10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(DAN 59 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Od včeraj do danes 13 novih okužb in štiri smrtne žrtve, enako kot dan prej; od ponedeljka dalje se začenja vzorčno testiranje po državi

Vlada je začela sproščati nekatere ukrepe na področju gospodarstva, saj je, kot sporočajo, epidemija pod nadzorom. Ukrepe pa bodo sproščali previdno in postopoma. Od petka do sobote so zabeležili 13 novih okužb in štiri smrtne primere. Več o včerajšnjem dogajanju TUKAJ.

19:00  Medtem ko je koronavirusna bolezen 19 terjala že več kot 160.000 življenj, se nadaljujejo pozivi k preiskavi Kitajske. Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto opozoril Peking pred posledicami, če se bo izkazalo, da je odgovoren za pandemijo. Avstralska zunanja ministrica Marise Payne pa poziva k preiskavi izvora koronavirusa.

18:00 V Italiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 433 ljudi, kar je najmanj v zadnjem tednu dni in druga najnižja številka v zadnjem mesecu. Skupno je covid-19 po podatkih italijanske civilne zaščite od izbruha februarja zahteval 23.600 življenj, poročajo tuje tiskovne agencije.

17:00 V Franciji so v zadnjem dnevu našteli 395 smrtnih žrtev covida-19, skupno je za to boleznijo umrlo 19.718 ljudi. Se pa še naprej zmanjšuje število obolelih s covidom-19 v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon.

16:30 Lastniki zasebnih zemljišč zunaj občine prebivanja lahko od sobote opravljajo na tem zemljišču vzdrževalna in sezonska dela. Policisti ta konec tedna ne beležijo večjih kršitev glede gibanja zunaj občine prebivanja. So pa denimo policisti z območja Kranjske Gore zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji.

16:15 Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je danes podprla neodvisno preiskavo glede izvora in izbruha koronavirusa. Po njenem mora Kitajska dopustiti neodvisno preiskavo in da se odkrije tudi, ali je bila država iskrena pri deljenju informacij o koronavirusu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16:00 V britanskih bolnišnicah je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo še 596 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih za to boleznijo povzpelo na 16.060, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15:30 Prva dama ZDA Melania Trump Američanom priporoča, naj v pandemiji koronavirusne bolezni 19 v javnosti uporabljajo zaščitne maske, kot priporoča ameriški center za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni. Ob tem v sobotnem tvitu opozarja, da uporaba zaščite za obraz ni nadomestilo za ustrezno medsebojno razdaljo.

15:00 Po svetu je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo več kot 160.000 ljudi, med njimi skoraj dve tretjini v Evropi, je na podlagi uradnih podatkov do danes ob 11.45 izračunala francoska tiskovna agencija AFP.

14:30 Zaupanje v institucije, ki so ključnega pomena v času epidemije, ter v nekatere predstavnike teh institucij, se je sodeč po rezultatih meritve Valicona v času epidemije povečalo.

14:00 Predsednik republike Borut Pahor, ki je ta teden v video sporočilih izrazil solidarnost v boju s koronavirusom že številnim državam, je danes svoje misli namenil južni sosedi Hrvaški. Izrazil je prepričanje, da bomo skupaj zmagali.

13:30 Zaradi koronavirusne bolezni 19 sta umrla dva civilista, ki sta delala pri mednarodni misiji Kfor pod vodstvom zveze Nato. Pri misiji so v soboto pozno zvečer še potrdili, da se je z novim koronavirusom okužilo več vojakov. Med njimi ni slovenskih, so potrdili pri Slovenski vojski.

13:00 V soboto so največ primerov okužbe z novim koronavirusom potrdili v Ljutomeru. Gre za novookužene v tamkajšnjem domu starejših občanov. V Ljubljani, kjer je sicer največ okuženih, v soboto ni bilo novega primera. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom do konca dneva v soboto potrdili v 150 slovenskih občinah.

12:45 Medtem ko so v času epidemije novega koronavirusa športno-rekreativne storitve na prostem znotraj lastne občine dovoljene že od sobote, pa se bodo športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odprli v ponedeljek. Takrat se bodo ob upoštevanju priporočil pristojnih zvez med drugimi lahko rekreirali tudi tenisači in golfisti.

12:40 Epidemija novega koronavirusa je zdravstveni sistem postavila pred preizkušnjo. Po neposrednem odzivanju na epidemijo pa bo potreben tudi razmislek, kako naprej. Kot pravijo nekateri poznavalci sistema, v Sloveniji razprava o spremembah zdravstva poteka že vrsto let, a zdaj bodo te nujne.

12:30 V Španiji so v zadnjem dnevu zabeležili velik padec števila umrlih za covidom-19. V zadnjih 24 urah je tako umrlo 410 ljudi, dan prej pa 565, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12:00 V Izraelu so danes omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19. Del prebivalstva se je tako lahko vrnil na delovna mesta, znova so se odprle nekatere trgovine ter šole za otroke s posebnimi potrebami, poročajo tuje tiskovne agencije. Nova pravila bodo veljala dva tedna z možnostjo podaljšanja.

11:45 Velenjski hotel Paka bosta danes do 14. ure zapustili še zadnji osebi, ki sta bili tam v karanteni, medtem ko v postojnskem hotelu Epic ostaja še 13 oseb. Pet jih je danes karanteno zapustilo, na novo pa je prispela ena oseba. V prihodnjih dneh ga bodo po dodatnih testih zapuščali še tisti, ki so v karanteno prišli iz Španije, Anglije in Avstrije.

11:30 Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je danes v intervjuju za avstrijski časnik Die Presse am Sonntag dejala, da bi lahko mogoče poleti odprli meje za državljani nekatere države, ki so na dobri poti v boju proti koronavirusu, med njimi Nemčije. Bi pa po njenem takšno odprtje meja temeljilo na dvostranskih dogovorih.

11:15 Raziskava razširjenosti covida-19 v Sloveniji je prva tovrstna pri nas, zato je njen potek težko predvideti v potankosti. Vabilo so že poslali 3000 prebivalcem, prva testiranja načrtujejo za ponedeljek. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec poziva povabljene, da sodelujejo, saj bo to ključno za sproščanje ukrepov.

11:00 V Sloveniji so v soboto opravili 685 testiranj in potrdili 13 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj doslej 1330. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, doslej skupaj 74. V soboto je bilo hospitaliziranih 90 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 26, dva so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju objavila vlada.

10:30 V domu za starejše občane v Ljutomeru so v soboto opravili 34 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivni testi so bili pri štirih stanovalcih in enemu zaposlenemu. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih. Ozdravelih v soboto ni bilo, so za STA pojasnili v domu.

10:15 V Srbiji bodo v torek začeli postopoma odpravljati stroge ukrepe, ki so jih uvedli ob pandemiji covida-19, je v soboto zvečer napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kot je pojasnil za televizijo Pink, bodo malo skrajšali policijsko uro, omilili bodo omejitve za starejše od 65 let, nekateri obrtniki in trgovine bodo znova začeli delovati.

10:00 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1521 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:30 V ponedeljek se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Še naprej bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi – nošenje maske in razkuževanje rok.

09:00  Španski premier Pedro Sanchez je v soboto zvečer sporočil, da bodo v Španiji karanteno zaradi pandemije covida-19 podaljšali do 9. maja. Obenem je napovedal, da bodo s 27. aprilom nekoliko omilili omejitve za otroke, da bodo lahko šli ven, poročajo tuje tiskovne agencije.

08:30 Hollywoodski igralec Johnny Depp in kitarist Jeff Beck sta združila moči v glasbenem projektu. V času epidemije koronavirusa sta posnela priredbo skladbe Johna Lennona Isolation, s katero napovedujeta tudi izid albuma. Po Beckovih besedah se jima je zdelo prav, da v teh težkih časih ljudem podarita skladbo, ki jim bo v tolažbo.

08:00 Nogomet v Evropi z nekaterimi minimalnimi izjemami prisilno počiva zaradi pandemije novega koronavirusa. Zveze, vodstvo lig in klubi se vse bolj zavzemajo za nadaljevanja tekmovanja, ki pa bo bržkone v večini držav potekalo brez navijačev. Ti zdaj skušajo najti kreativne načine, da vsaj delno poskrbijo za vzdušje na stadionih.

07:30 Ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa so prizadeli ponudnike skoraj vseh vrst storitev. Padec je še posebej opaziti pri organizatorjih različnih dogodkov, denimo porok. Po drugi strani pa se je povečalo povpraševanje po mojstrih za hišna popravila in čistilnih servisih. Veliko dela imajo tudi prevozniki in špediterji.

07:00 Kronični bolniki so v času novega koronavirusa med bolj ogroženimi skupinami prebivalstva in morajo biti na zdravje posebej pozorni. V UKC Ljubljana bolnike s kronično revmatično boleznijo med drugim opozarjajo, naj sami ne prekinjajo ali spreminjajo odmerkov metilprednizolona (Medrol) ali prednizolona, saj to lahko povzroči resne zaplete.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine