11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

(DAN 62 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Med okoli 200 testiranimi vzorci v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji do danes še ni bilo pozitivnega preiskovanca

Vlada je na torkovi seji popravila prvi protikoronski zakon za pomoč državljanom in gospodarstvu, na katerega so leteli očitki, da je izpustil nekatere skupine državljanov. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, predlog dodatno opredeljuje nekatere rešitve, s katerimi se popravljajo nejasnosti. Gre za izredno pomoč samozaposlenim, pomoč znanstveno-raziskovalnim projektom za boj z epidemijo novega koronavirusa, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

21:00 Medtem ko trend števila novih okužb z novim koronavirusom ostaja ugoden, je v ospredju še vedno reševanje razmer v domovih za starejše, predvsem iščejo rešitve za ljutomerski dom. Ob tem v pričakovanju rezultatov raziskave razširjenosti covida-19 vlada snuje rahljanje omejitev, policija pa preiskuje sum tatvine zaščitne opreme iz UKC Ljubljana.

20:45 Bolezen covid-19 je v Franciji v zadnjih 24 urah zahtevala še 544 smrtnih žrtev, vse skupaj pa že 21.340. Se pa še naprej zmanjšuje pritisk na francoske bolnišnice, ki ostaja velik. Število ljudi s covidom-19 na intenzivni negi upada že dva tedna in zdaj znaša 5218, še naprej pada tudi število bolnikov v bolnišnicah, navajajo francoske oblasti.

20:30 Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes na novinarski konferenci kritiziral kitajsko komunistično partijo, da Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ni pravočasno in povsem odkrito poročala o izbruhu novega koronavirusa, obenem pa je našel tudi kritiko za generalnega direktorja WHO, ker ni kritiziral Kitajske.

20:00 Okužbe s koronavirusom in smrti zaradi bolezni covid-19 v ZDA še naprej naraščajo, čeprav se pozitivne novice iz najbolj prizadete zvezne države New York nadaljujejo. V ZDA se je doslej s koronavirusom potrjeno okužilo več kot 826.000 oseb, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 45.000.

19:45 Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije.

19:30 V Italiji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 25.000. V zadnjem dnevu je za to boleznijo umrlo še 435 ljudi, vse skupaj pa 25.085, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Že tretji dan zapored je upadlo število trenutno okuženih z novim koronavirusom, ki jih je zdaj 107.699.

19:15 Kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme iz UKC Ljubljana sta osumljena 31-letni moški in 28-letna ženska iz Ljubljane. Po do sedaj zbranih obvestilih sta oba osumljenca odtujeno zaščitno opremo ponujala v prodajo preko različnih spletnih strani, s čimer naj bi zaslužila 40.000 evrov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

19:00 Vlada je določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. Ocena skupnega mesečnega finančnega učinka za javni sektor znaša 39,2 milijona evrov, so sporočili iz Ukoma.

18:45 Italijanski znanstveniki so novi koronavirus z medicinsko oznako sars-cov-2 izolirali tudi v solzah ene od bolnic s koronavirusno boleznijo 19, ki jo ta virus povzroča. Na podlagi tega znanstveniki rimske bolnišnice Spallanzani menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu.

18:30 Z mobilnimi aplikacijami za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom bomo sledili virusu, ne ljudem, je danes zatrdil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič po videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve. Aplikacije sicer sprožajo pomisleke glede zasebnosti in varstva podatkov.

18:15 V Veliki Britaniji, kjer se trenutno soočajo z vrhuncem epidemije novega koronavirusa, je v zadnjem dnevu v bolnišnicah umrlo še 759 bolnikov s covidom-19, skupno 18.100, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

18:00 Nemčija je v okviru odzivanja na pandemijo novega koronavirusa pripravljena bistveno okrepiti svoj prispevek v naslednji večletni proračun EU, je danes izpostavil nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth, ki se je udeležil današnjega videokonferenčnega zasedanja ministrov EU za evropske zadeve.

17:45 Da bolnišnica nikakor ni prostor za tiste brez kliničnega poteka bolezni, ki bi zahteval hospitalizacijo, ne glede na okužbo z novim koronavirusom, menijo tudi v Koordinaciji zdravniških organizacij. Menijo, da bi selitev teh okuženih povečala tveganje za okužbo in razvoj bolezni pri tistih, ki v bolnišnici že ležijo hudo bolni z drugo boleznijo.

17:30 Minister za obrambo Matej Tonin je danes obiskal Postojno in Ilirsko Bistrico. S prisotnimi župani se je pogovarjal o spopadanju regije s težavami po razglasitvi epidemije in ocenil, da so rezultati spodbudni. Kljub bližini italijanske meje je regija med tistimi z najmanj okuženimi z novim koronavirusom. Spregovoril je tudi o vadišču Poček.

17:15 Odbora DZ za zdravstvo in za notranje zadeve sta na skupni seji razpravljala o ukrepu, ki prepoveduje prehajanje med občinami v času epidemije. Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da je ukrep bistveno pripomogel, da se epidemija ustavlja. “Pogovarjamo se o odpravi ukrepa, a še prej čakamo na vzorčno testiranje,” je dejal minister Tomaž Gantar.

17:00 V Romuniji bodo po odpravi omejitev gibanja, ki so jih uvedli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, zaščitne maske za nos in usta obvezne v javnem potniškem prometu in zaprtih javnih prostorih. Omejitve gibanja prebivalcev nameravajo v državi odpraviti 15. maja.

16:50 Množična začasna zaprtja podjetij zaradi pandemije novega koronavirusa so zmanjšala tudi nakazila, ki jih delavci iz tujine pošiljajo v domovino. Države v razvoju so s tem izgubile ključni vir prihodkov, je danes opozorila Svetovna banka. Na globalni ravni se bo skupna vrednost teh nakazil po njenih ocenah letos zmanjšala za petino.

16:45 Raziskovalci nacionalnega laboratorija za zdravje, mariborskega zdravstvenega doma in medicinske fakultete ugotavljajo, da je genom novega koronavirusa pri bolniku iz mariborske regije bolj podoben azijskim kot evropskim koronavirusom. Ker sta druga dva iz Slovenije bolj podobna evropskim virusom, kaže, da so okužbe k nam prišle iz različnih virov.

16:40 Predsednik republike Borut Pahor je solidarnost v boju proti novemu koronavirusu v video sporočilu izrazil še Avstrijcem in Poljakom. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se mu je za to že zahvalil. Za sporočilo pa se je Pahorju zahvalil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je izrazil podporo skupnemu boju proti koronavirusu.

16:30 Nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega prevoza bo od prihodnjega tedna obvezno v vseh 16 nemških zveznih deželah. To bo v večini dežel obvezno tudi v trgovinah.

16:15 DZ bo o vladnem predlogu zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 ter dopolnitvah prvega interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in prebivalcem odločal na izredni seji v torek in v sredo. Obravnavali bodo tudi novelo zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi in javnopravnimi zadevami.

16:00 Vlada je s popravki prvega protikoronskega zakona omilila pogoje, pod katerimi bodo pomoč prejeli delodajalci, ki zaradi epidemije novega koronavirusa napotijo delavce na čakanje. Predlaga tudi vrednotnice za turistična potovanja ter med upravičence do tri milijarde evrov vrednih ukrepov dodaja nove skupine državljanov.

15:45 Predsednik republike Borut Pahor je današnji video posvet o razsežnostih pandemije covida-19 sklenil s prevladujočo ugotovitvijo sodelujočih, da v sedanjih razmerah potrebujemo inteligentno prilagajanje in načrtno, strateško spreminjanje našega dela in življenja. Strinjali so se, da sta upanje in zaupanje elementaren pogoj za skupen uspeh.

15:30 Avstrija je danes znova odprla mejni prehod Svečina in “stari” mejni prehod Šentilj magistrala, so sporočili s slovenske policije. Avstrijski varnostni organi so jih obvestili, da bo mejni prehod Svečina odprt vsak dan med 5. in 21. uro, stari mejni prehod Šentilj pa 24 ur dnevno. Mejni prehod Jurij ostaja zaprt.

15:00 V Iranu je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 94 ljudi, skupno 5391. Z iranskega ministrstva za zdravje so sporočili, da se razmere izboljšujejo, saj beležijo padec novih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14:55 Slovenskim občinam s potrjeno najmanj eno okužbo z novim koronavirusom se je v ponedeljek pridružila še občina Zreče. Skupaj je takih občin zdaj že 151. Večjih skokov števila okužb po posameznih občinah niso zaznali.

14:45 Španski premier Pedro Sanchez je danes v španskem parlamentu dejal, da njegova vlada načrtuje podaljšanje karantene v državi, ki so jo uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, do 9. maja. Dodal je, da bodo omilitve ukrepov izvedli počasi in postopoma, da bi tako zagotovili varnost državljanov, na spletni strani poroča Reuters.

14:30 Nemški inštitut Paul Ehrlich je danes v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje bodo vključili okoli 200 zdravih odraslih, poročajo nemški mediji.

14:00 Vlada je s pripravo drugega protikoronskega paketa po besedah finančnega ministra Andreja Širclja sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. “Tretji zakonodajni paket, ki ga bomo začeli pripravljati maja, bo razvojno usmerjen,” je dejal.

13:30 Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V domu so sicer v torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom.

13:00 Med okoli 200 testiranimi vzorci v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji do danes še ni bilo pozitivnega preiskovanca, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, Petrovec pa vse vabljene poziva, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka.

12:30 V času pandemije novega koronavirusa po svetu in nenehnega osveščanja o pomenu zaščite pred boleznijo covid-19 so svojevrsten način k reševanju težave ponudili številni glasbeniki. Poleg albumov in podpornih majic ter drugih reklamnih rekvizitov so na svojih spletnih straneh začeli ponujati tudi zaščitne maske, poroča britanski BBC.

12:00 V Turčiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3474 zdravstvenih delavcih, umrlo jih je 24, so danes sporočili iz turške zdravniške zveze (TTB). Med temi okuženimi je 1307 zdravnikov, umrlo jih je 14, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11:45 Ljubljanski kriminalisti so v sodelovanju s službo za korporativno varnost Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana preverjali izginotje zaščitne opreme, izhaja iz sporočila, ki ga je objavil UKC. Portal 24ur.com poroča, da naj bi zaradi kraje zaščitnih mask pridržali dve osebi. Zoper storilce bodo izpeljali tudi postopke v UKC.

11:30 Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.

11:15 Zaradi povečanega povpraševanja po zaščitni opremi v času pandemije novega koronavirusa, so na trgu pogoste prevare z neprimerno in neuporabno opremo. Po informacijah nemškega tednika Spiegel je evropski policijski urad Europol države članice EU posvaril pred tovrstnimi prevarami in kriminalnimi skupinami, ki se želijo okoristiti v času krize.

11:00 Včeraj zabeležili devet primerov novih okužb in en primer smrti.

10:30 Ker se študijsko leto počasi izteka, poskušajo univerze izvesti čim več pedagoškega procesa na daljavo. To vključuje obvezne laboratorijske vaje in druge praktične obveznosti, seveda kjer je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov zaradi novega koronavirusa to možno. Ostale ne bodo izvedljive, vse dokler ne bo vlada sprostila omejitev.

10:00 Nekatera večja podjetja v Sloveniji so oz. bodo zaposlenim za delo v času epidemije izplačala dodatke, in sicer bodisi krizni dodatek po interventnem zakonu ali svoje dodatke, nekatera tudi oboje, so STA povedali v podjetjih. Del jih je regres že izplačal, del pa odločitve o njegovi višini še ni sprejel.

09:30 Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 so sporočili, da se je z virusom novega koronavirusa okužil tudi eden od članov ožjega organizacijskega odbora iger. Imena niso razkrili, po novem pa je 30-letnik, ki je prej delal na sedežu odbora v Tokiu, v samoosamitvi na svojem domu.

09:00 Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov (DSO) Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V domu so sicer v torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom.

08:30 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 4321 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

08:00 Vodja Svetovnega programa za hrano (WFP) David Beasley, ki je ravno prebolel covid-19, je v torek v videonagovoru Varnostnemu svetu ZN posvaril, da bi se lahko zaradi pandemije koronavirusa po svetu podvojilo število ljudi, ki bi trpeli zaradi lakote. Po njegovih ocenah bi lahko v enem letu ta številka poskočila s 135 milijonov na 265 milijonov.

07:30 V Švici bi lahko že oktobra začeli z množičnem cepljenem proti covidu-19, je prepričan imunolog Martin Bachmann. Pričakuje namreč, da bi lahko testiranje cepiva, ki ga je razvil s sodelavci, pospešili. Švicarski regulator Swissmedic je potrdil, da so v stiku z Bachmannom glede cepiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

07:00 Bolniki z živčno-mišičnimi boleznimi so lahko zaradi covida-19 zelo ogroženi, zato je pomembno, da se tveganju za okužbo izognejo, opozarjajo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Svetujejo jim, da z jemanjem zdravil brez posveta z zdravnikom ne prenehajo, opozarjajo pa, da nekatera zdravila, ki se uporabljajo proti covidu-19, niso varna za vse.

06:45 Ameriški predsednik Donald Trump je po srečanju z newyorškim guvernerjem Andrewom Cuomom v Beli hiši dejal, da bo sodeloval pri zagotavljanju dodatnih zmogljivosti za testiranje za koronavirus. V zvezni državi New York je bilo do torka zvečer okuženih več kot 258.000, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrlo več kot 19.000 ljudi.

06:40 Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega. Po navedbah kitajskega centra za bioinformatiko je bilo doslej po svetu odkritih že 4300 mutacij virusa sars-cov-2.

06:30 Vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje; letos že 50. Ob obletnici pa bo tokratni dan, posvečen temi podnebnih sprememb, poseben tudi z drugega vidika. Zaradi globalne pandemije novega koronavirusa so namreč aktivisti večino svojih aktivnosti prenesli na internet in namesto na množične čistilne akcije vabijo k rabi spletnih orodij.

06:20 Pristojni ministri bodo danes dopoldne začeli s predstavitvami rešitev in ukrepov vladnega predloga drugega protikoronskega zakona, ki naslavlja likvidnostne težave podjetij zaradi ukrepov za širjenje epidemije. Predstavili bodo tudi predlagane popravke prvega protikoronskega zakona. Predstavitve ministrov so napovedane še za četrtek in petek.

06:00 Pristojni ministri bodo danes dopoldne začeli s predstavitvami rešitev in ukrepov vladnega predloga drugega protikoronskega zakona, ki naslavlja likvidnostne težave podjetij zaradi ukrepov za širjenje epidemije. Predstavili bodo tudi predlagane popravke prvega protikoronskega zakona. Predstavitve ministrov so napovedane še za četrtek in petek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine