3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

(DAN 58 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Na novo 13 okužb in štiri smrtne žrtve; postopoma se bodo začele oživljati gospodarske dejavnosti

Na včerajšnji tiskovni konferenci vlade je bilo zaznati več optimizma, saj je bilo pojasnjeno, da je epidemija pod nadzorom, vlada pa bo začela polagoma sproščati ukrepe tudi na področju gospodarske dejavnosti.

 

19:10 V Sloveniji so v petek zabeležili 13 dodatnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najmanj med delovnimi dnevi v zadnjem mesecu. Umrle so še štiri osebe, tako da je število smrtnih žrtev covida-19 v državi naraslo na 70. Število hospitaliziranih se ne spreminja bistveno.

19:00 ZDA in Kanada so se dogovorile, da bo zaradi prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa meja med državama ostala zaprta še en mesec, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil kanadski premier Justin Trudeau.

18:00 Po svetu je že več kot 2,2 milijona potrjeno okuženih z novim koronavirusom, število umrlih pa je preseglo 150.000. Poleg tega trenutno v različnih oblikah karantene za zajezitev širjenja okužb živi več kot 4,5 milijarde ljudi.

17:00 V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrlo še 888 ljudi, število okužb z novim koronavirusom pa se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5526. Zaradi naraščanja okužb in števila smrti zaradi koronavirusa se je britanska kraljica Elizabeta II odločila, da njenega rojstnega dneva letos ne bodo naznanile tradicionalne topovske salve.

16:30 Število ljudi, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom, je danes v Španiji preseglo 20.000. Gre za tretje največje število smrtnih žrtev za ZDA in Italijo na svetu. Število vseh okuženih se je povzpelo na nekaj več kot 191.000, ozdravelo je skoraj 75.000 ljudi.

16:00 Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 18 novih okužb in tri smrti zaradi novega koronavirusa, je sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. Za štirinajst dni, do 4. maja, pa so podaljšali ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

15:30 V Avstriji je število ljudi, ki so že okrevali po okužbi z novim koronavirusom, preseglo 10.000, je danes objavilo avstrijsko notranje ministrstvo. Število novih okužb se je v enem dnevu povzpelo le za 0,7 odstotka in znaša 14.671. Zdravstveni minister Rudolf Anschober razmere opisuje kot stabilne, a svari pred pretirano brezskrbnostjo.

15:00 V UKC Ljubljana so na družbenem omrežju Twitter pojasnili, da je od 39 pri njih hospitaliziranih 11 bolnikov v enoti intenzivne terapije, od tega jih je 10 intubiranih in mehansko ventiliranih.

V Celju pa je bilo danes ob 8. uri zjutraj pet oseb na intenzivni terapiji, enega pacienta pa so odpustili v domačo oskrbo.

14:30 V Iranu je doslej zaradi covida-19 umrlo že več kot 5000 ljudi, potem ko so v zadnjem dnevu našteli 73 smrtnih žrtev. Njihovo število sicer na dnevni bazi že teden dni pada. Po zgledu preostalih delov države so danes v Teheranu odprli manjša podjetja in trgovine, a življenje teče vse prej kot po normalnih tirnicah.

14:00 Velenjski hotel Paka danes zapušča še zadnja oseba, ki je bila tam v karanteni. Hotel bodo zaprli in temeljito razkužili, v ponedeljek pa ga vrnili lastniku, je za STA povedala tiskovna predstavnica regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Zahodno Štajersko Petra Bezjak Cirman.

13:45 Danska je v okviru ukrepov za boj proti novemu koronavirusu pozno v petek podaljšala prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi. Prepoved je veljala od 17. marca in naj bi se iztekla danes.

13:30 Po svetu je že več kot 2,2 milijona potrjeno okuženih z novim koronavirusom, število umrlih pa je preseglo 150.000. Poleg tega trenutno v različnih oblikah karantene za zajezitev širjenja okužb živi več kot 4,5 milijarde ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13:00 Ena izmed vodilnih škotskih epidemiologinj Devi Sridhar je prepričana, da so poletne olimpijske igre, ki bodo po preložitvi v Tokiu prihodnje leto, “zelo nerealne”, če ne bodo prej odkrili učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu, zaradi katerega se je svet znašel v najhujši krizi po drugi svetovni vojni.

12:45 V Rusiji število okuženih z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Danes so zabeležili rekordnih 4758 novih okužb, število okuženih se je tako povzpelo na več kot 36.700, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zaradi covida-19 je umrlo še 40 ljudi. Moskovski župan Sergej Sobjanin je karanteno, ki bi se sicer iztekla jutri, podaljšal do 1. maja.

12:30  Po napovedih šolske ministrice Simone Kustec bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ob tem se na ministrstvu zavedajo tudi možnosti, da bo treba izobraževanje v prilagojeni obliki izvajati tudi v prihodnjem šolskem letu.

12:15 V mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso bili mogoči, se je nabralo okrog 400.000 vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje prometnih dovoljenj, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Pregledi bodo znova mogoči v ponedeljek, vendar ni potrebe, da vsi takoj hitijo na preglede.

12:00  Na Japonskem je danes, le nekaj dni po razglasitvi izrednih razmer za celotno državo, s katerimi skušajo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa, število okuženih naraslo na 10.000. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 200 ljudi, najbolj prizadeto območje pa ostaja prestolnica Tokio. Oblasti napovedujejo povečano število testiranj.

11:30 Protivirusno zdravilo remdesivir se je v manjšem poskusu na opicah izkazalo kot učinkovito pri zgodnjem zdravljenju covida-19, so v petek sporočili znanstveniki ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje (NIH). Zdravilo se sicer poskusno že uporablja za zdravljenje ljudi, obolelih za koronavirusno boleznijo 19.

11:15 V Društvu Viljem Julijan so iz tujine zagotovili 8000 otroških obraznih zaščitnih mask. Gre za donacijo japonske farmacevtske družbe, ki so jo uspeli pridobiti prek Kitajske organizacije za redke bolezni, so pojasnili v društvu. Maske bodo razdelili v bolnišnice, vabijo tudi starše bolnih otrok, da jim sporočijo, če jih potrebujejo.

11:00 Včeraj zabeležili 13 novih okužb in štiri umrle.

10:00 Albanija v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa med drugim uporablja tudi drone, ki prebivalce opozarjajo, naj ohranjajo socialno distanco in spoštujejo sprejete ukrepe. Tisti, ki zaradi nujnih opravkov želijo zapustiti domove, pa lahko obrazce za izhode izpolnijo na internetu.

09:45 Globalna pandemija novega koronavirusa je ustavila tudi promet ladij za križarjenje. Na koprskem potniškem terminalu, kjer so prvo potniško ladjo v letošnji sezoni pričakovali 7. aprila, so odpovedali vse prihode do vključno konca maja, tudi nadaljevanje sezone po 1. juniju pa je negotovo.

09:30 Kanado so pretresla razkritja glede stanja v domu za ostarele blizu Montreala, kjer se je razširil novi koronavirus. Zaposleni so večinoma odšli, oskrbovanci pa so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi. V nekaj tednih jih je umrlo 31. Ustanova je postala simbol grozljivega davka, ki ga je koronavirus terjal v domovih za ostarele v državi.

09:15 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5570 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:00 Srbija je na Kosovo v petek v znak dobre volje poslala tisoč testov za novi koronavirus. Pristojni so pošiljko predali na mejnem prehodu Jarinje. Kosovo je teste sprejelo kot del regionalnega sodelovanja v boju proti pandemiji, je potrdil tiskovni predstavnik kosovskega ministrstva za zdravje.

08:45 Mestna občina Maribor je v sodelovanju z lokalnimi humanitarnimi organizacijami zagotovila starejšim ljudem, ki zaradi novega koronavirusa ne morejo iz hiše in ne prejemajo drugih oblik pomoči, posebne prehranske in higienske pakete. Poimenovali so jih kar Covid paketi, njihova vsebina pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni.

08:30 Zavod RS za zaposlovanje je od 11. aprila, ko je začel veljati prvi protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, pa do vključno 16. aprila prejel 1200 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače 2648 zaposlenim, ki ne morejo delati zaradi višje sile, so za STA povedali na zavodu. Podatki so neuradni in neobdelani, so poudarili.

08:15 Zaradi pandemije novega koronavirusa je glede na ugotovitve študije Inštituta za ekonomsko politiko (EPI) v ZDA doslej v mesecu dni zdravstveno zavarovanje izgubilo okrog 9,2 milijona ljudi. Izgubili so ga zato, ker so ga imeli preko delodajalca in so ob izgubi zaposlitve ostali tudi brez zavarovanja.

08:00 V Domu starejših občanov Ljutomer so na petkovem testiranju na novi koronavirus odkrili še dva pozitivna stanovalca doma in enega zaposlenega. Skupno jih je v ljutomerskem domu starejših občanov 105 potrjenih primerov okužb s sars-cov-2, vendar pa jih je 30 že ozdravelo.

07:30 V ZDA so se v petek stopnjevali politični prepiri med vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa in guvernerji zveznih držav glede okrepitve zmogljivosti testiranja za novi koronavirus. Ponekod pa so se nadaljevali protesti privržencev predsednika Donalda Trumpa proti ukrepom guvernerjev za zajezitev pandemije.

07:00 Med ogroženimi skupinami, pri katerih se covid-19 lahko razvije v zelo resni obliki, so osebe s sladkorno boleznijo, posebej starejše in s pridruženimi boleznimi. Pri njih je trikrat večja smrtnost. Diabetologi jim svetujejo, naj poskrbijo za čim boljši nadzor nad sladkorno boleznijo, v primeru okužbe naj upoštevajo navodila svojega zdravnika.

06:00 Opolnoči je začel veljati nov odlok o omejitvi gibanja, s katerim je vlada nekoliko razrahljala ukrepe, med drugim prepoved gibanja zunaj občinskih meja. Tako je tistim, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, z današnjim dnem omogočeno, da tam lahko izvajajo vzdrževalna in sezonska opravila. Omogočenih je tudi več športnih aktivnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine