6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

(DAN 61 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V ponedeljek 9 novih okužb, zaradi covida-19 ni umrl nihče, okužba tudi pri zaposleni na onkološkem inštitutu; operacije odpovedane

Vlada bo danes obravnavala in sprejela predlog popravkov prvega protikoronskega zakona in predlog drugega protikoronskega zakona, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij. V drugem zakonu naj bi za likvidnost in poroštva po informacijah s ponedeljkove predstavitve predloga koaliciji namenila 2,8 milijarde evrov. Vlada bo današnjo sejo, na kateri bo obravnavala predlog popravkov prvega protikoronskega zakona ter predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu, začela pozno popoldne. Pričakovati je, da se bo seja vlade zavlekla pozno v noč, podrobnosti sprejetih zakonov pa bodo po napovedih javno predstavljene v sredo.

 

19:16 Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je povedal, da v Bruslju nastaja okoli 1600 milijard evrov vreden načrt za pomoč gospodarstvu pri spopadanju s krizo. Prav tako se je danes zavzel za izredni vrh za pomoč evropskemu turističnemu sektorju, ki ga je pandemija novega koronavirusa povsem dotolkla.

19:14 Tajvan je Sloveniji podaril 150.000 zaščitnih kirurških mask. Pošiljko je v imenu tajvanske vlade predstavništvo države na Dunaju danes predalo slovenski civilni zaščiti, so sporočili s tajvanskega predstavništva. Donacijo je na Twitterju potrdila tudi Uprava RS za zaščito in reševanje.

17:55 Vlada bo današnjo sejo, na kateri bo obravnavala predlog popravkov prvega protikoronskega zakona ter predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu, začela pozno popoldne. Pričakovati je, da se bo seja vlade zavlekla pozno v noč, podrobnosti sprejetih zakonov pa bodo po napovedih javno predstavljene v sredo.

17:53 Približno 826 milijonov učencev in študentov, ki zaradi pandemije covida-19 ne smejo v šolo ali na fakulteto, doma nima računalnika. To je približno polovica vseh, ki se šolajo na daljavo, so danes sporočili Združeni narodi. Poleg tega 43 odstotkov oziroma 706 milijonov tistih, ki so zaradi covida-19 doma, nima interneta.

17:51 Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja 2014-2020, ki bodo šle v smeri večje podpore investicijam, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano. Zadnjo besedo bo sicer imela Evropska komisija.

17:50 Zdravstvo bo zaradi epidemije covida-19 dražje. Zato bo treba v kratkem opraviti razmislek o košarici pravic, ki jih krije javna zdravstvena blagajna, sta dve od opozoril, ki so jih izrekli sodelujoči na današnjem spletnem pogovoru o nevarnostih in priložnostih za slovenski zdravstveni sistem v času izbruha koronavirusa.

17:48 Italijanska vlada pripravlja dodaten, vsaj 50 milijard evrov vreden paket pomoči gospodarstvu v času izbruha novega koronavirusa, je danes v italijanskem senatu napovedal italijanski premier Giuseppe Conte. Ta drugi paket bo dopolnil prvega, ki predvideva ukrepe v vrednosti 25 milijard evrov.

17:43 Italijansko gospodarstvo po napovedih tamkajšnjega urada za proračun zaradi izpada, povezanega z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, čaka kriza “izjemnih razsežnosti”. Italijanski bruto domači proizvod se je v prvem četrtletju skrčil za okoli pet odstotnih točk, v drugem četrtletju se bo še za dodatnih 10, napoveduje urad.

17:40 Norveška vlada je zaradi pandemije novega koronavirusa za letos odpovedala tako pisni kot ustni del mature in zaključnih izpitov za dijake zadnjih letnikov. Norveška ministrica za izobraževanje Guri Melby je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da bodo dijaki zadnjih letnikov končne ocene dobili na podlagi dosedanjih ocen.

14:48 Del bolnikov s covidom-19 oziroma okuženih z novim koronavirusom, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, doma pa si ne morejo urediti samoizolacije, prebiva tudi v počitniškem domu UKC Ljubljana v Ratečah. Trenutno so tam štirje taki bolniki, ki jih zdravniško osebje spremlja na daljavo.

14:47 Na onkološkem inštitutu so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo s koronavirusom pri zaposleni. Kot so zapisali na spletni strani, so takoj sprejeli vse preventivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe. Tako so odpovedali vse operacije, načrtovane za ta teden. Ostala zdravljenja potekajo normalno.

14:43 V šmarskem domu upokojencev je bilo v ponedeljek okuženih z novim koronavirusom 174 stanovalcev in zaposlenih, kar je dve osebi več kot v nedeljo, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

14:35 Vodstvo štiriindvajsetkratnih avstrijskih prvakov, dunajske Austrie, je vse igralce testiralo na okužbo z novim koronavirusom. Izidi so razveselili igralce kluba z Dunaja, saj so bili vsi testi negativni. Kot so sporočili iz kluba, bodo lahko že od srede člani prve ekipe trenirali na igrišču v manjših skupinah.

14:30 Strokovna direktorica Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana Irena Oblak bo danes ob 15.30 v parku pred inštitutom dala izjavo za medije o prvi potrjeni okužbi z novim koronavirusom pri tamkajšnji zaposleni, so sporočili z OI Ljubljana.

14:15 V štirih domovih za starejše, ki so med glavnimi žarišči okužbe z novim koronavirusom v državi, se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) doslej okužilo že 267 oskrbovancev in 70 zaposlenih. Umrlo je 58 varovancev, kar je več kot tri četrtine vseh umrlih v Sloveniji. Med zaposlenimi v domovih smrtnih žrtev ni bilo.

14:04 Mednarodni glasbeni festival Druga godba, ki običajno poteka v maju, se bo letos začel 27. avgusta, nadaljnji koncerti pa bodo potekali še v septembru in novembru, je na Facebooku danes objavil istoimenski zavod. Kot piše na spletni strani, bo festival odprla malijska pevka in kitaristka Fatoumata Diawara v Kinu Šiška.

14:02 Ministrstvo za zdravje je na ponedeljkovem sestanku vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice seznanilo, da ju je izbralo za bolnišnici za covid-19. Kot je danes povedala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah, pa so se po skupnem pogovoru dogovorili, da njihov zavod za zdaj prevzame 40 okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma starejših.

13:48 Iz karantene v hotelu Epic v Postojni je danes odšlo šest oseb, tam jih do nadaljnjega ostaja še pet, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

11:10 V ponedeljek je bilo ob 1174 testiranjih potrjenih devet novih okužb s koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, tako da skupno število umrlih ostaja 77, kažejo vladni podatki. Epidemija se očitno še naprej umirja, saj je število hospitaliziranih bolnikov glede na nedeljo upadlo za tri na 85, v intenzivni negi jih je bilo 25 ali en manj.

11:08 V Sloveniji so v ponedeljek potrdili le devet dodatnih okužb z novim koronavirusom. Tako je število novih okužb ostalo pod deset, čeprav so opravili približno dvakrat toliko testov kot konec tedna. Še naprej upada tudi število hospitaliziranih in bolnikov na intenzivnih oddelkih. Dan je minil brez smrtnih žrtev.

10:30 V šmarskem domu upokojencev je bilo v ponedeljek okuženih z novim koronavirusom 174 stanovalcev in zaposlenih, kar je dve osebi več kot v nedeljo, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

10:25 Tudi v ponedeljek se slovenskim občinam s potrjeno najmanj eno okužbo z novim koronavirusom ni pridružila nobena nova. Takih občin je tako že nekaj dni 150, medtem ko je občin z dvema ali več okužbami zdaj 118.

10:23 Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu na padec cen nafte pod nič dolarjev za sod v ponedeljek dejal, da gre najverjetneje za začasen pojav. ZDA bodo po njegovih besedah verjetno izkoristile priložnost in kupile 75 milijonov sodov nafte, če je že tako poceni, da si napolnijo strateške rezerve.

10:20 Člani avstrijske vlade se bodo v pandemiji koronavirusne bolezni 19 odpovedali po eni plači in jo namenili organizaciji, ki si jo bodo izbrali, sta v ponedeljek sporočila avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Werner Kogler. Podrobnosti bodo pojasnili v prihodnjih dneh, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10:14 Slovenska hokejska reprezentanca je v zadnjih letih in desetletjih nenehno na poti med elitno skupino in drugoligaškim razredom. Letos priložnosti, da bi si spet priborila vozovnico med najboljše, zaradi odpadlega SP, ki bi moral potekati naslednji teden, ne bo. A prav danes mineva 19 let od njene prve uvrstitve med najboljše na svetu.

10:10 Novi koronavirus je ustavil globalno porabo nafte, kar je povzročilo takšno zasičenost trga, da se je cena zahodnoteksaške lahke nafte z majskim dobavnim rokom spustila v negativno območje, kar je pomenilo, da so trgovci kupcem nafte plačali za nakup. “Nikoli si nisem mislil, da bom videl kaj takšnega,” je dejal analitik hiše Markets Neil Wilson.

10:05 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaradi epidemije novega koronavirusa pripravlja spremembe nekaterih shem in ukrepov, ki se uveljavljajo prek zbirne vloge za letos. Predvideva, da se bo epidemija opredelila kot letošnja izjemna okoliščina, so danes sporočili z ministrstva.

10:02 Papež Frančišek je zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 za eno leto preložil svetovni dan mladih in svetovno srečanje družin, ki bosta tako potekala leta 2023 in 2022, je v ponedeljek sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

08:38 Italijanska vlada bo do konca tedna predstavila načrt za rahljanje ukrepov po 3. maju, ko se izteče že drugo podaljšanje karantene v Italiji, je danes na Facebooku napovedal premier Giuseppe Conte.

08:36 V Domu starejših občanov Metlika se je število okuženih stanovalcev v zadnjih desetih dneh okrepilo za 10, število okuženih zaposlenih pa za pet. Do ponedeljka je bilo skupaj okuženih 47 stanovalcev in 15 zaposlenih, je omenjeni dom objavil na svoji spletni strani. Bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, do ponedeljka ni preživelo 13 stanovalcev.

08:34 Zaradi pandemije novega koronavirusa so organizatorji zamaknili tudi razglasitev dobitnika letošnjega mednarodnega bookerja. Ta naj bi bil po prvotni napovedi znan 19. maja. Ker pa bralci zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa težje pridejo do nominiranih knjig, so razglasitev zmagovalca prestavili. Novi datum bodo še sporočili.

08:33 Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder je danes sporočil, da letošnjo jesen zaradi omejitev v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ne bo Oktoberfesta, največje prireditve na svetu, povezane s pivom, ki v bavarsko prestolnico München letno privabi okoli šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta.

08:30 Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je v prvem četrtletju zabeležil 182,2 milijarde juanov (okoli 23,8 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 1,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki med predlanskim in lanskim prvim četrtletjem so se okrepili za 39 odstotkov, to rast pa je močno upočasnila pandemija koronavirusa.

08:14 V času pandemije covida-19 Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja ozaveščenost o zdravju škodljivih navadah, kot je pitje alkoholih pijač. To poveča tveganje za nastanek sindroma akutne dihalne stiske, ki je eden najtežjih zapletov pri covidu-19. V času pandemije naj posamezniki spijejo čim manj alkoholnih pijač oziroma, naj se jim odrečejo.

08:11 Generalna skupščina ZN je v ponedeljek sprejela resolucijo, v kateri zahteva pravičen, učinkovit in pravočasen dostop do vseh cepiv proti covidu-19, ko bodo ta na voljo. 193 držav v resoluciji tudi izpostavlja “ključno vodilno vlogo” Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča kritik nekaterih držav glede ravnanja v pandemiji.

08:10 Za ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) je priporočljivo, naj v primeru, da so bili v tesnem stiku z bolniki z dokazano okužbo z novim koronavirusom oziroma so okuženi sami, o tem nemudoma obvestijo tudi lečečega gastroenterologa. Če niso okuženi, naj zdravil z imunosupresivi ne ukinjajo. Tudi sicer naj ne spreminjajo odmerkov zdravil.

07:10 Britanske pesnice in pesniki v sklopu mednarodnega projekta, ki ga vodi britanska pesnica in dramatičarka Carol Ann Duffy, pišejo pesmi na temo pandemije koronavirusa. Izbruh novega koronavirusa so v verzih med drugim dokumentirali pesnici Imtiaz Dharker in Jackie Kay ter pesnika Ian in Andrew McMillan, piše spletni portal The Guardian.

07:06 Odbor DZ za zdravstvo bo na dopoldanski nujni seji obravnaval razmere v domovih za starejše v Sloveniji, ki veljajo za žarišče epidemije covida-19. Na popoldanski nujni seji odbora, ki so jo zahtevali poslanci SD, pa bodo člani razpravljali o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme in načinov njene nabave.

07:03 Britanska kraljica Elizabeta II. ima danes 94. rojstni dan, ki ga zaznamuje pandemija novega koronavirusa. Zaradi pandemije bo rojstni dan brez posebnosti, med drugim ne bo tradicionalne izstrelitve topovskih salv.

07:00 Krovna evropska nogometna zveza (Uefa) bo v četrtek izvedla zasedanje izvršnega odbora. Že danes pa se bodo prek Uefine videokonference srečali predstavniki vseh 55 članic, na tem sestanku bodo generalni sekretarji razpravljali o najnovejših rešitvah za nogomet v času koronakrize.

Zadnje novice

Sorodne vsebine