7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

(DAN 49 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Skupno število okuženih v Sloveniji se je povzpelo na 1124 , skupno število umrlih na 43; Kacin: V torek bomo ocenili, če lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti

Število okuženih z novim koronavirusom je v Sloveniji po zadnjih podatkih naraslo na 1091, skupno število smrtnih žrtev je 40. Vladne delovne skupine medtem pripravljajo izhodišča za drugi protikoronski zakon, o čemer so se danes pogovarjali tudi s predstavniki občinskih združenj. Napovedano je sproščanje nekaterih ukrepov pri prodaji. Več o včerajšnjem dogajanju TUKAJ.

23:01  Finančni ministri EU so danes dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. Strinjanja glede skupnih obveznic pa pričakovano ni. VEČ TUKAJ!

23:00 V Sloveniji so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 33 ljudeh, tako da je skupno število okuženih poraslo na 1124. Umrli so še trije bolniki, skupaj je doslej umrlo 43 ljudi. Vlada je medtem sklenila ponovno omogočiti izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev, nove spremembe je določila tudi pri obisku trgovin. VEČ TUKAJ!

21:09 V svetu je bilo glede na podatke univerze Johns Hopkins potrjenih že več kot 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom. Številke močno naraščajo v ZDA, medtem ko iz nekaterih držav prihajajo spodbudne novice glede upočasnjevanja širjenja. Kljub temu države v splošnem še ne rahljajo ukrepov, Francija in Poljska sta danes celo naznanili podaljšanje.

20:51 Britanski premier Boris Johnson je danes zapustil oddelek intenzivne nege, kjer so ga zdravili zaradi covida-19, je zvečer potrdil tiskovni predstavnik britanske vlade. Na intenzivni negi so ga zdravili od ponedeljka zvečer, ko se mu je poslabšalo zdravstveno stanje.

20:26 Videokonferenčno zasedanje finančnih ministrov EU, ki naj bi danes ponovno poskušali doseči dogovor o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa, zamuja že več kot tri ure. Zasedanje naj se ne bi začelo, dokler ne bo jasno, ali dogovor je na dosegu ali pa bo treba znova priznati poraz.

20:25 Francija je danes prvič od izbruha novega koronavirusa potrdila upad števila obolelih s covidom-19 na oddelkih intenzivne nege. Tovrstno pomoč je danes potrebovalo 7066 bolnikov, kar je 82 manj kot dan prej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej je umrlo več kot 12.000 ljudi.

20:24 Premier Janez Janša in predsednik italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga sta danes na videokonferenci izmenjala podatke o trenutnem stanju v povezavi s covidom-19 in ukrepih, ki sta jih obe strani sprejeli v boju proti epidemiji. Dogovorila sta se za sodelovanje in izmenjavo izkušenj na področju zdravja.

20:23 Vlada je na današnji dopisni seji zamenjala člane upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS. Spremenila je tudi odlok o ustanovitvi zavoda, s čimer je omogočila, da nastanitvene in druge kapacitete nameni za potrebe epidemije, so navedli v sporočilu po seji vlade.

20:18 Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da zaradi zagotavljanja sredstev za odziv na epidemijo nalezljive bolezni covid-19 zaprosi za mednarodno pomoč v obliki prevoza zaščitnih sredstev in opreme, so sporočili z ministrstva za obrambo.

20:18 Člani nemške nogometne reprezentance so se odločili, da bodo v času pandemije novega koronavirusa številnim domovom za starejše občane ter nemškim ustanovam, ki nudijo paliativno oskrbo, podarili tisoč prenosnih računalnikov.

20:17 Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da se zaradi zavarovanja državne meje in ker je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, vpokliče pomožne policiste za opravljanje nalog policije do 31. decembra, so sporočili po koncu seje.

20:16 Direktor nacionalnega inštituta za zdravje v ZDA Anthony Fauci je danes kljub nekaterim vzpodbudnim podatkom glede širjenja koronavirusa po ZDA posvaril pred prehitrim zagonom gospodarstva. Newyorški guverner Andrew Cuomo pa je spomnil, da je španska gripa leta 1918 prišla v treh valovih.

20:15 V Italiji se je spet povečalo število mrtvih zaradi koronavirusa v primerjavi z dnevom prej. Potem ko so v sredo potrdili 542 smrti, so danes zabeležili 610 smrtnih žrtev. Zaradi okužbe trenutno trpi še 96.877 oseb, od tega je na intenzivni negi 3605 oseb, poročajo tuje tiskovne agencije.

20:14  V Italiji se je spet povečalo število mrtvih zaradi koronavirusa v primerjavi z dnevom prej. Potem ko so v sredo potrdili 542 smrti, so danes zabeležili 610 smrtnih žrtev. Zaradi okužbe trenutno trpi še 96.877 oseb, od tega je na intenzivni negi 3605 oseb, poročajo tuje tiskovne agencije.

20:12 V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo še 881 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 7978, je danes sporočil zunanji minister Dominic Raab, ki nadomešča premierja Borisa Johnson. Ta ostaja na intenzivni negi, kjer po besedah Raaba pozitivno napreduje.

20:01 Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja, je danes objavila komisija za splošno maturo. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.

20:00 Turčija namerava s posebno aplikacijo za pametne telefone slediti okuženim z novim koronavirusom in tistim, s katerimi so bili v stiku, da bi tako zagotovili, da ostanejo doma v samoizolaciji, so danes sporočile oblasti.

19:30 Državna sekretarka @MinZdravje  Tina Bregant: Želim vse pohvaliti, ker smo tako pridno doma, vzdržujemo razdaljo, umivamo in razkužujemo roke, nosimo maske. Slovenci smo pridni in smo vestni. Morda nam bo to pomagalo, da se lažje izvlečemo iz te krize. DS@MinZdravje  Tina Bregant: V domovih za ostarele smo uvedli dobro prakso: medicinska ekipa domski zdravnik, domska sestra, zdravnik iz regionalen bolnišnice in zdravnik paliativne oskrbe izvedejo prvo triažo. Zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji. 

 

17:25 Tudi kvalifikacijski turnirji za košarkarski turnir na olimpijskih igrah v Tokiu, ki bodo zaradi pandemije novega koronavirusa na sporedu poleti 2021, so prestavljeni na prihodnje leto, je danes sporočila Mednarodna košarkarska zveza (Fiba). Med kandidati za nastop na OI je tudi Slovenija, ki bi morala konec junija igrati kvalifikacije v Kaunasu.

17:24 Nemška kanclerka Angela Merkel je danes dejala, da vidi razloge za previden optimizem glede izbruha koronavirusa v Nemčiji. Po njenih besedah se namreč že opazi sploščitev krivulje števila okuženih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

16:33 Glede na nove podatke iz Kitajske obstaja možnost, da nosečnice novi koronavirus prenesejo na svoje nerojene otroke v maternici, izhaja iz poročila znanstvenikov z univerze v Wuhanu, ki je bilo danes objavljeno v reviji European Respiratory Journal.

16:31 V svetu je bilo doslej potrjenih več kot 1,5 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. To pomeni, da se je samo v šestih dneh število okuženih povečalo za pol milijona, potem ko je minuli petek doseglo milijon primerov, poroča britanski BBC.

16:29 Zaradi potreb po zaščitni opremi so v Občini Ajdovščina začeli tiskati 3D zaščitne maske, pa tudi vizirje. Kot je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benko, so zaenkrat zadostne količine tudi že razdelili med tiste, ki jih potrebujejo.

16:24 Stanje na slovenskem trgu dela se ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa vsak dan poslabšuje. Od 1. do 8. aprila se je število registriranih brezposelnih po neuradnih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje zvišalo za 4922 na 82.777, pri čemer je samo v sredo poskočilo za 1030.

16:21  V enem od domov za starejše v madžarski prestolnici Budimpešta se je z novim koronavirusom okužilo več kot sto ljudi. Pet starejših je že umrlo zaradi covida-19, je danes sporočila vodja madžarske službe za javno zdravje Cecilia Müller.  Müllerjeva, ki je tudi članica operativnega štaba za boj proti covidu-19, je pojasnila, da so okuženi tako stanovalci kot zaposleni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju madžarskih medijev v domu starejših živi 500 ljudi, številni med njimi imajo zdravstvene težave. Do danes so na Madžarskem sicer potrdili 980 okužb, od tega je 66 ljudi umrlo, 96 pa ozdravelo.

16:20 V pandemiji novega koronavirusa, ki je Italijo dosegla februarja, je med 17.669 smrtnimi žrtvami v državi tudi sto zdravnikov, je danes sporočilo združenje zdravnikov Fnomceo. Predsednik združenja Filippo Anelli je poudaril, da ne morejo več dovoliti, da bi zdravnike in zdravstvene delavce, pošiljali v prve vrste v boju proti virusu brez zaščite.

16:06 Veljavnost mesečnih, polletnih in letnih vozovnic za javni potniški promet, ki jih kupci ne morejo uporabljati, saj potniški promet stoji, bo avtomatično podaljšana. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

16:01 Poljska vlada je danes napovedala, da bodo podaljšali ukrepe, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja covida-19. Od prihodnjega tedna bo obvezno tudi zakrivanje obraza na javnih krajih, poročajo tuje tiskovne agencije. “Imamo priložnost, da spravimo pod nadzor širjenje koronavirusa,” je dejal premier Mateusz Morawiecki. Na Poljskem bodo meje za tujce tako zaprte do najmanj 3. maja. Do 19. aprila bodo zaprte vse trgovine, z izjemo trgovin z živili in lekarn. Do 26. aprila bodo ostale zaprte šole, ukinjene bodo mednarodne letalske povezave in vlaki. Bi pa lahko po veliki noči odpravili nekatere omejitve v gospodarstvu, je dodal premier.

 

15:41 V UKC Maribor se število bolnikov s covid-19 v zadnjem tednu stalno giblje okoli 30, zato obvladujejo razmere. Ker imajo tudi dovolj zaščitne opreme, so ta teden pričeli z večanjem števila ostalih obravnav v tej ustanovi. Najbolj razveseljiv je podatek, da ni bilo niti enega primera prenosa okužbe s covid-19 z bolnika na zaposlenega.

15:30 V ZDA je prejšnji teden za nadomestilo za brezposelne prvič znova zaprosilo 6,6 milijona delavcev. To je nekoliko manj kot v tednu poprej, ko je ministrstvo za delo po popravljenih podatkih naštelo 6,9 milijona prvih prošenj.

15:28  Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je za spopad s posledicami pandemije novega koronavirusa napovedala novo serijo finančnih operacij, s katerimi bo podjetjem, gospodinjstvom, državi in lokalnim oblastem, ki so jih prizadeli ukrepi za zajezitev virusa, zagotovila 2300 milijard dolarjev (2115 milijard evrov).

15:17 Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je za spopad s posledicami pandemije novega koronavirusa napovedala novo serijo finančnih operacij, s katerimi bo podjetjem, gospodinjstvom, državi in lokalnim oblastem, ki so jih prizadeli ukrepi za zajezitev virusa, zagotovila 2300 milijard dolarjev (2115 milijard evrov).

15:16 Zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki znova pozvalo državljane, naj preložijo potovanja. Ob tem so znova opozorili, da bodo slovenski in tuji državljani ob vstopu v Slovenijo napoteni v karanteno na domu ali na za to namenjeni lokaciji. Tistim s simptomi okužbe pa bodo nudili zdravstveno oskrbo, so zapisali v sporočilu za javnost.

15:15 Na Hrvaškem so od srede ob 14. uri do danes do 14. ure zabeležili še 64 primerov bolezni covid-19, kar pomeni, da je doslej zbolelo 1407 oseb, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V sredo je v Zagrebu umrl moški, ki je bil 20. smrtna žrtev covida-19 na Hrvaškem, je dejal.

15:14 V karanteni v hotelu Epic v Postojni so od srede še trije novi stanovalci. Skupno zdaj v njem 14-dnevno osamitev preživlja 31 ljudi, doslej pa so med njimi potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, je danes za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. V velenjski karanteni ostajata le še dva stanovalca.

15:13 Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnji videokonferenci za člane svojega konservativnega bloka ponovila svoje nasprotovanje skupnim koronskim evrskim obveznicam, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za to ni političnega konsenza, je zatrdila.

15:12 Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.

15:11 Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.

15:07 Nemški letalski prevoznik Lufthansa vsako uro paraliziranega potniškega letalskega prometa, ki je posledica pandemije novega koronavirusa, izgubi milijon evrov, je danes opozoril izvršni direktor koncerna Carsten Spohr. Ob tem je dodal, da bo skupina, če bo želela ostati pri življenju, potrebovala državno finančno pomoč.

15:07 Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je danes Irance pozval, naj med muslimanskim postnim mesecem ramazanom, ki se bo začel zadnji teden aprila, molijo doma in tako prispevajo k zmanjšanju širjenja novega koronavirusa.

15:05 V zasebnih vrtcih so zadovoljni z načinom njihovega financiranja v času epidemije covida-19, ki ga prinaša interventni zakon. “Res je, da pri tem nismo popolnoma izenačeni z javnimi vrtci, a shema pomoči je zadovoljiva, da zasebnim vrtcem zagotavlja preživetje in kontinuiteto po koncu krize,” je za STA dejala Taja Steblovnik.

14:01 V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa le dobra četrtina Slovencev hodi v službo kot običajno. Podoben je delež tistih, ki delajo od doma, na čakanju doma je ena šestina. Dobra polovica jih meni, da koronavirus predstavlja veliko tveganje tako za njihovo službo kot za obstoj podjetja, kjer so zaposleni, kaže raziskava družbe Aragon.

13:59 Zaradi finančnih težav, ki jih povzroča pandemija novega koronavirusa, bo vodstvo elitne angleške nogometne lige klubom vnaprej plačalo del denarja, ki ga glede na stanje na lestvici in število televizijskih prenosov običajno nakaže na koncu sezone.

13:49 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sredo je bilo na vseh ravneh angažiranih 5913 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

13:43 V Španiji so po dveh dneh naraščanja števila žrtev covida-19 danes prvič poročali o manjšem številu mrtvih. V zadnjih 24 urah je umrlo 683 bolnikov, 74 manj kot v sredo, skupno pa že 15.238 v tej eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa.

13:32 Google je svojim zaposlenim prepovedal uporabo namizne aplikacije za video klice Zoom, ki se je znašla pod plazom kritik zaradi varnostnih težav, ki so na površje priplavale ob izjemni popularnosti med pandemijo koronavirusa. Na varnostne zadržke se po poročanju spletnega portala Verge sklicuje tudi Google, ki sicer ponuja konkurenčno storitev.

13:32 Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borellje je danes v imenu unije izrazil podporo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v boju proti pandemiji covida-19. “Sodelovanje, solidarnost in multilateralizem so ključni za naš skupen uspeh v boju proti koronavirusu,” je med drugim danes zapisal na družbenem omrežju Twitter.

13:31 Fundacija za šport je že konec marca nacionalnim športnim zvezam razdelila 75 odstotkov od 1,8 milijona evrov, namenjenih za vrhunski šport, ki je zaradi pandemije koronavirusa ustavljen. Naslednji teden bo zvezam začela razdeljevati še sredstva za kakovostni in vrhunski šport otrok in mladine, okrog dva milijonov evrov bodo dobile med letom.

13:30 Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov. Tak znesek so označili za “človeka vreden dodatek”, zaradi razbremenitve delodajalcev pa tudi za slednje to ne bi smelo predstavljati večje težave, so zapisali v sporočilu za javnost.

13:27 Slovenski prireditelji svetovnega prvenstva v veslanju za mladince, mlajše člane in neolimpijske discipline, ki bi moralo biti na Bledu med 16. in 23. avgustom letos, so bili v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni prireditev odpovedati, so za STA potrdili na Veslaški zvezi Slovenije (VZS).

12:53 Nemški avtomobilski velikan Volkswagen na Kitajskem, ki je njegov največji trg, že beleži znamenja okrevanja. Znova namreč obratujejo vsi njegovi tamkajšnji prodajalci, tudi sam je zagnal že skoraj vse svoje kitajske proizvodne obrate. Kitajski avtomobilski trg je sicer marca beležil 36-odstotni padec prodaje, februarja pa kar 80-odstotnega.

12:37 Britanska centralna banka Bank of England je potrdila pripravljenost za začasno financiranje britanske vlade v spopadu z epidemijo novega koronavirusa, če ta sredstev ne bo uspela takoj zbrati na dolžniških trgih. S tem bo oživila ukrep, ki ga je nazadnje širše uporabljala med finančno krizo leta 2008.

12:35 Kar okoli 40 odstotkov članov je že s prvim odlokom zaradi nastopa epidemije covida-19 moralo takoj zapreti lokale in delavnice, kar je prizadelo približno četrtino vseh zaposlenih v obrti in malem podjetništvu na območju mesta in okolice, je v pogovoru za STA povedala direktorica mariborske obrtno podjetniške zbornice Leonida Polajnar.

12:24 Optimizem med Slovenci glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19 se krepi, izhaja iz podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon. 89 odstotkov vprašanih tako meni, da gredo zadeve v Sloveniji na bolje ali precej na bolje. Ob zaskrbljenosti za zdravje ni zaznati velikih skrbi za delovna mesta. VEČ TUKAJ!

12:22 Največji švicarski banki UBS in Credit Suisse bosta zaradi posledic pandemije novega koronavirusa izplačilo dividend za lani predlagali v dveh delih. Za to sta se odločili na poziv švicarskega finančnega regulatorja FINMA. Evropska centralna banka (ECB) pa je denimo banke evrskega območja pozvala, naj odločitev o dividendah prestavijo na jesen.

12:21 Vsi umrli s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi, je v izjavi za medije pojasnila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju.

12:21 Rast števila okuženih z novim koronavirusom v šmarskem domu upokojencev se je ustavila. V sredo je število okuženih stanovalcev in zaposlenih ostalo na torkovi ravni, to je pri 137, je STA izvedela iz virov blizu doma. Medtem pa je število vseh okuženih v občini Šmarje pri Jelšah poraslo za štiri na 149.

12:20 V slovenskih bolnišnicah in njihovih intenzivnih oddelkih se je v sredo zdravilo 108 bolnikov s covidom-19, trije manj kot dan prej. Tudi na intenzivnih oddelkih je bil en bolnik manj. Umrli so še trije ljudje, tako da je skupno število smrtnih žrtev nove bolezni v Sloveniji zdaj 43. Število dodatnih okužb je naraslo podobno kot v minulih dneh.

12:15 Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je danes zaradi prevarantov, ki so vzpostavili ponaredke uradne spletne strani, ustavila izplačevanje pomoči samozaposlenim in malim podjetjem, prizadetim v pandemiji novega koronavirusa.

12:05  Ponudnik video vsebin Disney Plus je v prvih petih mesecih delovanja že presegel mejnik 50 milijonov naročnikov, so sporočili iz skupine Walt Disney. Disney Plus je sicer na trg predvajanja video vsebin doslej stopil v ZDA in osmih zahodnoevropskih državah.

12:02 Pandemijo covida-19 občutijo tudi najbogatejši na svetu. 51 odstotkov najbogatejših je letos manj premožnih kot lani, kaže nedavno objavljena Forbesova lestvica milijarderjev. Forbes je letos naštel 2095 milijarderjev, 58 manj kot lani, njihovo premoženje pa se je skupno zmanjšalo za 700 milijard dolarjev na 8000 milijard.

12:00 Cilj državnih ukrepov mora biti po mnenju Združenja Manager ne le preživetje, temveč krepitev odpornosti podjetij in države. Sistemsko in trajnostno zastavljene dogovore je treba najti za zagotavljanje likvidnosti, večjo prožnost na trgu dela, digitalizacijo, poenostavitev postopkov, dvig produktivnosti in za nove poslovne modele.

11: 50 Kacin: Če bi želeli dobiti pomoč, ki jo @vladaRS  vlada zagotavlja v protikorona megazakonu, morate nujno danes poravnati vse svoje davčne obveznosti. Jutri to žal ne bo mogoče, ker banke zaradi Velikonočnih praznikov ne bodo izvajale plačilnega prometa. https://www.gov.si/novice/2020-04-07-ali-nameravate-uveljavljati-izredno-pomoc-v-obliki-mesecnega-temeljnega-dohodka-po-ziuzeop-pozor/

11:40 Kacin: S strani mednarodnih organizacij v teh razmerah pričakujemo hitrejšo odzivnost. Slovenske bolnišnice beležijo dober izid zdravljenja na intenzivni negi. Praviloma se po dolgotrajnem predihavanju pacienti odklapljajo iz ventilatorjev in prestavljajo na bolnišnične oddelke. Smrtnost v Sloveniji za #COVID19 je relativno majhna.

11:35 Kacin: Tudi na področju javnega prevoza potekajo intenzivne priprave – prilagoditev vozil, omejeno število potnikov,… O točnem datumu @vladaRS  še ni odločala, je pa že identificirala dejavnosti, ki so v tem trenutku ključne. Sprostitve ukrepa omejitve gibanja na lastne občine pred koncem naslednjega tedna ne bo.

11:30 Kacin: Veliko zahvalo pa izražam vsem, ki v teh časih pomagate, bodisi z delom v nevladnih organizacijah, bodisi s prostovoljnimi prispevki, s pomočjo ljudem v stiski ali drugimi oblikami solidarnosti. V tem se kaže karakter naše družbe, in nas navdaja s pozitivnim pogledom naprej. V torek bomo ocenili, ali je trend rasti ali upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument, da lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti – vulkanizerje, avtopralnice, prodajalne z gradbenim materialom in servisne dejavnosti…

11:25 Cvetka Tomin, @RdeciKrizSLO: Nadaljujemo s podporo najbolj ranljivimi med nami. Dodatno je v času epidemije za pomoč prosilo več kot 1000 ljudi. Skupaj pomagamo več kot 90.000 ljudem. Dnevno je na terenu prisotnih več kot 900 prostovoljcev in osebja Rdečega križa. Že 30 dan sodelujemo na mejnih kontrolnih točkah. Pomagamo v domovih za starejše in zdravstvenih ustanovah. Odlično sodelujemo z humanitarnimi organizacijami in Civilno zaščito. Naš skupni cilj je lajšati stiske ljudi, ki so velike in raznovrstne. Zaradi epidemije se je obseg dela in stroškov humanitarnih organizacij povečal. Pozdravljamo povabilo @vladaRS , ki je prisluhnila predlogom NVO, kako zagotoviti nemoteno in učinkovito delo humanitarnim organizacijam.

11:22 Peter Tomažič, Karitas: V teh časih smo stopili skupaj. Na lokalni ravni je uspešno sodelujemo z gasilci, Rdečim križem, občino,… Vse kar je nujno lahko rešimo in odpravimo. Skupaj, s solidarnostjo, osebno odgovornostjo, sočutnostjo in strpnostjo lahko premagamo epidemijo.

11:20 Peter Tomažič, Karitas: Včeraj smo imele možnost NVO, ki sodelujemo s Civilno zaščito na terenu, @vladaRS  povedati, kje so težave in katere so skupine, ki jih sprejeti oziroma načrtovani ukrepi ne bodo dosegli, pa so po našem mnenju potrebne pomoči. Dobili smo obljubo, da bo čim več naših predlogov vključenih v popravke obstoječih in načrtovanih ukrepov. V teh časih smo stopili skupaj. Na lokalni ravni je uspešno sodelujemo z gasilci, Rdečim križem, občino,… Vse kar je nujno lahko rešimo in odpravimo. Skupaj, s solidarnostjo, osebno odgovornostjo, sočutnostjo in strpnostjo lahko premagamo epidemijo.

11:15 Peter Tomažič, Karitas: V tem času ne sme biti nihče sam. Vsi morajo imeti v tem času možnost pogovora. Na Karitas smo prejeli 1300 klicev obupanih. Naši svetovalci so jim nudili podporo, pogovor. Naši mladi vzpostavili poseben program za družabništvo starejših po telefonu. Humanitarne organizacije v tem času zagotavljamo, da nihče ne ostane brez najpomembnejšega – brez hrane, vode in strehe nad glavo. Karitas je 15.000 gospodinjstev oskrbel z najnujnejšem. Razdelili 270 ton hrane, pomagali s položnicami za 53.000 evrov. Zadovoljni smo z vsemi ukrepi @vladaRS , ki lajšajo stiske socialno ogroženih. Veseli smo podpore darovalcev.

11:15 Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 8. 4. 2020 (00:00 – 24:00): – Št. testiranj: 1144 – Št. pozitivnih: 33 – Št. hospitaliziranih: 108 – Št. oseb na intenzivni negi: 34 – Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 8 – Število umrlih: 3 

 
11:10 Kacin: Z žalostjo spremljamo podatke o novih smrtnih žrtvah pri nas. A naj nas bodri zavedanje, da smo z dosedanjim delom in ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot smo jih izgubili. Podatki tako še naprej ostajajo spodbudni. Ukrepov se držimo in zato delujejo. Slovenija ni sama v boju proti epidemiji COVID-19, virus je prisoten okoli nas. Dokler se virus širi okoli nas, verjetnost okužbe ostaja. Včeraj je potekal posveta delovne skupine za nevladne organizacije, ki v tem času opravljajo izjemno delo in so pomemben gradnik našega dosedanjega uspeha pri soočanju z epidemijo.

11:02 Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19: Podatki na dan 8. 4. 2020: – št. testiranj (skupno): 31.813 – št. testiranj (na dan): 1144 – št. pozitivnih oseb (skupaj): 1124 – št. pozitivnih oseb (na dan): 33 – št. hospitaliziranih (skupaj): 108 – št. na intenzivni negi (skupaj): 34; 

Podatki na dan 8. 4. 2020: – odpuščenih iz bolnišnice (skupaj): 128 – odpuščenih (na dan): 8 – št. smrti (skupaj): 43 – št. smrti: 3 – št. okuženih zdravstvenih delavcev in sodelavcev (skupaj): 208 – št. okuženih zaposlenih v DSO: 72 – št. okuženih oskrbovancev DSO: 225

10:51 Nemčija je februarja zabeležila presenetljivo rast izvoza. Na mesečni ravni se je okrepil za več kot odstotek. Povečanje obsega izvoza je sicer nemškim podjetjem omogočilo povpraševanje držav EU. Izvoz Nemčije na Kitajsko je medtem v drugem mesecu leta glede na predhodni mesec upadel za skoraj desetino.

10:50 [V ŽIVO ob 11. uri] Izjava glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni #COVID19. Sodelujejo generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in generalna sekretarka @RdeciKrizSLO  Cvetka Tomin ter @GovorecCOVID19 , veleposlanik Jelko Kacin. gov.si/neposredni-pre

10:49 Sladkogorska tovarna papirja Paloma, ki je že nekaj časa del slovaške skupine SHP, se je v času epidemije novega koronavirusa Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor odločila donirati večjo količino higienskih izdelkov. Ob tem so mariborski enoti Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano donirali 10.000 evrov.

10:27 V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, ki je zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa in zaradi skrbi za zdravje zaposlenih, po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavila proizvodnjo, bo ta prihodnji teden še stala. Za zdaj se pogovarjajo, da naj bi jo predvidoma zagnali teden po praznikih, je povedal Revozov sindikalist.

10:25 Francija namerava podaljšati karanteno zaradi pandemije covida-19, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila, so v sredo sporočili iz urada francoskega predsednika. Predsednik Emmanuel Macron bo v zvezi s pandemijo v ponedeljek imel televizijski nagovor ljudstvu, so še sporočili. Do kdaj naj bi podaljšali stroge ukrepe za zajezitev pandemije, ki veljajo od sredine marca, niso pojasnili. Francija je med evropskimi državami, ki jih je koronavirusna bolezen 19 najhuje prizadela. Do srede zvečer je bolezen zahtevala 10.869 življenj.

 

10:06 Organizatorji in partnerji festivala Pivo in cvetje, ki je 55 let potekal julija v Laškem, so se odločili, da festivala letos ne bo. Zaradi epidemije novega koronavirusa so 56. festival prestavili na prihodnje leto, so danes sporočili iz Pivovarne Laško Union.

10:05 Stanovanjski sklad RS zagotavlja, da gradnje pod njegovim okriljem kljub epidemiji novega koronavirusa potekajo, in sicer ob uvedenih ustreznih zdravstvenih ukrepih. Do leta 2023 namerava sklad zagotoviti 2144 novih javnih najemnih stanovanj v projektih s skupno vrednostjo okoli 286 milijonov evrov.

10:04 Predsednik in izvršni direktor ameriškega ponudnika hitre prehrane McDonalds Chris Kempczinski si bo zaradi škode, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, znižal osnovno plačo za polovico, so v sredo sporočili iz podjetja. Kot so dodali, je prodaja od sredine marca, ko so države začele sprejemati ukrepe za zajezitev virusa, močno upadla.

10:03 Na območju zgornjega dela Podravja je po pričakovanju največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v Mariboru, kjer so jih doslej našteli 23. V zadnjih dneh pa se je najbolj opazno povečala številka v Šentilju, kjer je z virusom okuženih sedem ljudi. Ne v eni ne v drugi občini za zdaj še niso izvedli delitve mask med gospodinjstva.

10:02 Francosko-nizozemska letalska skupina Air France-KLM je marca zabeležila skoraj 57-odstotni upad potnikov, številke za april in maj, ko naj bi njena letala zaradi pandemije novega koronavirusa ostala na tleh, pa naj bi bile še slabše, so danes sporočili iz koncerna.

09:25 Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je danes v Jemnu razglasila dvotedensko prekinitev ognja zaradi pandemije koronavirusne bolezni-19. Prekinitev ognja bo začela veljati danes ob 11. uri po srednjeevropskem času, poročajo tuje tiskovne agencije.

09:24 Tajvan bo državam, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa, daroval še šest milijonov mask. Otok je minuli teden daroval deset milijonov mask najbolj prizadetim državam v pandemiji, tokratna pošiljka pa bo šla med drugim državam severne, srednje in vzhodne Evrope.

09:24 Borzni indeksi so se na azijskih borzah danes večinoma zvišali, saj vlagatelji upajo, da bo širjenje novega koronavirusa po svet kmalu doseglo vrhunec. Medtem pa je japonska borza sklenila z negativnim predznakom, saj se tam razmere zaostrujejo.

09:15 Čeprav še ni registriranega zdravila za bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, po svetu pri zdravljenju preizkušajo terapije z različnim kombinacijami zdravilnih učinkovin. Za hospitalizirane bolnike je na prvem mestu tako podporno zdravljenje. Hkrati potekajo številne klinične študije, s katerimi ugotavljajo varnost in učinkovitost zdravil.

08:19 Šale nam lahko v času epidemije pomagajo pri premagovanju negotovosti, strahu in tesnobe. V Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so se odločili za dokumentacijo šal o koronavirusu, so jih doslej zbrali že več kot 450. Zbrane šale bodo v prihodnje najverjetneje predstavili tudi na razstavi, kjer bodo tudi strokovno ovrednotene.

08:18 Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za britanski BBC znova poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU, zato se mora ta soočiti z najhujšim preizkusom po drugi svetovni vojni.

08:18 Združeni narodi so v sredo Venezueli poslali 90 ton pomoči v podporo prizadevanjem za zajezitev epidemije novega koronavirusa. V pošiljki je med drugim 28.000 kosov zaščitne opreme za zdravstvene delavce kot tudi naprave za koncentriranje kisika in izdelki za nadzor kakovosti vode, so sporočili iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA).

08:17 Centralna banka ZDA Federal Reserve (Fed) je odločena, da stori vse, kar je v njeni moči in kar bo treba, da pomaga gospodarstvu v času pandemije koronavirusa, piše v povzetku zadnjega izrednega zasedanja Odbora za odprti trg Feda (FOMC), ki je potekalo 15. marca.

08:16 Testi za dokazovanje okužb z novim koronavirusom, ki jih je v zadnjem času mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo, opozarjajo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani.

08:15  Prvi mož formule ena Ross Brawn je na spletni stran tekmovanja, ki ga vodi, navedel možnost, da bi naslednje dirke za svetovno prvenstvo v Evropi, kjer se bo tekmovanje verjetno tudi začelo spet odvijati, pripravili brez gledalcev ob progi. Ta čas je tekmovanje prekinjeno, zaradi pandemije novega koronavirusa še ni bilo niti ene dirke VN.

08:13 Jože Biščak v komentarju Bojte se nasvetov WHO! piše o odgovornosti Svetovne zdravstvene organizacije in njenih nacionalnih izpostav za hitrost širitve okužb z novim koronavirusom. Omenjenim strokovnim organizacijam pripiše koruptivnost in meni, da jih ljudje in vlade ne bi smele poslušati. “Tudi njen ‘boj’ proti mesni industriji ni ostal neplačan. Skratka, ko boste ob naslednji krizi poslušali nasvete WHO in posamezne nacionalne organizacije, kako za njo papagajsko ponavljajo škodljive usmeritve, storite dvoje: prvič, primite se za svojo denarnico; in drugič, zase in za svojo družino boste naredili največ, če boste ravnali po zdravi pameti. Ko WHO deli nasvete, ljudje običajno umirajo. To danes s solzami v očeh za preminulimi spoznavajo v Španiji, Italiji in Franciji. Tudi v Sloveniji bi bilo tako, če ne bi nova vlada sprejela odločnih ukrepov, ljudem pa svetovala (v nasprotju z NIJZ), naj nosijo maske, četudi so doma narejene. Bolje kakršnakoli zaščita kot nobena je tudi recept tistih držav, ki se ta čas najbolj uspešno bojujejo proti širjenje okužbe.”

VEČ V NOVI ŠTEVILKI REVIJE DEMOKRACIJA ali TUKAJ!

07:34 Pandemija covida-19 bi lahko v revščino pahnila dodatne pol milijarde ljudi, je opozorila dobrodelna organizacija Oxfam. Ob tem je pred zasedanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in skupine G20, predvidenimi prihodnji teden, pozvala svetovne voditelje k dogovoru o svežnju za rešitev gospodarstva, ki bi pomagal državam v razvoju.

07:33 Evropska atletika (EA) je sporočila, da bo evropsko prvenstvo med 15. in 21. avgustom 2022 v Münchnu. Svetovna atletika je pred tem v sodelovanju z organizatorji svetovnega prvenstva iz ZDA določili nov termin svetovnega prvenstva, ki je bilo zaradi prestavitve olimpijskih iger na prihodnje leto iz leta 2021 prestavljeno v naslednje leto. SP v kraljici športov bo potekalo med 15. in 24. julijem 2022 v mestu Eugene.

07:29  Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da bo država s pomočjo zvezne vlade zaradi pandemije koronavirusa zagotovila 15.000 hotelskih sob za brezdomce za naslednje tri mesece. Podobno ukrepajo tudi večja mesta, kot je Los Angeles, ki ima najmanj 60.000 brezdomcev.

07:28 Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je v ZDA olajšal omejitve za nujne delavce v zdravstvu, prehrani in drugje, ki gredo lahko po novem nazaj na delo, četudi so bili v stiku z okuženo osebo. Število okuženih z novim koronavirusom je do sreče zvečer v ZDA naraslo na skoraj 432.000, mrtvih pa je bilo že skoraj 14.800.

07:27 Varnostni svet Združenih narodov se bo drevi po srednjeevropskem času predvidoma prek videokonference sestal na prvem zasedanju o pandemiji novega koronavirusa. Več tednov se stalne članice VS ZN niso mogle dogovoriti za zasedanje.

07:20 Vladna svetovalna skupina bo pod vodstvom Mateja Lahovnika preučila predloge za drugi protikoronski sveženj, ki so jih oblikovale delovne skupine. Na njihovi podlagi bo oblikovala predlog smernic, ki ga bo vlada po pričakovanjih vladnega urada za komuniciranje začela obravnavati najverjetneje v petek.

07:15 Finančni ministri EU bodo danes popoldne nadaljevali zahtevna pogajanja o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Največja ovira na poti do kompromisa so nesoglasja med Italijo in Nizozemsko glede pogojevanja pomoči iz ESM in vprašanja skupnega zadolževanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine