zdaj je okoli 30 povabljenih sodelovanje zavrnilo, pri čemer je nekatere od njih je strah postopka odvzema vzorca, češ da je to boleče, kar pa je Petrovec zanikal. Pojasnil je, da doslej nihče ni imel pritožbe, da bi bil postopek boleč, in vse povabljene pozval, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka. Več o včerajšnjem dogaja si preberite TUKAJ.

21:31 Vlada je danes izdala uredbo o izvajanju začasne premestitve javnih uslužbencev zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z epidemijo novega koronavirusa. Tako bo v času epidemije mogoče hitreje izvesti začasne premestitve med delodajalci v javnem sektorju, ne da bi bili javni uslužbenci zaradi premestitve v slabšem položaju. Vlada je tako na današnji dopisni seji izdala uredbo, s katero želi zagotoviti nemoten delovni proces in javne storitve v času epidemije. Začasna premestitev javnega uslužbenca bo interventni, začasni ukrep, ki prispeva k zagotavljanju nemotenega delovnega procesa pri istem ali drugem delodajalcu v času epidemije, ko lahko pride zaradi okužb, bolezni ali preobremenjenosti do kadrovskih težav, kar bi vplivalo tudi na delovni proces. VEČ TUKAJ.

 

21:29 V Veliki Britaniji so v zadnjem dnevu potrdili 616 novih smrtnih žrtev covida-19 v bolnišnicah. Vlada je medtem napovedala obsežnejše testiranje, ki bi lahko morebiti dopustilo rahljanje ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjem dnevu je umrlo manj ljudi kot dan prej, ko so potrdili 759 smrtnih žrtev. Skupno je umrlo najmanj 18.738 ljudi. Pravo število bo verjetno višje, ko bodo oblasti prištele še mrtve v domovih za starejše in drugod.

 

21:27  V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 516 novih smrti zaradi covida-19, skupno je umrlo 21.856 ljudi, so sporočili iz zdravstvenega ministrstva. V državi pa že dva tedna beležijo upad števila bolnikov na intenzivni negi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

21:27 Raziskava ameriške zvezne države New York ugotavlja, da je od skoraj 20 milijonov prebivalcev s koronavirusom okuženih okrog 2,7 milijona ljudi. Druga bolj znanstvena raziskava bolnišnice Northwell pa ugotavlja, da kar 70 odstotkov sprejetih v bolnišnico s koronavirusom ni imelo povišane temperature.

21:26 V Italiji je v zadnjem dnevu število ozdravljenih prvič od začetka epidemije novega koronavirusa preseglo število novih primerov okužbe. Po podatkih italijanskih oblasti je ozdravelo 3033 ljudi, zabeležili pa so 2646 novih okužb. Še naprej pada število trenutno okuženih z novim koronavirusom in število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi.

21:25  Končna odločitev o usodi košarkarske evrolige v sezoni 2019/20, ki je bila po pandemiji novega koronavirusa prekinjena 12. marca, bo znana 24. maja, so po današnjem sestanku z vsemi klubi sporočili iz evrolige.

21:24 Minister za zdravje Tomaž Gantar je po današnjih pogovorih o rešitvi namestitve oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer sklenil, da ti ostanejo v Ljutomeru. Za njih bodo pod določenimi pogoji skrbeli predvsem zdravstveni delavci soboške bolnišnice, direktor doma Tomislav Nemec pa je obljubil, da bo odločanje prepustil stroki.

19:12 V ZDA je v minulem tednu za podporo zaradi brezposelnosti zaprosilo 4,4 milijona ljudi, kar pomeni, da je od izbruha koronavirusa v ZDA v petih tednih delo izgubilo najmanj 26,5 milijona ljudi. S tem je izbrisana vsa rast zaposlovanja v 11 letih od zadnje krize. Ameriško gospodarstvo je od novembra 2009, ko je zaposlovanje po veliki finančni krizi in recesiji začelo znova naraščati, ustvarilo 22,4 milijona neto novih delovnih mest. Rast prošenj za podporo zaradi brezposelnosti je bila sicer v minulem tednu manjša kot dva tedna pred tem, vendar gre še vedno za več milijonov oseb.

19:11 Vlada je danes podaljšala 10. aprila uveljavljeni odlok o prepovedi opravljanja zračnega prevoza v Sloveniji zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa, s katerim je podaljšala že več kot mesec dni trajajočo prepoved mednarodnega letalskega potniškega prometa, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

19:10 Število smrtnih žrtev covida-19 na Švedskem je preseglo 2000. Vse skupaj je za to boleznijo umrlo 2021 ljudi, potrdili pa so 16.755 okužb z novim koronavirusom. Po izračunih švedske agencije za javno zdravje naj bi epidemija vrhunec v Stockholmu dosegla že 8. aprila.

19:08 Nogometaše v Španiji bodo začeli testirati na novi koronavirus že 28. aprila, da bi se klubi čim prej lahko vrnili k treningom in tekmovanjem, je za francosko agencijo afp potrdil vir blizu odločevalcev. Špansko nogometno prvenstvo “tesno sodeluje z zdravstvenimi oblastmi, da se bodo testi na virus sars-cov-2 lahko začeli 28. aprila”.

19:00 Predsednik vlade Janez Janša na Twitterju: Če želimo letos rešiti vsaj del turistične dejavnosti, nujno potrebujemo “korona standarde” za posamične gostinske in turistične kapacitete. Tudi ali predvsem na #EU ravni. Marsikaj bo drugače v turizmu, a mnoge rešitve vendarle obstajajo. @EUCouncil

17:57 Francoskim otrokom se ne bo treba vrniti v šole, če se bodo tako odločili njihovi starši, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Francoske oblasti sicer upajo, da se bodo šole znova začele odpirati 11. maja.

17:56 Voditelji članic EU se poskušajo na današnji videokonferenci poenotiti glede strategije za okrevanje evropskega gospodarstva v primežu novega koronavirusa, medtem ko se vrstijo opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec. Pričakovanja so skromna. V Evropski centralni banki pa svarijo, da zna biti ukrepanje nezadostno in prepozno.

17:52 Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo v luči pandemije koronavirusa za okrevanje gospodarstva v letošnjem in prihodnjem letu namenila 21 milijard evrov. Za obstoječe partnerje je banka že pripravila štirimilijardni paket pomoči, s čimer želi zagotoviti njihovo likvidnost. Sredstva so namenjena zlasti malim in srednje velikim podjetjem.

17:50 Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je po današnjem sestanku sporočil dva možna scenarija za dokončanje sezone v evropskih tekmovanjih. Po prvem naj bi se tekme v ligi prvakov in evropski ligi igrale vzporedno s tekmami v državnih prvenstvih, po drugem pa naj bi se nadaljevale šele avgusta, ko bi se končala ligaška tekmovanja.

17:10 V Italiji, kjer so zabeležili največ žrtev novega koronavirusa v Evropi, bodo kmalu spet dovoljeni pogrebi, je danes napovedala notranja ministrica Luciana Lamorgese. To se bo zgodilo 4. maja, ko namerava italijanska vlada začeti rahljati ukrepe proti epidemiji koronavirusa. VEČ O TEM TUKAJ,

17:08 V karanteni v postojnskem hotelu Epic je bilo danes sedem oseb, pričakujejo pa še prihod dveh slovenskih državljanov, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. V štabu so sicer danes sprejeli tudi nekaj novih ukrepov, med drugim glede zaščite pred požari v naravi in oskrbe starejših.

17:07 Člani izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa) so po današnji videokonferenčnem zasedanju odločili, da bo evropsko prvenstvo, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa z letošnjega poletja prestavili na nov termin med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto, zadržalo uradno ime euro 2020.

17:07 Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic bodo zaradi epidemije novega koronavirusa tudi ta mesec potekala na brezkontaktni način na primernem mestu na naslovu prejemnika. Prilagojeni bodo tudi postopki za posameznike, ki so priklenjeni na posteljo ali so drugače gibalno ovirani, upokojencem sporoča Pošta Slovenije.

17:05 Sodišče v Pragi je danes razglasilo za nezakonite nekatere ukrepe za zajezitev novega koronavirusa na Češkem. Gre za omejitev gibanja v javnosti in zaprtje trgovin. Ukrepa bi morala sprejeti vlada, ju je pa ministrstvo za zdravje, je pojasnilo sodišče. Vlada ima do ponedeljka čas, da ukrepa sprejme, šele nato pa naj bi začela veljati.

17:04 Koroški župani so danes sklenili, da na vlado naslovijo pobudo za spremembo veljavne prepovedi gibanja zunaj občine stalnega prebivališča za območje Koroške, in sicer tako, da bi se prepoved gibanja omejila na meje 12 občin regije. Koroška spada sicer med regije s srednje velikim številom potrjenih okužb, skupno jih je doslej bilo 49.

17:03 V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ocenjujejo, da gredo predlogi vlade v drugem protikoronskem paketu v pravo smer, pogrešajo pa še nekaj ukrepov, med njimi oprostitev plačila najemnin ter možnost odloga obveznosti iz lizing pogodb.

17:00 Predsednik republike Borut Pahor je solidarnost v boju proti novemu koronavirusu v videosporočilu na Twitterju izrazil še Madžarom, in to v madžarščini. Medtem se je Pahorju za pozorne besede zahvalil španski kralj Filipe VI.

16:21 Nemški nogometni klubi so po današnjem sestanku izrazili željo, da bi sezono nadaljevali 9. maja, je danes dejal predsednik nemške nogometne lige (DFL) Christian Seifert. Odločitev o nadaljevanju prekinjene sezone zavoljo pandemije novega koronavirusa mora potrditi nemška vlada, vse tekme v nemški prvi in drugi ligi pa bi potekale brez gledalcev.

16: 11 Inštitut za raziskave in razvoj Utrip je v okviru programa Preventivna platforma v slovenščini izdal letak z nasveti za pomoč staršem in drugim skrbnikom pri skrbi za otroke in tudi za dobro počutje v času covida-19. Ekipa Malega sveta pa je na spletu ustvarila izobraževalno platformo za mamice in družine za obdobje prvih let po rojstvu otroka.

16:10 Veleposlaniki in veleposlanice v Sloveniji so na svetovnem spletu objavili videoposnetek, v katerem se zahvaljujejo slovenskim zdravstvenim delavcem in vsem drugim, ki delajo v času epidemije novega koronavirusa, ter tudi širši javnosti. VEČ TUKAJ-

15:40 Na Hrvaškem bodo v okviru prvega vala rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa 27. aprila omogočili ponoven zagon vrste podjetij in ustanov, je danes na seji vlade napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Kmalu bodo odprli vrtce, šole, trgovine in obrti, obudili bodo tudi javni prevoz. VEČ TUKAJ.

15:03 Policija je na podlagi Zakona o nadzoru državne meje ustanovila začasni mejni prehod Predel na slovensko-italijanski meji. Začasni mejni prehod je ustanovljen od 21. aprila do 21. maja 2020, obratuje pa vse dni v tednu od 6. do 9. ure in od 15. do 18. ure, razen nedelj in praznikov v Sloveniji, ko je mejni prehod zaprt.

Na tem začasnem mejnem prehodu lahko prestopajo mejo:

  • dnevni delovni migranti (pri sebi morajo imeti potrdilo delodajalca) in
  • osebe, ki izkažejo nujnost prestopa meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih ali kmetijskih čezmejnih dejavnosti (pri sebi morajo imeti potrdilo lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje).

Več na spletu Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/103731-na-slovensko-italijanski-meji-ustanovljen-zacasni-mejni-prehod-predel

oz. https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

15:01 Na ljubljanski farmacevtski fakulteti glede na najnovejše izsledke o protivirusnem delovanju vitamina D menijo, da je njegovo dodajanje v količini do 0,15 mikrograma na dan varno. O učinkovitosti vitamina D pri okužbi z novim koronavirusom bo pa treba narediti več kliničnih študij, so poudarili.

15:00 Članice EU uporabljajo različne metode beleženja števila umrlih za covidom-19, kar postavlja pod vprašaj izhodne strategije, saj je ustrezno spremljanje razmer eno od ključnih meril za rahljanje kriznih ukrepov. V Evropski komisiji poudarjajo, da metodologije članicam ne morejo vsiljevati in da ni ovir za tesnejše usklajevanje glede tega.

14:59 Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge je evropske države posvaril, naj bodo previdne pri rahljanju ukrepov, ki so jih sprejele za zajezitev covida-19. Opozoril je, da so razmere še vedno burne in tako bo še nekaj časa.

14:58 Švicarska centralna banka je v letošnjem prvem četrtletju zaradi pandemije novega koronavirusa zabeležila hudo izgubo. Ta je znašala kar 38,2 milijarde frankov (36,3 milijarde evrov), so sporočili z banke.

14:57 V Dijaški organizaciji Slovenije in šolskem sindikatu Sviz so izrazili protest zaradi po njihovi oceni pomanjkljive vključenosti v odločanje o izvedbi mature. Pristojne so pozvali, naj jih vključijo v te procese, sicer bi se lahko konflikt med sindikatom in ministrstvom po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja tudi “precej zaostril”.

14:55 Aktivnost britanskega gospodarstva je aprila zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, močno padla. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava britanska analitska hiša IHS Markit, se je z marčevskih 36 točk aprila znižala na 12,9 točke.

14:52 Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal stanovalke in stanovalce Doma na Krasu, kjer so nastanjene osebe s težavami v duševnem zdravju in intelektualnimi ovirami. V njegovem uradu pa so se te dni odzvali na kritike njegovih obiskov v domovih za starejše in napovedali, da bo z njimi nadaljeval tudi v prihodnje.

14:50 V Španiji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 440 ljudi, skupno pa je ta bolezen zahtevala že 22.157 življenj. Kot je še sporočilo špansko ministrstvo za zdravje, so doslej potrdili 213.000 okužb z novim koronavirusom.

14:11 Vodstvo dirkaškega oddelka Ferrarija je v izjavi za javnost zanikalo, da poskočni konjiček iz Maranella razmišlja o umiku iz formule 1 zaradi dodatnih omejitev proračuna v naslednjih dveh sezonah. Šlo naj bi zgolj za napačno povzete besede šefa moštva Mattie Binotta v intervjuju za angleški Guardian, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14:10 Znana skladba južnoafriške pevke in aktivistke proti apartheidu Miriam Makeba z naslovom Pata Pata je času razmaha novega koronavirusa dobila priredbo. V novi različici skladbe, ki jo je izdal Unicef, grammyjevka Angelique Kidjo poje, da se je treba v času epidemije zadrževati doma, redno skrbeti za higieno rok in vzdrževati priporočeno razdaljo.

14:09 Pri založbi Beletrina so se zaradi velikega zanimanja za roman Alberta Camusa Kuga odločili za izredno izdajo. Roman je že na voljo v e-obliki, v pripravi pa je tudi tiskana knjiga. Roman Nobelovega nagrajenca, ki je v izvirniku prvič izšel leta 1947, v slovenskem prevodu Jožeta Javorška pa leta 1965, je še vedno aktualen, so zapisali v založbi.

14:09 V Italiji bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh, so danes sporočili iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera. Največji izziv trenutno vidijo v množični proizvodnji cepiva. V Lombardiji so danes zagnali raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa.

14:08 Vodstvo atletske diamantne lige je zaradi pandemije novega koronavirusa za nedoločen čas prestavilo še dva junijska mitinga, natančneje v Eugenu v Združenih državah Amerike in v Parizu. Medtem v Oslu 11. junija pripravljajo alternativno atletsko tekmovanje, ki bo nadomestilo siceršnji tradicionalni miting na stadionu Bislett.

14:05 Avstralski premier Scott Morrison se je danes zavzel, da bi Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) dobila podobna pooblastila kot inšpektorji ZN za nadzor orožja. Strokovnjaki WHO bi tako dobili dostop v države, kjer bi izbruhnil virus, s čimer bi v prihodnje lahko preprečili pandemije, je menil.

13:40 Počivalšek: Interpelacija priložnost za celovito obravnavo epidemije in predložitev dokazov VEČ TUKAJ.

13:32 Obrtniki in podjetniki so zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti v hudi stiski, opozarjajo v OZS in vladi predlagajo nove izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Ponovnega odprtja si med drugim želijo lastniki avtopralnic, avtošole, fotografi, tekstilci, čevljarji in gostinci, so zapisali v zbornici.

13:30 Minister za zdravje Tomaž Gantar danes v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru išče rešitev za ljutomerski dom starejših, kjer so se številni okužili z novim koronavirusom. Gantar je po navedbah Dnevnika v domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je danes dejal, da poteka tudi nadzor socialne inšpekcije.

13:29  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je na videokonferenci uradno potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, na istem prizorišču med 6. in 31. julijem 2022.

13:16 Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je v intervjuju za današnje Delo dejal, da bodo zadeve z zvezi z ukrepi proti epidemiji ustavno sodišče obremenile še za več let po sprejetju, čeprav jih obravnavajo absolutno prednostno. Knez se je zavzel tudi za spremembo ustave, s katero bi se zmanjšalo število zadev, o katerih odločajo ustavni sodniki.

13:15 Grška vlada je danes podaljšala ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa do 4. maja. V Grčiji so do zdaj zabeležili 121 smrtnih primerov covida-19, ki ga povzroča novi koronavirus, 55 ljudi je na intenzivni negi.

13:14 Madžarska je omejitve gibanja, ki so namenjene zajezitvi novega koronavirusa, podaljšala do 3. maja, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas je dodal, da je za opuščanje določenih ukrepov, kot so to že storile nekatere druge države, še prezgodaj.

13:13 Vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka je do danes oddalo že več kot 46.000 študentov, je sporočila ministrica Simona Kustec. Vlada sicer v okviru drugega protikoronskega paketa predlaga, da se enkratna pomoč v višini 150 evrov nameni tudi izrednim študentom. Več informacij o morebitni vrnitvi v šolske klopi bo znanih po prvomajskih praznikih.

13: 10 Tako kot organizatorji prireditev, glasbeniki in animatorji so zaradi epidemije novega koronavirusa tudi čarodeji in iluzionisti praktično čez noč ostali brez dela. Ti zato apelirajo na organizatorje dogodkov, naj jih po končani prepovedi združevanja podprejo z vključevanjem njihovih nastopov v programe prireditev.

12:45 Vladni govorec Jelko Kacin: Pričakujem, da bo kmalu na ulicah možna prodaja knjig in verjame, da se bodo na podoben način organizirali tudi knjižničarji.

Vlada ni ukinila Medresorske delovne skupine za pregled ponudb zaščitne opreme s predstavniki šestih ministrstev, ki jo je ustanovila pred mesecem dni. Ali bo še delovala, bo v petek povedal minister Zdravko Počivalšek. Je pa novi v.d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve, ki so ga imenovali v torek zveče, danes začel z delom.

12:31 Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak: Želimo pospešiti izdajanje dovoljenj za gradnjo, poenostavi in skrajšati predpisane upravne postopke v gradbenem zakonu in predpisih s področja varstva okolja in ohranjanja narave.

Prva sprememba: pri vlaganju za gradbeno dovoljenje še ni potrebno prilagati potrdil o lastništvu. V fazi vloge se pridobiva zemljišča. Omogočen je začetek postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Druga sprememba: mnenja mnenjadajalcev, da jasno izražajo mnenja, strokovno utemeljena. V primeru negativnih mnenj morajo zdaj vsebovati predloge rešitev. S tem se ustavi pinkponk.

Tretja sprememba: Sočasna sprožitev postopvkov ugotavljanja javne koristi nad okoljsko in obratno ter ne kot do zdaj zaporedno.

Četrta sprememba: Preprečitev podvajanja postopkov. Za projekte, ki so v fazi pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, vstopijo avtomatsko v pridobivanje pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Peta sprememba: Omogočena gradnja ob dokončnem gradbenem dovoljenju in ne šele po pravnomočnem koncu vseh pritožbenih postpokov. S tem je dal pritožnikom neverjetno moč, zaradi česar stojijo gradnje z vsemi dovoljenji.

Šesta sprememba: Najmanj 50 članov NVO za vstop v postpopek
Številne nevladne organizacije (NV) ne izkoriščajo in delujejo korektno v interesu varstva narave. Nekateri pa delujejo v popolnem nasprotju. Takšen primer je bil pri novi tovarni v Mariboru, ko je NVO popustila pod pritiski javnosti in je umaknila pritožbo. Takšen primer imamo tudi zdaj pri tretji razvojni osi pri Soštanju in Novemu mestu. Zdaj vzpostavljamo minimalne standarde po zgledu Avstrije in Švedske, kdaj lahko NVO vstopi v postopek z interesom varovanja okolja. V Sloveniji zdaj predpisujemo najmanj 50 članov organizaciji, da se lahko vstopa kot branilec javnega interesa. 

12:30 Vodstvo nemške nogometne bundeslige računa, da bi v obdobju pandemije novega koronavirusa morali za dokončanje prvega in drugega ranga ligaškega tekmovanja zagotoviti okoli 25.000 testov za 36 klubov, poroča nemška tiskovna agencija (dpa).

12:20 Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak: Želimo pospešiti izdajanje dovoljenj za gradnjo, poenostavi in skrajšati predpisane upravne postopke v Gradbenem zakonu in predpisih s področja varstva okolja in ohranjanja narave. Rešujemo tudi zatečeno stanje iz preteklih let, to je tisoče ton odpadne embalaže. Izvajalcu javne službe zbiranja omogočamo, da odpadno embalažo, ki jo niso prevzele družbe za ravnanje z njo, sam odda v nadaljnjo obravnavo. Stroške pa bo letos pokrila država. Pripravljamo tudi sistemsko rešitev, da se odpadna embalaža ne bo več kopičila na skladiščih komunalnih podjetij.

12:10 Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak: Ključen moment izhoda iz krize je čimprejšnji zagon pomembnih investicijskih projektov. Nekatere določbe gradbene zakonodaje je potrebno zrahljati, omogočiti zagon investicij, ki bodo pripomogle k dvigu gospodarske aktivnosti, k ohranitvi delovnih mest. Paket predlaganih sprememb gradbene zakonodaje omogoča takojšen zagon nekaterih investicij, ki danes stojijo.

12:05 Vprašanja: Na osnovi katere pravne podlage lahko vlada uvede aplikacijo za sledenje okuženim?

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič: Sledenje posameznikom ali skupinam nima pravne podlage, Slovenija sodeluje z drugimi državami EU, ki tudi pripravljajo to možnost. 

Zakaj se sodišča ne poslužujejo sodobnih komunikacijskih poti, kot so videokonference?

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič: Prednost pravosodnih organov je digitalizacija, veliko nalog so lahko opravili s pomočjo tehnologije. Ministrstvo si prizadeva, da se zaslišanja v času preiskave izvedejo prek videokonferenc, nekatere organe smo opremili s to tehnologijo. Testno smo to na enem sodišču že opravili, praktično pa na drugem. Nedvomno bomo postavili za to zakonsko podlago v ZKP.

12:03 Nacionalni inštitut za javno zdravje bo po novem na predlog zdravstvene inšpekcije policiji pošiljal osebne podatke ljudi, ki jim je bil v povezavi z novim koronavirusom odrejen ukrep osamitve, karantene ali obveznega zdravljenja. Gre za ime, enotno matično številko občana, naslov in podatke o osebnem zdravniku. Policija bo preverjala, ali se ukrepi spoštujejo, in o kršitvah obveščala NIJZ. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič: Sledenje še nima pravne podlage, vlada tega še ni vzpostavila.

12:02 Zaupanje nemških potrošnikov se je znižalo na novo najnižjo raven doslej. Nemški raziskovalni inštitut GfK je vrednost kazalnika za maj – izračunava ga za mesec naprej – postavil pri minus 23,4 točke, kar je 25,7 točke pod ravnijo prejšnjega meseca, povzema nemška tiskovna agencija dpa. “Glede na to, da je gospodarstvo v veliki meri zamrznjeno, nas tak zlom ne more presenetiti. V trgovini na drobno, predelovalnih dejavnostih in storitvenem sektorju se morajo pripraviti na globoko recesijo,” je rezultate komentiral strokovnjak GfK Rolf Bürkl.

11:58 Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič: Na pravdnem področju bo sodiščem omogočeno, da smejo izdati sodbo in jo stranki tudi izročiti, če so v nenujni pravdi pred uvedbo ukrepov zaključili narok za ponovno obravnavo. Strankam bo torej vročena sodba, a roki s tem ne bodo tekli. Zemljiška knjiga: sodišča lahko odločajo, so pa to še vedno nenujne zadeve. Odločitev lahko pošljejo stranki, a roki ne tečejo. Stranka se lahko odpove pravici do pritožbe in tako zagotovi pravnomočnost. Enako velja za vpise v zemljiško knjigo, kjer pa so si stranke že z vložitvijo predloga zavarovale prednostni vrstni red.

Postopki zaradi insolventnosti so prav tako nenujni in se ne bodo začeli, začeti postopki pred epidemijo se bodo lahko nadaljevali, če bo predsednik sodišča tako odločil. 

Drugo področje so upravne zadeve: upravni organi lahko izročajo zadeve tudi v nenujnih zadevah. Vročanje se bo opravilo v hišni predalčnik, poštni predal ali na elektronski naslov. Naslovnik v tem času ni dolžan ničesar storiti – lahko pa stori in si s tem zagotovi nadaljevanje postopka. Omogočene bodo tudi ustne obravnave, a bo organ moral zavarovati zdravje udeležencev v postopku.

11:57 Novi brazilski minister za zdravje Nelson Teich se je v sredo zavzel za omilitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Vlada namerava direktivo za mesta in zvezne države v zvezi z omilitvijo predstaviti v tednu dni. “Nemogoče je, da država preživi leto, leto in pol, če miruje,” je poudaril Teich. “Socialno distanciranje je naraven in logičen ukrep za začetek, ne more pa biti v veljavi brez načrta za konec,” je dodal.

11:56 Med smrtnimi žrtvami covida-19 je tudi stoletni ameriški veteran druge svetovne vojne. Philip Kahn je koronavirusni bolezni 19 podlegel sto let za tem, ko je v pandemiji španske gripe umrl njegov brat dvojček, poročanje ameriških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

11:50 Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič: Z ministrstvom za javno upravo smo zagotovili, da pravna država deluje v najširšem smislu. Pripravili smo novelo interventnega zakona, ki omogoča odločanje o večjem številu pravic in obveznosti ljudi in postopno daje možnost v vrnitve v nemoteno delovanje. Sprositev delovanja sodstva pomeni, da ne sme biti to na škodo pravic strank. S tem varujemo najšibkejše. Ključno sporočilo je, da nenujni postopki še vedno tečejo kot do zdaj. Sodišča so opravila veliko dela v tem času, odločitve bodo lahko sporočile strankam. Roki v tem času ne bodo tekli. Stranka, ki bo prejela odločbo sodišča, ni dolžna storiti ničesar. S tem bomo omogočilo, da se bo sodstvo počasi vrnilo v nemoteno delovanje.  

Izvršbe so trenutno preložene, razen na podorčju najšibkejših. Ne izvajajo se rubeži, posegi v bančne račune. Sodišča pa bodo lahko izvajala izvršbe in jih izročale strankam. Kaj naredimo, ko dobimo tak sklep? Dožnik lahko izpolni dolg, če ima sredstva, lahko uloži ugovor. Ni pa dolžan narediti ničesar, saj v času epidemije procesni in materialni roki ne tečejo. 

11:45 Vprašanje: Kdaj bodo starši dobili informacije o odpiranju šol? Kako si predstavljate, da bodo starši delali, če imajo doma otroke?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec: Takoj po prvomajskih praznikih bomo pripravili – skupaj z zdravstveno stroko – ocene “in bo potem znano, kdaj, na kakšen način se bo to postopno reaktiviralo”. Želkimo si, da bomo te postopne ukrepe peljali čim bolj usklajeno – odpiranje gospodarstva skupaj z odpiranjem šol -, če pa to ne bo mogoče, pa predlagamo, da se to pelje po istem sistemu kot do zdaj.

Bodo otroci to šolsko leto še sedli v šolske klopi?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec: Sistem je narejen tako, da se lahko zaključi šolsko leto bodisi na daljavo bodisi v šolah. Vendar si vsi želimo, da se življenje čim prej normalizira, da se aktivira tudi ta socialna vloga šol, a le, če bo dovolj varno, je dejala ministrica. 

Kako nameravate reševate prevoze dijakov?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec: O tem vprašanje, ki je zelo pomembno, smo v aktivnem usklajevanju z vsemi ostalimi resornimi ministrstvi. imamo primere, po katerih se lahko zgledujemo (na primer linijski prevozi za delavce), bo pa ta sistem prilagojen potrebam šolajočim. 

11:40 Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec: Na seji vlade smo predlagali širitev solidarnostnega dodatka za študentke, ki ga bodo zdaj dobili tudi izredni študenti. Do 1. junija bodo ta dodatek dobili vsi študenti, ki imajo stalno prebivališče v RS, ki ne delajo in niso družbeniki, kmetje. Ministrstvo je pripravilo tudi posebno vlogo v e-Upravi, ki jo morajo študentje izpolniti, navesti tudi podatke o tekočem računu in izbrati študijski program. Do 10. ure je bilo na ministrstvo oddanih 46.000 vlog rednih študentov.  Vloga je dostopna na e-upravi. e-uprava.gov.si/podrocja/izobr

Sicer pa se na ministrrstvu pripravljajo na maturo, pa tudi na postopno odpiranje šol oz. vrtcev, več bo znanega po 1. maju, “ko si želimo, da se vendarle vrnemo v običajne ritme”

11:35 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: Vsak oskrbovanec domov za starejše občane, ki je potreboval bolnišnično oskrbo, jo je tudi dobil. To bomo zagotavljali tudi v prihodnje. Zagotavljamo dodatno osebje za DSO. Na primer v DSO Ljutomer je trenutno 54 dodatnih zdravstvenih delavcev iz Bolnišnice Murska Sobota.

11:34 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: Enkratni solidarnostni dodatek bodo prejeli tudi upravičenci do poklicnih pokojnin pod 700 evrov, izredni študenti, družinski pomočniki, starši otrok s posebnimi potrebami, prejemniki starševskega nadomestila pod minimalno plačo, veterani vojne za Slovenijo, ki imajo veteranski dodatek kot edini prejemek, trajno nezaposljivi invalidi, starši 1 ali 2 otrok, ki prejemajo otroški dodatek, rejniki, vojni invalidi, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek.

11:33  Podobno kot direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič tudi predsednik Golf zveze Slovenije Žiga Osterc po prvih dneh sproščanja ukrepov za zajezitev koronavirusa poroča, da igralci nimajo večjih pomislekov pri spoštovanju navodil oziroma priporočil. Glavna težava so prehodi med občinami za vrhunske igralce oziroma tiste, ki morajo na treninge.

11:32 Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič četrti dan omilitve ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zadovoljno ugotavlja, da se teniški igralci in upravitelji teniških igrišč držijo priporočil, ki jih je dala zveza. Največ vprašanj dobiva v zvezi s trenažnimi procesi oziroma treningi večjih skupin igralcev.

11:32 Gospodarska aktivnost v območju evra je aprila upadla na najnižjo raven, zabeleženo doslej. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava londonska analitska hiša IHS Markit, je za april padel na 13,5 točke, potem ko je bil marca pri dotlej najnižji vrednosti 29,7 točke.

11:30 Avstrijski varnostni organi so slovensko stran obvestili, da bo “stari” mejni prehod Šentilj (magistrala) od danes odprt samo od 5. do 7. ure in od 17. do 19 ure, so sporočili s policije. Avstrija je “stari” mejni prehod Šentilj in mejni prehod Svečina znova odprla v sredo. Za prvega so sporočili, da bo odprt 24 ur dnevno, a so že danes skrajšali njegovo obratovanje. Mejni prehod Svečina pa je odprt med 5. in 21. uro. Nespremenjeno ostajata odprta mejni prehod Šentilj na avtocesti, ki je odprt 24 ur dnevno, ter mejni prehod Trate, ki je odprt med 5. in 21. uro. Slovenski policisti na vseh odprtih mejnih prehodih izvajajo kontrolo pri vstopu v državo.

11:29 Nemška vlada je danes razkrila 10 milijard evrov vreden sveženj ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, prizadetem zaradi epidemije novega koronavirusa. V njem je predvidela dodatna sredstva za nadomestila za brezposelnost, pa tudi nove davčne reze za podjetja. Posebna pomoč je predvidena za gostinski sektor.

11:24 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: Razširili smo krog upravičencev do oprostitve plačila prispevkov za vsa obvezna zavarovanja tudi na tiste samozaposlene, družbenike, kmete ali verske uslužbence, ki so do polnega zavarovalnega časa vključeni tudi na drugih podlagah. Zagotovili smo sredstva za mesečni krizni dodatek za zaposlene v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih, to je 12.000 delavcev, od tega 6.000 invalidov.

11:17 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: Omogočili smo prostovoljno napotitev delavcev, ki so na čakanju oziroma so brezposelni, na sezonsko delo v kmetijstvu. Napotitev vam ne odvzema pravice do nadomestila ali drugih pravic, če pri opravljanju sezonskega dela zaslužite do dodatnih 400 evrov. Omilili smo pogoje za uveljavljanje nadomestila plače. Do pomoči upravičeni delodajalci, katerim bodo povprečni dohodki v letu 2020 primerjalno glede na 2019 padli za več kot 10% (prej 20%). Med upravičence vključili humanitarne in invalidske organizacije.

11:10 Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: S prvimi ukrepi za omilitev posledic epidemije na prebivalstvo in gospodarstvo smo zajeli okrog milijon ljudi, med drugim tudi starejše, velike družine, socialno ogroženi, zaposleni, samozaposleni in študenti. Z novimi ukrepi dosegamo še 220.000 ljudi. Naš ključni cilj je ljudem olajšati to nezavidljivo obdobje in zajeti čim večje število ranljivih in prizadetih skupin prebivalstva. V teh razmerah niste sami. Nov ukrep – začasno denarno nadomestilo zaradi izgube zaposlitve v času epidemije. Kdor ni upravičen do nadomestila plače po ZUTD, mu pripada krizno nadomestilo za ta čas v višini 513 evrov bruto, cca 400 evrov neto.

11:08 Šarec napovedal vložitev interpelacije zoper ministra Počivalška

11:05 Vladni govorec Jelko Kacin: Evropski ministri za zunanje zadeve so včeraj skupaj razpravljali o pomoči in ukrepih Unije, da zajezitev pandemije #COVID19 na globalnem zemljevidu, tudi o skupni evropski akcij repatriacije vseh evropskih državljanov, ki se še nahajajo v državah izven Unije.

11:03 Vladni govorec Jelko Kacin: Vlada je izdala sklep o izmenjavi podatkov o karanteni med @NIJZ_pr  in @policija_si . Policija lahko nudi pomoč pri zagotavljanju spoštovanja odrejenih ukrepov osamitve, karantene ali obveznega zdravljenja. Pomemben korak k učinkovitejšemu izvajanju ukrepov osamitve in karantene. Vlada je določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Od 39,2 milijona evrov je največji del sredstev namenjen zdravstvu, sledi pa socialna varnost in drugi bolj izpostavljeni poklici.

11:01 Trenutne ukrepe bodo pojasnjevali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter vladni govorec Jelko Kacin.

Prenos na 2. programu TV Slovenija. 

11:00 Šef moštva Ferrari Mattia Binotto je zagrozil, da bi lahko poskočni konjiček iz Maranella izstopil iz formule ena. To bi se zgodilo, če bodo v vodstvu tekmovanja zaradi krize, ki jo je povzročil novi kornavirus, šli pri krčenju omejitve proračuna, ki se obeta za sezoni 2021 in 2022, predaleč.

11:00 Kitajska je danes sporočila, da bo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila dodatnih 30 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji covida-19 ter za krepitev zdravstvenih sistemov v državah v razvoju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10:59 Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v svojem prvem nagovoru o pandemiji novega koronavirusa v nemškem bundestagu povedala, da “smo šele na začetku pandemije”. Poudarila je, da bo treba še dolgo živeti z omejitvami zaradi novega koronavirusa. Pred današnjim vrhom EU je ponovila, da je Nemčija pripravljena v proračun EU prispevati veliko več.

10:54 V sredo 13 novih okužb s koronavirusom, brez novih smrtnih žrtev

10:43 Slovenski filmski center (SFC) je akcijo Vsi (filmi) doma danes obogatil z desetimi novimi filmi za staro in mlado. Celovečerni žanr dopolnjujejo filmi Vsa življenja Toneta Mlakarja Marka Cvejića, Mama Evropa Petre Seliškar in Alma M. Karlin Marte Frelih. V otroški program so med drugim dodali dva kratka animirana filma režiserja Zdravka Barišića.

10:43 Župani 23 občin na obmejnem območju so DZ ta teden poslali pobudo za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi. Ob policiji je Slovenska vojska “edina preostala inštitucija, ki razpolaga z zadostnim številom opremljenih in usposobljenih ljudi za zavarovanje južne meje”, so zapisali v pobudi, ki so jo predali tudi obrambnemu ministru Mateju Toninu.

10:42  V več azijskih državah se razmere v zvezi s pandemijo covida-19 umirjajo. Na Kitajskem že osmi dan zapored niso zabeležili nobene smrtne žrtve te bolezni, pada tudi število novih okužb. Tudi v Južni Koreji število novih okužb ostaja nizko. V Vietnamu so danes začeli rahljati drastične ukrepe ob pandemiji.

10:41 Hrvaški premier Andrej Plenković je na svojem računu na Twitterju sporočil, da se je pred današnjo videokonferenco voditeljev članic Evropske unije po telefonu posvetoval z več evropskimi kolegicami in kolegi, med drugim tudi s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo. Pogovarjali so se o pandemiji covida-19 in ukrepih za obuditev turizma. Poleg z Janšo se je Plenković v sredo pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, je Plenković sporočil na Twitterju.

 

10:40  Te dni so ob postopnem sproščanju ukrepov nekatere gospodarske panoge spet oživele. Finančna uprava RS (Furs) tako na aplikaciji in portalu eDavki spet zaznava več vlog za odmero davka na motorna vozila, ki jih lahko po novem lastniki oddajo elektronsko prek eDavkov brez obiska finančnega urada, so sporočili.

10:39 Papež Frančišek je v današnji jutranji maši v gostišču Sveta Marta v Vatikanu posvaril pred socialnimi posledicami pandemije novega koronavirusa. “V številnih delih sveta občutijo posledice te pandemije. Številne družine so v stiski, lačne in pogosto jih izkoriščajo oderuhi,” je posvaril sveti oče, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10:38 Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL ni naklonjeno temu, da bi tekme zaradi pandemije novega koronavirusa trenutno prekinjenega rednega dela sezone ali končnice gostila mesta, ki nimajo klubov v ligi, kot so nekateri mediji poročali v zadnjih dneh. Ena izmed možnosti pa je, da bi tekme izpeljali v dveh do štirih mestih, ki imajo klube v ligi.

10:04 Evropska centralna banka (ECB) je v sredo sprejela odločitev, da bodo lahko banke posojila, ki jih bodo najele pri njej, zavarovale tudi s t. i. junk obveznicami, torej visoko tveganimi dolžniškimi vrednostnimi papirji. To bo mogoče v primerih znižanja bonitetnih ocen evrskih držav in podjetij v času spopada s pandemijo novega koronavirusa.

09:55 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sred je bilo na vseh ravneh angažiranih 5514 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:53 Makedonska vlada se je v sredo odločila za omilitev omejitev gibanja na javnih krajih in obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. V zadnjih dneh so se namreč razmere glede pandemije v Severni Makedoniji umirile. Do srede popoldne se je v državi z novim koronavirusom okužilo 1259 ljudi, umrlo jih je 56.

09:50 Zavarovalnica Triglav je sejo redne letne skupščine delničarjev, ki je bila sklicala za 26. maj, prestavila na 2. junij. Nov datum je izbran zaradi večje verjetnosti izvedbe skupščine s fizično prisotnostjo delničarjev. Skupščina bi sicer lahko, če bodo za to izpolnjeni pogoji, potekala tudi elektronsko ali virtualno, so sporočili iz družbe.

09:47  Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bodo sodelovali minister za delo Janez Cigler Kralj, ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, minister za okolje Andrej Vizjak in vladni govorec Jelko Kacin, bo danes ob 11. uri, so sporočili z Ukoma.

09:35 Zbornico komunalnega gospodarstva veseli, da je vlada med intervencijske ukrepe za boj z epidemijo vključila tudi reševanje nakopičene neprevzete komunalne odpadne embalaže. Kot so izpostavili, je stanje s skladiščeno odpadno embalažo skrajno zaskrbljujoče in v tem spomladanskem času predstavlja veliko sanitarno, okoljsko in požarno tveganje.

09:30 Na dan sv. Jurija bo danes po Sloveniji znova odmevala slovenska pesem. Po dveh izvedbah projekta Vseslovensko petje s srci organizatorji letos zaradi epidemije koronavirusa vabijo k prepevanju doma. Po tradiciji oz. legendi naj bi 23. aprila sv. Jurij nosil vejico po hišah za dobro letino in zdravje, zato se jim zdi današnji dan pravi za petje.

08:33 Na Celjskem se zaradi epidemije novega koronavirusa hitro povečuje brezposelnost. Kot je za STA povedala direktorica celjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Alenka Rumbak, so imeli konec marca prijavljenih 8578 brezposelnih, kar je 10 odstotkov več kot februarja. V aprilu pa se je število brezposelnih povzpelo že na 9469.

08:30 Jože Biščak v komentarju Kronika primitivnega uma piše o preobratu, ki ga je prinesla globalna zdravstvena kriza, pri čemer je po avtorjevem mnenju levi politični pol znova pokazal svojo dvoličnost. “Ko so nekatere vlade, da bi preprečile širjenje covida-19, sprejele dokaj ostre omejevalne ukrepe, so začeli zahtevati prostotržno gospodarstvo z vsemi svoboščinami. Skupaj z njim naklonjenim medijskim mainstreamom se zgražajo, da ljudje ne morejo prosto potovati, da je treba ob vstopu v trgovino ponekod pokazati osebno izkaznico, da so nekatere trgovine zaprte, nenadoma se jim zasmilijo zasebni podjetniki, ki so jih še včeraj pribijali na križ. Pravzaprav je virusna nesreča do obisti razkrila razliko med levim in desnim dojemanjem sveta. Medtem ko bi levica nadzirala in omejevala v mirnodobnem času ter ustvarjala (anarhistični) kaos v času krize, s tem pa ogrožala človeška življenja, nasprotno desnica poseže po omejevanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin izključno v ‘vojnih razmerah’ (kar pandemija tudi je), v normalnih razmerah pusti ljudi svobodno delovati, delati in živeti.”

 

08:13 Bančni sistem je po ocenah Banke Slovenije v dobrem kapitalskem in likvidnostnem položaju, kar je izjemnega pomena za njegovo odpornost na naraščajoča tveganja. Banka Slovenije bo lahko uresničevanje določenih tveganj kot posledico vpliva novega koronavirusa ocenila kmalu, bolj znatne učinke na poslovanje bank pa pričakuje v naslednjih mesecih.

08:12 Bankam in hranilnicam so pravne osebe in samostojni podjetniki do vključno 10. aprila oddali dobrih 5000 vlog za odobritev odloga plačevanja kredita zaradi posledic novega koronavirusa. Med fizičnimi osebami je bilo takšnih vlog nekaj manj kot 7000, so za STA povedali v Banki Slovenije.

07:47  Evropska nogometna zveza (Uefa) in združenje evropskih klubov (Eca) sta se po poročanju časnika As dogovorila, da se morajo domača tekmovanja končati do 31. julija, tako da bi bil avgust namenjen ligi prvakov in evropski ligi. Tudi o tem naj bi sicer govorili danes na seji izvršnega odbora Uefe.

07:43  Minister za zdravje Tomaž Gantar se danes odpravlja na teren v iskanje rešitve za ljutomerski dom starejših občanov s številnimi okuženimi z novim koronavirusom, potem ko so idejo o selitvi okuženih varovancev v ptujsko bolnišnico opustili. V lekarnah pa od danes ne velja več omejitev za izdajo zdravil na recept za obdobje le enega meseca.

07:40 Voditelji članic EU bodo danes na videokonferenci poskušali poenotiti stališča glede strategije za okrevanje gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. V ospredju je vprašanje skupnega zadolževanja, glede katerega konsenza za zdaj ni. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred vrhom močno znižal pričakovanja.

 
07:30 V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, po zadnjih podatkih je na intenzivni terapiji 24 bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili osem.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine