10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

(DAN 48 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) Včeraj 1214 testov na koronavirus, od tega 36 pozitivnih; štiri nove smrtne žrtve, skupaj 40 smrtnih žrtev

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji včeraj naraslo na 1055, še šest ljudi je umrlo. Skupni seštevek je 36 smrti zaradi bolezni covid-19. Premier Janez Janša je včeraj v zvezi s tem nagovoril državljane, več o tem TUKAJ.

21:00 Grški košarkarski zvezdnik Giannis Antetokounmpo in njegovi bratje so po zgledu Luke Dončića v sredo v atenskem predmestju Zografouja podarili 10.000 kirurških mask za pomoč v boju proti izbruhu koronavirusa.

20:00 Na današnjem sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji. Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom.

19:30 Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je danes na ameriški televiziji Fox izrazil optimizem, da bi se lahko kriza zaradi novega koronavirusa v ZDA začela izboljševati prihodnji teden, saj se hospitalizacije upočasnjujejo skupaj z rastjo novih okužb. V ZDA so doslej potrdili 403.000 primerov okužb. Umrlo je 12.936 oseb.

19:00 Generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes pozval svetovne voditelje, naj prenehajo s politiziranjem pandemije novega koronavirusa. Odzval se je po ostri kritiki, ki jo je glede ravnanja v trenutni krizi na WHO usmeril ameriški predsednik Donald Trump.

18:45 V Italiji se razmere glede koronavirusa še naprej umirjajo. Od torka do danes je za covidom-19 umrlo še 542 ljudi, kar je manj kot dan pred tem. Skupaj je umrlo 17.669 ljudi, okužilo pa se jih je 139.422. Že peti dan zapored se je zmanjšalo število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, kažejo podatki italijanske civilne zaščite.

18:30 V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu za boleznijo covid-19 umrlo še 938 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število doslej umrlih je s tem preseglo 7000. Stanje premierja Borisa Johnson, ki je zaradi covida-19 na intenzivni negi, se medtem izboljšuje.

18:15 Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani oziroma njena skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom je izdala mnenje o primernih razkužilih za površine. Kot zelo dobro sredstvo za razkuževanje svetuje 62 do 71-odstotni alkohol (etanol, izopropanol, n-propanol).

18:00 Tujci, ki želijo vstopiti na francosko ozemlje, od danes potrebujejo posebno izjavo z namenom potovanja, je navedlo francosko notranje ministrstvo. Vstop bo omogočen samo pod določenimi pogoji.

17:50 Kanadski letalski prevoznik Air Canada namerava ponovno zaposliti 16.500 delavcev, ki jih je odpustil zaradi pandemije koronavirusa, ki je močno zmanjšala letalski promet po svetu, je danes objavila družba. Ponovno zaposlitev omogoča gospodarski paket pomoči kanadske vlade podjetjem v času pandemije.

17:45 Švicarska vlada je danes sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov za boj proti novemu koronavirusu do 26. aprila. Kasneje naj bi sledila previdna in postopna omilitev ukrepov, o čemer bo vlada odločala predvidoma prihodnji teden. Število okužb z novim koronavirusom je v Švici v zadnjih tednih bistveno upadlo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17:30 Evropska unija bo za pomoč pri soočanju s posledicami izbruha novega koronavirusa partnerskim državam namenila 15,6 milijarde evrov. Največ, 3,25 milijarde evrov, bo namenila Afriki. 2,1 milijarde evrov bodo prejele države Južnega partnerstva, 962 milijonov evrov države Vzhodnega partnerstva ter 800 milijonov evrov Zahodni Balkan in Turčija.

17:00 Farmacevtska družba Novartis bo začela klinično preizkušanje zdravila Jakavi (ruksolitinib) za uporabo pri bolnikih s hudo okužbo s covidom-19, so danes sporočili iz družbe.

16:30 Evropska komisija je danes pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. maja. Število okuženih in smrtnih žrtev se še povečuje tako v EU kot zunaj nje, tudi v državah, od koder vsako leto milijoni potujejo v unijo, zato je podaljšanje nujno za zmanjšanje tveganja širjenja bolezni, so utemeljili.

16:15 Evropska unija bo za pomoč pri soočanju s posledicami izbruha novega koronavirusa partnerskim državam namenila 15,6 milijarde evrov. Največ, 3,25 milijarde evrov, bo namenila Afriki. 2,1 milijarde evrov bodo prejele države Južnega partnerstva, 962 milijonov evrov države Vzhodnega partnerstva ter 800 milijonov evrov Zahodni Balkan in Turčija.

16:00  Iranski predsednik Hasan Rohani je danes objavil načrt vlade o tristopenjski odpravi ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. “Seveda ne želimo več žrtev virusa, ne bomo pa niti dovolili, da bi ljudje umirali zaradi lakote,” je dejal na državni televiziji in opozoril, da nekateri ljudje že dva meseca niso prejeli plač.

15:45 V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden od teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj, je navedel za STA. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi.

15:40 Italija zaradi epidemije novega koronavirusa zapira svoja pristanišča za ladje z begunci. Zaradi izrednih zdravstvenih razmer namreč pristanišč ni več mogoče obravnavati kot varnih krajev, pojasnjuje današnji vladni odlok. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle pristati v Italiji.

15:30 Na Brdu pri Kranju se je danes sestala vladna delovna skupina za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pripravljati je začela predloge za dopolnjeni in novi zakon. Minister je s predstavniki lokalnih skupnosti govoril tudi o ukrepih za soočanje z epidemijo novega koronavirusa in finančni razbremenitvi občin.

15:20 Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah do danes do 14. ure potrdili 61 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1343. Potrdili so tudi prve primere okužbe v domu za starejše. Zaradi koronavirusne bolezni 19 so zabeležili še en smrtni primer, skupno 19, so danes sporočile pristojne oblasti.

15:15 Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik pa se število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v zadnjih dneh zmanjšuje. Kot so sporočili s klinike, se danes v bolnišnici zdravi 11 bolnikov z novim koronavirusom, od tega dva na intenzivnem oddelku. V torek pa se je na Golniku zdravilo 14 bolnikov, od tega dva na intenzivnem oddelku.

15:00 Število novih ugotovljenih okužb z novim koronavirusom se je poleg dosedanjih žarišč nekoliko bolj povečalo tudi v občinah Ig in Mengeš, in sicer v obeh primerih za tri na skupno šest. V občini Ljutomer je okuženih že več kot v Metliki. Število okuženih je najbolj naraslo v Ljubljani, in sicer s 199 na 206.

14:45 Poslanci skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so na korespondenčni seji z ogromno večino sprejeli sklep, da se volitve za predsednika zbornice prestavijo na čas po epidemiji oz. na jesen, je danes sporočila sedanja predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Volitve naj bi sicer potekale 12. maja.

14:30 Češka je že skozi najtežjo fazo pandemije covida-19 in ji je uspelo ustaviti nenadzorovano širjenje te bolezni, je danes sporočil češki minister za zdravje Adam Vojtech. “Lahko se pripravimo na postopno vrnitev v normalno življenje,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

14:20 Piranski župan Đenio Zadković je danes sklical varnostni posvet v zvezi s covidom-19, na katerem so se lokalni deležniki dogovorili glede optimizacije nadaljnjih ukrepov. Župan je ob tem poudaril, da je treba dati občanom jasen signal, naj še malce potrpijo in se še za nekaj dni odpovedo socialnim stikom, saj bodo zgolj tako premagali epidemijo.

14:15 OZS predlaga, da se v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določi nekatere nove izjeme. Med te bi uvrstila gradbena dela, avtoservisne delavnice, trgovine s tehničnim blagom, lokale s prehrano za prevzem, kozmetično dejavnost, frizerske salone, parkovno vrtnarstvo in kemične čistilnice.

14:10 Predsednik republike Borut Pahor je danes po telefonu z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello govoril o soočanju z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, sta poudarila pomen solidarnosti in sodelovanja med državami in obžalovala, da se EU ni odzvala prej in bolj učinkovito.

14:00 V 57. letu starosti je zaradi novega koronavirusa v domači Potenzi preminil nekdanji dvoranski evropski prvak v teku na 800 m Donato Sabia. Šestinpetdesetletnik je umrl le nekaj dni po tem, ko je zaradi iste bolezni, covida-19, preminil že tudi njegov oče, je žalostno novico sporočila Atletska zveza Italije (Fidal).

13:50 Španija, ki je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa na svetu, bi lahko konec meseca začela opuščati določene ukrepe za zajezitev virusa. Dnevno število smrtnih žrtev novega koronavirusa je sicer naraslo drugi dan zapored. Od torka do danes je umrlo še 757 ljudi. Sicer pa so se razmere umirile.

13:45 V Centru starejših Horjul so doslej zabeležili 20 okužb z novim koronavirusom pri oskrbovancih. Trije so v bolnišnici, eden od hospitaliziranih je umrl, 16 pa jih je nastanjenih na izolacijskem oddelku. Nespremenjeno pa ostaja število okužb pri zaposlenih, in sicer štiri. Upravljavci doma so ob teh podatkih “pazljivo optimistični”.

13:40 Ob pričakovanem ponovnem zagonu italijanskega gospodarstva po velikonočnih praznikih sta kranjskogorski in bovški župan pozvala k odprtju meje v Ratečah in na Predelu za prebivalce, ki so zaposleni v italijanskih podjetjih. Prehod meje je namreč sedaj mogoč le preko precej oddaljenega mejnega prehoda Robič.

13:30 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da v Evropi kljub pozitivnim znakom v nekaterih državah še ni nastopil čas za rahljanje ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

13:20 Dodatek za delo v rizičnih razmerah bo izplačan, a ne takoj, saj večina bolnišnic nima zadostnih likvidnostnih sredstev, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin. Prepričan je, da je bil razlog za ostre odzive nesporazum. Glede morebitnega začetka sproščanja omejitvenih ukrepov pa je poudaril, da vlada še ni sprejela konkretnih odločitev.

13:15 Predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu Janez Fabijan je izrazil zadovoljstvo, da “smo skupaj in s sprejemom različnih preventivnih zdravstvenih ukrepov zaenkrat uspeli preprečiti večje izbruhe okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v podjetjih”. Med težavami je sicer opomnil na nasprotujoča si priporočila glede zaščite pred okužbo.

13:00 Z novim koronavirusom so okuženi štirje policisti, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Trije se po njihovih navedbah zagotovo niso okužili med delom, pri enem pa to ni jasno. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, so odredili samoizolacijo na domu in testiranje. Trenutno je v samoizolaciji pet uslužbencev policije.

12:30 Skupno število ljudi, pri katerih so ugotovili okužbo z novim koronavirusom, je do torka do konca dneva naraslo na 1091. Umrli so še štirje ljudje, tako da je smrtnih žrtev skupaj 40. V bolnišnicah je bilo zaradi bolezni covid-19 hospitaliziranih 111 ljudi, na intenzivnih oddelkih jih zdravijo 35, kar je največ doslej.

12:15 Zdravje prebivalcev se bo v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev zelo verjetno poslabšalo in s tem tudi podražilo, je opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njeni oceni naročanje bolnikov po rahljanju omejevalnih ukrepov po sedanjem sistemu ne bo mogoče in ga bo treba začeti na novo.

12:00 V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. V šmarski občini pa je število vseh okuženih poraslo za dve osebi na 145. Sicer pa v domu danes nadaljujejo z razkuževanjem prostorov, ki so ga začeli v torek.

11:45 Ob izrazih veselja je iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, danes prvič odpotovalo več deset tisoč ljudi, potem ko so oblasti po 76 dneh odpravile prepoved potovanj iz mesta. V 11-milijonski metropoli ostaja prisoten strah, v karanteni pa več tisoč, če ne milijoni ljudi.

11:30 Francoska letalonosilka Charles de Gaulle se predčasno vrača domov z napotitve v Atlantskem oceanu, saj ima več članov posadke simptome okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili s francoskega obrambnega ministrstva.

11:20 Nadškof Stanislav Zore je predstavil letošnje okoliščine pri praznovanju velike noči, več TUKAJ.

11:15 V postojnskem hotelu Epic so dobili še enega stanovalca, tako da je v karanteni skupno 28 oseb, je za STA potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Spodbuden je podatek, da med oskrbovanci skupno šestih domov za starejše v regiji zaenkrat nimajo nobenega pozitivnega na novi koronavirus.

11:05 Na tiskovni konferenci vlade so spregovorili predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji, med drugim ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

11:00 V Sloveniji so v torek opravili 1214 testov na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 111 bolnikov, med njimi 35 na intenzivni negi. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, iz bolnišnice so jih odpustili pet, je objavila vlada. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1091, skupno število umrlih na 40.

10:45 V gostilni v Dolgi vasi, kjer je v osamitvi ostalo deset državljanov, je stanje nespremenjeno. Vsi se dobro počutijo, ob osmih s potrjeno okužbo s koronavirusom ostajata tam tudi dva, ki sta bila na testiranju negativna, saj doma nimata ustreznih razmer za osamitev. Zato želita ostati v karanteni 14 dni, kot je bilo to določeno tudi s prvo odredbo.

10:40 Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Mauro Ferrari je odstopil s položaja. Italijanski strokovnjak s področja nanomedicine, ki je ERC vodil od januarja, je za časnik Financial Times pojasnil, da odstopa zaradi razočaranja nad odzivom EU na pandemijo koronavirusne bolezni 19.

10:30 V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

10:20 Komisar severnoameriške hokejske lige NHL Gary Bettman je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo NBC dejal, da je “možno, da zaradi širjenja pandemije novega koronavirusa v Severni Ameriki sezone 2019/20 ne bomo končali”. Liga NHL je 12. marca za nedoločen čas prekinila sezono in tekem tudi ta mesec ne bo.

10:15 Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

10:10 Za posledicami zapletov zaradi okužbe z novim koronavirusom je v torek umrl ameriški pevec in tekstopisec John Prine. Star je bil 73 let. Dobitnik dveh grammyjev za albuma ter grammyja za življenjsko delo je v petih desetletjih glasbene kariere izdal 19 studijskih albumov.

10:05 Mali trgovci z neživilskim blagom, storitvena in gostinska podjetja, ki zaradi epidemije koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti, ostajajo brez prihodkov, dodatno skrb pa jim predstavlja plačilo najemnine za poslovne prostore. Najemodajalci jim gredo ponekod na roke z odlogom plačila najemnine, drugje se vsebina najemnih pogodb ne spreminja.

10:00 Soustanovitelj družbenega omrežja Twitter in izvršni direktor tega podjetja Jack Dorsey je sporočil, da za boj proti pandemiji covida-19 namenja milijardo dolarjev svojega zasebnega premoženja. Ob tem je izrazil upanje, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi. “Življenje je prekratko, zato danes naredimo vse, da pomagamo ljudem,” je tvitnil.

09:31 Ob zaprtju vrtcev in šol v Mestni občini Ljubljana (Mol) so ukinili tudi organizirano varstvo otrok, hkrati pa so nekateri otroci ostali brez edinega toplega obroka v dnevu. Za rešitev teh problemov se je javilo več kot 300 prostovoljcev. Med njimi so vozniki ljubljanskih mestnih avtobusov, ki zdaj dnevno razvozijo 515 brezplačnih kosil.

09:30 Ministrstvo za okolje in prostor je pozvalo zbirne centre za odpadke, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije koronavirusa, saj so v zadnjem času zaznali povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi. Delovanje zbirnih centrov je namreč po zakonu obvezno.

09:20 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5873 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

09:10 V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški in Oplotnici. Medtem ko v prvi že nekaj časa beležijo devet primerov, je zadnje dni najbolj naraslo število v drugi, kjer je trenutno šest okuženih. V Poljčanah in Makolah so za zdaj brez okužb, enako v domovih za starejše.

09:00  Finančni ministri EU kljub maratonskemu videokonferenčnemu zasedanju še niso uspeli preseči globokih nesoglasij glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Zasedanje so prekinili in ga bodo nadaljevali v četrtek, je po Twitterju sporočil tiskovni predstavnik šefa evroskupine Luis Rego.

08:00 Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je danes začasno prepovedal vstop v državo za tujce, ki doslej za Južno Korejo niso potrebovali vizuma in katerih države so prepovedale vstop Južnokorejcem, poroča tiskovna agencija Yonhap. Za ta ukrep so se v Seulu odločili, ker danes med novimi okužbami z novim koronavirusom prevladujejo uvoženi iz tujine.

07:00 Finančni ministri EU poskušajo na maratonskem videokonferenčnem zasedanju preseči globoka nesoglasja glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Dogovora za zdaj ni. Niti ni mogoče napovedati, ali na koncu bo. Ključno je vprašanje skupnega zadolževanja, ki je znova razklalo Evropo na jug in sever.

06:30 V ZZZS ocenjujejo, da se bo letos v zdravstveno blagajno steklo za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov od načrtovanih. Zaradi nastalih razmer hkrati pričakujejo, da se bodo izdatki za nadomestila odsotnosti z dela povečali za okoli 30 milijonov evrov. Opozarjajo, da zavod iz lastnih sredstev ne bo mogel poravnavati vseh svojih obveznosti.

06:00 Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA v torek zvečer povzpelo na skoraj 400.000, umrlo pa je skoraj 13.000 ljudi.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine