28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

(DAN 55 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Število okuženih in smrtnih žrtev spet poraslo: 28 novih okužb, pet smrtnih žrtev

Glede na zmanjšanje dnevnega števila okužb v zadnjem času je mogoče pričakovati, da bo vlada začela previdno sproščati ukrepe, kar se bo najprej poznalo pri zagonu gospodarstva. O včerajšnjem dogajanju si lahko več preberete TUKAJ.

 

 

20:00 Minister za zdravje Tomaž Gantar v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost. Prvi val rahljanja vključuje odprtje nekaterih trgovin po vzoru Avstrije, tehnične preglede, delo v gradbeništvu in delno odpravo omejitev gibanja na občino, je povedal. Ob tem je izpostavil, da bomo na daljši rok živeli drugače.

19:45 Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da je v torek za covidom-19 v njegovi državi umrlo 752 ljudi, kar je nekaj manj kot v ponedeljek, v bolnišnice pa so sprejeli 2253 ljudi, kar je precej več kot v ponedeljek, ko so jih 1649. Precej ljudi so tudi odpustili. Prav tako je padlo število sprejetih v intenzivno nego in intubacij.

19:30 V Franciji je doslej zaradi covida-19 umrlo že več kot 17.000 ljudi, je danes povedal predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon. Se je pa prvič od začetka epidemije zmanjšalo skupno število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

19:15 Belgija je danes z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa podaljšala karanteno do najmanj 3. maja. Množična zborovanja, kot so koncerti, festivali in športni dogodki, pa so prepovedani do konca avgusta.

19:00 Po okoli treh tednih logističnih zapletov je v Črno na Koroškem prispela pošiljka zaščitne opreme iz pobratenega kitajskega mesta Harbin. Po besedah črnjanske županje Romane Lesjak gre predvsem za medicinsko opremo, ki jo bodo ponudili črnjanskemu Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) ter zdravstvenim ustanovam.

18:45 V Italiji se je število okužb z novim koronavirusom v zadnjem dnevu povečalo za 2667 oziroma 1,6 odstotka, kar je najnižji delež od začetka izbruha koronavirusa. Vse skupaj se je tam po podatkih italijanske civilne zaščite okužilo 165.155 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo še 578 ljudi, skupaj 21.645.

18:30 Največ umrlih zaradi covida-19 je v občini Šmarje pri Jelšah, kjer so zabeležili 24 smrti. Sledi Metlika z 11 smrtmi. V teh dveh občinah so se med prvimi soočali z izbruhom koronavirusa v domovih za starejše. Takšen izbruh imajo tudi v domu v Ljutomeru. V tej občini so do torka umrli štirje zaradi covida-19, je razvidno s spletne strani NIJZ.

18:15 Obrambni minister Matej Tonin meni, da Slovenija nujno potrebuje transportno letalo.

18:00 Trgovina na drobno je v ZDA marca v primerjavi s februarjem upadla za 8,7 odstotka, kar predstavlja največji padec, odkar je ameriško ministrstvo za trgovino leta 1992 začelo voditi tovrstno statistiko. Februarja je medtem na mesečni ravni po popravljenih podatkih nazadovala za 0,4 odstotka.

17:30 Medicinske sestre so tudi pri nas nepogrešljiv del zdravstvenih ekip v boju proti covidu-19. Nekatere so že več tednov zdoma, saj bivajo v začasnih bivališčih, da zaščitijo svoje domače. Za večino je novo tudi delovno okolje, saj so bile na trenutna delovišča premeščene z drugih oddelkov. A pravijo, da vsak ozdravljen bolnik odtehta njihov trud.

17:15 Voditelji sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7 bodo o pandemiji koronavirusa govorili v četrtek, so sporočili iz Bele hiše. Videokonferenca voditeljev bo sledila torkovi razpravi finančnih ministrov in guvernerjev skupine. Kot so napovedali v Washingtonu, bodo voditelji uskladili odziv na pandemijo.

17:00 V trgovinah, lekarnah, poštah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Iz Mercatorja, Engrotuša, Spara Slovenija, Hoferja in Lidla Slovenija so sporočili, da spoštuje uredbe vlade. Nekatere trgovine naj bi namreč od kupcev še naprej zahtevale nošenje rokavic.

16:45 Navedbe, da je za izbruh novega koronavirusa kriva tehnologija 5G, so neresnične in zavajajoče, so sporočili iz Uprave RS za varstvo pred sevanji. Kot poudarjajo, med koronavirusom in tehnologijo 5G ni povezave, kar so v izjavi izpostavili tudi v Evropski komisiji.

16:30 V Združenem kraljestvu je novi koronavirus v zadnjem dnevu zahteval še 761 življenj, vse skupaj pa 12.868. Od ponedeljka do torka je umrlo 778 ljudi. Vse skupaj se je doslej z novim koronavirusom na Otoku okužilo 98.476 ljudi, kar je 4605 več kot v torek, kažejo podatki britanskega ministrstva za zdravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

16:15 Predsednik republike Borut Pahor je danes italijanskemu kolegu Sergiu Mattarelli in Italijanom izrazil solidarnost v skupnem boju proti koronavirusu

16:00 V UKC Maribor ostaja število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 stabilno. V torek so jih imeli 29, kar je podobno kot v prejšnjih dneh. Med njimi potrebuje intenzivno zdravljenje 13 ljudi, kar je dve osebi manj kot minuli konec tedna. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih že 49 bolnikov, edini smrtni žrtvi zaradi covida-19 doslej pa so zabeležili v začetku aprila.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo danes ob 8. uri hospitaliziranih 19 bolnikov s covidom-19, od tega šest v enoti intenzivne terapije. Tri bolnike so odpustili v domačo oskrbo, so objavili na Twitterju.

Na Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih sedem bolnikov s covidom-19, od tega dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice, kjer število bolnikov z novim koronavirusom že nekaj časa upada. V torek so jih zdravili deset, od tega dva na intenzivnem oddelku.

15.45 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bi osebne podatke državljanov po predlogu ministrstva za notranje zadeve delil s policijo, je razvidno iz predloga sklepa, objavljenega na spletnih straneh vlade. Policiji bi bili med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo.

15:30 Ukrepi, ki so jih posamezne evropske države sprejele za omejevanje širjenja novega koronavirusa, se v marsičem razlikujejo, kar velja tudi za oblike karantene, ki veljajo za otroke. Medtem ko so denimo v Španiji izhodi otrok popolnoma prepovedani, preostale države svojim najmlajšim prebivalcem puščajo določeno mero svobode.

15:15 Zdravstveni inšpektorat je v postopkih nadzora nad vsemi odloki vlade za zajezitev epidemije koronavirusa izrekel globe v skupnem znesku 21.400 evrov, so pojasnili za STA. Prek 160 glob se nanaša na kršitev prepovedi gibanja in izbiranja na javnih mestih ter površinah in prepoved gibanja izven občin. Skupna vrednost teh glob je 16.000 evrov.

15:00 Glede na število prebivalcev je covid-19 največ žrtev terjal v San Marinu, sledijo Andora, Španija, Belgija in Italija, je razvidno iz izračunov ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Po podatkih o številu mrtvih na 100.000 prebivalcev se niti ZDA, kjer so potrdili največ smrti, niti Kitajska, kjer je virus izbruhnil, ne uvrščata v vrh.

14:45 Lokalno nudistično kopališče na Češkem je prišlo v svetovne medije, tudi na ameriško mrežo CNN, ko je lokalna policija na svoji spletni strani za gole kopalce objavila opozorilo, da morajo zaradi novega koronavirusa nositi zaščitne maske.

14:30 Delovna skupina japonske vlade je danes opozorila na nujnost drastične omejitve stikov med ljudmi v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, saj bi brez tega koronovirusna bolezen 19 na Japonskem lahko zahtevala do 420.000 življenj, poroča japonska tiskovna agencija Kyodo News.

14:15 Nemčija namerava ukrep glede omejevanja stikov, ki so ga sprejeli za zajezitev koronavirusa, podaljšati do 3. maja, je danes iz vladnih virov izvedela nemška tiskovna agencija dpa. Šole bi se spet odprle 4. maja, naj bi danes v okviru vladnih načrtov kanclerka Angela Merkel predlagala ministrskim predsednikom dežel.

14:00 Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v torek potrdili že v 148 ali kar 70 odstotkih vseh slovenskih občin (v ponedeljek v 146). Po dva ali več primera so zaznali v 106 občinah (v torek v 104). Največji skok števila okužb so zaznali v Ljutomeru, kjer je žarišče v domu upokojencev.

13:45 Na Hrvaškem so za covidom-19 umrle še tri osebe, v zadnjem dnevu so zabeležili tudi 37 dodatnih primerov okužbe z novim koronavirusom, so danes potrdile hrvaške oblasti. Doslej je na Hrvaškem umrlo 34 oseb, 1741 pa je bilo okuženih.

13:30 Epidemija novega koronavirusa, ko se ljudje zaradi vladnih ukrepov zadržujejo doma več kot običajno, je močno povečala zanimanje za dostavo hrane na dom. Medtem ko so dostavljalci imeli doslej največ dela v času kosila, pa zdaj velik porast naročil opažajo zlasti v večernih urah. Veliko rast naročil beležijo tudi ob vikendih.

13:15 Letošnja mednarodna kolesarska dirka CRO Race naj bi potekala v svojem napovedanem terminu, med 29. septembrom in 4. oktobrom, je za hrvaške medije potrdil direktor dirke po Hrvaški Vladimir Miholjević. Ne vidi težave v tem, če bodo mnoge kolesarke dirke letos potekale istočasno.

13:00 V Rusiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dveh tednih naraščalo eksponentno. Povečalo se je za 800 odstotkov na skoraj 24.500. V Moskvi pa je danes na postajah podzemne železnice zaradi preverjanja elektronskih dovolilnic za gibanje po mestu nastala gneča. Oblasti bodo preučile možnost avtomatskih pregledov dovolilnic.

12:30 Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ocenjujejo, da je bilo v prvem mesecu izobraževanja na daljavo postorjenega veliko in da takšen način izobraževanja po nekaj začetnih težavah v prvem tednu zdaj poteka dobro. Da je pouk na daljavo stekel in večjih zatikanj ni, ocenjujejo tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije.

12:15 Vlada načrtuje širše testiranje, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vsej državi.

12:10 V Španiji so v zadnjem dnevu našteli 523 smrtnih žrtev covida-19, skupno je bolezni podleglo 18.579 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. To je manj kot v torek, ko so potrdili 567 smrti, poroča španski časnik El Pais.

12:00 V Evropi je bilo do zdaj potrjenih več kot milijon primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je nekaj več kot polovica vseh primerov na svetu, kažejo podatki, ki jih zbira francoska tiskovna agencija AFP. Na stari celini je do zdaj bolezen covid-19 zahtevala 84.465 življenj.

11:50 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes predstavila evropski načrt za postopno odpravo ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje tri merila, ki naj bi bila izpolnjena pred začetkom rahljanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.

11:40 Delež potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji najvišji pri starejših od 85 let. Kot so pojasnili na NIJZ, je to pričakovano, saj sistem najbolj zazna bolnike z najtežjim potekom bolezni, ki je pogostejši pri starejših. Zelo pomemben vzrok visoke incidenčne stopnje pri starejših pa so tudi izbruhi v domovih za starejše, so dodali.

11:30 Finska vlada je odpravila omejitev potovanj za območje okoli prestolnice Helsinki. Trenutno namreč ne vidijo več pravne podlage za to, da bi omejevali gibanje med južno regijo Uusimaa okoli prestolnice in ostalim delom države, je danes dejala finska premierka Sanna Marin.

11:20 Kolesarska dirka po Španiji bi po prestavitvi dirke po Franciji zaradi pandemije novega koronavirusa lahko bila na sporedu oktobra, istočasno kot prav tako preložena dirka po Italiji, je danes poročal časnik El Pais.

11:00 V torek so v Sloveniji potrdili 28 okužb z novim koronavirusom, opravili pa 1168 testiranj, je objavila vlada na Twitterju. Skupaj je okuženih 1248 ljudi. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 96 ljudi, 34 se jih zdravi v intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili 13. V torek je zaradi covida-19 umrlo pet ljudi, doslej skupaj že 61.

10:45 Tokrat sprejeti omejevalni ukrepi ne bodo ustavili širjenja novega koronavirusa, zato jih bo do leta 2022 verjetno treba večkrat ponoviti, da bi preprečili preobremenjenost bolnišnic, opozarjajo znanstveniki s harvardske univerze.

10:21 Ameriške letalske družbe so v torek s finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom sklenile dogovor o finančni pomoči zaradi pandemije koronavirusa. Podrobnosti dogovora niso znane, dodeljena sredstva pa naj bi bila dovolj, da se prepreči bankrot industrije, ki skupaj zaposluje približno 750.000 ljudi.

10:15 Čeprav so pri slovenskem nogometnem prvoligašu Olimpiji že pred časom napovedali znižanje plač zaradi prekinitve tekmovanja, ki ga je povzročila pandemija novega koronavirusa, pa vse očitno ne teče ravno gladko. V ljubljanskem klubu so pred dvema dnevoma zanikali, da gre za upor igralcev, a slovenski mediji spet pišejo o nestrinjanju igralcev.

10:10 Danska je kot prva država v Evropi v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, po več kot mesecu dni danes znova odprla centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole.

10:00 Novozelandska premierka Jacinda Ardern si je zaradi pandemije novega koronavirusa za šest mesecev znižala plačo za 20 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je danes napovedala na novinarski konferenci, bodo plače znižali tudi ministrom in drugim vodilnim javnim uslužbencem.

09:30 Po torkovem testiranju v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer je bilo 10 testov pozitivnih, in to pri šestih stanovalcih in štirih zaposlenih iz zdravstvenega doma. Od 12 okuženih stanovalcev, ki so jih znova testirali, je bilo devet negativnih. Tako je po 14 dneh v DSO ozdravelih 10 stanovalcev in dva zaposlena.

09:00 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5475 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

08:30 V Nemčiji se je z novim koronavirusom okužilo več kot 128.400 ljudi, za boleznijo covid-19, ki jo povzroča virus, pa jih je umrlo 3217. Nemška kanclerka Angela Merkel bo imela danes videokonferenco s premierji 16 zveznih dežel, s katerimi bo razpravljala o morebitni omilitvi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

08:00 V kitajskem mestu Wuhan, žarišču izbruha novega koronavirusa, so danes zaprli eno od dveh začasnih bolnišnic, ki so ju zgradili ob izbruhu epidemije. Odpustili so še zadnje bolnike, ki so jih zdravili zaradi covida-19, in jih premestili v drugo ustanovo, poroča britanski BBC.

07:30 Nogometaši švicarskega prvoligaša Basla so se odzvali na kritike, češ da se nočejo odpovedati delu plače v času prekinitve tekmovanj zaradi pandemije novega koronavirusa. Pravijo, da obtožbe ne držijo.

07:00 Kljub pandemiji novega koronavirusa v Južni Koreji danes potekajo parlamentarne volitve, na katerih izbirajo 300 članov narodne skupščine. Volitve potekajo ob strogih ukrepih, kot so spoštovanje razdalje, razkuževanje in ločeno glasovanje za tiste v karanteni, volivcem merijo tudi temperaturo. Kljub temu pričakujejo visoko udeležbo.

06:30 Ameriški predsednik Donald Trump je v torek krivdo za širitev novega koronavirusa po ZDA naprtil Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in naznanil, da je svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje te organizacije, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo.

06:20 V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je od danes tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev.

06:15 Pandemija novega koronavirusa je tako velike kot manjše avkcijske hiše postavila pred velik izziv. Tiste, ki imajo dobro razvito tehnološko podporo, doživljajo tudi v tem času razcvet, saj po mnenju strokovnjakov vlagatelji iščejo varne možnosti za svoj denar.

06:10 Obrambni ministri članic zveze Nato bodo danes na videokonferenci razpravljali o odzivanju zavezništva na krizo zaradi novega koronavirusa. Osredotočili se bodo na to, kako še okrepiti vojaško podporo zaveznicam v boju z virusom, kako v pandemiji ohraniti jedrne naloge zavezništva in kako se zoperstaviti dezinformacijam.

06:00 Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes v Bruslju predstavila usmeritve za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za priporočila, katera merila naj bodo uresničena pred odpravo kriznih ukrepov. Odločitve o tem pa so povsem v rokah članic EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine