9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

(DAN 52 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V DSO Rakičan potrjen prvi primer covid-19. V Sloveniji je bolezen covid-19 zahtevala že 53 življenj, včeraj so ugotovili so še 17 novih okužb. Razmere še niso stabilne, zato bo še naprej treba upoštevati ukr

Današnje velikonočne slovesnosti bodo zaradi epidemije novega koronavirusa potekale brez navzočnosti vernikov – ti jih bodo lahko spremljali preko zaslonov. Največ žrtev je bolezen covid-19 pri nas zahtevala med starejšimi osebami, do sedaj je umrlo 53 ljudi. Ukrepov proti širjenju bolezni se bo treba še naprej držati in pomembno je, da praznike preživite v ozkem družinskem krogu. 

19:24 V soboški enoti doma starejših Rakičan so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužbo so potrdili v bolnišnici pri stanovalki, ki so jo tja prepeljali zaradi drugih zdravstvenih težav. Po današnjih rezultatih so testi vseh zaposlenih in stanovalcev v nadstropju soboške enote, kjer je bivala okužena, negativni.

18:35 Praznična velikonočna nedelja je minila v znamenju pozivov papeža Frančiška k upanju in solidarnosti v času pandemije koronavirusa. Britanski premier Boris Johnson je po tednu dni zapustil bolnišnico, a je Otok presegel 10.000 smrtnih žrtev. Italiji gre na bolje. ZDA pa so z več kot 20.000 mrtvimi postale država z največ žrtvami na svetu.

18:15 Italija je danes poročala o 431 smrtnih žrtvah covida-19 v zadnjih 24 urah, kar je najmanj v enem dnevu od 19. marca, je danes sporočila civilna zaščita. Skupno je covid-19 zahteval 19.899 življenj.

18:00 Vse bolj kaže, da se bo treba navaditi na nogometne tekme, ki bodo zaradi zajezitve širjenja pandemije novega koronavirusa potekale brez gledalcev na tribunah. Razkriti načrti, ki jih objavlja britanski Daily Mail, kažejo, da bodo v italijanski serie A in v nemški bundesligi navijačem dovolili na stadione šele prihodnje leto.

17:28 Karanteno v postojnskem hotelu Epic je danes zapustilo 16 stanovalcev iz prve skupine, ki je tja prišla pred dvema tednoma po vrnitvi z letalom iz Španije. Skupaj je v karanteni v Postojni zdaj 17 ljudi, saj so v petek ponoči tja za 14 dni prišli trije novi stanovalci.

17:26 V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so potrdili prvi primer okužbe s covidom-19. Gre za stanovalca dislocirane bivalne enote v Apačah, kjer prebiva 16 stanovalcev. Okuženega so že namestili v izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem so namestili zaščitne maske in izvajajo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa.

17:22 Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 66 novih okužb s koronavirusom, skupno 1600. Umrli sta še dve osebi, skupno 23, je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

14:55 Na ameriški letalonosilki Theodore Roosevelt, ki je zasidrana v Guamu, so med posadko potrdili še 130 okužb z novim koronavirusom, skupno 550, je na svoji spletni strani sporočila ameriška vojna mornarica.

14:50 Britanskega premierja Borisa Johnsona so po tednu dni danes odpustili iz bolnišnice St. Thomas v Londonu, kjer se je zdravil zaradi covida-19, so sporočili z Downing Streeta. Po nasvetu zdravnikov še ne bo takoj prevzel svojih dolžnosti, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

14:45 V šotorskem naselju za karanteno potnikov ob mejnem prehodu Maljevac pri Veliki Kladuši v BiH je zgodaj davi izbruhnil požar, v katerem so bili uničeni trije šotori. O poškodovanih ne poročajo. Policija preiskuje, ali je bil požar morda namerno podtaknjen, so poročali lokalni mediji.

14:40 Potem ko je predsednik srbske nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza pred enim mesecem zbolel za novim koronavirusom, je zdaj popolnoma ozdravel in se v ponedeljek vrača na delo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

14:35 Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v soboto potrdili že v 146 občinah (v petek v 145), po dva ali več primera pa ostajata v 102 občinah. Tokrat je število okuženih najbolj naraslo v Ljutomeru, in sicer za sedem. Po dva nova primera so zabeležili v Metliki in Veržeju.

14:30 Papež Frančišek se je na današnjo velikonočno nedeljo spomnil vseh, ki so bili neposredno prizadeti zaradi novega koronavirusa, kot tudi tistih, ki v tej krizi pomagajo. Med posebej prizadetimi območji je izpostavil Evropo, ki jo je pozval k solidarnosti. Ob koncu je podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

11:35 Pripadnika slovenskega kontingenta na misiji v Maliju, ki je zbolel za covidom-19, je v soboto v malijski prestolnici Bamako prevzela slovenska vojaška medicinska ekipa in danes v zgodnjih jutranjih urah so z letalom prispeli v Slovenijo, je prek svojega uradnega Facebook profila sporočil obrambni minister Matej Tonin.

11:10 Britanski premier Boris Johnson se je zahvalil osebju londonske bolnišnice St. Thomas, kjer se zdravi zaradi koronavirusne bolezni 19. “Ne morem se jim dovolj zahvaliti. Dolgujem jim življenje,” je zapisal v kratkem sporočilu za javnost, prvem odkar je v četrtek zapustil oddelek intenzivne nege v omenjeni bolnišnici.

11:04 V slovenskih bolnišnicah se je v soboto zdravilo 95 bolnikov s covidom-19, kar je eden več kot v petek. Manjše je bilo tudi število novih okužb, a so opravili tudi pol manj testov. Na intenzivni negi se je zdravilo 35 bolnikov, umrle pa so tri osebe, s čimer je število mrtvih za posledicami epidemije v Sloveniji naraslo na 53.

11:03 Kitajska je danes poročala o 99 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, od tega 97 uvoženih. To je največ okužb v enem dnevu tistih, ki so prišli iz tujine, od izbruha virusa na Kitajskem decembra lani. Pred tem so največ okužb v enem dnevu zabeležili 25. marca, in sicer 67.

10:35 V soboto so umrli še trije bolniki s covidom-19, kar pomeni, da je v Sloveniji skupno za posledicami epidemije novega koronavirusa umrlo 53 ljudi. Opravili so nekaj manj testov kot običajno, in sicer 572 ter ugotovili 17 novih okužb. Skupno se je torej število okuženih povzpelo na 1205.

07:27 Kristjani danes obeležujemo svoj največji praznik – veliko noč, spomin na Jezusovo vstajenje od mrtvih. Ker zaradi epidemije ne bo množičnega praznovanja po cerkvah, škofje vabijo k velikonočnemu zajtrku ob 8. uri na domovih in k spremljanju dopoldanskih maš na daljavo. Papež Frančišek pa bo opoldne v Vatikanu podelil blagoslov mestu in svetu.

07:26 V enem mesecu po razglasitvi epidemije covida-19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend naraščanja števila obolelih ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine